Ρεβύθια σούπα

Bαθμολογία: 4.75
       
 
36 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05
Ρεβύθια σούπα
photo: Λίλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό ρεβύθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/4 κύβο λαχανικών
  • σόδα μαγειρική

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν για πολλές ώρες (ιδανικά 24 ώρες) σε νερό με μια κουταλιά σόδα.

Βήμα 2
2)

Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα κλείνουμε μαζί με άλλη μια κουταλιά σόδα σε μια πετσέτα. Τρίβουμε με δύναμη το μπόγο πάνω στο τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.

Βήμα 3
3)

Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε τα ρεβύθια (μαζί με τις φλούδες) σε τρυπητό και ξεπλένουμε καλά.

Βήμα 4
4)

Ρίχνουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα με κρύο νερό, το ζωμό, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφαιρούμε 2-3 στρώσεις από το κρεμμύδι και ρίχνουμε το υπόλοιπο ολόκληρο στην κατσαρόλα.

Βήμα 5
5)

Αφήνουμε να βράσουν για 90' ή μέχρι να χυλώσουν και να λιώνουν. Που και που ξαφρίζουμε και πετάμε τις φλούδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε συχνά.

Βήμα 6
6)

Οταν σταματήσει το βράσιμο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και αφήνουμε για 5' πριν σερβίρουμε (για να μη νερουλιάσουν).

Βήμα 7
7)

Σερβίρουμε ζεστά με αλοτοπίπερο, λάδι, λεμόνι και το κρεμμύδι που έχουμε κρατήσει ψιλοκομμένο, και μπόλικο φρέσκο ψωμί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ό,τι περισσέψει μπορούμε να το φτιάξουμε χούμους ή ρεβυθοκεφτέδες (περνάμε από τρυπητό για να φύγει το πολύ ζουμί, στο υπόλοιπο προσθέτουμε μαϊντανό και κύμινο, πλάθουμε σε μπαλάκια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε).
 
Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Τα ρεβύθια θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα: περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν την LDL χοληστερόλη, βελτιώνουν το ευερέθιστο έντερο και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Σχετικές συνταγές

    54 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από foto, 7-10-07  
    #
    Σχόλιο από Νίνα, 27-11-07  
    Έχω ένα μυστικό να σας πω. Αν τυχόν και δεν χυλώσουν (έχει τύχει σε όλες μας), Πάρτε μια κουτάλα μόνο ρεβύθια και βάλτε τα στο μούλτι (βάλτε και λίγο ζουμάκι για να γυριζει το μαχαίρι του μούλτι). Προσθέστε την κρέμα που θα βγει στο φαγητό. Θα είναι ωραιότατα χυλομένο.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 3-12-07  
    Εγώ τα φτιάχνω ως εξής: στην αρχή τα βράζω μόνο με νερό και λίγο κρεμμύδι να πάρουν ωραία γεύση. Όταν είναι αρκετά μαλακά (αλλά όχι έτοιμα ακόμα) βάζω το ζουμί τους σε μπωλ και το κρατάω. Ψιλοκόβω ένα κρεμμυδάκι και τα τσιγαρίζω με λάδι. Όταν τσιγαριστούν ρίχνω το ζουμί και βράζω κανονικά. Χυλώνουν αρκετά κι έτσι, αλλιώς ρίχνω λίγο αλευράκι.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 3-12-07  
    Να σας πω και εγω το δικο μου κολπο,χρονια τωρα ,τα βραζω στη χυτρα,ανοιγω και ενω βραζει εντονα ριχνω τη μιση ποσοτητα λαδιου που εχω κρατησει ,ανακατευοντας,συνεχεια με ξυλινη κουταλα ,αυτα χυλωνουν,αμεσως ριχνω και το λεμονι ,καλη μας ορεξη.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 31-3-08  
    Μια χαρα η ρεβυθαδα. Να σας πω ομως κι εγω κάτι. Γιατι χρησιμοποιειτε σόδα?Εγω τα μουλιαζω απο το βραδυ και την άλλη μερα που τα μαγειρευω ειναι μια χαρα. Η σόδα καταστρεφει τα παντα.Τα βράζω στη χυτρα και οταν την ανοιξω ανακατευω 1 κουταλια αλευρι με λιγο νερο και το λεμονι και τα ριχνω στην κατσαρολα.Ανοιγω το μάτι στο 3 και ανακατευω με την ξύλινη κουταλα φροντιζοντας να λιωσω και μερικά, για κανενα πενταλεπτο.Α..εσας σας ειναι τα οσπρια πάντα καλυτερα την επομενη μερα?
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 23-5-08  
    Γειά σα, να σας πω κι’ εγώ ένα μυστικό?, (εξ’ άλλου όλοι είπατε χεχε), λοιπόν, αν βάλετε σόδα τότε όχι κατ’ ευθείαν στην κατσαρόλα, όπως λέει η συνταγή, άλλα ξέπλυμα με πολλά νερά κάτω από τη βρύση.
    Δεύτερον, για τη χύτρα, τα βάζουμε με μπόλικο νερό να βράσουν για 30’ περίπου από τη στιγμή που θα σφυρίξει το τραίνο και μετά, αν δεν θέλουμε να γίνουμε αεριωθούμενα, (και προπαντός αυτά με τα φλούδια…jet-fuel), αλλάζουμε το νερό, βάζουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το λάδι΄, αλάτι, ένα κύβο κοτόπουλο και 7-8 ποτήρια νερό και τα ξαναβράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Ανοίγουμε βάζουμε το λεμόνι. Αν είναι νερουλά για να τα χυλώσουμε κάνουμε ή αυτό που λέει η νίνα παραπάνω ή αντί για αλεύρι διαλύουμε σούπα κρεμμύδι σε σκόνη. (για τα αποφλοιωμένα ρεβίθια τα κίτρινα σε συσκευασία, οι παραπάνω χρόνοι είναι λιγότεροι).
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 24-6-08  
    Εμείς ρεβίθια παίρνουμε αυτά χωρίς τη φλούδα και βράζουν μόνο σε 5 λεπτά στη χύτρα. Όσο για το να μην χυλώσουν αποκλείεται. Τώρα για το λεμονί δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά με βάλατε σε σκέψεις.
    #
    Σχόλιο από kitchenmania, 10-11-08  
    Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε ένα κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο,να βράσει μαζί.Του πάει απίθανα!Δοκιμάστε το.
    #
    Σχόλιο από dps, 15-2-09  
    Εγώ μετά από μούλιασμα 24 ωρών τα ρίχνω να πάρουν μια πρώτη βράση. Τα ξαφρίζω και τα αφήνω να βράσουν με γλυκάνισο, ένα κρεμμύδι και λάδι. Προς το τέλος βάζω μπόλικο άνιθο και λεμόνι. Δεν με νοιάζει να χυλώσουν ή να μην έχουν φλούδια, είναι πολύ νόστιμα και ας είναι απλά μαλακά. Την άλλη μέρα κάνω ένα ρίζι και να ανακατεύω ή τα τσιγαρίζω με σπανάκι και ντομάτα.
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 16-3-09  
    Έτσι ακριβώς τα κάνω κι εγώ!Το ξεφλούδισμα με την πετσέτα δεν το παραλείπω ποτέ!Όσο για το χύλωμα δεν χρησιμοποιώ χύτρα ,τα αφήνω σε σιγανή φωτιά και όταν κοντεύουν ρίχνω το ελαιόλαδο αφήνω λίγο και σβήνω!Μια χαρά χυλώνουν αρκεί και το ρεβύθι να είναι καλής ποιότητας!
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 16-3-09  
    Μου αρεσε πολυ το κολπακι με την πετσετα για να φυγουν η φλουδες πιο γρηγορα τελιο και εγω οσες φορες εχω κανει οσπρια παντα μου χυλονουν ενα μπραβω και για την συνταγη αλλα και για τα μικρα μυστικα .
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΙΑΤΟΤ, 16-3-09  
    ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΠΩΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΡΕΒΥΘΙΩΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΤΟ! ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-3-09  
    ΜΑΡΙΑΤΟΤ έχω ακούσει για διάφορες παρενέργειες που σου προκαλεί η μεγάλη κατανάλωση ρεβυθιών, αλλά καμία δεν ήταν τόσο ευχάριστη και επιθυμητή όσο το στητό στήθος. Εάν όμως έχει κάποιος άλλος πληροφορίες περί αυτού, ας μας πληροφορήσει κι εμάς παρακαλώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 16-3-09  
    Και γω δε χρησιμοποιώ σόδα,απλά τα μουλιάζω αποβραδίς σε νεράκι....την επόμενη μέρα τα βάζω να πάρουν μιά βράση και τα ξαφρίζω,ρίχνω λαδάκι στο τσικάλι να κάψει και τσιγαρίζω ένα κρεμμύδι και βάζω και τα ρεβύθια,προσθέτω και 3-4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύω, τέλος προσθέτω ζεστό νερό να τα σκεπάσει,αλάτι,πιπέρι και χυμό λεμονιού,κλείνω τη χύτρα γιά 20 περίπου λεπτά και έτοιμα και πολύ χυλωμένα τα ρεβυθάκια!!!!!!
    #
    Σχόλιο από maria24, 28-3-09  
    αχού!τέλεια φαίνονται!Εγώ τα κάνω κάπως διαφορετικά:τα μουλιάζω από βραδύς και την επόμενη πετάω το νερό.Τα βάζω να βράσουν σε λίγο νερό,τα σουρώνω και στην χύτρα βάζω αρκετό νεράκι,τα ρεβύθια,1 κραμύδι ψιλοκομμένο,1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη,λίγη πάπρικα,2 κουταλιές πελτέ ντομάτας,αλάτι,πιπέρι και λάδι.προς το τέλος προσθέτω αρκετό άνιθο που τους πάει πολύ!όπως και να γίνουν τα ρεβυθάκια είναι νοστιμότατα!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 28-3-09  
    ΜΑΡΙΑΤΟΤ εγω παλι ξερω οτι τα ρεβυθια κατεβαζουν γαλα και ειναι τα μονα οσπρια που βοηθουν ενω θυλαζει το μωρο(τα αλλα για πολλους λογους δεν τα συνιστουν,ειδικα για τους πρωτους μηνες του μωρου,οταν εχει ηδη αρκετους κολικους)και με το θυλασμο μονο στητο δεν μενει το στηθος
    τελεια συνταγη....
    #
    Σχόλιο από anasta, 16-4-09  
    Geia sas. Auth einai h prwth suntagh pou koitaw apauto to site, kai graftika giati mou fainetai polu kalo. Eimai sto Londino kai hthela na ftia3w kati nhstisimo. Nomizw oti edw ta rebithia den exoun flouda opote den ekana auto me tin petseta. Ebala ta rebithia me soda se nero gia 12 wres kai twra ta brazw me fresko nero kai ena kremudi mesa. Episis mia filh mou eipe na balw 2-3 filla dafnis. Afou ebrase to nero, exw twra xamilwsei ti fwtia kai perimenw na perasei wra na malakwsoun.
    Euxaristw polu gia tin wraia suntagh. Tha bathmologisw afou ta faw :)

    #
    Σχόλιο από anastasia76, 29-6-09  
    Λατρεύω τα ρεβυθια αλλα με σαλτσουλα οχι ασπρα. Η δικη μου εκδοχή είναι: μουλιαζουμε τα ρεβυθια απο το προηγουμενο βραδυ και την επομενη τα βραζω για 45 λεπτα στη χυτρα μονο με νερο και ενα ολοκληρο μεγαλο κρεμυδι. Στη συνέχεια παιρνω το βρασμένο κρεμυδι το λιωνω στο μπλεντερ ή με το πηρουνακι και το ξαναριχνω μέσα στην χύτρα μαζι με σαλτσα ντοματα αλατι πιπερι (και καγιεν αν θελω πικαντικο) και οπωςδηποτε ριγανη και τα βραζω για κανενα 10λεπτο περιπου. Μου φαινεται οτι ετσι οπως ειναι ο καιρος κατι τετοιο θα κανω για αυριο.
    #
    Σχόλιο από γιωτινι, 7-9-09  
    εμενα για να χυλωσουν τα πεβυθια μολις ειναι ετοιμα βρασμενα ανακατευω σε ενα ποτηρι λιγο νερο με κορν φλαουρ ανακατευω και πηζουν αμεσως
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 30-10-09  
    Παραλλαγή σιφνέικη.Μετά το βραδυνό μούλιασμα,τοποθέτουμε τα ρεβύθια σε πήλινο σκεύος με στενό στόμιο και καπάκι, προσθέτουμε 2 κρεμμύδια σε φέτες, ένα δαφνόφυλλο,αλάτι-πιπέρι και νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπαστούν(υπολογίστε 2 δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια).Φτιάχνουμε ζυμάρι με μια κούπα αλεύρι και νερό και σφραγίζουμε το καπάκι και το χείλος του σκεύους.Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (180c)για 6 ώρες ή στον ξυλόφουρνο όλη νύχτα ή στους 250C για 2 1/2 ώρες.Σερβίρουμε με λεμόνι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    37 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από foto, 7-10-07  
    #
    Σχόλιο από Νίνα, 27-11-07  
    Έχω ένα μυστικό να σας πω. Αν τυχόν και δεν χυλώσουν (έχει τύχει σε όλες μας), Πάρτε μια κουτάλα μόνο ρεβύθια και βάλτε τα στο μούλτι (βάλτε και λίγο ζουμάκι για να γυριζει το μαχαίρι του μούλτι). Προσθέστε την κρέμα που θα βγει στο φαγητό. Θα είναι ωραιότατα χυλομένο.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 24-6-08  
    Εμείς ρεβίθια παίρνουμε αυτά χωρίς τη φλούδα και βράζουν μόνο σε 5 λεπτά στη χύτρα. Όσο για το να μην χυλώσουν αποκλείεται. Τώρα για το λεμονί δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά με βάλατε σε σκέψεις.
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 16-3-09  
    Έτσι ακριβώς τα κάνω κι εγώ!Το ξεφλούδισμα με την πετσέτα δεν το παραλείπω ποτέ!Όσο για το χύλωμα δεν χρησιμοποιώ χύτρα ,τα αφήνω σε σιγανή φωτιά και όταν κοντεύουν ρίχνω το ελαιόλαδο αφήνω λίγο και σβήνω!Μια χαρά χυλώνουν αρκεί και το ρεβύθι να είναι καλής ποιότητας!
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 16-3-09  
    Μου αρεσε πολυ το κολπακι με την πετσετα για να φυγουν η φλουδες πιο γρηγορα τελιο και εγω οσες φορες εχω κανει οσπρια παντα μου χυλονουν ενα μπραβω και για την συνταγη αλλα και για τα μικρα μυστικα .
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΙΑΤΟΤ, 16-3-09  
    ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΠΩΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΡΕΒΥΘΙΩΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΤΟ! ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-3-09  
    ΜΑΡΙΑΤΟΤ έχω ακούσει για διάφορες παρενέργειες που σου προκαλεί η μεγάλη κατανάλωση ρεβυθιών, αλλά καμία δεν ήταν τόσο ευχάριστη και επιθυμητή όσο το στητό στήθος. Εάν όμως έχει κάποιος άλλος πληροφορίες περί αυτού, ας μας πληροφορήσει κι εμάς παρακαλώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 28-3-09  
    ΜΑΡΙΑΤΟΤ εγω παλι ξερω οτι τα ρεβυθια κατεβαζουν γαλα και ειναι τα μονα οσπρια που βοηθουν ενω θυλαζει το μωρο(τα αλλα για πολλους λογους δεν τα συνιστουν,ειδικα για τους πρωτους μηνες του μωρου,οταν εχει ηδη αρκετους κολικους)και με το θυλασμο μονο στητο δεν μενει το στηθος
    τελεια συνταγη....
    #
    Σχόλιο από anasta, 16-4-09  
    Geia sas. Auth einai h prwth suntagh pou koitaw apauto to site, kai graftika giati mou fainetai polu kalo. Eimai sto Londino kai hthela na ftia3w kati nhstisimo. Nomizw oti edw ta rebithia den exoun flouda opote den ekana auto me tin petseta. Ebala ta rebithia me soda se nero gia 12 wres kai twra ta brazw me fresko nero kai ena kremudi mesa. Episis mia filh mou eipe na balw 2-3 filla dafnis. Afou ebrase to nero, exw twra xamilwsei ti fwtia kai perimenw na perasei wra na malakwsoun.
    Euxaristw polu gia tin wraia suntagh. Tha bathmologisw afou ta faw :)

    #
    Σχόλιο από γιωτινι, 7-9-09  
    εμενα για να χυλωσουν τα πεβυθια μολις ειναι ετοιμα βρασμενα ανακατευω σε ενα ποτηρι λιγο νερο με κορν φλαουρ ανακατευω και πηζουν αμεσως
    #
    Σχόλιο από Sol81, 29-3-10  
    Ούτε εγώ χρησιμοποιώ σόδα, δεν χρειάζεται, μια χαρά είναι με το μούλιασμα μόνο. Στη χύτρα δεν θέλει πάνω από 6-7 λεπτά, γρήγορο κι ωραίο φαγητό.
    #
    Σχόλιο από KATIA98, 8-4-10  
    ΜΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!! Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από Foxyfreak, 25-11-10  
    πεντανόστημοοοοοοο.....
    #
    Σχόλιο από BASILISP, 13-12-10  
    Πολυ καλη συνταγη για ενα παρεξηγημενο οσπριο! Εμενα μου αρεσε πολυ. Επισης μπορειτε να βαλετε δεντρολιβανο και μπολικο ανηθο
    #
    Σχόλιο από katerinagkoy, 27-8-11  
    μπραβο!σε ευχαριστω πολυ γιατι ποτε δεν τα καταφερνα......τωρα ομως!!!!
    #
    Σχόλιο από milja, 19-10-11  
    Γεια σας! αν και διαβάζω καιρό το site μόλις γράφτηκα για να απαντήσω στην efisar γιατί διάβασα ότι η σόδα καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 στα ρεβύθια! και ότι πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα και να μην αλλάζουμε το νερό τους!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 19-10-11  
    Εγω τα ρεβυθια τα μουλιαζω απο βραδυς σε χλειαρο νερο με μια κουταλια αλατι το πρωι τα ξεπλενο ριχνω ενα κουταλακι σοδα τα αφηνω μια ωρα τα ξεπλενω και τα βραζω στην κατσαρολα γινονται σουπερ!
    #
    Σχόλιο από Dali, 4-11-11  
    Η καλυτερη ρεβιθαδα που εχουμε φαει!!!! συγχαρητηρια και ευχαριστουμε πολυ!!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 17-12-11  
    Σουπερ μου εγινε η ρεβυθοσουπα!!!Σπανια τα πετυχαινω,πρωτη φορα μου εγιναν τοσο ομορφα και χυλωμένα!!!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από tht, 1-3-12  
    Θέλω και εγώ να μοιραστώ μαζί σας τα μυστικά της ρεβυθόσουπάς μου. Ρεβύθια φάγαμε (εγώ και ο άντρας μου) για πρώτη φορά πριν από 2 χρόνια σε μια πτήση της Aegean και τα φάγαμε γιατί πεινούσαμε παρά πολύ. Μέχρι τότε αρνούμασταν και οι δύο να τα δοκιμάσουμε όταν τα μαγείρευαν οι μαμάδες μας. Από τότε μαγειρέυουμε ρεβύθια 2-3 φορές το μήνα. Χρησιμοποιώ συνήθως αποφλοιωμένα ρεβύθια. Τα μουλιάζω σε νερό τουλάχιστον 12 ώρες, το οποίο αλλάζω συχνά και αφαιρώ κάθε φορά ότι φλούδες έχουν βγει. Πριν τα βάλω στη χύτρα τα τρίβω ανάμεσα στις παλάμες μου, έτσι ώστε να βγουν όλες οι φλούδες. Τα βάζω στη χύτρα με 6 ποτήρια νερό, 1/2 φλιτζάνι τζαγιού λάδι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομένο, αλάτι και πιπέρι. Βράζω για 25 λεπτά από τότε που αρχίζει να σφυρίζει η χύτρα. Ο χρόνος αυτός είναι για να λιώσουν τελείως τα ρεβύθια. Όχι απλά είναι χυλωμένα πάντα, αλλά είναι λιωμένα. Αν θέλετε να μείνουν τα ρεβύθια στρογγυλά χωρίς να λιώσουν θα πρέπει να τα βράσετε λιγότερο, αλλά δεν ξέρω πόσο, γιατί εμάς έτσι μας αρέσουν. Αν μείνουν λίγες φλούδες δεν είναι και πολύ κακό στη γεύση, μόνο στη εμφάνιση επηρεάζει αυτό. Επίσης, εγώ θέλω να βγάζω τις φλούδες γιατί έχω την άισθηση ότι με τις φλούδες είναι πιο βαριά και με πειράζουν στο στομάχι. Σε ότι αφορά στη σόδα, στην αρχή έβαζα και εγώ σόδα όσο μούλιαζαν, αλλά τώρα δε βάζω και δε βλέπω να επηρεάζεται το αποτέλεσμα. Επίσης να σας πω ότι είναι το μόνο όσπριο, που ένα φακελάκι του μισού κιλού το τρώμε 3 άτομα σε μία φορά. Το τρίτο άτομο, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ρεβύθια μου, είναι η πεθερά μου!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από efisar, 28-1-11  
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ Κ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΟΔΑ?ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ Κ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
    Κ ΕΓΩ ΤΗΝΝΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ Κ ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΓΓΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΡΟΦΗΜΑ.ΜΗΠΩΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΠΟΥ Κ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ?
    #
    Σχόλιο από evi21, 19-10-11  
    tτο κυβο λαχανικων δεν το αναφερεις!το ριχονουμε τελικα?και επισης οταν ριχνουμε τα ρεβυθια στην κατσαρολα ποσο νερο ριχνουμε?και ποιο ζωμο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-10-11  
    Όταν λεώ ζωμό εννοώ τον κύβο λαχανικων (σπιτικό ή αγοραστό ό,τι προτιμάτε). Το πόσο νερό θα βάλεις εξαρτάται και από το πόσο σούπα τα θέλεις. Βάλε να τα σκεπάζει και παραπάνω και αν δεις πως πίνει το νερό πριν γίνουν, πρόσθεσε κι άλλο. Γενικώς η ποσότητα νερού εξαρτάται πάντα από το πόσο δυνατή έχεις τη φωτιά, αν το κάνεις σε κανονική κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, πολλές φορές από τα όσπρια και σίγουρα από το πόσο ζουμερά ή όχι τα θέλεις.
    #
    Σχόλιο από anoula, 16-11-11  
    ΓΙΝΑΝΕ ΣΟΥΠΕΡ! ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ...ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑΝΕ ΝΑ ΧΥΛΩΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΔΑ.....ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ!

    13 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ginger, 3-12-07  
    Εγώ τα φτιάχνω ως εξής: στην αρχή τα βράζω μόνο με νερό και λίγο κρεμμύδι να πάρουν ωραία γεύση. Όταν είναι αρκετά μαλακά (αλλά όχι έτοιμα ακόμα) βάζω το ζουμί τους σε μπωλ και το κρατάω. Ψιλοκόβω ένα κρεμμυδάκι και τα τσιγαρίζω με λάδι. Όταν τσιγαριστούν ρίχνω το ζουμί και βράζω κανονικά. Χυλώνουν αρκετά κι έτσι, αλλιώς ρίχνω λίγο αλευράκι.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 3-12-07  
    Να σας πω και εγω το δικο μου κολπο,χρονια τωρα ,τα βραζω στη χυτρα,ανοιγω και ενω βραζει εντονα ριχνω τη μιση ποσοτητα λαδιου που εχω κρατησει ,ανακατευοντας,συνεχεια με ξυλινη κουταλα ,αυτα χυλωνουν,αμεσως ριχνω και το λεμονι ,καλη μας ορεξη.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 31-3-08  
    Μια χαρα η ρεβυθαδα. Να σας πω ομως κι εγω κάτι. Γιατι χρησιμοποιειτε σόδα?Εγω τα μουλιαζω απο το βραδυ και την άλλη μερα που τα μαγειρευω ειναι μια χαρα. Η σόδα καταστρεφει τα παντα.Τα βράζω στη χυτρα και οταν την ανοιξω ανακατευω 1 κουταλια αλευρι με λιγο νερο και το λεμονι και τα ριχνω στην κατσαρολα.Ανοιγω το μάτι στο 3 και ανακατευω με την ξύλινη κουταλα φροντιζοντας να λιωσω και μερικά, για κανενα πενταλεπτο.Α..εσας σας ειναι τα οσπρια πάντα καλυτερα την επομενη μερα?
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 23-5-08  
    Γειά σα, να σας πω κι’ εγώ ένα μυστικό?, (εξ’ άλλου όλοι είπατε χεχε), λοιπόν, αν βάλετε σόδα τότε όχι κατ’ ευθείαν στην κατσαρόλα, όπως λέει η συνταγή, άλλα ξέπλυμα με πολλά νερά κάτω από τη βρύση.
    Δεύτερον, για τη χύτρα, τα βάζουμε με μπόλικο νερό να βράσουν για 30’ περίπου από τη στιγμή που θα σφυρίξει το τραίνο και μετά, αν δεν θέλουμε να γίνουμε αεριωθούμενα, (και προπαντός αυτά με τα φλούδια…jet-fuel), αλλάζουμε το νερό, βάζουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το λάδι΄, αλάτι, ένα κύβο κοτόπουλο και 7-8 ποτήρια νερό και τα ξαναβράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Ανοίγουμε βάζουμε το λεμόνι. Αν είναι νερουλά για να τα χυλώσουμε κάνουμε ή αυτό που λέει η νίνα παραπάνω ή αντί για αλεύρι διαλύουμε σούπα κρεμμύδι σε σκόνη. (για τα αποφλοιωμένα ρεβίθια τα κίτρινα σε συσκευασία, οι παραπάνω χρόνοι είναι λιγότεροι).
    #
    Σχόλιο από kitchenmania, 10-11-08  
    Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε ένα κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο,να βράσει μαζί.Του πάει απίθανα!Δοκιμάστε το.
    #
    Σχόλιο από dps, 15-2-09  
    Εγώ μετά από μούλιασμα 24 ωρών τα ρίχνω να πάρουν μια πρώτη βράση. Τα ξαφρίζω και τα αφήνω να βράσουν με γλυκάνισο, ένα κρεμμύδι και λάδι. Προς το τέλος βάζω μπόλικο άνιθο και λεμόνι. Δεν με νοιάζει να χυλώσουν ή να μην έχουν φλούδια, είναι πολύ νόστιμα και ας είναι απλά μαλακά. Την άλλη μέρα κάνω ένα ρίζι και να ανακατεύω ή τα τσιγαρίζω με σπανάκι και ντομάτα.
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 16-3-09  
    Και γω δε χρησιμοποιώ σόδα,απλά τα μουλιάζω αποβραδίς σε νεράκι....την επόμενη μέρα τα βάζω να πάρουν μιά βράση και τα ξαφρίζω,ρίχνω λαδάκι στο τσικάλι να κάψει και τσιγαρίζω ένα κρεμμύδι και βάζω και τα ρεβύθια,προσθέτω και 3-4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύω, τέλος προσθέτω ζεστό νερό να τα σκεπάσει,αλάτι,πιπέρι και χυμό λεμονιού,κλείνω τη χύτρα γιά 20 περίπου λεπτά και έτοιμα και πολύ χυλωμένα τα ρεβυθάκια!!!!!!
    #
    Σχόλιο από maria24, 28-3-09  
    αχού!τέλεια φαίνονται!Εγώ τα κάνω κάπως διαφορετικά:τα μουλιάζω από βραδύς και την επόμενη πετάω το νερό.Τα βάζω να βράσουν σε λίγο νερό,τα σουρώνω και στην χύτρα βάζω αρκετό νεράκι,τα ρεβύθια,1 κραμύδι ψιλοκομμένο,1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη,λίγη πάπρικα,2 κουταλιές πελτέ ντομάτας,αλάτι,πιπέρι και λάδι.προς το τέλος προσθέτω αρκετό άνιθο που τους πάει πολύ!όπως και να γίνουν τα ρεβυθάκια είναι νοστιμότατα!
    #
    Σχόλιο από anastasia76, 29-6-09  
    Λατρεύω τα ρεβυθια αλλα με σαλτσουλα οχι ασπρα. Η δικη μου εκδοχή είναι: μουλιαζουμε τα ρεβυθια απο το προηγουμενο βραδυ και την επομενη τα βραζω για 45 λεπτα στη χυτρα μονο με νερο και ενα ολοκληρο μεγαλο κρεμυδι. Στη συνέχεια παιρνω το βρασμένο κρεμυδι το λιωνω στο μπλεντερ ή με το πηρουνακι και το ξαναριχνω μέσα στην χύτρα μαζι με σαλτσα ντοματα αλατι πιπερι (και καγιεν αν θελω πικαντικο) και οπωςδηποτε ριγανη και τα βραζω για κανενα 10λεπτο περιπου. Μου φαινεται οτι ετσι οπως ειναι ο καιρος κατι τετοιο θα κανω για αυριο.
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 30-10-09  
    Παραλλαγή σιφνέικη.Μετά το βραδυνό μούλιασμα,τοποθέτουμε τα ρεβύθια σε πήλινο σκεύος με στενό στόμιο και καπάκι, προσθέτουμε 2 κρεμμύδια σε φέτες, ένα δαφνόφυλλο,αλάτι-πιπέρι και νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπαστούν(υπολογίστε 2 δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια).Φτιάχνουμε ζυμάρι με μια κούπα αλεύρι και νερό και σφραγίζουμε το καπάκι και το χείλος του σκεύους.Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (180c)για 6 ώρες ή στον ξυλόφουρνο όλη νύχτα ή στους 250C για 2 1/2 ώρες.Σερβίρουμε με λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από Dimitra68, 6-1-10  
    Mia souidiki paralagi: afou magirepsoume ta revithia ta vazoume ola me tripiti koutala kai ligo zoumi sto moulti,ta kanoume san poure,ta ksanarixnoume stin katsarola sto ipolipo zoumi tous,psilokovoume kapnisto xiromeri kai 2 koutalies tis soupas moustarda kai ta vazoume na paroun mia kali vrasi ola mazi.Einai poli nostimi kai ksefevgi apo tin klasiki revithosoupa.
    #
    Σχόλιο από mags, 24-10-12  
    πολυ καλη η συνταγη !τομονο που εχω να προσθεσω ειναι μια παραλλαγη (συμβουλη της διαιτολογου)να δοκιμασω αντι για λεμονι να βαλω πορτοκαλι στα ρεβυθια μου!!!!αν και αποφασισα με κρυα καρδια να δοκιμασω την πρωτη κουταλια ......μετα παραλιγο να επιτεθω στην κατσαρολα!!!
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 19-11-12  
    Ωραια τα ρεβυθια ,μονο που εγω προσθεσα και 2 κουταλιες ντοματα και 1 κουταλακι γλυκια παπρικα για αρωμα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 329 αγαπημένων συνταγών, του/της Loukia84
    Παραδοσιακές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 137 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Ravel
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της angeladerma
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της maria1989
    Σούπες
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula