κύρια φωτογραφία συνταγής Ριζότο με μανιτάρια porcini
ggr
ggr @george
Athens

Ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο. Εάν κάποιος δεν με βοηθήσει να βρώ ΦΡΕΣΚΑ μανιτάρια porcini εδώ στην Έλλάδα (οπουδήποτε, Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα βρε παιδιά) η μόνη λύση θα είναι τα -πανάκριβα- αποξηραμένα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή εκτελείται το ίδιο καλά και με φρέσκα μανιτάρια porcini (εάν μπορέσετε να βρείτε εδώ –ειδοποιήστε και εμένα– ή εάν τα φέρετε σε κάποιο ταξίδι από την Ιταλία). Σε αυτή την περίπτωση θα χρειασθεί ασφαλώς μεγαλύτερη ποσότητα (300 gr) και, βέβαια, το πιάτο θα κερδίζει σε φρεσκάδα θα υστερεί όμως σε ένταση γεύσης (τα μουσκεμένα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν πολύ πιο έντονη αυτή την χαρακτηριστική γεύση των porcini). Εάν φέρετε από ταξίδι ή αγοράσετε σε ελληνικό supermarket αποξηραμένα porcini, η συντήρησή τους είναι πολύ εύκολη και οι χρήσεις τους πάρα πολλές. Τα porcini μουσκεύουν πάντα σε χλιαρό νερό. Επίσης, όπως και όλα τα μανιτάρια άλλωστε, δεν καθαρίζονται ΠΟΤΕ πλένοντάς τα, διότι απορροφούν πολύ εύκολα τα υγρά (έχετε δει τι κάνουν με το λάδι, συμπεριφορά……μελιτζάνας) και χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους. Καθαρίζονται σκουπίζοντάς τα με ένα ελαφρά βρεμένο πανί (στα συνηθισμένα στα ελληνικά supermarkets μανιτάρια (champignon ?) καλό είναι –και πολύ εύκολο– να αφαιρείτε με μαχαιράκι την εξωτερική, πολύ λεπτή, επιφάνειά τους). Εάν είναι απαραίτητο να πλυθούν (επειδή προέρχονται από δική σας συλλογή σε μία έξοδο στην εξοχή και έχουν χώματα) αυτό πρέπει να γίνει με ένα γρήγορο πέρασμα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, ποτέ ζεστό. Τοποθετούνται πάντα με τα κοτσάνια τους προς τα πάνω και το “καπέλο” προς τα κάτω. Τα κοτσάνια συχνά περιέχουν micro-σκουληκάκια, τα οποία τρέφονται κατά την κίνησή τους προς τα πάνω. Αν και είναι τελείως ακίνδυνα για την υγεία και δεν γίνονται αντιληπτά με το μάτι, συντελούν με το έργο τους να χαλάει πιο γρήγορα το μανιτάρι.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
4 άτομα
  1. 50 g μανιτάρια porcini, αποξηραμένα
  2. 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  3. 5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  4. 125 ml λευκό και ξηρό κρασί
  5. Αλάτι και πιπέρι
  6. Ριζότο παρμεζάνα που έχετε προηγουμένως ετοιμάσει
  7. 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζετε τα μανιτάρια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό για τουλάχιστον μία ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε.

  2. 2

    Πριν τα ρίξετε στο τηγάνι, στύψτε τα πολύ καλά. Αυτό να το κάνετε μέσα στο δοχείο όπου τα μουσκέψατε γιατί το –χρωματισμένο σκούρο καφετί– νερό τους, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ γευστικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο στο ριζότο που κάνετε όσο και σε μια επόμενη......μακαρονάδα σας. Πραγματικά εξαιρετικό.

  3. 3

    Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.

  4. 4

    Προσθέσετε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρις ότου ξανθύνουν, περίπου 7-8 λεπτά.

  5. 5

    Προσθέστε το σκόρδο και τον μαϊντανό και αφήστε να μαγειρευτούν για άλλο 1 λεπτό περίπου, ανακατεύοντας πολύ καλά. Προσέξτε να μη καεί και μαυρίσει το σκόρδο.

  6. 6

    Προσθέστε στο τηγάνι το κρασί και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό, κατόπιν βγάλτε το τηγάνι από το μάτι. Σε αυτό το σημείο εγώ προσθέτω εκτός από το κρασί ίση ποσότητα από το νερό όπου μούσκευαν για μία ώρα τα μανιτάρια και, βέβαια, τα αφήνω περισσότερο χρόνο (και 2 και 3 λεπτά αντί για ένα) για να εξατμισθούν τα επιπλέον υγρά.

  7. 7

    Αλατοπιπερώστε κατά την προτίμησή σας (να θυμάστε ότι το πιάτο που συνοδεύουν –ριζότο παρμεζάνα– έχει ήδη το δικό αλάτι).

  8. 8

    Ετοιμάστε το ριζότο παρμεζάνα (υπάρχει σχετική συνταγή στο site), προσθέτοντας τα μανιτάρια περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος της βράσης.

Αντιδράσεις

Σχόλια (17)

Athanasia
Athanasia @cook_8449452
Το είπα/έγραψα ήδη ggr, Γρεβενά και κατάστημα "Μανιτάρι"! Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, ναι!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens