Ψωμί ζυμωτό με προζύμι

Bαθμολογία: 5
       
 
6 ψήφοι
μακηςαθ, 08.04.08

Περιγραφή

Ψωμί για μερακλήδες μόνο. Φτιάχνεται μόνο από όποιον έχει μεράκι.
Ψωμί ζυμωτό με προζύμι
photo: vana-63

Συνταγή από:

μακηςαθ

5 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο αλευρι (250γρ. ολικης αλεσης - 750γρ. λευκο)
  • 1 φλυτζανι τσαγιου γαλα
  • 1/2 φλυτζανι τσαγου λαδι
  • 2 φλυτζανια ζεστο νερο οπου εχουμε βρασει μοσχοσιτερο ή μακεδονισι
  • 1 κουταλακι ζαχαρη
  • 2 κουταλακια αλατι ημιχονδρο
  • και το ζυμαρι (προζύμι)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βαζουμε το αλευρι σε μια φαρδια λεκανη και κανουμε μια λακουβα οπου ριχνουμε ολα τα υλικα πλην του νερου και της ζυμης.
  2. Ανακατευουμε καλα.
  3. Κανουμε παλι λακουβα και ριχουμε σιγα σιγα το νερο και πλαθουμε με τις γροθιες.
  4. Εχουμε λειωσει τη ζυμη και τη ριχνουμε και αυτη.
  5. Ζυμωνουμε μεχρι να μη κολλαει και τη βαζουμε σε ταψι καλα λαδωμενο
  6. Το αφηνουμε ολη νυχτα να φουσκωσει και το ψηνουμε σε προθερμ φουρνο στους 180 β.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για τη παρασκευη προζυμιού: ενα κουταλι αλευρι και με λιγο ζεστο νερο κανουμε ενα μειγμα. Επι μια βδομαδα προσθετουμε καθε μερα ενα κουταλι αλευρι με λιγο νερακι ζεστο ζυμωνοντας. Σε 6-7 μερες ξυνιζει.. δημιουργουνται μυκητες δηλαδη και φουσκωνει. Αυτη ειναι η μαγια.....

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από vana-63, 3-4-10  
    Φιλε μου το ψωμι σου ειναι τελειο. Ειναι καποιος καιρος τωρα που φιαχνω καθε βδομαδα ψωμακι με προζυμι το δικο σου το εφιαξα σημερα και μπορω να πω πως ειναι το καλυτερο που εχω φιαξει κι εχω φαει. Οντως για μερακληδες... Αντι για ζαχαρη εβαλα μια κουταλια μελι. Μπραβο σου και παλι. Ευχαριστω για την συνταγη!
    #
    Σχόλιο από vana-63, 3-4-10  
    Ξεχασα βεβαια να πω πως το προζυμι το πηρα απο την Εκκλησια την Μεγ. Πεμπτη, ακολουθησε αναπιασμα κ.λ.π.
    #
    Σχόλιο από cs_i, 9-4-10  
    θα ήθελα να ρωτήσω,
    τι ακριβώς είναι το μοσχοσίτερο και το μακεδονισι?

    Ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από vana-63, 16-4-10  
    Το μακεδονισι ειναι ο μαιντανος
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 29-9-10  
    Πριν ξεκινήσω να φτιάχνω, θελω καποιες πληροφορίες για το προζύμι, γιατι εκει ειναι το αδύνατο σημείο μου..
    Μια κουταλια "της σουπας" αλεύρι καθε μερα η του γλυκου?
    Χλιαρο νερο η κρύο και πόσο? Αρκετο νερο να γίνεται χυλος η πρεπει να γινεται κανονικό ζυμάρι?
    Στο τελος, εαν υποθεσουμε οτι ειναι έτοιμο, πως ειναι? Τι χρωμα έχει? Μυρίζει λιγο σαν ξυδι?
    Οταν λεμε στην συνταγη "Εχουμε λειωσει τη ζυμη" τι εννοούμε?
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 11-10-10  
    Το ψωμάκι έγινε τέλειο, φούσκωνε και ξαναφούσκωνε, ακόμη και το ζυμάρι που κράτησα στο ψυγείο για προζύμι φούσκωσε.. :-) :-) Εύγε !
    #
    Σχόλιο από candusina, 22-12-11  
    Πολύ νόστιμο ψωμάκι! Φουσκώνει απεριόριστα και γίνεται αφράτο! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-4-12  
    Δεν το πιστευα οτι με σκετο νερο και λιγο αλευρι θα επιανα προζυμη!εγινε καταπληκτικο ειναι η δευτερη φορα που φτιαχνω ,αφου κρατησα ενα μερος ψωμιου απο την πρωτη φορα,το εβαλα στο ψυγειο και ξαναεφτιαξα παλι,το μονο, οτι ειναι πολυ χρονοβόρο ως προς το ανεβει το ζυνμαρι ,αλλα αξιζει την αναμονη η γευση του!!!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από Dimitrios Christidis, 18-11-12  
    manitoba ceaam Alevri gia Aristi piotita
    #
    Σχόλιο από maraki40, 1-12-13  
    Είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του. Εύγε!
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 26-5-15  
    Έχω δοκιμάσει ήδη την συνταγη με απόλυτη επιτυχία. Σταμάτησα όμως για δυο χρονια και τώρα ετοιμάζομαι να ξαναρχίσω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προζυμι από ζυμαρι που φουσκωσε με ξερή μαγιά εμπορίου? Ξέρει κανείς? Απλά για να αποφύγω την αρχική χρονοβόρα διαδικασία...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-5-15  
    Εγώ το έχω κάνει πάντως με επιτυχία. Κράτησα ζυμάρι που είχα κάνει με μαγιά, το άφησα μερικές μέρες στο ψυγείο και το χρησιμοποίησα σαν προζύμι. Βέβαια καλού κακού την πρώτη φορά έβαλα και λίγη μαγιά, αλλά μετά από τη δεύτερη δεν έβαλα καθόλου ξανά και το χρησιμοποίησα πλέον κανονικά.
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 26-5-15  
    Σ ευχαριστω Sitronella για την αμεση(και..θετικη) απαντηση σου. Θελω να το κανω ετσι για να αποφυγω την αρχικη χρονοβορα διαδικασια.
    Με τον τροπο αυτον ομως γινεται ξυνο οπως το original? Στην περιπτωση που δεν ειναι ξυνο μηπως να αφησω το προζυμακι εξω κανα δυο μερες για να ξυνισει και μετα να το χρησιμοποιησω? Τι λες?
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 19-7-15  
    Κορίτσια θέλω να ρωτήσω εσάς που φτιάχνετε ψωμί με τον παραπάνω τρόπο αλλά φτιαξατε το αρχικό ζυμαρι με κλασσική μαγιά του εμπορίου (κρατώντας ζυμαρι για την επόμενη φορά), το ψωμί γίνεται ξυνο?

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από vana-63, 3-4-10  
    Φιλε μου το ψωμι σου ειναι τελειο. Ειναι καποιος καιρος τωρα που φιαχνω καθε βδομαδα ψωμακι με προζυμι το δικο σου το εφιαξα σημερα και μπορω να πω πως ειναι το καλυτερο που εχω φιαξει κι εχω φαει. Οντως για μερακληδες... Αντι για ζαχαρη εβαλα μια κουταλια μελι. Μπραβο σου και παλι. Ευχαριστω για την συνταγη!
    #
    Σχόλιο από vana-63, 3-4-10  
    Ξεχασα βεβαια να πω πως το προζυμι το πηρα απο την Εκκλησια την Μεγ. Πεμπτη, ακολουθησε αναπιασμα κ.λ.π.
    #
    Σχόλιο από cs_i, 9-4-10  
    θα ήθελα να ρωτήσω,
    τι ακριβώς είναι το μοσχοσίτερο και το μακεδονισι?

    Ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από vana-63, 16-4-10  
    Το μακεδονισι ειναι ο μαιντανος
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 11-10-10  
    Το ψωμάκι έγινε τέλειο, φούσκωνε και ξαναφούσκωνε, ακόμη και το ζυμάρι που κράτησα στο ψυγείο για προζύμι φούσκωσε.. :-) :-) Εύγε !
    #
    Σχόλιο από candusina, 22-12-11  
    Πολύ νόστιμο ψωμάκι! Φουσκώνει απεριόριστα και γίνεται αφράτο! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-4-12  
    Δεν το πιστευα οτι με σκετο νερο και λιγο αλευρι θα επιανα προζυμη!εγινε καταπληκτικο ειναι η δευτερη φορα που φτιαχνω ,αφου κρατησα ενα μερος ψωμιου απο την πρωτη φορα,το εβαλα στο ψυγειο και ξαναεφτιαξα παλι,το μονο, οτι ειναι πολυ χρονοβόρο ως προς το ανεβει το ζυνμαρι ,αλλα αξιζει την αναμονη η γευση του!!!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από Dimitrios Christidis, 18-11-12  
    manitoba ceaam Alevri gia Aristi piotita
    #
    Σχόλιο από maraki40, 1-12-13  
    Είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του. Εύγε!
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 19-7-15  
    Κορίτσια θέλω να ρωτήσω εσάς που φτιάχνετε ψωμί με τον παραπάνω τρόπο αλλά φτιαξατε το αρχικό ζυμαρι με κλασσική μαγιά του εμπορίου (κρατώντας ζυμαρι για την επόμενη φορά), το ψωμί γίνεται ξυνο?

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από icecream fan, 29-9-10  
    Πριν ξεκινήσω να φτιάχνω, θελω καποιες πληροφορίες για το προζύμι, γιατι εκει ειναι το αδύνατο σημείο μου..
    Μια κουταλια "της σουπας" αλεύρι καθε μερα η του γλυκου?
    Χλιαρο νερο η κρύο και πόσο? Αρκετο νερο να γίνεται χυλος η πρεπει να γινεται κανονικό ζυμάρι?
    Στο τελος, εαν υποθεσουμε οτι ειναι έτοιμο, πως ειναι? Τι χρωμα έχει? Μυρίζει λιγο σαν ξυδι?
    Οταν λεμε στην συνταγη "Εχουμε λειωσει τη ζυμη" τι εννοούμε?
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 26-5-15  
    Έχω δοκιμάσει ήδη την συνταγη με απόλυτη επιτυχία. Σταμάτησα όμως για δυο χρονια και τώρα ετοιμάζομαι να ξαναρχίσω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προζυμι από ζυμαρι που φουσκωσε με ξερή μαγιά εμπορίου? Ξέρει κανείς? Απλά για να αποφύγω την αρχική χρονοβόρα διαδικασία...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-5-15  
    Εγώ το έχω κάνει πάντως με επιτυχία. Κράτησα ζυμάρι που είχα κάνει με μαγιά, το άφησα μερικές μέρες στο ψυγείο και το χρησιμοποίησα σαν προζύμι. Βέβαια καλού κακού την πρώτη φορά έβαλα και λίγη μαγιά, αλλά μετά από τη δεύτερη δεν έβαλα καθόλου ξανά και το χρησιμοποίησα πλέον κανονικά.
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 26-5-15  
    Σ ευχαριστω Sitronella για την αμεση(και..θετικη) απαντηση σου. Θελω να το κανω ετσι για να αποφυγω την αρχικη χρονοβορα διαδικασια.
    Με τον τροπο αυτον ομως γινεται ξυνο οπως το original? Στην περιπτωση που δεν ειναι ξυνο μηπως να αφησω το προζυμακι εξω κανα δυο μερες για να ξυνισει και μετα να το χρησιμοποιησω? Τι λες?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ψωμια
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της αποστολια
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 271 αγαπημένων συνταγών, του/της Tina1975
    Ζύμες-ψωμιά.
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 286 αγαπημένων συνταγών, του/της 2ΙΟΥι
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 298 αγαπημένων συνταγών, του/της Fawn