Ριζότο με mascarpone και ροζ πιπέρι
Είμαι ο ggr και μόλις τελείωσα. Και έχω στον ουρανίσκο μου μία απίστευτη γεύση, ένα άρωμα απροσδιόριστο, μία υποψία καυτερού. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και αυτή μου την ικανοποίηση θέλω να σας την μεταφέρω.Άλλωστε, έτσι δεν λένε; Η μισή ικανοποίηση στον άνδρα από ένα... κατόρθωμά του, βρίσκεται στο να το διηγείται
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ροζ πιπέρι μπορεί να είναι είτε το αποξηραμένο είτε εκείνο που διατίθεται σε διάλυμα αλατιού (και το οποίο είναι ασυγκρίτως καλύτερο, πιο αφράτο, πιο τραγανό (οι κόκκοι “σκάνε” μέσα στο στόμα, δαγκώνοντάς τους), πολύ πιο γευστικό). Το κρασί θα μπορούσε να είναι κάποιος αφρώδης οίνος (εκεί να δείτε αρώματα, εκεί να δείτε έρωτας...). Ο ζωμός των λαχανικών θα μπορούσε να είναι απλό νεράκι (έτσι όμως δεν ερωτεύεται κανείς το ριζότο).Η ποσότητα του πιπεριού μπορεί να φαίνεται μεγάλη. Έχει υπολογιστεί να είναι μία κουταλιά για κάθε άτομο. Το ροζ πιπέρι είναι νόστιμο, δεν είναι (ή, καλύτερα, είναι λίγο) καυτερό.Εάν σας περισσέψει από ένα γεύμα, μπορείτε να το ξαναβάλετε στο μάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά, με λίγο γάλα και ίσως λίγο τυρί parmigiano, και ανακατεύοντας συνεχώς, θα πάρετε ένα πιάτο ίσως και πιο νόστιμο από το φρεσκομαγειρευμένο.Εάν θέλετε να μάθετε κάποια ακόμη μυστικά για την ετοιμασία ενός καλού ριζότο, μπορείτε να επισκευθείτε τις σχετικές οδηγίες“Μυστικά για ένα καλό ριζότο” στο site μας Ευχαριστούμε την amande για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
1 λίτρο ζωμός λαχανικών, περίπου
-
30 γρ. βούτυρο
-
250 γρ τυρί Mascarpone (μία συσκευασία)
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο (αγνό παρθένο πάντα)
-
100 γρ. τυρί Parmigiano Reggiano, τριμμένο
-
2 κουταλιές ροζ πιπέρι (της σούπας για τους... μυημένους, του γλυκού για τους άλλους)
-
350 γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio ή carnaroli)
-
αλάτι όσο θέλετε (προσοχή, έχει και τυρί parmigiano μέσα)
-
1 κρεμμύδι
-
2 ποτήρια του κρασιού λευκό και ξηρό κρασί
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αντί εισαγωγής
-
2
Το φως στο δωμάτιο μόλις είχε σβήσει. Όπως πολλά άλλα βράδια αυτόν τον μήνα, ξεκίνησα για τη βόλτα μου στα στενά σοκάκια του Internet. Ήξερα ότι δεν υπήρχε και πολύ αξιοπρέπεια στα σκοτεινά και υγρά εκείνα μέρη, μα κάτι απροσδιόριστο και απίστευτα δυνατό οδηγούσε κάθε βράδυ τα βήματά μου κατά ‘κει.
-
3
Και εκεί ήταν που την είδα. Από τη στιγμή που το βλέμμα μου πέρασε από πάνω της ήξερα ότι δεν θα ησύχαζα εάν δεν γινόταν δικιά μου. Φαινόταν πολύ... hot, έτοιμη να ικανοποιήσει τις –ιδιαίτερες ειν’ η αλήθεια– επιθυμίες μου.
-
4
Έτσι συνάντησα για πρώτη φορά τη συνταγή του ριζότο με το ροζ πιπέρι και το mascarpone. Και μ’ έκανε, εμένα που λάτρευα ήδη το πράσινο πιπέρι, να αποκτήσω μία σχεδόν αφύσικη έλξη προς το ροζ.
-
5
Βήμα-βήμα θα τη δείτε να ξεδιπλώνεται, να χαρίζει απλόχερα το άρωμά της και να προδιαθέτει για τη γεύση της. Σκηνές από στιγμές προσωπικές και αξέχαστες. Σκηνές που εάν θέλετε και εσείς να απολαύσετε, πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα ευλαβικά. Η απόλαυση ενός καλού ριζότο είναι τέχνη.
-
6
Η βάση της είναι ένα
-
7
Κλασσικό ριζότο
-
8
Φτιαγμένο με τσιγαρισμένο κρεμμύδι (
-
9
Soffritto κρεμμυδιού
-
10
), ρύζι τοσταρισμένο και σβησμένο με λευκό κρασί, που στη συνέχεια εμπλουτίζεται με τυρί mascarpone και με κόκκους ροζ πιπεριού. Στο τέλος, το αφρατεύουμε (
-
11
Mantecatura
-
12
) με βούτυρο και τριμμένο τυρί parmigiano.
-
13
Μία πραγματική λιχουδιά.
Σχόλια (13)