ggr
ggr @george
Athens

Οι Ταϊλανδοί από τις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της χώρας συνηθίζουν να τρώνε ένα κολλώδες ρύζι (sticky rice, γνωστό και σαν “sweet”, γλυκό ρύζι ή επίσης γνωστό ως γλυκό ρύζι ή και “glutinous rice”. Τρώγεται συνήθως με τα χέρια, κάνοντάς το μια μικρή μπάλα και βουτώντας την σε άλλα πιάτα. Κάτι όπως κάνουμε το ψωμί εμείς, ε; Μπράβο, το βρήκατε, έτσι ακριβώς…..

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος βρασμού αλλά και η αναλογία ρυζιού-υγρού, είναι τα αναγραφόμενα στη συσκευασία του ρυζιού που εμείς αγοράσαμε. Ασφαλώς θα πρέπει να ανατρέξετε στις δικές σας συσκευασίες, γιατί τα μεγέθη αυτά μπορεί να είναι αισθητά διαφορετικά.Ακόμη και ο τρόπος βρασμού του ρυζιού εξαρτάται από την ποικιλία που αγοράζετε. Ο παραδοσιακός τρόπος, αυτός των ταϊλανδών μαμάδων, θέλει το ρύζι να γίνεται στον ατμό, όχι βρασμένο σε νερό. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, μπαμπουδένια σκεύη μέσα στα οποία “αχνίζεται” το ρύζι. Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας, θα πάτε στα σίγουρα, εάν όμως θελήσετε να το κάνετε στον ατμό (και διαθέτετε κάποιο σκεύος που θα σας το επιτρέψει, πιστεύω ότι θα πλησιάσετε ακόμη περισσότερο στην παραδοσιακή γεύση.Η οποία είναι ε-ξαι-ρε-τι-κή. Είναι ένα εντυπωσιακά νόστιμο, κολλώδες ρύζι, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας πιλάφι. Εδώ το “λάσπιασμα”, το να κολλάει το ρύζι, είναι επιτυχία, δεν είναι αποτυχία.Εάν πάλι βρείτε χύμα αυθεντικό ταϊλανδέζικο ρύζι, μη ξεχάσετε να το μουλιάσετε προηγουμένως. Θα το βάλετε σε κρύο νερό που να το καλύπτει για 5-6 εκατοστά και θα το αφήσετε να μουλιάσει για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες. Με τον τρόπο αυτό μαγειρεύεται πιο γρήγορα και –κυρίως– γίνεται πιο εύπεπτο. Κάποια στιγμή θα το δούμε μαζί πώς γίνεται και με τον παραδοσιακό τρόπο…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
2 άτομα
  1. 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι Thai
  2. 4 φλυτζανάκια του καφέ νερό (ή ζωμό λαχανικών)
  3. 1 κ.σ. κοφτή, φρέσκο βούτυρο
  4. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε να βράσει το νερό μαζί με 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο αλάτι. Θα χρησιμοποιήσουμε δύο μέρη νερού (ή και ζωμού λαχανικών, εάν έχουμε) για κάθε 1 μέρος ρύζι Thai. Το βούτυρο μπαίνει για να δώσει γεύση, όχι για κανένα άλλο λόγο, συνεπώς είναι ανώφελο να χρησιμοποιήσετε φυτικά υποκατάστατα (τύπου βιτάμ), φρέσκο βούτυρο θέλει.

  2. 2

    Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι,

  3. 3

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

  4. 4

    Όταν πια απορροφήσει όλο το νερό, σβήνουμε το μάτι,

  5. 5

    Αποσύρουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου 5 λεπτά.

  6. 6

    Σερβίρουμε το ρύζι μας ζεστό.

Αντιδράσεις

Σχόλια

μικρή πίπη
μικρή πίπη @cook_8450943
Βασικά (καλησπέρα σας) μου βγήκε σπυρωτότατον :) Προσωπικά διόλου δεν με χάλασε, καθώς αντιπαθώ κάθε φύσης ρυζότα,κολλημμένα ρυζοσπύρια κλπ. Όμως ΣΙΓΟΥΡΑ κάποια χαζομάρα έκανα, δεν ήτο η πρόσθεσις της συνταγής να βγει σπυρωτό και καμαρωτό :) Εννοείται ότι θα το επαναλλάβω με την ελπίδα να βγει εξίσου υπέροχα λάθος :)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens