Ραχάτ λουκούμ

Μαγειρεύτηκε 4 φορές
Ζουζουνελ
Ζουζουνελ @cook_8455179

Διάβασα και είδα πολλές συνταγές για λουκούμια τελικά κράτησα ότι μου άρεσε και νόμιζα ότι θα βγει ένα καλό σπιτικό λουκούμι,τις αναλογίες της βρήκα σε βίντεο τούρκικο,την τεχνική πως απλώνετε και στεγνώνει από τους Συριανούς και έτσι έφτιαξα ένα λουκούμι πιστεύω καλό και κοντά σε γεύση σαν αυτά που κυκλοφορούσαν πολύ παλιά στην αγορά,γιατί τώρα σπάνιο να βρεις καλό λουκούμι!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το κάνετε με ότι γεύση θέλετε εσείς.Με μαστίχα κοπανισμένη,με καρύδια ,με εσάνς πορτοκαλιού και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού μέσα,να τα τυλίξετε στο ινδοκαρυδο,σε κροκαν σε σουσάμι με ότι χρώμα θέλετε, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε και σας αρέσει!! Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά έχει ψηθεί ο χυλός!Διάβασα ότι είναι καλύτερα να γίνονται όταν έχει βοριά γιατί στεγνώνουν πολύ πιο καλά και δεν νοτίζουν!! Καλή επιτυχία!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30-40 λουκουμια
  1. 4 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  2. 4 1/4 κούπες νερό
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμοριο
  4. 1 1/2 κουταλιά της σούπας ροδόνερο
  5. 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  6. 1 κούπα χοντροκομμένο αμύγδαλο (όχι στο μουλτι) και καβουρντισμένο καλά
  7. Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  8. Λίγο νισεστέ για το ταψί
  9. 4-5 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής(προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε πρώτα το ταψί που θα βάλουμε μέσα το χυλό μας, το πασπαλίζουμε μπόλικο νισεστέ!

  2. 2

    Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 κούπα νερό με την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι στους 220-230 βαθμούς με το θερμόμετρο για σιρόπια.

  3. 3

    Παράλληλα μέχρι να βράσει το σιρόπι μας, διαλύουμε στο υπόλοιπο νερό 3 1/4 κούπες το νισεστέ και το κρεμοριο.

  4. 4

    Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να πήξει ανακατεύοντας συνέχεια (δεν αργεί).

  5. 5

    Μόλις πήξει το αδειάζουμε μέσα στο σιρόπι που σιγοβράζει και το ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα να ομογενοποιηθεί

  6. 6

    Αρχίζουμε το ανακάτεμα συνεχώς για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, προσοχή να μην σας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας θέλει συνέχεια ανακάτεμα και δυνατό να στεγνώσει γρήγορα από τα υγρά χωρίς να μας κολλήσει προς το τέλος βάζουμε το ροδόνερο αν θέλουμε 3-4 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, το ανακατεύουμε ακόμα λίγο να εξατμιστεί εντελώς το ροδόνερο.

  7. 7

    Στο τέλος αδειάζουμε μέσα τα αμύγδαλα μας και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού.Η διαδικασία από την στιγμή που θα είναι έτοιμος ο χυλός δεν μας δίνει περιθώρια να μείνει μέσα στην κατσαρόλα και να περιμένει.

  8. 8

    Αδειάζουμε γρήγορα κατά μήκος σε όλο το ταψί μας και γρήγορα, γρήγορα το απλώνουμε προσεχτικά να μην ανεβάσουμε επάνω το νισεστέ που βάλαμε στην αρχή στο ταψί μας, αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να το στρώσετε με ένα κουτάλι που θα το βουτάτε σε ροδόνερο με φειδώ να μην υγρασιαστει πολύ το λουκούμι.Το ύψος πρέπει να γίνει 3-4 πόντους. Το αφήνετε τουλάχιστον 8-10 ώρες να στεγνώσει (οπωσδήποτε)μη βιαστείτε να το κόψετε.

  9. 9

    Το αναποδογυρίζετε πάνω σε πάγκο που έχετε βάλει μπόλικη άχνη και το ξεσκονίζετε με ένα πινέλο να φύγει εντελώς το νισεστέ,το μαζεύεται από γύρω γύρω και καθαρίζετε τον πάγκο.

  10. 10

    Πασπαλίζετε και από πάνω μπόλικη άχνη το λουκούμι και αρχίζετε να το κόβετε λουρίδες βουτώντας το μαχαίρι στην άχνη για να σας το κόβει όμορφα και χωρίς να κολλάει.

  11. 11

    Αφού το κόψετε και σταυρωτά σε κύβους τα ανακατεύετε με τα χέρια σας να πάει παντού η άχνη και έχετε τα ωραιότερα λουκούμια που έχετε φάει!!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps (4)

Σχόλια (14)

sugarmx
sugarmx @cook_8449993
βλεπω οτι εχει πολλες συνταγες για λουκουμια στο site αλλα επειδη εχουμε εργαστηριο λουκουμιων σας λεω οτι καμια σχεση αυτο που κανουμε σπιτι απο το κανονικο!!!! γιανα μην παρεξηγηθω δεν το λεω με κακο σκοπο...!!!

Από

Ζουζουνελ
Ζουζουνελ @cook_8455179
στις
[url=http://www.xarakas.gr][img]http://www.xarakas.gr/other/line_line_typeh2_beg_girl12_time_1233550800_text_c5e9ece1e920f3f4ef20f3e1e9f42e2e2e2e2e2e.gif[/img][/url]
Δες περισσότερα