κύρια φωτογραφία συνταγής Ψωμί χωριάτικο μερακλίδικο....100%
MANOSXIP
MANOSXIP @cook_8449495

Λίγα μυστικά ακόμα

Κρατάμε  150 γρ ζύμη σε ενα μπώλ και το σκεπάζουμε με μεβράνη νάυλον για επόμενη χρήση. Φυλάμε το μπώλ σε ενα ντουλαπι. Πριν βάλουμε την έτοιμη ζύμη στο φουρνο για φούσκωμα, ρίχνουμε λίγο ωμό αλεύρι απο πάνω και πασαλίβουμε τις φρατζόλες. (Αυτό γίνεται για να δώσουμε λίγο εφέ στην εμφάνιση όταν ψηθούν. Οι ώρες που είδατε ότι χρειάζονται για την όλη διαδικασία, αυτές είναι που χρειάζονται για να γίνει χωριάτικο, σωστή η ζύμη και να μην τρίβεται το ψωμί. Το καλό ψωμί θέλει υπομονή..... Εαν δεν μπορείτε να βρείτε σταρένιο αλεύρι απο αλευρόμυλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτο που υπάρχει στα Σουπερ Μάρκετ, όπως της Λήμνου. (οχι όμως άσπρο) .

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
1.5 κιλό ψωμί
  1. 1200 γρ. αλευρι σταρενιο απο κάποιο αλευρόμυλο (όχι ολικής άλεσης)
  2. νεράκι του Θεού...όσο πάρει
  3. 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  4. 1 1/2 κ.γ. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Το πρωί πιάνουμε το προζύμι ως εξήςΠαίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα μισό ποτήρι (νερού μέτριο) νερό. Στη συνεχεια ρίχνουμε το αλάτι και το μισό φακελάκι μαγιά. Τα ζεστάινουμε στο μάτι της κουζίνας και ανακατευουμε συγχρόνως μέχρι να γίνει χλιαρό (όχι καυτό).

  2. 2

    Κατόπιν σε μια μικρή λεκάνη ρίχνουμε κοσκινισμένο αλεύρι 250 γρ και προσθέτουμε το νερό με τη διαλυμένη μαγιά και το αλάτι.

  3. 3

    Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μίγμα μαλακό και να κολάει λίγο στα χέρια μας. Υπάρχει περίπτωση να θέλει λίγο αλεύρι ή λίγο νερό παραπάνω. (εξαρτάται απο το αλεύρι).

  4. 4

    Την ζύμη την τοποθετούμε σε ένα Μπωλ διπλάσιου μεγέθους απο την ζύμη ή και μαγαλύτερο, και κλείνουμε το μπωλ τοποθετώντας την σε ένα ντουλάπι της κουζίνας. (Για γίνει προζύμι)

  5. 5

    Μετά απο 24 ωρες (η διαδικασία αυτή αργεί διότι πρέπει να αναπτυχθούν οι ζυμομύκητες) αφου δούμε ότι φούσκωσε το προζύμι τοποθετούμε το προζύμι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε για 15 λεπτά προσθέτοντας το υπόλοιπο αλέυρι και λίγο λιγο το νερό. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακιά και να κολάει λίγο στο χέρι μας.

  6. 6

    Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας για μπορέσουμε να την πλάσουμε σε στύλ φρατζόλας και τις τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου ή σε λαδωμένες φόρμες του κεικ.

  7. 7

    Ρυθμίζουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς  και τα αφήνουμε για δύο ώρες να φουσκώσουν και να γίνουν τουλάχιστο διπλάσια σε μέγεθος.

  8. 8

    Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρώμα ελαφρώς καφέ.

Αντιδράσεις

Σχόλια (9)

tsoyrekaki
tsoyrekaki @cook_8462218
Μπράβο μία πολύ καλή συνταγή κάνω κάθε βδομάδα ψωμί τι προζύμι την κάνω αλλιώς εγώ σε ένα μπολ ρίχνω λίγο χλιαρό νερό την μαγιά και λίγο αλεύρι ανακατεύω καλά και σκεπάζω με μεβράνη το βάζω κάπου που να έχει ζεστή και το αφήνω όλο το βράδυ Όπως λες και εσύ το καλό ψωμί θέλει υπομονή

Από

MANOSXIP
MANOSXIP @cook_8449495
στις