Ψωμί

Bαθμολογία: 4.8649
       
 
148 ψήφοι
Sitronella, 23.02.06

Περιγραφή

Νόστιμο, ζεστό ψωμάκι από τα χέρια σας και χωρίς πολύ κόπο.
Ψωμί
photo: ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. αλεύρι (ή ένα μείγμα από 2 αλεύρια)
  • 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. σκόνη μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ζεστό νερό (όχι βραστό)
  • 1-2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Διατροφή: Χορτοφαγική
Φτιάχνει: 1 καρβελάκι
Κόστος:
(7 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(7 ψήφοι)
Προετοιμασία: 89' (6 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 57' (6 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μέλι και το αλάτι.
  2. Αν έχετε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε ζεστό αλλά όχι βραστό νερό και μετά προσθέστε τη στο αλεύρι. Αν έχετε μαγιά σκόνη, προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.
  3. Βάλτε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται. Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.
  4. Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά. Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' να ανέβει.
  5. Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι, περίπου 20' (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.
  6. Τυίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το φτιάξετε με μόνο ένα είδος αλευριού ή με περισσότερα. Εγώ έβαλα κίτρινο αλεύρι και αλεύρι για ψωμί (τα βρήκα και τα δύο στο σούπερ μάρκετ).

 

Ο φίλος μας ο Δροσουλίτης μας έστειλε μια παραλλαγή που έκανε για να γίνει η συνταγή αυτή σε αρτοπαρασκευαστή:

Προσαρμογή στον αρτοπαρασκευαστή KENWOOD 350:
  Υλικά για 750 γρ. -  Πρόγραμμα -1- / Κόρα στη "μεσαία θέση

  • 300 ml νερό
  • 1 1/2 κουτ. σούπας λάδι
  • 450 γρ. αλεύκαστο λευκό αλεύρι.
  • 4 κουτ. γλυκού αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη (προσθήκη)
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2  κουτ. σούπας μέλι
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά εύκολης ανάμειξης 

Σχετικές συνταγές

Ψωμί Σπιτικό Ψωμί Σπιτικό
4.8889
       
       
(9)
Ψωμί κέϊκ αζύμωτο Ψωμί κέϊκ αζύμωτο
4.7143
       
       
(28)
Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα
4.7342
       
       
(79)
Ψωμί χωρίς μαγιά Ψωμί χωρίς μαγιά
3.8182
       
       
(11)
Χωριάτικο ψωμί Χωριάτικο ψωμί
4.4
       
       
(5)

    220 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ραλού, 23-2-06  
    Πολύ καλή ιδέα το μέλι. Μπορόύμε να βάλουμε και γλυκανισο στην ζύμη, ταιριάζει υπέροχα.
    Το κίτρινο αλεύρι ενώ κάνει το ψωμί πεντανόστιμο είναι λίγο βαρύ και δεν φουσκώνει καλά. Βάλτε περισσότερο αλευρι για όλες τις χρήσεις και λιγότερο κίτρινο.
    Αλλη καλή ιδέα είναι το λάδι να είναι ηλιέλαιο. Γίνεται πιο τραγανή η κόρα.
    #
    Σχόλιο από nora.alex, 13-8-06  
    για να γινει τραγανη η κορα μολις βγαλουμε το ψωμι απο το φουρνο το ψεκαζουμε με κρυο νερο και δεν το καλυπτουμε
    #
    Σχόλιο από annakonda, 12-1-07  
    Έβαλα 3 προς 2 άσπρο με κίτρινο αλεύρι και βγήκε τέλειο!
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 13-1-07  
    τι αλευρι πρεπει να χρησιμοποιήσω για να γινει χωριάτικο?
    #
    Σχόλιο από Riniw, 9-3-07  
    Πραγματικα ευκολο και πολυ γευστικο ψωμι.Καθιερωθηκε στο σπιτι!!!
    #
    Σχόλιο από Fran, 9-3-07  
    Φτιάχνω αρκετό καιρό ψωμί αλλά χωρίς μέλι. Θα το δοκιμάσω. Πάντως από προσωπική εμπειρία, δεν χρησιμοποιώ ηλιέλαιο ή άλλου τύπου λάδι γιατί κάνει την ψίχα λιγότερο απορροφητική (τρίβεται γενικά το ψωμί). Χρησιμοποιώ μόνο αλεύρι-μαγιά-αλάτι και νερό.
    Μόνο που αν το κάνετε στο χέρι και όχι σε αρτοπαρασκευαστή, να το ζυμώσετε πολύ καλά (5-10)λεπτά και θα γίνει πολύ μαλακή η ζύμη. Επίσης το νερό να το βάζετε σιγά-σιγά.
    #
    Σχόλιο από vivian, 18-4-07  
    kalhspera den thn exw kanei thn syntagh alla epeidh skopeuw na thn kanw poso nero bazete peripou?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-4-07  
    Ποτέ δεν μετράω ακριβώς το νερό που βάζω. Ίσως γύρω στα δύο φλυτζάνια, αλλά και πάλι μπορεί να πέφτω έξω. Ξεκίνα με ένα φλυτζάνι και μετά να προσθέτεις σιγά σιγά, μέχρι να φτάσεις τη ζύμη σου εκεί που θέλεις.
    #
    Σχόλιο από glykatgoy, 22-11-07  
    Έφτιαξα χθες το βράδυ το ψωμάκι και βγήκε πολυ ωραίο.
    Και πολύ εύκολο.
    Την επόμενη φορά θα βάλω αλέυρι ολικής αλέσεως, να δω πως θα βγει!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 10-12-07  
    Μη βαλεις αλευρι ολικης αλεσης. Δε θα φουσκωσει καθολου. Το εχω δοκιμασει. Το ΜΥΣΤΙΚΟ για τελειο αφρατο ψωμάκι: ΑΛΕΥΡΙ ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΣΚΛΗΡΟ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ!!
    #
    Σχόλιο από ΣΟΝΙΑ, 14-12-07  
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 10-1-08  
    Τέλειο και πανεύκολο το ψωμάκι σου.Πρώτη φορά έκανα ψωμί και βγήκε υπέροχο.Μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από sweetie, 19-1-08  
    Πολύ καλό ψωμάκι, αν το αφήσεις να φουσκώσει παραπάνω γίνεται λίγο πιο αφρατο. Έβαλα 3 μέρη σκληρό αλεύρι και 2 μέρη κίτρινο, και ηλιέλαιο... Δύο συνεχόμενες μέρες το φτιάχνω, μάλλον θα το καθιερώσουμε στο σπίτι...
    #
    Σχόλιο από mama, 31-1-08  
    Το έκανα με μισό και μισό.Μισό λευκό και μισό ολικής.Έγινε υπέροχο φούσκωσε μια χαρά και αφράτεψε πολύ.Έβαλα και σπόρους μέσα που μας αρέσουν πολύ.Το έκανα στον αρτοπαρασκευαστή όπως πάντα και ψήθηκε και πολύ ωραία.Να πω ότι εγώ εδώ και χρόνια πέρνω αλεύρι απο μαγαζί με άλευρα (Μύλοι Γεωργανάδων)και είναι μια χαρά...
    #
    Σχόλιο από geosiss, 18-2-08  
    Την δοκίμασα με τον χιονιά λόγω έλλειψης . Τετραπίρουνο και από μένα
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 18-2-08  
    Και εγω το εκανα εχθες και εγινε τελειο!!!Και ητανε και η πρωτη φορα που εκανα ψωμι!!!Το μέλι τι ιδιότητα εχει μέσα στο ψωμι?το κάνει πιο αφράτο?Το χρησιμοποίησα πάντως!!!!ΜΠΡΑΒΟ Sitronella πολυ τελεια η συνταγη σου,μαλλον θα καθιερωθεί στο σπίτι!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-2-08  
    Υπάρχει άρθρο στις συμβουλές για τις ιδιότητες του κάθε συστατικού του ψωμιού. Γράφω εκεί:
    Η ζάχαρη βοηθάει στο να ξεκινήσει η διαδικασία της μαγιάς κι έτσι μικραίνει το χρόνο που χρειάζεται για να ανέβει η ζύμη. Εκτός από ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι, μελάσσα, καστανή ζάχαρη, μαρμελάδα.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 18-2-08  
    ευχαριστώ Sitronella,παντως εγινε πολυ ωραιο,θα δοκιμασω καποια στιγμη να κανω και με προζυμι,αλλη φορα ομως γιατί τόση επιτυχία πια δεν την αντέχω!!!!χα!χα!χα!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 19-2-08  
    Sitronella,πολύ νόστιμο το ψωμάκι που μας δίνεις εδώ. Τώρα βρήκα και άλλη καθημερινή δουλειά...άρεσε σε όλη την οικογένεια!
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Σχεδόν έτσι το κάνω κι εγώ, απλά δε βάζω μέλι. Για ξεχωριστό άρωμα βάλτε και λίγο γλυκάνισο!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Επόμενο > Τέλος >>

    144 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nora.alex, 13-8-06  
    για να γινει τραγανη η κορα μολις βγαλουμε το ψωμι απο το φουρνο το ψεκαζουμε με κρυο νερο και δεν το καλυπτουμε
    #
    Σχόλιο από annakonda, 12-1-07  
    Έβαλα 3 προς 2 άσπρο με κίτρινο αλεύρι και βγήκε τέλειο!
    #
    Σχόλιο από Riniw, 9-3-07  
    Πραγματικα ευκολο και πολυ γευστικο ψωμι.Καθιερωθηκε στο σπιτι!!!
    #
    Σχόλιο από glykatgoy, 22-11-07  
    Έφτιαξα χθες το βράδυ το ψωμάκι και βγήκε πολυ ωραίο.
    Και πολύ εύκολο.
    Την επόμενη φορά θα βάλω αλέυρι ολικής αλέσεως, να δω πως θα βγει!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 10-12-07  
    Μη βαλεις αλευρι ολικης αλεσης. Δε θα φουσκωσει καθολου. Το εχω δοκιμασει. Το ΜΥΣΤΙΚΟ για τελειο αφρατο ψωμάκι: ΑΛΕΥΡΙ ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΣΚΛΗΡΟ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ!!
    #
    Σχόλιο από ΣΟΝΙΑ, 14-12-07  
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 10-1-08  
    Τέλειο και πανεύκολο το ψωμάκι σου.Πρώτη φορά έκανα ψωμί και βγήκε υπέροχο.Μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από sweetie, 19-1-08  
    Πολύ καλό ψωμάκι, αν το αφήσεις να φουσκώσει παραπάνω γίνεται λίγο πιο αφρατο. Έβαλα 3 μέρη σκληρό αλεύρι και 2 μέρη κίτρινο, και ηλιέλαιο... Δύο συνεχόμενες μέρες το φτιάχνω, μάλλον θα το καθιερώσουμε στο σπίτι...
    #
    Σχόλιο από mama, 31-1-08  
    Το έκανα με μισό και μισό.Μισό λευκό και μισό ολικής.Έγινε υπέροχο φούσκωσε μια χαρά και αφράτεψε πολύ.Έβαλα και σπόρους μέσα που μας αρέσουν πολύ.Το έκανα στον αρτοπαρασκευαστή όπως πάντα και ψήθηκε και πολύ ωραία.Να πω ότι εγώ εδώ και χρόνια πέρνω αλεύρι απο μαγαζί με άλευρα (Μύλοι Γεωργανάδων)και είναι μια χαρά...
    #
    Σχόλιο από geosiss, 18-2-08  
    Την δοκίμασα με τον χιονιά λόγω έλλειψης . Τετραπίρουνο και από μένα
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 19-2-08  
    Sitronella,πολύ νόστιμο το ψωμάκι που μας δίνεις εδώ. Τώρα βρήκα και άλλη καθημερινή δουλειά...άρεσε σε όλη την οικογένεια!
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Σχεδόν έτσι το κάνω κι εγώ, απλά δε βάζω μέλι. Για ξεχωριστό άρωμα βάλτε και λίγο γλυκάνισο!
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 2-4-08  
    Μολις απολαμβανω το πεντανοστιμο ψωμι που εφτιαξα με τα χερακια μου.sitronella η συνταγη αυτου του ψωμιου ειναι φοβερη.
    #
    Σχόλιο από Cor, 7-7-08  
    Έκανα κατά γράμμα τη συνταγή...και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Ενθουσιάστηκα όλοι! Θα το ξανακάνω και αυτή τη φορά θα βάλω και άλλο αλέυρι κίτρινο ή ολικής.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 21-9-08  
    Ειναι η πρωτη φορα που εφτιαξα ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ψωμι και ειμαι πολυ περηφανη.Τοσο που απο τις 4 φρατζολες τις 2 τις εδωσα κιολας για να θαυμασουν την τεχνη μου και αλλοι.μπραβο Sitronella
    #
    Σχόλιο από Tania, 12-11-08  
    Επιτέλους καταφερα να κάνω ψωμί! Και μου φούσκωσε.. Ευχαριστω πολύ Sitronella! Βεβαια εγινε λιγο σφιχτο επειδη εβαλα μισο σκληρο αλευρι κ μισο καλαμποκίσιο, την αλλη φορα θα το κανω 3 προς 2 οπως ειδα το κανανε αλλοι.. Πάντως τρωγεται μια χαρά κι παλι! Χίλια ευχαριστώ!!! ;-)
    #
    Σχόλιο από noni, 17-11-08  
    Κάνω την ίδια συνταγή εδώ και πολύ καιρό (από τη Βέφα). Δοκιμάστε και το αλεύρι για ζυμωτό ψωμί των μύλων αγίου γεωργίου (σε πορτοκαλί συσκευασία) γίνεται τέλειο ψωμάκι! Επίσης μερικές φορές βάζω μισό ολικής και μισό ζυμωτο και γίνεται επίσης τέλειο!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 17-11-08  
    Ενταξει ενταξει εχω ξαναπει οτι ειναι πολυ καλο,αλλα να σας πω πως χρησιμοποιησα 1 κιλο πολυσπορα και 1 κιλο Αλατινη κιτρινο ζυμωτο και εγινε φοβεροοοοοοοο
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 25-11-08  
    Τέλειο! Γρήγορο και γευστικότατο!
    Μπράβο!!! Κατοχυρώνεται στις αγαπημένες!
    #
    Σχόλιο από iris, 2-12-08  
    Επειδη θελω να φτιαξω και εγω ψωμακι δικο μου(δεν το εχω επιχειρησει ποτε)Θελω μια διευκρινηση!Τι αλευρι πρεπει να χρησιμοποιησω για να μου βγει μαλακο και αφρατο?Διαβασα πολλα και μπερδευτηκα βλεπετε....
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

    64 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 13-1-07  
    τι αλευρι πρεπει να χρησιμοποιήσω για να γινει χωριάτικο?
    #
    Σχόλιο από vivian, 18-4-07  
    kalhspera den thn exw kanei thn syntagh alla epeidh skopeuw na thn kanw poso nero bazete peripou?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-4-07  
    Ποτέ δεν μετράω ακριβώς το νερό που βάζω. Ίσως γύρω στα δύο φλυτζάνια, αλλά και πάλι μπορεί να πέφτω έξω. Ξεκίνα με ένα φλυτζάνι και μετά να προσθέτεις σιγά σιγά, μέχρι να φτάσεις τη ζύμη σου εκεί που θέλεις.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 18-2-08  
    Και εγω το εκανα εχθες και εγινε τελειο!!!Και ητανε και η πρωτη φορα που εκανα ψωμι!!!Το μέλι τι ιδιότητα εχει μέσα στο ψωμι?το κάνει πιο αφράτο?Το χρησιμοποίησα πάντως!!!!ΜΠΡΑΒΟ Sitronella πολυ τελεια η συνταγη σου,μαλλον θα καθιερωθεί στο σπίτι!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-2-08  
    Υπάρχει άρθρο στις συμβουλές για τις ιδιότητες του κάθε συστατικού του ψωμιού. Γράφω εκεί:
    Η ζάχαρη βοηθάει στο να ξεκινήσει η διαδικασία της μαγιάς κι έτσι μικραίνει το χρόνο που χρειάζεται για να ανέβει η ζύμη. Εκτός από ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι, μελάσσα, καστανή ζάχαρη, μαρμελάδα.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 18-2-08  
    ευχαριστώ Sitronella,παντως εγινε πολυ ωραιο,θα δοκιμασω καποια στιγμη να κανω και με προζυμι,αλλη φορα ομως γιατί τόση επιτυχία πια δεν την αντέχω!!!!χα!χα!χα!
    #
    Σχόλιο από Popitsa, 30-3-08  
    ekplikties sitages. Molis egina melos. Mou aresei poli h parea sas. Exw mia erwtisi. Simera ekana pswmi alla enw egine tragano emeine axrwmo apo epanw. Mipws kapoios kserei na mou pei ti na balw na fainete ligo pio kseropsimeno
    kai gialistero;
    #
    Σχόλιο από katetsekoura, 18-5-08  
    θα ήθελα να μάθω πώς γίνεται αρχικά το προζύμι,επισης συχαριτήρια για τη συνταγή σας ηταν υπέροχο το ψωμάκι
    #
    Σχόλιο από snow_white, 31-5-08  
    καλησπερα εχω μια ερωτηση! μαγιά ειναι το baking powder? ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από iliaxtida, 9-8-08  
    κι ερχομαι τωρα εγώ να ρωτήσω: αν δεν έχουμε μαγιά μπορούμε να βάλουμε αλεύρι απ? αν ναι, την ίδια ποσότητα? κι αν δεν έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή μέλι, με πόση ζάχαρη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 29-8-08  
    Θα απαντήσω σε πολλές ερωτήσεις μαζεμένες, καθώς τώρα τις είδα: popitsa μπορείς να αλείψεις το ψωμάκι σου πριν το βάλεις στο φούρνο με ασπράδι ή κρόκο αυγού ή να το ψεκάσεις μόλις βγει με νεράκι. Δοκίμασέ τα και βρες τι σε ικανοποιεί περισσότερο. snow white το μπέικιν πάουντερ ΔΕΝ είναι μαγιά. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μαγιά μπορείς να βρεις είτε νωπή είτε ξηρή, πολύ εύκολα, στα σούπερ μάρκετ. iliaxtida, δεν έχω ακούσει ποτέ μου να φτιάχνουν ψωμί με μπέικιν (άρα ούτε με φαριναπ). Ζάχαρη μπορείς να βάλεις ίση ποσότητα με το μέλι.
    #
    Σχόλιο από tdaf, 24-10-08  
    Να κάνω μία ερώτηση. Την ζύμη μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη για να ψήσουμε το ψωμί μετά από κάποιες μέρες; Αν ναι, σε ποια φάση μπορούμε την βάλουμε; Αφού φουσκώσει λίγο πριν το ψήσιμο; Πριν φουσκώσει; Ευχαριστώ για τις τυχόν απαντήσεις.
    #
    Σχόλιο από iris, 1-12-08  
    Επειδη θελω να φτιαξω και εγω ψωμακι δικο μου(δεν το εχω επιχειρησει ποτε)Θελω μια διευκρινηση!Τι αλευρι πρεπει να χρησιμοποιησω για να μου βγει μαλακο και αφρατο?Διαβασα πολλα και μπερδευτηκα βλεπετε....
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 2-12-08  
    iris συγγνώμη που δεν σου απάντησα αμέσως. Η επιλογή του αλευριού είναι υποκειμενικό θέμα. Μπορείς να βάλεις και σκέτο άσπρο αλεύρι. Δοκίμασε να βάλεις 2/3 άσπρο και 1/3 από το κίτρινο που είναι για ζύμωμα. Τα αλεύρια ολικής ή σικάλεως θα σου κάνουν πιο σφιχτό και βαρύ ψωμί. Ξεκίνα έτσι και βλέπεις στην πορεία πως θα σου αρέσει.
    #
    Σχόλιο από iris, 2-12-08  
    Sitronella σε ευχαριστω πολυ!Αλλη μια ερωτηση μονο.Οταν λεμε ασπρο αλευρι εννοουμε το κανονικο για ολες τις χρησεις?Και το κιτρινο απο που το παιρνω?Ειμαι τελειως ασχετη στο θεμα του ψωμιου.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-12-08  
    iris συγγνώμη που άργησα τόσο να σου απαντήσω, κάπως μου ξέφυγε αυτή η ερώτηση.. Όταν λέω άσπρο αλεύρι εννοώ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το κίτρινο είναι αλεύρι για ζυμωτά (κάπως έτσι το γράφει η συσκευασία). Το βρίσκεις από διάφορες μάρκες σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Μπορείς να κάνεις δοκιμές και με άλλα αλεύρια, μπορείς να πάρεις και από το φούρνο σου αλεύρι, μπορείς να πάρεις αλεύρι από πετρόμυλο ή σικάλεως... Κάνε δοκιμές μέχρι να πετύχεις το συνδιασμό που σου αρέσει. Απλώς το ψωμί γίνεται καλύτερο όταν αναμυγνύεις τουλάχιστον 2 είδη αλευριού.
    #
    Σχόλιο από iris, 10-12-08  
    Οκ!!!sitro.Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 8-1-09  
    η ζύμη φουσκώνει δίπλα στο καλοριφέρ... επειδή έβαλα 2 κιλά αλεύρι(4πλή δόση) μπορώ να ψήσω τα 2 ταψιά στον αέρα;ή πρέπει ένα ένα στις αντιστάσεις;Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-1-09  
    mitsaki δυστυχώς δεν ξέρω να σου απαντήσω με σιγουριά. Νομίζω πως δε θα έχεις πρόβλημα εάν τα ψήσεις και τα δυο στον αέρα. Ανάλογα με το φούρνο σου... Εγώ έχω φούρνο υγραερίου και έτσι δεν το έχω κάνει ποτέ.
    #
    Σχόλιο από gina77, 30-3-09  
    Γεια σας κι από μένα. να ρωτήσω κάτι. Sitronella, τη δόση που δίνεις σε τι ταψάκι τη βάζεις? Δεν ειμαι πολύ έμπειρη και δεν μπορώ να υπολογίσω με το μάτι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ραλού, 23-2-06  
    Πολύ καλή ιδέα το μέλι. Μπορόύμε να βάλουμε και γλυκανισο στην ζύμη, ταιριάζει υπέροχα.
    Το κίτρινο αλεύρι ενώ κάνει το ψωμί πεντανόστιμο είναι λίγο βαρύ και δεν φουσκώνει καλά. Βάλτε περισσότερο αλευρι για όλες τις χρήσεις και λιγότερο κίτρινο.
    Αλλη καλή ιδέα είναι το λάδι να είναι ηλιέλαιο. Γίνεται πιο τραγανή η κόρα.
    #
    Σχόλιο από Fran, 9-3-07  
    Φτιάχνω αρκετό καιρό ψωμί αλλά χωρίς μέλι. Θα το δοκιμάσω. Πάντως από προσωπική εμπειρία, δεν χρησιμοποιώ ηλιέλαιο ή άλλου τύπου λάδι γιατί κάνει την ψίχα λιγότερο απορροφητική (τρίβεται γενικά το ψωμί). Χρησιμοποιώ μόνο αλεύρι-μαγιά-αλάτι και νερό.
    Μόνο που αν το κάνετε στο χέρι και όχι σε αρτοπαρασκευαστή, να το ζυμώσετε πολύ καλά (5-10)λεπτά και θα γίνει πολύ μαλακή η ζύμη. Επίσης το νερό να το βάζετε σιγά-σιγά.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 2-12-08  
    Πολύ καλή συνταγή! Μ`αυτή φτιάχνω κι εγώ το καθημερινό μας ψωμάκι! Με μισό (500γρ.) αλεύρι σικάλεως και μισό (500γρ.) λευκό τύπου 75 (για όλες τις χρίσεις) η αναλογία της μαγιάς είναι στα 43 γραμμάρια νωπή. Αν θέλουμε αντικαθιστούμε το μέλι με 2 κουτ. γλυκ. ζάχαρη.(το έχω φτιάξει και με τις δυο εκδοχές και είναι υπέροχο)! Σε αυτή την αναλογία βάζουμε 2 κουτ. φαγ. λάδι.
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 11-1-10  
    Να βάζετε και λίγο κοπανισμένη μαστίχα, εκεί να δείτε άρωμα!!
    #
    Σχόλιο από balu, 6-3-11  
    Πεντανόστιμο και πολύ εύκολο ψωμάκι. Το ζύμωσα στο μίξερ για ευκολία. Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι στην ποσότητα της μαγιάς, έβαλα ένα φακελάκι. Τέλειο...
    #
    Σχόλιο από cuoco, 22-10-11  
    ετσι το κανω κι εγω, αντι για μελι βαζω ζαχαριτσα αχνη, μισο κουταλακι!
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 5-11-11  
    Κλασική και αγαπημένη συνταγή για ψωμί! 'Αλλοτε χρησιμοποιώ μέλι κι άλλοτε 1 κ.γ. ζάχαρη! Επίσης να πω πως πάντα βάζω και 1/2 κ.γ. γλυκάνισο! Κάποιες φορές προσθέτω και λίγη μαστίχα, αλλά με προσοχή, για να μην πικρίσει!!!
    #
    Σχόλιο από dreamsdancer, 16-5-13  
    Εντάξει,απλά υπέροχο!Έφτιαξα 9 ατομικά ψωμάκια και ήταν η πρώτη μου προσπάθεια σε ψωμί!έβαλα μισό αλεύρι μαύρο και μισό χωριάτικο και καστανή ζάχαρη αντί για μέλι.Μου πήρε 30 λεπτά να ψηθούν.Τέλεια!
    #
    Σχόλιο από Despina Amarantidou, 16-9-13  
    Sitronella να σ' ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για τη συνταγή. Την ακολούθησα κατα γράμμα στα υλικά αλλά όχι στην εκτέλεση. Ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή, στο πρόγραμμα μόνον για ζύμωμα, όπου φούσκωσε αρχικά. Στη συνέχεια έβαλα το ζυμάρι στο ταψί αφού του έδωσα σχήμα και το άφησα μία περίπου ώρα για να φουσκώσει για δεύτερη φορά. Το έψησα 50' περίπου στους 200. Να σημειώσω επίσης ότι στο μισό κιλό αλεύρι έβαλα ένα ποτήρι χλιαρό νερό... Το αναφέρω για τις νεότερες γιατί αυτό το "όσο αλεύρι σηκώσει" ή "όσο νερό χρειαστεί..." με αποθάρρυνε γενικώς να ακολουθήσω συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Ζωή Νικόλ, 8-12-13  
    (συγνωμη τωρα ειδα το σχολιο)
    Sitronella την προηγουμενη φορα βγηκε μεγεθος σαν ενα ποντικι υπολογιστη για να καταλαβεις τι εννο μικρη μεριδα σαν ατομικο ψωμακι ειχε βγει και ειχα βαλει 500αλευρι.
    Αυτην την φορα το ξαναεκανα (βεβαια δεν το δοκιμασα ακομα το εχω να κρυωσει στην πετσετα) εβαλα 500γρ για ολες τις χρησεις και 500γρ ολικης αλεσης και πηρε 1,5 κουπα νερο. και αυτην την φορα ναι βγηκε κανονικη φραντζολα οπως τα ετοιμα αλλα ειχα και την διπλη δωσει. Θα σας πω και οταν το κοψω και το δοκιμασω πως ειναι.
    Ευχαριστω!!!
    #
    Σχόλιο από Ζωή Νικόλ, 8-12-13  
    5 πιρουνακια!!!!!!
    Τελειο!!! γευστικοτατο αν και με αλευρι ολικης!
    #
    Σχόλιο από Ζωή Νικόλ, 8-12-13  
    5 πιρουνακια!!!!!!
    Τελειο!!! γευστικοτατο αν και με αλευρι ολικης!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της manakimou
    Ψωμιά
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της Nikal
    Ζύμες-ψωμιά.
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    ΨΩΜΙ
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz