κύρια φωτογραφία συνταγής Ψωμί ζυμωτό με προζύμι
μακηςαθ
μακηςαθ @cook_8450527

Ψωμί για μερακλήδες μόνο. Φτιάχνεται μόνο από όποιον έχει μεράκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για τη παρασκευη προζυμιούενα κουταλι αλευρι και με λιγο ζεστο νερο κανουμε ενα μειγμα. Επι μια βδομαδα προσθετουμε καθε μερα ενα κουταλι αλευρι με λιγο νερακι ζεστο ζυμωνοντας. Σε 6-7 μερες ξυνιζει.. δημιουργουνται μυκητες δηλαδη και φουσκωνει. Αυτη ειναι η μαγια.....

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 κιλο αλευρι (250γρ. ολικης αλεσης - 750γρ. λευκο)
  2. 1 φλυτζανι τσαγιου γαλα
  3. 1/2 φλυτζανι τσαγου λαδι
  4. 2 φλυτζανια ζεστο νερο οπου εχουμε βρασει μοσχοσιτερο ή μακεδονισι
  5. 1 κουταλακι ζαχαρη
  6. 2 κουταλακια αλατι ημιχονδρο
  7. και το ζυμαρι (προζύμι)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βαζουμε το αλευρι σε μια φαρδια λεκανη και κανουμε μια λακουβα οπου ριχνουμε ολα τα υλικα πλην του νερου και της ζυμης.

  2. 2

    Ανακατευουμε καλα.

  3. 3

    Κανουμε παλι λακουβα και ριχουμε σιγα σιγα το νερο και πλαθουμε με τις γροθιες.

  4. 4

    Εχουμε λειωσει τη ζυμη και τη ριχνουμε και αυτη.

  5. 5

    Ζυμωνουμε μεχρι να μη κολλαει και τη βαζουμε σε ταψι καλα λαδωμενο

  6. 6

    Το αφηνουμε ολη νυχτα να φουσκωσει και το ψηνουμε σε προθερμ φουρνο στους 180 β.

Αντιδράσεις

Σχόλια (9)

vana-63
vana-63 @cook_8467175
Φιλε μου το ψωμι σου ειναι τελειο. Ειναι καποιος καιρος τωρα που φιαχνω καθε βδομαδα ψωμακι με προζυμι το δικο σου το εφιαξα σημερα και μπορω να πω πως ειναι το καλυτερο που εχω φιαξει κι εχω φαει. Οντως για μερακληδες... Αντι για ζαχαρη εβαλα μια κουταλια μελι. Μπραβο σου και παλι. Ευχαριστω για την συνταγη!

Από

μακηςαθ
μακηςαθ @cook_8450527
στις