Ψωμί χωρίς μαγιά

Bαθμολογία: 3.8182
       
 
11 ψήφοι
kostas, 17.04.10

Περιγραφή

΄Ενα πολυ εύκολο, γρήγορο και νόστιμο ψωμάκι χωρίς μαγιά.
Ψωμί χωρίς μαγιά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (ή και παγωμένο)
  • 125 γρ. γάλα
  • 125 γρ. νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Βούτυρο , Γάλα
Σερβίρει: 8-10 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 40' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ ή στο χέρι.
  2. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και φτιάχνουμε μια μπάλα.
  3. Πιέζουμε την μπάλα με την παλάμη μας προς τα κάτω σε διάμετρο 20 εκ.
  4. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά στα έξι. Αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 10 λεπτά και κατεβάζουμε στους 180οC.
  6. Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα. Το σερβίρουμε ζεστό με βούτυρο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι του Σ. Παρλιάρου από τις "γλυκές αλχημείες".

Σχετικές συνταγές

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί Σπιτικό ζυμωτό ψωμί
4.75
       
       
(4)
Ψωμί Καλαμποκίσιο Λειψό Ψωμί Καλαμποκίσιο Λειψό
5
       
       
(10)
Ψωμί με σαφράν Ψωμί με σαφράν
1
       
       
(1)
Ψωμί με μαγιά και μπέικιν Ψωμί με μαγιά και μπέικιν
5
       
       
(16)
Ψωμί ολικής άλεσης Ψωμί ολικής άλεσης
4.5455
       
       
(11)
Αφράτο ψωμί Αφράτο ψωμί
4.7391
       
       
(23)
Ψωμί με προζύμι Ψωμί με προζύμι
4.8966
       
       
(29)
Ψωμί Ψωμί
4.8553
       
       
(152)
Εύκολη συνταγή για ψωμί Εύκολη συνταγή για ψωμί
4.6372
       
       
(113)
Ζυμωτό ψωμί Ζυμωτό ψωμί
4.64
       
       
(50)
Ψωμί σπιτικό πρωτότυπο (hi-fi) Ψωμί σπιτικό πρωτότυπο (hi-fi)
4.3333
       
       
(6)
Ψωμί με σουσάμι Ψωμί με σουσάμι
4
       
       
(1)
Λευκό ψωμί Λευκό ψωμί
4.931
       
       
(29)
Ψωμί με μπύρα και μυρωδικά Ψωμί με μπύρα και μυρωδικά
4.9412
       
       
(17)
Ψωμί ζυμωτό με προζύμι Ψωμί ζυμωτό με προζύμι
5
       
       
(6)
Ψωμί  σταρένιο Ψωμί σταρένιο
5
       
       
(1)
Ψωμί ζυμωτό αφράτο Ψωμί ζυμωτό αφράτο
4
       
       
(1)

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από kostas, 19-4-10  
    βαλτε και μια πρεζα αλατι,νομιζω πως το θελει.
    #
    Σχόλιο από meredaki, 21-4-10  
    #
    Σχόλιο από dcroula, 29-4-10  
    Κώστα, λυπάμαι αλλά δεν με ικανοποίησε το ψωμάκι. Ήταν αρκετά βαρύ, δεν φούσκωσε καθόλου. Όχι ότι δεν τρώγεται, προς Θεού αλλά....
    Δεν ξέρω βέβαια αν φταίει και το γεγονός ότι έβαλα μείγμα αλευριών(λίγο καλαμποκάλευρο, λίγο για όλες τις χρήσεις και ειδικά για ψωμί). Υποτίθεται τα έβαλα για καλύτερα. Ίσως κάποια στιγμή, το επιχειρήσω πάλι γιατί είναι γρήγορο.
    Πολύ "βαρύ", πάντως.
    #
    Σχόλιο από marykdl68, 1-5-10  
    δοκιμασα αυτη τη συνταγή. η αλήθεια είναι ότι έγινε όπως τα κουλουράκια του καφέ- νόστιμη μεν σαν ψωμί όχι όμως! Χρειάζεται το αλατάκι του και ίσως και τη ζαχαρίτσα του για να έρθει στα ίσα του! Λίγο γεύση παραπάνω... Επίσης το γάλα από πανω δεν το κατάλαβα!... Όπως και να χει το φάγαμε.... Ήταν γενικώς καλό!
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 2-6-10  
    τελειο θα σας αρεσει με 1/2 κουταλακι γλυκου αλατι και 1 ζαχαρη επισης εχει πολυ σημασια να το πατησετε και να το χαραξετε για να μπορεσει να φουσκωσει και να ψηθει...
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 2-6-10  
    Το προσπαθησα κι εγω οταν το ειδα στην T.v..δεν με ικανοποιησε καθολου η γευση του,δεν ξερω τι εφταιξε,ομως δεν μου αρεσε.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 27-7-10  
    λοιπον εγω βαζω τρεις κουταλιες γλυκου μπείκιν παουντερ μιση κουταλια γλυκου αλατι και μια ζαχαρη και βαζω λιγο παραπανω αλευρι να μην κολαη στα χερια αλειφω με νερο και βαζω σουσαμι ψηνω σε αντιστασεις στους 200 για 10' και μετα μεχρι να δω οτι εχει παρει χρωμα περιπου 1 ωρα στο συνολο...και εχει γευση ψωμιου!!!!!
    #
    Σχόλιο από κικκη, 29-8-11  
    Δυστυχώς και 'γώ δεν έμεινα ικανοποιμένη με το αποτέλεσμα...παρόλου που το χάραξα δεν μου φούσκωσε καθόλου και έμεινε ωμό μέσα μετά από 50 λεπτά ψήσιμο!!!απογοήτευση!!!
    #
    Σχόλιο από Kouzinierissa, 27-2-12  
    Με τρεις κουταλιές του γλυκού μπεηκιν, μια κουταλίτσα ζάχαρη και λίγο αλατάκι είναι τέλειο γευστικα και στην υφή. Το πρόβλημα που εντόπισα εγώ είναι ότι βγαίνει λίγο βαρύ και οτι χρειάζεται παραπάνω αλεύρι για να γίνει όπως πρέπει. Επίσης το έβρεξα με νερό και όχι με γάλα αλλά αυτό πιστεύω δεν κάνει κάποια διαφορά γενικά, γίνεται όμως πολύ τραγανό! Δεν παίρνει τα 5 πιρουνάκια απο μένα γιατί θα το ήθελα πιο αφράτο.
    Συνολικά είναι ένα πολύ πολύ νόστιμο ψωμί που μπορεί να το κάνει ο καθένας όταν δεν έχει ψωμάκι σπίτι του και τρώγεται και ζεστό και κρύο το ίδιο ευχάριστα!
    #
    Σχόλιο από vapozytsa, 16-5-12  
    Τρώμε μόνο ψωμί χωρίς μαγιά ή προζύμι, αυτή τη συνταγή την έχω φτιάξει αρκετές φορές και μας αρέσει πολύ.
    Το ψωμί χωρίς μαγιά ή προζύμι είναι γενικά πιο γευστικό και ιδανικό για όσους έχουν προβλήματα με το στομάχι τους. Μην ψάχνετε το φούσκωμα ή την υφή του ψωμιού με μαγιά ή προζύμι γιατί απλά ποτέ δεν θα τα έχετε.
    #
    Σχόλιο από maria_mommy, 18-10-12  
    τα 375 γρ αλευρι ποσο ειναι; θα ηταν πιο ευκολο αν μας εδινες τα συστατικα με φλ οπως οι περισσοτεροι.. κατα τα αλλα εμενα μου φανηκε παρα πολυ ωραιο. Εβαλα ενα φακελακι μπεικιν και 1/5 κουτ γλυκου ζαχαρη και αλατι 1. Εγινε πολυ ωραιο και θα συμφωνησω πως το μυστικο ειναι στο χαραγμα.. θελει λιγο πατημα. Εξαλου ψωμι χωρις μαγια ή προζυμη δεν φουσκωνει τοσο...ετσι κι αλλιως!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Antwnella, 3-1-13  
    to pswmaki einai teleio!!! to mustiko gia na to deite na apogeiwnetai einai na to xaraksete... kai egw ebala 3 koutalies tou glukou baking 1,5 alati 1 zaxari... emena mou fouskwse kai bgike se ypsos panw apo to tapsi pou to epsisa.nomizw einai arketa kala giapswmi xwris magia i prozumi...bebaia to aleyri ta 375gr pou leei i suntagi den ftanoun gia na ginei ena zumaraki leio kai euplasto thelei sxedon to dilasio peripou...polu eukola kai grigora exoume spitiko pswmaki xwris na perimenoume na diplasistei o ogkos tis zumis kai zumwma kai ksana zumwma... euxaristoume polu gia tin suntagi... :) )
    #
    Σχόλιο από lilium, 3-12-13  
    moy arese poly !!!!!
    #
    Σχόλιο από mariagel, 2-3-14  
    μπορεί ν μην έχει πόλλα θετικά σχόλια άλλα εμένα μ άρεσε κ το κάνω μ την παραλαγή που γράφει!! το εκανα 3 φορες σε εναν μήνα!!! οτι πρεπει γι όταν ξεμενω απο ψωμάκι!!

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από kostas, 19-4-10  
    βαλτε και μια πρεζα αλατι,νομιζω πως το θελει.
    #
    Σχόλιο από meredaki, 21-4-10  
    #
    Σχόλιο από dcroula, 29-4-10  
    Κώστα, λυπάμαι αλλά δεν με ικανοποίησε το ψωμάκι. Ήταν αρκετά βαρύ, δεν φούσκωσε καθόλου. Όχι ότι δεν τρώγεται, προς Θεού αλλά....
    Δεν ξέρω βέβαια αν φταίει και το γεγονός ότι έβαλα μείγμα αλευριών(λίγο καλαμποκάλευρο, λίγο για όλες τις χρήσεις και ειδικά για ψωμί). Υποτίθεται τα έβαλα για καλύτερα. Ίσως κάποια στιγμή, το επιχειρήσω πάλι γιατί είναι γρήγορο.
    Πολύ "βαρύ", πάντως.
    #
    Σχόλιο από marykdl68, 1-5-10  
    δοκιμασα αυτη τη συνταγή. η αλήθεια είναι ότι έγινε όπως τα κουλουράκια του καφέ- νόστιμη μεν σαν ψωμί όχι όμως! Χρειάζεται το αλατάκι του και ίσως και τη ζαχαρίτσα του για να έρθει στα ίσα του! Λίγο γεύση παραπάνω... Επίσης το γάλα από πανω δεν το κατάλαβα!... Όπως και να χει το φάγαμε.... Ήταν γενικώς καλό!
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 2-6-10  
    τελειο θα σας αρεσει με 1/2 κουταλακι γλυκου αλατι και 1 ζαχαρη επισης εχει πολυ σημασια να το πατησετε και να το χαραξετε για να μπορεσει να φουσκωσει και να ψηθει...
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 2-6-10  
    Το προσπαθησα κι εγω οταν το ειδα στην T.v..δεν με ικανοποιησε καθολου η γευση του,δεν ξερω τι εφταιξε,ομως δεν μου αρεσε.
    #
    Σχόλιο από κικκη, 29-8-11  
    Δυστυχώς και 'γώ δεν έμεινα ικανοποιμένη με το αποτέλεσμα...παρόλου που το χάραξα δεν μου φούσκωσε καθόλου και έμεινε ωμό μέσα μετά από 50 λεπτά ψήσιμο!!!απογοήτευση!!!
    #
    Σχόλιο από Kouzinierissa, 27-2-12  
    Με τρεις κουταλιές του γλυκού μπεηκιν, μια κουταλίτσα ζάχαρη και λίγο αλατάκι είναι τέλειο γευστικα και στην υφή. Το πρόβλημα που εντόπισα εγώ είναι ότι βγαίνει λίγο βαρύ και οτι χρειάζεται παραπάνω αλεύρι για να γίνει όπως πρέπει. Επίσης το έβρεξα με νερό και όχι με γάλα αλλά αυτό πιστεύω δεν κάνει κάποια διαφορά γενικά, γίνεται όμως πολύ τραγανό! Δεν παίρνει τα 5 πιρουνάκια απο μένα γιατί θα το ήθελα πιο αφράτο.
    Συνολικά είναι ένα πολύ πολύ νόστιμο ψωμί που μπορεί να το κάνει ο καθένας όταν δεν έχει ψωμάκι σπίτι του και τρώγεται και ζεστό και κρύο το ίδιο ευχάριστα!
    #
    Σχόλιο από vapozytsa, 16-5-12  
    Τρώμε μόνο ψωμί χωρίς μαγιά ή προζύμι, αυτή τη συνταγή την έχω φτιάξει αρκετές φορές και μας αρέσει πολύ.
    Το ψωμί χωρίς μαγιά ή προζύμι είναι γενικά πιο γευστικό και ιδανικό για όσους έχουν προβλήματα με το στομάχι τους. Μην ψάχνετε το φούσκωμα ή την υφή του ψωμιού με μαγιά ή προζύμι γιατί απλά ποτέ δεν θα τα έχετε.
    #
    Σχόλιο από maria_mommy, 18-10-12  
    τα 375 γρ αλευρι ποσο ειναι; θα ηταν πιο ευκολο αν μας εδινες τα συστατικα με φλ οπως οι περισσοτεροι.. κατα τα αλλα εμενα μου φανηκε παρα πολυ ωραιο. Εβαλα ενα φακελακι μπεικιν και 1/5 κουτ γλυκου ζαχαρη και αλατι 1. Εγινε πολυ ωραιο και θα συμφωνησω πως το μυστικο ειναι στο χαραγμα.. θελει λιγο πατημα. Εξαλου ψωμι χωρις μαγια ή προζυμη δεν φουσκωνει τοσο...ετσι κι αλλιως!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Antwnella, 3-1-13  
    to pswmaki einai teleio!!! to mustiko gia na to deite na apogeiwnetai einai na to xaraksete... kai egw ebala 3 koutalies tou glukou baking 1,5 alati 1 zaxari... emena mou fouskwse kai bgike se ypsos panw apo to tapsi pou to epsisa.nomizw einai arketa kala giapswmi xwris magia i prozumi...bebaia to aleyri ta 375gr pou leei i suntagi den ftanoun gia na ginei ena zumaraki leio kai euplasto thelei sxedon to dilasio peripou...polu eukola kai grigora exoume spitiko pswmaki xwris na perimenoume na diplasistei o ogkos tis zumis kai zumwma kai ksana zumwma... euxaristoume polu gia tin suntagi... :) )
    #
    Σχόλιο από lilium, 3-12-13  
    moy arese poly !!!!!
    #
    Σχόλιο από mariagel, 2-3-14  
    μπορεί ν μην έχει πόλλα θετικά σχόλια άλλα εμένα μ άρεσε κ το κάνω μ την παραλαγή που γράφει!! το εκανα 3 φορες σε εναν μήνα!!! οτι πρεπει γι όταν ξεμενω απο ψωμάκι!!

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 27-7-10  
    λοιπον εγω βαζω τρεις κουταλιες γλυκου μπείκιν παουντερ μιση κουταλια γλυκου αλατι και μια ζαχαρη και βαζω λιγο παραπανω αλευρι να μην κολαη στα χερια αλειφω με νερο και βαζω σουσαμι ψηνω σε αντιστασεις στους 200 για 10' και μετα μεχρι να δω οτι εχει παρει χρωμα περιπου 1 ωρα στο συνολο...και εχει γευση ψωμιου!!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 253 αγαπημένων συνταγών, του/της marthaki18
    ζυμες-ψωμια
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της delphinakigr
    ΦΑΓΗΤΑ
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της litsadrak
    ΕΦΗ ΨΩΜΙ
    Ένα βιβλίο 72 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    to be continued...
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της nouvia