ATHENS_SM
ATHENS_SM @cook_8467231

Για να σας προϊδεάσω για το αποτέλεσμα της συνταγής, να σας πω ότι θα βγει κάτι σαν τάρτα ροκφόρ, πεντανόστιμη γεύση για τους λάτρεις του ροκφόρ και μόνο!!! Δεν έχει τίποτε άλλο που να αλοιώνει τη γεύση του τυριού! Δοκιμάστε το!

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή πήρα από θεία-γιαγιά-μαμά και την έκανα μια ελαφριά παραλλαγή της αρχικής που ήθελε την διπλάσια ποσότητα ζύμης. Αν δεν σας αρέσουν κι εσάς τα χονδρά ζυμάρια, να ακολουθήσετε την συνταγή μου κατά βήμα αλλιώς να πολλαπλασιάσετε τα υλικά της ζύμης. Φυσικά παίζει ρόλο και το μέγεθος ταψιού που χρησιμοποιείται.Στην φωτό που έχω ανεβάσει βλέπετε μία δοκίμη που έκανα όπου το ζυμάρι είναι ¾ της αρχικής συνταγής αντι για το ½ που σας δίνω εγώ στην συνταγή μου και η μπεσαμέλ χειροποίητη ποσότητας με 1 λ. γάλα και όχι 1 ½ που σας δίνω, αλλά δεν το συνιστώ αυτό γιατί γίνεται πιο αλμυρή.Για αυτή την δόση χρησιμοποιώ μακρόστενο ταψί 24x32εκατ.Η ροκφορόπιττα μπορεί να φαγωθεί και κρύα απ’ το ψυγείο (είναι και πολύ καλή ιδέα για μπουφέ, κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια) αλλά και καυτή (για όσους δεν «αγαπάνε» τα κρύα πιάτα).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Για τη ζύμη
  2. 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως πάρει και λίγο παραπάνω)
  3. 125 γρ. μαργαρίνη
  4. 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  5. Για τη γέμιση/επίστρωση της ζύμης
  6. 500 γρ. τυρί ροκφόρ (αντί γι’ αυτό προτιμήστε το μπλε τυρί που είναι πολύ πιο οικονομικό και έχει εξίσου καλή γεύση)
  7. 1 κουτί μπεσαμέλ σκόνη ή
  8. για χειροποίητη μπεσαμέλ θα χρειαστούμε
  9. 1 1/2 λίτρο γάλα
  10. 6 κουτ. σούπας μινερβίνη
  11. 12 κουτ. σούπας αλεύρι
  12. Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Εκτέλεση ζύμηςΈχω το βούτυρο κάμποση ώρα εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό. Το βάζω σ’ ένα μπωλ και το ζουλάω με το κουτάλι. Ρίχνω και το αυγό ανακατεύοντας συνέχεια και μετά το γάλα. Επειδή δεν λειώνει το βούτυρο, μόλις αρχίσουμε να ρίχνουμε το αλεύρι, το ζυμώνουμε με το χέρι συνεχώς ώσπου να πάρει όλη τη δόση του αλευριού (ίσως και λίγο ακόμα μέχρι να μην κολλάει στα χέρια).

  2. 2

    Σ’ένα άλλο μπωλ «πατάω» το ροκφόρ μ’ ένα πιρούνι για να δημιουργήσω τρίμματα (ή το τρίβετε απ’ το χονδρό μέρος του τρίφτη, ό,τι σας βολεύει).

  3. 3

    Φτιάχνω την μπεσαμέλ είτε την έτοιμη (και τα 2 φακελάκια του κουτιού με τη διαφορά ότι στον κάθε φάκελο που λέει ότι χρειάζεται 2 ½ φλ. γάλα, εμείς βάζουμε μόνο 2 για να βγει λίγο πιο πυκτή),

  4. 4

    Είτε την χειροποίητη(εγώ αυτή συνιστώ)Μπορούμε να μετρήσουμε εξ’ αρχής σ’ ένα πιάτο το αλεύρι που θα χρειαστούμε για να μην καθυστερούμε την ώρα της παρασκευής της μπεσαμέλ και το γάλα να το βγάλουμε απ’ την αρχή απ’ το ψυγείο ώστε να μην είναι παγωμένο όταν χρησιμοποιηθεί).

  5. 5

    Βάζουμε λοιπόν σε μία κατσαρόλα την μινερβίνη να κάψει ελαφρώς. Ρίχνουμε τότε το αλεύρι και αναμειγνύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη(σύρμα). Αμέσως μετά ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα. Εντωμεταξύ η θερμοκρασία του ματιού πρέπει να είναι εξ’ αρχής σχετικά μεγάλη και για να κάψει το βούτυρο που είπαμε στην αρχή αλλά και να βράσει λίγο η κρέμα που θα φτιάξουμε.

  6. 6

    Μετά κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και συμπληρώνουμε τους κρόκους των αυγών, λίγο αλάτι (δεν χρειάζεται πολύ γιατί σε συνδυασμό με το ροκφόρ θα βγει…λύσσα), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

  7. 7

    Παίρνουμε ελαφρώς λιγότερη απ’ τη μισή μπεσαμέλ και ανακατεύουμε με το τριμμένο ροκφόρ. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε την ζύμη ισομετρικά. Από επάνω ρίχνουμε το μείγμα ροκφόρ και μετά καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ που περίσσεψε.

  8. 8

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Αντιδράσεις

Από

ATHENS_SM
ATHENS_SM @cook_8467231
στις