κύρια φωτογραφία συνταγής Ριζότο με παρμεζάνα και φύλλα βασιλικού
ggr
ggr @george
Athens

Μου πήρε πολύ καιρό (και πολλά βλέμματα αποδοκιμασίας) για να πετύχω ένα ριζότο που να φέρνει λίγο αέρα Ιταλίας. Νομίζω ότι πια το έχω πετύχει. Τι λέτε ?

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπως θα προσέξατε, δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αλάτι, αφού η προσθήκη του ή όχι και η ποσότητά του θα εξαρτηθεί από το πόσο αλατισμένος θα είναι ο ζωμός. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να το προσθέσετε στο τέλος από το να σας προκύψει ένα ριζότο πολύ αλμυρό. Η κουταλιά του βούτυρου που θα προσθέσετε μετά το τέλος του μαγειρέματος θα βοηθήσει τον βασιλικό να διατηρήσει το ωραίο πράσινο χρώμα του. Χωρίς την προσθήκη του βασιλικού έχετε ένα ριζότο με παρμεζάνα, βάση για πολλές άλλες παραλλαγές (με μανιτάρια, με πολύχρωμες πιπεριές, με ζαμπόν ή μπέικον, με τηγανιτές μελιτζάνες και πολλές άλλες)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

19 Minutes
6 πιάτα
  1. 1/2 kg ρύζι για ριζότο
  2. 125 gr βούτυρο ή 5 κ.σ. λάδι
  3. 0.5 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  4. 1/2 ποτήρι λευκό και ξηρό κρασί
  5. 1 + 1/2 lt καυτό ζωμό (εάν βιάζεστε …και αδιαφορείτε, κάνει και αυτός των κύβων)
  6. 100 gr (περίπου 4 κ.σ.) τυρί παρμεζάνα τριμμένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάλτε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο (ή το λάδι) και, όταν έχει λιώσει εντελώς, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ξανθύνετέ το ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

  2. 2

    Προσθέστε το ρύζι και, ανακατεύοντας διαρκώς, αφήστε το να απορροφήσει όλο το βούτυρο.

  3. 3

    Τότε δυναμώνετε την ένταση στο μάτι και βρέχετε το ρύζι, αρχικά με το κρασί που θα το αφήσετε να εξατμισθεί όλο και στη συνέχεια με δύο κουτάλες από τον ζωμό (τον οποίο διατηρείτε διαρκώς καυτό).

  4. 4

    Μόλις εξατμισθεί και αυτός, επαναλάβατε τη διαδικασία για 3 ή 4 φορές.

  5. 5

    Όταν φθάσετε σε ένα χρόνο μαγειρέματος 15 λεπτών, θα πρέπει στη συνέχεια να δοκιμάζετε πολύ συχνά το ρύζι για να μη παραβράσει και ξεπεράσει το σημείο που “μαστιχώνει” (κολλάει ελαφρά στα δόντια). Όσο τα σπυριά του ρυζιού εξακολουθούν να είναι σκληρά προσθέτετε και από ½ κουτάλα καυτού ζωμού τη φορά και αφήνετε να συνεχίζεται το μαγείρεμα. Να θυμάστε ότι πρέπει να το ανακατεύετε διαρκώς για να μη καεί το ρύζι.

  6. 6

    Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα βγάλτε το τηγάνι από το μάτι, προσθέστε του τα φύλλα από τα 2 ματσάκια του βασιλικού πολύ ψιλοκομμένα (αφήστε μόνο λίγα για την διακόσμηση των πιάτων), 1 κουταλιά βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και αφήστε το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά. Θα το βοηθήσει να έχει αυτή τη μαστιχωτή γεύση που χαρακτηρίζει ένα αξιόλογο ριζότο.

  7. 7

    Μπορείτε να αποφύγετε την (επίπονη ?)διαδικασία του διαδοχικού βρεξίματος του ρυζιού με το κρασί και τον ζωμό. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε είναι “τόσες χούφτες ρύζι όσοι και οι συνδαιτυμόνες”.

  8. 8

    Προχωράτε κανονικά τη διαδικασία μέχρι και την προσθήκη του λευκού κρασιού και, όταν αυτό εξατμιστεί, ρίχνετε όλον μαζί τον καυτό ζωμό, ακολουθώντας τον κανόνα “μια κουτάλα για τον καθένα συν δύο για την κατσαρόλα”.

Αντιδράσεις

Σχόλια (44)

maroulita
maroulita @cook_8448670
Η συνταγή είναι φανταστική! Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες το αποτέλεσμα σε δικαιώνει! σ' ευχαριστώ! Έχω να σημειώσω ότι το δοκίμασα μια φορά με ελαιόλαδο και μια φορά με βούτυρο. Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο, γιατί το βούτυρο επισκιάζει τα αρώματα και τις γεύσεις των υπόλοιπων συστατικών.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens