κύρια φωτογραφία συνταγής Risotto με λουκάνικο και σταφύλι

Risotto με λουκάνικο και σταφύλι

Μαγειρεύτηκε 5 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Το κλασσικό, απλό ριζότο, με μία νότα φθινόπωρο- (προσθήκη σταφυλιού) -χειμωνιάτικη (παρουσία λουκάνικου)

Λίγα μυστικά ακόμα

Όσοι καταφέρνουν πια να ετοιμάσουν ένα πετυχημένο ριζότο (λέω “καταφέρνουν πια” γιατί θέλει επανειλημμένες προσπάθειες μέχρι να έρθει το σωστό αποτέλεσμα -practice makes perfect), θα συμφωνούν ότι “για το ριζότο, ένα είναι το μυστικό ...το παντρεύεσαι”. Έτσι είναι, πράγματι, στέκεστε από πάνω του, το προσέχετε, και του κάνετε όλα τα χατήρια. Όλα μα όλα.! Στην παρέα που ζητά (το sofritto), στην ένταση της φωτιάς, στο ζουμάκι, στο αδιάκοπο ανακάτεμα, στο τελικό άγγιγμα με το βούτυρο και το parmigiano. Το ριζότο θέλει ελαφρύ κι απαλό χέρι, υπομονή, στοργή, αμέριστη φροντίδα. Και χάιδεμαΜπορείτε, βέβαια, να αποφύγετε την (επίπονη ?) διαδικασία του διαδοχικού βρεξίματος του ρυζιού με το κρασί και τον ζωμό. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε είναι “τόσες χούφτες ρύζι όσοι και οι συνδαιτυμόνες”.Προχωράτε κανονικά τη διαδικασία μέχρι και την προσθήκη του λευκού κρασιού και, όταν αυτό εξατμιστεί, ρίχνετε όλον μαζί τον καυτό ζωμό, ακολουθώντας τον κανόνα “μια κουτάλα για τον καθένα συν δύο για την κατσαρόλα”.Στο βήμα 10 προτείνεται να σερβίρετε το ριζότο αμέσως. Υπάρχει λόγος για αυτό και μάλιστα σοβαρός. Η πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο ρύζι το κάνουν να απορροφά κάθε ίχνος υγρασίας, αν δεν σερβιρισθεί λοιπόν, αμέσως σφίγγει. Αντίθετα, εάν σερβιρισθεί αμέσως, θα πνιγείτε στους επαίνους για το κρεμώδες και ταυτόχρονα μαστιχωτό ριζότο σας, το τόσο αξέχαστο. Ευχαριστούμε την Sitronella για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

43 Minutes
6 άτομα
  1. Υλικά για το κλασσικό risotto με παρμεζάνα
  2. 1/2 kg ρύζι για ριζότο
  3. 3 κ.σ. λάδι
  4. 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  5. 1/2 ποτήρι λευκό και ξηρό κρασί
  6. 1 + 1/2 lt καυτό ζωμό (εάν βιάζεστε… και αδιαφορείτε, κάνει και αυτός των κύβων, δεν κάνετε καθόλου καλά, όμως)
  7. αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα σας
  8. τριμμένο τυρί parmigiano, όσο σας αρέσει, αλλά τουλάχιστον 100 gr για ένα ριζότο που.... σέβεται τον εαυτό του
  9. Υλικά για το.... “εποχικό χρώμα”
  10. 2 λουκάνικα (αποφύγετε τα πολύ πικάντικα, δεν ταιριάζουν με την γλυκύτητα του σταφυλιού)
  11. 200 gr σταφύλι σουλτανίνα, σε ρόγες

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πρωτ’ απ’ όλα, αφαιρούμε την λεπτή φλούδα που έχουν τα σταφύλια. Τα βυθίζουμε για ένα λεπτό σε καυτό νερό...

  2. 2

    Και τα ξεφλουδίζουμε. Εάν δεν έχετε σουλτανίνα αλλά άλλο σταφύλι, με κουκούτσια, κανένα πρόβλημα στην πραγματικότητα. Απλά, μετά το ξεφλούδισμα αφαιρούμε και τους σπόρους.

  3. 3

    Ξεκινούμε με το ριζότο. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ, για το πώς να φτιάξετε ένα πετυχημένο ριζότο για 6 άτομα. Επαναλαμβάνω, όμως, τα βήματα γιατί έχουμε την προσθήκη του λουκάνικου, αλλά και του σταφυλιού στις πρώτες φάσεις της συνταγής. Έχουμε, λοιπόν

  4. 4

    Βάζουμε σε σιγανή φωτιά το λάδι, σε ανικολλητικό τηγάνι, και, όταν έχει ζεσταθεί για τα καλά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι αλλά και το λουκάνικο, σε κομματάκια. Επειδή θα βγάλει και αυτό τα λίπη του, μειώσαμε την ποσότητα του ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιήσουμε (θα το προσέξατε, ε;), από 5 κουτάλια που θέλει η βασική συνταγή για αυτή τη ποσότητα ρυζιού, σε 3. Ξανθαίνουμε το κρεμμύδι και ροδίζουμε το λουκάνικο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

  5. 5

    Προσθέτουμε το ρύζι (“τόσες “χουφτιές” όσα και τα άτομα που θα σερβίρουμε”, λέει η ιταλίδα mama) και, ανακατεύοντας διαρκώς, το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το λάδι.

  6. 6

    Τότε δυναμώνουμε την ένταση στο μάτι και βρέχουμε το ρύζι με το κρασί...

  7. 7

    ...που θα το αφήσουμε να εξατμισθεί όλο και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ρόγες του σταφυλιού. Λέει και κάτι άλλο η ιταλίδα mamaΠως “το ριζότο.... το παντρεύεσαι. Και φροντίζεις να εκπληρώνεις όλες τις επιθυμίες του”. Γιααα δείτε παρακάτω....

  8. 8

    Αρχίζουμε την διαδικασία “μπανιαρίσματος” με τον ζωμό. Αρχικά ρίχνουμε δύο κουτάλες από τον ζωμό (τον οποίο διατηρούμε διαρκώς καυτό).

  9. 9

    Μόλις αυτός εξατμισθεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, και αυτό γίνεται για 3 ή και 4 φορές (“Μια κουτάλα για κάθε άτομο και δύο για την κατσαρόλα”, συνηθίζουν να λένε οι μετρ του είδους Ιταλοί).

  10. 10

    Όταν φθάσουμε σε ένα χρόνο μαγειρέματος 15 λεπτών, περίπου, δοκιμάζουμε πολύ συχνά το ρύζι για να μη παραβράσει και ξεπεράσει το σημείο που “μαστιχώνει” (να κολλάει ελαφρά στα δόντια). Όσο τα σπυριά του ρυζιού εξακολουθούν να είναι σκληρά προσθέτουμε και από 1/2 κουτάλα καυτού ζωμού τη φορά και αφήνουμε να συνεχίζεται το μαγείρεμα. ΔΕΝ ανακατεύουμε ΚΑΘΟΛΟΥ (λόγω της ύπαρξης του σταφυλιού, για να μη διαλυθούν οι ρόγες), για να μη καεί, όμως, το ρύζι, ανακινούμε κάθε τόσο, έντονα, το τηγάνι μπρος-πίσω, σαν να σωτάρουμε, ποτέ όμως κουτάλι εκεί μέσα).

  11. 11

    Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα (το ρύζι θα έχει μελώσει αλλά θα κρατά ακόμη ελαφρά στο δόντι), αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι, προσθέτουμε μπόλικο τυρί parmigiano, καθώς και ένα κομμάτι βούτυρο (σαν μεγάλο καρύδι)...

  12. 12

    ...και το αναδεύουμε για δύο-τρία-τέσσερα λεπτά, εκτός φωτιάς, μέχρι να λιώσει και απλωθεί παντού. Η διαδικασία αυτή (mantecatura) θα το αφρατέψει, θα το βοηθήσει να έχει αυτή τη μαστιχωτή γεύση που χαρακτηρίζει ένα αξιόλογο ριζότο.

  13. 13

    Σερβίρουμε αμέσως.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (5)

Σχόλια (8)

Magica
Magica @cook_8449299
Ο συνδυασμός λουκάνικου - σταφυλιού ακούγεται πολύ καλός..τί είδους λουκάνικα όμως προτείνεις?Χωριάτικα π.χ ή κάτι άλλο?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens