Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα

Bαθμολογία: 4.7342
       
 
79 ψήφοι
evdoba, 27.05.10

Περιγραφή

Είναι μια συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα στην γάστρα στο φούρνο μας. Ένα φοβερό καρβέλι χωρίς να λερώσουμε καθόλου τα χέρια!!

Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 900 γρ. νερό ελαφρά χλιαρό
  • 16 γρ. μαγιά σκόνη
  • 2 κουτ. τσ. αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1000 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη ή συμβατικό (500 γρ. αρχικά + 500 γρ. μετά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Με βίντεο , Με φωτο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Σε ένα μπωλ βάζουμε 900 ml. ελαφρά χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και 2 περίπου φακ. μαγιά και τη διαλύουμε. Αφήνουμε λίγο (5 λεπτά) και προσθέτουμε τα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με χτυπητήρι (όπως πάντα).

Βήμα 2
2)

Αφήνουμε λίγο να σταθεί και προσθέτουμε το αλάτι και τα άλλα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3
3)

Αλευρώνουμε ένα ταψί ρίχνουμε το μίγμα. Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να δράσει η μαγιά και να φουσκώσει να γίνει "μπαφουνάτη" ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250oC. Παίρνουμε μια γάστρα ή άλλο σκεύος με καπάκι και στρώνουμε λαδόκολλες. Τις βγάζουμε και βάζουμε το σκεύος στο φούρνο που προθερμαίνεται. Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, πασπαλίζουμε με σπόρους και «διπλώνουμε» με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Γυρνάμε λίγο λίγο το ζυμάρι σαν να το διπλώνουμε και ξαναπασπαλίζουμε. Μόλις φτάσει στη θερμοκρασία του ο φούρνος, βγάζουμε τη γάστρα, στρώνουμε τις λαδόκολλες που ετοιμάσαμε και ρίχνουμε το αφράτο υδαρές μίγμα μέσα. Πασπαλίζουμε με σπόρους που μας αρέσουν (εγώ εβαλα σουσάμι, νιφάδες κεχριού, παπαρουνόσπορο και γλυκάνισο). Ψεκάζουμε με ελαιόλαδο.

Βήμα 4
4)

Βάζουμε το επίσης καυτό καπάκι του σκεύους και βάζουμε την γάστρα στο φούρνο στους 250oC. Μετά μισή ώρα το κατεβάζουμε στους 220oC. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα (συνολικά 1 ώρα). Κλείνουμε το διακόπτη και ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Βγάζουμε τη γάστρα χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι. Αν ανοίξουμε το καπάκι θα γίνει πιο στεγνό. Το κόβουμε μόνο αφού κρυώσει καλά. Καλή επιτυχία!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπρούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίγματα αλεύρων και ολικής άλεσης και καλαμποκάλευρο και οποιοδήποτε άλλο αλεύρι και άμυλο.

Είναι σημαντικό να μην ανοίξει το καπάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αν δεν υπάρχει γάστρα, με ένα βαθύ σκεύος σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι όταν ανοίγουμε το καπάκι για να δούμε το αποτέλεσμα της "τυφλής" μα πετυχημένης συνταγής.

Μια συνταγή από το  beer.gr.

 

Ευχαριστούμε την glikoula για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί Σπιτικό ζυμωτό ψωμί
4.75
       
       
(4)
Αφράτο ψωμί Αφράτο ψωμί
4.7391
       
       
(23)
Ψωμί Ψωμί
4.8671
       
       
(143)
Ψωμάκια στη λαδόκολλα Ψωμάκια στη λαδόκολλα
5
       
       
(6)
Ζυμωτό ψωμί Ζυμωτό ψωμί
4.64
       
       
(50)
Ψωμί Καλαμποκίσιο Λειψό Ψωμί Καλαμποκίσιο Λειψό
5
       
       
(10)
Αυτόζυμο Καρβέλι Xωριάτικο Αυτόζυμο Καρβέλι Xωριάτικο
4.9429
       
       
(140)
Πανεύκολο λαχταριστό ψωμί Πανεύκολο λαχταριστό ψωμί
4.5
       
       
(2)
Το πιο εύκολο ψωμί Το πιο εύκολο ψωμί
3.6667
       
       
(3)
Ψωμάκι στη Γάστρα Ψωμάκι στη Γάστρα
4.8889
       
       
(9)
Άζυμο ψωμί Άζυμο ψωμί
4.7083
       
       
(24)
Εύκολη συνταγή για ψωμί Εύκολη συνταγή για ψωμί
4.6545
       
       
(110)
Ψωμί σπιτικό πρωτότυπο (hi-fi) Ψωμί σπιτικό πρωτότυπο (hi-fi)
4.3333
       
       
(6)
Ψωμί ζυμωτό αφράτο Ψωμί ζυμωτό αφράτο
4
       
       
(1)
Λευκό ψωμί Λευκό ψωμί
4.9286
       
       
(28)

    170 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Noemi, 31-5-10  
    Μπραβο Evdoba! Πολυ καλη συνταγη, το δοκιμασα σε pyrex για να δω το αποτελεσμα, και ηταν τελειο. Το ψωμακι κραταει την υγρασια του, για gluten free καλη μεθοδος.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-5-10  
    Eυχαριστώ Noemi, το έκανα κι εγώ σε ένα πυρέξ για να βγει μικρότερο και έγινε πάλι πολύ καλό! :-)
    Τραγανή λεπτή κρούστα και αφράτη ψίχα.
    #
    Σχόλιο από anthaki, 31-5-10  
    Φαίνεται super, βάζω 5 πηρουνάκια!!!
    Ηθελα όμως να ρωτήσω αν μπορούμε να το φτιάξουμε με νωπή μαγιά γιατί προτιμώ τη γεύση που δίνει στο ψωμί??
    #
    Σχόλιο από Sol81, 31-5-10  
    Στο βήμα 4 πόση ώρα να υπολογίσω?Καμιά ώρα?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-5-10  
    Anhtaki, όπως και όλα τα ζυμάρια με μαγιά (κατά τη γνώμη μου) γίνονται και με σκόνη και με νωπή μαγιά.
    Το μυστικό είναι να αφήσουμε τη μαγιά να δράσει καλά χωρίς να την αλατίσουμε.
    Θα έχετε καταπληκτικό αποτέλεσμα αν προσθέσετε το αλάτι μετά το πρώτο φούσκωμα!!
    Sol81, εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο. Άλλοτε θέλει 1-1,5 ώρα κι άλλοτε μου έτυχε με πολλή ζέστη σε μισή ώρα ναναι έτοιμο!
    #
    Σχόλιο από kostas, 31-5-10  
    αν το κανουμε οχι σε γαστρα αλλα σε ταψι η πυρεξ ποιος θα ειναι ο χρονος και η θερμοκρασια ψησιματος?
    #
    Σχόλιο από anthaki, 31-5-10  
    Αν βάλω νωπη μαγιά τι ποσότητα χρειάζεται?
    #
    Σχόλιο από LIXOUDIES, 1-6-10  
    Evdoba σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες την ευκαιρία να φτιάξω για πρώτη φορά ψωμί για την οικογένειά μου και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό. Νόστιμο, αφράτο, χορταστικό, μα πάνω απ΄όλα σπιτικό . Να είσαι καλά να μας δίνεις ωραίες συνταγές.
    #
    Σχόλιο από mourlia, 1-6-10  
    super Μπραβο θα την κανω οποσδηποτε!!!!!
    Εχω ενα θεμα εγω στην οικογενεια μου με το ψωμι
    Μολις δουν ψωμι ειναι σαν να τους δειχνεις διαμαντια
    Εδειξα την φωτο στον αντρα μου και το πρωτο που με ρωτησε (εκτος βεβαια οτι δειχνει ωραιο) αν ειναι τραγανο?
    Θα ηθελα να ηξερα αν μπορουσες να μου πεις
    Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-6-10  
    Εγώ παιδιά δεν ξέρω αν θα ξανακάνω ψωμί όπως έκανα. Με το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο ώστε να κρατάει την υγρασία του και να κάνει την τραγανή κρούστα του μας άρεσε φοβερά!
    anthaki, δεν δοκίμασα με νωπή μαγιά. Με Μη μαγιά σκόνη έχω βάλει και λίγο λιγότερη μαγιά και έγινε πάλι καλό αλλά όχι πολύ φουσκωτό.
    kostas, και στο πυρεξ στην ίδια θερμοκρασία το έψησα και στον ίδιο χρόνο. Το άφησα λίγο παραπάνω δοκιμαστικά αλλά δεν χρειαζόταν. Έκανε πιο χοντρή κρούστα.
    Χαίρομαι που σας άρεσε Lixoudies!
    mourlia, πες στο έτερον ήμισυ ότι κάνει "κρακ" ! :-)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 1-6-10  
    Πολύ κατατοπιστικό το βίντεο, αν δεν υπήρχε θα είχα αμφιβολίες ότι το κάνω σωστά, λόγω της υγρής ζύμης. Να πω ότι στο φούσκωμα της ζύμης καλό είναι να είναι λιγο βαθύ το ταψί γιατί εμένα μου χύθηκε από έξω και έφαγα πολλή ώρα να καθαρίζω την κολλώδη ζύμη. Πολύ νόστιμο, είναι η υφή του κάπως σαν του ψωμιού με προζύμι νομίζω ε? Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από ka8y, 2-6-10  
    Καλημέρα! Το έκανα με απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και το έψησα σε 2 pyrex (έκανα 1/2 δόση). Έγιναν 2 πολύ νόστιμα καρβελάκια! Ίσως λίγο ανάλατα αλλά γι αυτό φταλιω εγώ που έβαλα το αλάτι με το μάτι.
    #
    Σχόλιο από machi, 2-6-10  
    Θα ήθελα να ρωτήσω η συγκεκριμένη δοσολογία για τι μέγεθους γάστρα είναι?
    #
    Σχόλιο από Ginger, 2-6-10  
    Βοήθεια! Όταν κατεβάσουμε τον φούρνο στους 220 ψήνουμε ακόμα για μισή ώρα ώστε να συμπληρωθεί η μία, ή ακόμα μία ώρα (σύνολο 1,5);
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 2-6-10  
    Θελω να ρωτησω ,το ψησιμο μπορει να γινει στον αρτοπαρασκευαστη αντι για την γαστρα ?
    #
    Σχόλιο από Ginger, 2-6-10  
    Είναι φανταστικό! Δεν έβαλα σπόρους, γιατί δεν είχα, αλλά την επόμενη φορά θα προσθέσω τουλάχιστπον σουσάμι. Είναι πανεύκολο και σίγουρα θα ξαναφτιάξω!
    #
    Σχόλιο από golfo, 2-6-10  
    συγνωμη αλλα και εγω δε καταλαβα ποσος χρονος χρειαζεται.
    30 λεπτα και μετα αλλα 30 στους 220 η
    30 λεπτα και 1 ωρα στους 220
    ας μου απαντησει οποιος το εχει φτιαξει.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Sol81, 2-6-10  
    Κορίτσια σύνολο 1 ώρα. Μισή στους 250 και άλλη μισή στους 220
    #
    Σχόλιο από fragola, 3-6-10  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή πραγματικά! Ήθελα να ρωτήσω, αν δε θέλουμε να βάλουμε σπόρους το "δίπλωμα" της ζύμης μετά το φούσκωμα είναι υποχρεωτικό?
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 3-6-10  
    Τα πεντε πιρουνακια δικα σου και με την αξια σου.Πρωτη φορα εφτιαξα ψωμι στο σπιτι χωρις αρτοπαρασκεταστη και ειχα και επιτυχια. Εβαλα μονο σουσαμι και γλυκανισο αλλα την επομανη φορα θα προσθεσω και κουκουναρι.Σε ευχαριστω για την υπεροχη συνταγη που μοιραστικες μαζι μας.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    132 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Noemi, 31-5-10  
    Μπραβο Evdoba! Πολυ καλη συνταγη, το δοκιμασα σε pyrex για να δω το αποτελεσμα, και ηταν τελειο. Το ψωμακι κραταει την υγρασια του, για gluten free καλη μεθοδος.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-5-10  
    Eυχαριστώ Noemi, το έκανα κι εγώ σε ένα πυρέξ για να βγει μικρότερο και έγινε πάλι πολύ καλό! :-)
    Τραγανή λεπτή κρούστα και αφράτη ψίχα.
    #
    Σχόλιο από LIXOUDIES, 1-6-10  
    Evdoba σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες την ευκαιρία να φτιάξω για πρώτη φορά ψωμί για την οικογένειά μου και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό. Νόστιμο, αφράτο, χορταστικό, μα πάνω απ΄όλα σπιτικό . Να είσαι καλά να μας δίνεις ωραίες συνταγές.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-6-10  
    Εγώ παιδιά δεν ξέρω αν θα ξανακάνω ψωμί όπως έκανα. Με το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο ώστε να κρατάει την υγρασία του και να κάνει την τραγανή κρούστα του μας άρεσε φοβερά!
    anthaki, δεν δοκίμασα με νωπή μαγιά. Με Μη μαγιά σκόνη έχω βάλει και λίγο λιγότερη μαγιά και έγινε πάλι καλό αλλά όχι πολύ φουσκωτό.
    kostas, και στο πυρεξ στην ίδια θερμοκρασία το έψησα και στον ίδιο χρόνο. Το άφησα λίγο παραπάνω δοκιμαστικά αλλά δεν χρειαζόταν. Έκανε πιο χοντρή κρούστα.
    Χαίρομαι που σας άρεσε Lixoudies!
    mourlia, πες στο έτερον ήμισυ ότι κάνει "κρακ" ! :-)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 1-6-10  
    Πολύ κατατοπιστικό το βίντεο, αν δεν υπήρχε θα είχα αμφιβολίες ότι το κάνω σωστά, λόγω της υγρής ζύμης. Να πω ότι στο φούσκωμα της ζύμης καλό είναι να είναι λιγο βαθύ το ταψί γιατί εμένα μου χύθηκε από έξω και έφαγα πολλή ώρα να καθαρίζω την κολλώδη ζύμη. Πολύ νόστιμο, είναι η υφή του κάπως σαν του ψωμιού με προζύμι νομίζω ε? Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από ka8y, 2-6-10  
    Καλημέρα! Το έκανα με απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και το έψησα σε 2 pyrex (έκανα 1/2 δόση). Έγιναν 2 πολύ νόστιμα καρβελάκια! Ίσως λίγο ανάλατα αλλά γι αυτό φταλιω εγώ που έβαλα το αλάτι με το μάτι.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 2-6-10  
    Είναι φανταστικό! Δεν έβαλα σπόρους, γιατί δεν είχα, αλλά την επόμενη φορά θα προσθέσω τουλάχιστπον σουσάμι. Είναι πανεύκολο και σίγουρα θα ξαναφτιάξω!
    #
    Σχόλιο από golfo, 2-6-10  
    συγνωμη αλλα και εγω δε καταλαβα ποσος χρονος χρειαζεται.
    30 λεπτα και μετα αλλα 30 στους 220 η
    30 λεπτα και 1 ωρα στους 220
    ας μου απαντησει οποιος το εχει φτιαξει.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 3-6-10  
    Τα πεντε πιρουνακια δικα σου και με την αξια σου.Πρωτη φορα εφτιαξα ψωμι στο σπιτι χωρις αρτοπαρασκεταστη και ειχα και επιτυχια. Εβαλα μονο σουσαμι και γλυκανισο αλλα την επομανη φορα θα προσθεσω και κουκουναρι.Σε ευχαριστω για την υπεροχη συνταγη που μοιραστικες μαζι μας.
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 3-6-10  
    Απίθανο!!!Πάρα πολύ γευστικό, εύκολο στην παρασκευή του και με υφή και εμφάνιση ζυμωτού.Ευχαριστούμε για την συνταγή.Για όσους προβληματίζονται, αναφορικά με το μέγεθος του σκεύους ψησίματος,μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα,με διάμετρο 27-28 εκ.,και ύψος 11-12 εκ.Το σκεύος για το φούσκωμα, διαλέξτε το αρκετά μεγάλο,για να μην... μαζεύετε ζυμάρια από παντού!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 3-6-10  
    Συγνώμη αλλά μόλις μπόρεσα να μπω και είδα τα μηνύματα. Χαίρομαι που σας πέτυχε και σας άρεσε!
    Το μέγεθος της γάστρας είναι 27x38 βάθος 12 πόντους χωρίς το καπάκι.
    Η συνολική ώρα ψησίματος είναι μία ώρα.
    Δεν το έχω κάνει ποτέ σε αρτοπαρασκευαστή γιατί έχει σταθερές διαδικασίες στα προγράμματά του. Αν δοκιμάσεις πές μας!
    Το δίπλωμα λένε ότι βοηθάει. Μια φορά που δεν το δίπλωσα και το έριξα έτσι μέσα στη γάστρα δεν καλοφούσκωσε. Χωρίς ναναι σίγουρο όμως ότι φταίει αυτό μόνο γιατί είχα βάλει και λίγο λιγότερη μαγιά. Το δίπλωμα βασικά είναι αυτό που κάνει τη δουλειά στο "χωρίς ζύμωμα" ψωμί αν δοκιμάσεις με λίγο πιο σφιχτή ζύμη.
    Έχει δίκιο El#Pat, κι εγώ που έβαλα το πυρέξ για το φούσκωμα βλέπετε ότι είναι οριακή η ζύμη εκεί μέσα. Νομίζω ότι το βαθύ ταψί του φούρνου είναι ιδανικό για αυτήν την δουλειά.
    ευχαριστώ για τα πηρουνάκια! :-)
    #
    Σχόλιο από theo-ria, 3-6-10  
    Μετα αφου το βαλαμε στο φουρνο φουσκωνει πολυ ακομα;
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 3-6-10  
    Τελικα ο αρτοπαρασκευαστης δεν ειναι καθολου καλη ιδεα για το ψησιμο.Ειναι τοσο μεγαλη η ποσοτητα της ζυμης....ΞΕΧΑΣΤΕΤΟ ,λαθος μου.
    Πραγματικα για το φουσκωμα το πυρεξ δεν ειναι καλη ιδεα. Εμενα εφυγε απο την μια μερια. Μονο το ταψι του φουρνου η καποια πλαστικη λεκανη της κουζινας μπορουν να εξασφαλησουν οτι δεν θα φυγει η ζυμη και θα τρεχει πανω στον παγκο .
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-6-10  
    theo-ria, μετά που θα μπει για το τελικό ψήσιμο στο φούρνο, φουσκώνει πολύ, μπαλονοποιείται. Βέβαια στη γαστρα δεν φαίνεται, αλλά φαίνεται αν χρησιμοποιήσεις πυρέξ γάστρα και από το αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-6-10  
    Κοντέσσα Μαρια, είναι τόσο μικρός ο κάδος ακόμα και του μεγάλου αρτοπαρασκευαστή! Ίσως με πολύ λίγη ποσότητα να γίνει εκεί.
    αλλά θα πρέπει να διαλέξεις προσεκτικά το πρόγραμμα για να έχεις μια ώρα ψήσιμο...
    #
    Σχόλιο από theo-ria, 4-6-10  
    ευχαριστω evdoba
    #
    Σχόλιο από mpatele, 5-6-10  
    Μπράβο. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και με τέλειο αποτέλεσμα. Πρώτη φορά κάνω ψωμάκι και η οικογένεια μου το τίμησε και με το παραπάνω!!!!! Πέντε πιρουνάκι με όλη μου την καρδιά.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 6-6-10  
    Χαίρομαι που σας άρεσε και ευχαριστώ για τα πηρουνάκια. Από τις φωτογραφίες σας φαίνεται η επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από Devona, 6-6-10  
    Μπραβο για την ευκολη και νοστιμη συνταγη!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 6-6-10  
    Μπράβο για τη συνταγή. Αν και έριξα κατά λάθος το αλάτι με το πρώτο αλεύρι και στο φούσκωμα δε περίμενα πάνω από μισή ώρα βγήκε τέλειο.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    35 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από anthaki, 31-5-10  
    Φαίνεται super, βάζω 5 πηρουνάκια!!!
    Ηθελα όμως να ρωτήσω αν μπορούμε να το φτιάξουμε με νωπή μαγιά γιατί προτιμώ τη γεύση που δίνει στο ψωμί??
    #
    Σχόλιο από Sol81, 31-5-10  
    Στο βήμα 4 πόση ώρα να υπολογίσω?Καμιά ώρα?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-5-10  
    Anhtaki, όπως και όλα τα ζυμάρια με μαγιά (κατά τη γνώμη μου) γίνονται και με σκόνη και με νωπή μαγιά.
    Το μυστικό είναι να αφήσουμε τη μαγιά να δράσει καλά χωρίς να την αλατίσουμε.
    Θα έχετε καταπληκτικό αποτέλεσμα αν προσθέσετε το αλάτι μετά το πρώτο φούσκωμα!!
    Sol81, εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το δωμάτιο. Άλλοτε θέλει 1-1,5 ώρα κι άλλοτε μου έτυχε με πολλή ζέστη σε μισή ώρα ναναι έτοιμο!
    #
    Σχόλιο από kostas, 31-5-10  
    αν το κανουμε οχι σε γαστρα αλλα σε ταψι η πυρεξ ποιος θα ειναι ο χρονος και η θερμοκρασια ψησιματος?
    #
    Σχόλιο από anthaki, 31-5-10  
    Αν βάλω νωπη μαγιά τι ποσότητα χρειάζεται?
    #
    Σχόλιο από mourlia, 1-6-10  
    super Μπραβο θα την κανω οποσδηποτε!!!!!
    Εχω ενα θεμα εγω στην οικογενεια μου με το ψωμι
    Μολις δουν ψωμι ειναι σαν να τους δειχνεις διαμαντια
    Εδειξα την φωτο στον αντρα μου και το πρωτο που με ρωτησε (εκτος βεβαια οτι δειχνει ωραιο) αν ειναι τραγανο?
    Θα ηθελα να ηξερα αν μπορουσες να μου πεις
    Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από machi, 2-6-10  
    Θα ήθελα να ρωτήσω η συγκεκριμένη δοσολογία για τι μέγεθους γάστρα είναι?
    #
    Σχόλιο από Ginger, 2-6-10  
    Βοήθεια! Όταν κατεβάσουμε τον φούρνο στους 220 ψήνουμε ακόμα για μισή ώρα ώστε να συμπληρωθεί η μία, ή ακόμα μία ώρα (σύνολο 1,5);
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 2-6-10  
    Θελω να ρωτησω ,το ψησιμο μπορει να γινει στον αρτοπαρασκευαστη αντι για την γαστρα ?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 2-6-10  
    Κορίτσια σύνολο 1 ώρα. Μισή στους 250 και άλλη μισή στους 220
    #
    Σχόλιο από fragola, 3-6-10  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή πραγματικά! Ήθελα να ρωτήσω, αν δε θέλουμε να βάλουμε σπόρους το "δίπλωμα" της ζύμης μετά το φούσκωμα είναι υποχρεωτικό?
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 10-6-10  
    sos κοριτσια sοs.
    Γιατι κολαει η λαδοκολα στον πατο του ψωμιου ?
    Γιατι δεν το επαθα τις τρεις πρωτες φορες που το εφτιαξα αλλα μονο τις δυο τελευταιες ?
    Τι κανω λαθος ?
    Μηπως παιζει ρολο η μαρκα του χαρτιου ?
    Μου τελειωσε το <<καλο >> που ειχα και αγορασα μιας αγνωστης μαρκας.
    #
    Σχόλιο από stylian, 11-6-10  
    επειδη μου αρεσε πολυ η συνταγη θελω να ρωτησω αν το εχει φτιαξει καποιος με κανονικο αλευρι.το εχω κανει τρεις φορες βαζοντας 500γρ αλευρι γα ολες τις χρησεις,300γρ αλευρι ολικης αλεσεως κα 200γρ καλαμποκαλευρο.ακολουθω τα βηματα κατα γραμμα,φουσκωνει ωραια αλλα το προβλημα ειναι το εωτερικο δεν ειναι αφρατο ειναι παραξενο.Αν το εχει κανει καποιος κα του εχει πετυχει να μου πει την μαρκα του αλευριου που χρησιμοποιει.θελω να το πετυχω.
    #
    Σχόλιο από ant, 17-6-10  
    ενω εχει τέλεια μυρωδια και γευση,δεν φουσκωνει τοσο καλα,σαν να ειναι υγρο ακομα μεσα.η γαστρα μου ειναι μεταλλική ,μηπως φταιει αυτο;τι αλλο μπορει να φταιει,ξερει κανεις;
    #
    Σχόλιο από stylian, 17-6-10  
    ant εχω και εγω το ιδιο προβλημα.το εκανα 4 φορες δοκιμαζοντας διαφορετικα αλευρια χωρις να εχω καμια βελτιωση.αν ξερει καποιος τι φταιει να μας βοηθησει.ακολουθω κατα γραμα τη συνταγη βλεπωντας και το βιτεο
    #
    Σχόλιο από stylian, 20-6-10  
    μπραβο ant.εβαλες αλουμινοχαρτο απο πανω;τι αλευρι χρησιμοποιησες;
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 15-7-10  
    Θέλω να ρωτήσω,αν ξέρει κανείς,ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του ψωμιού.Την πρώτη φορά που το φύλαξα σε πλαστική σακούλα, δεν έπαθε τίποτα μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.Μετά,ενώ όταν ψήνεται είναι τέλειο,στη σακούλα γίνεται το κεντρικό του σημείο λασπωτό.Το ίδιο συνέβη και με αυτό που έβαλα σε σακούλα στο ψυγείο.Δεν ξέρω, αν φταίει η θερμοκρασία του χώρου,λόγω ζέστης.Σκέφτομαι να το κόψω σε φέτες και να το διατηρήσω στην κατάψυξη αλλά θα ήθελα να μάθω εναλλακτικές προτάσεις.
    #
    Σχόλιο από ΚΟΥΤΑΛΑ, 31-8-10  
    Συγχαρητηρια,εξαιρετικη συνταγη.Εγω εβαλα 350γρμ καλαμποκαλευρο,350 σταρενιο και 300 ασπρο.Μια ερωτηση μονο.Γιατι και τις δυο φορες που το εκανα ηταν λιγο νωπο στο κεντρο;Οχι αψητο,νωπο.Ακολουθησα ακριβως τις οδηγιες ψησιματος.Ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 16-9-10  
    τελειο σαν γευση το εκανα 2 φορες αλλα και τις 2 μου κολησε επανω η λαδοκολα και εβλα την καλητερη την δευτερη μηπως πρεπει να την λαδωσω ???
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 16-9-10  
    αν δεν βαλουμε λαδοκολα ???
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ginger, 13-6-10  
    Το έχουμε κατευχαριστηθεί το ψωμάκι, δεν το συζητώ, το κάνω κάθε βδομάδα!
    Σήμερα το δοκίμασα με 600 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 400 γραμμ. ολικής άλεσης. Έβαλα επιπλέον 6 γραμμ. μαγιά (σύνολο 22) και φούσκωσε τέλεια, μιας και το ολικής θέλει ενίσχυση. Έγινε κι έτσι τέλειο!
    #
    Σχόλιο από zafirenia, 16-6-10  
    Πάρα πολύ ωραίο το ψωμί και πολύ εύκολο.Κάνει πολύ ωραία κόρα τραγανή απλά δεν πρέπει να μπεί σε σακούλα γιατί μαλακώνει.Μράβο για την ωραία συνταγή σου.
    #
    Σχόλιο από tht, 25-1-12  
    Έκανα και εγώ το ψωμάκι και τρελάθηκα με το αποτέλεσμα. Τραγανό απ' έξω και αφράτο μέσα. Έχω να παρατηρήσω ότι μου βγήκε λίγο ανάλατο για τα δικά μου γούστα, την επόμενη φορά θα βάλω λίγο παραπάνω αλάτι. Επίσης μου κόλλησε στη λαδόκολα. Επείδη διάβασα στα σχόλια το πρόβλημα, λάδωσα τη λαδόκολα πριν βάλω τη ζύμη αλλά πάλι κολλησε. Την επόμενη φορά δε θα βάλω λαδόκολλα. Ελπίζω να μη καταστρέψω τη γάστρα μου. Επίσης σε μια μικρή ποσότητα ζύμης έβαλα ελιές, τυράκι και κέτσαπ. Αυτό το έβαλα σε γυάλινη γάστρα για να παρακολουθήσω την πορεία του ψησίματος. Έγινε φανταστικό!!! Μόνο που και έδώ μου τα χάλασε λίγο η λαδόκολα. Πέντε πιρουνάκια λοιπόν για τη συνταγή και αν είχε και περισσότερα θα τα έβαζα ευχαρίστως.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 661 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της haracorfu
    ΠΙΤΕΣ-ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 191 αγαπημένων συνταγών, του/της marymyt
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της ΒΑΣΙΛΕΝΑ
    ψωμι
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Alex