Ρωσική σαλάτα. Ελαφριά, υγιεινή και εύκολη

ggr
ggr @george
Athens

Μία ελαφριά ρώσικη σαλάτα, πολύ πολύ απλή και εύκολη στην ετοιμασία της.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Όπως λένε, όσα λαχανικά αναπτύσσονται κάτω από το έδαφος, (μπορούμε να) τα βράζουμε ρίχνοντάς τα στο νερό όταν ακόμη είναι κρύο. Εάν είστε προσεκτικές με τους χρόνους (με την προσοχή σας στραμμένη στο ρολόι), μπορείτε να δοκιμάσετε και έτσι. Και αν βγάλετε άκρη, μου το σφυρίζετε και εμένα…..Για μία πιο πλούσια σαλάτα, εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κυβάκια αγγουράκι τουρσί (καλά στραγγισμένα) ή και πολύχρωμα κυβάκια πιπεριάς. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
Περί το 1/2 κιλό ρωσική σαλάτα
  1. 150 γρ μαγιονέζα με γιαούρτι
  2. 100 γρ καρότα, κομμένα σε μικρά-μικρά κυβάκια
  3. 100 γρ αρακά
  4. 200 γρ πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά-μικρά κυβάκια
  5. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεφλουδίζουμε μία πατάτα, την πλένουμε προσεκτικά και την κόβουμε, αρχικά σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού και κατόπιν, πρώτα σε λεπτά μπαστουνάκια (1 εκατ) και τέλος σε κυβάκια (1x1x1 εκατ). Τις αφήνουμε στην άκρη, μέσα σε κρύο νερό για να μη μαυρίσουν καθόλου.

  2. 2

    Περνούμε στα καρότα. Αφού τα ξεφλουδίσουμε και αυτά, τα κόβουμε με τον ίδιο τρόπο, πρώτα σε επιμήκεις φέτες, κατόπιν σε μπαστουνάκια και, τέλος, σε μικρά κυβάκια (1x1x1 εκατ). Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

  3. 3

    Καρότα, πατάτες και αρακάς, έτοιμα. Κομμένα σε μικρά κυβάκια και ο αρακάς (κατεψυγμένος).

  4. 4

    Αφού τελειώσαμε με τη …“χειροτεχνία”, ας περάσουμε και λίγο στη μαγειρική. Ανεβάζουμε μία κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό στο μάτι και, σκεπασμένη (έτσι το νερό βράζει ταχύτερα, άρα μικρότερη κατανάλωση ενέργειας) φέρνουμε το νερό σε βρασμό.

  5. 5

    Όταν το νερό έχει ζεσταθεί για τα καλά, προσθέτουμε πρώτα τα κυβάκια του καρότου και τα βράζουμε μόνα τους (στην ουσία τους κάνουμε ένα “καλό ζεμάτισμα”) για 3 λεπτά αφ’ ότου το νερό αρχίσει να κοχλάζει. Και αυτό γιατί θέλουν λίγο περισσότερο από τις πατάτες που είναι τόσο μικρά κομμένες αλλά και τον αρακά.

  6. 6

    Κατόπιν προσθέτουμε και τον αρακά,

  7. 7

    Αλλά και τα κυβάκια πατάτας

  8. 8

    Και συνεχίζουμε τον βρασμό για άλλα 6-7 λεπτά. Τα λαχανικά μας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να βράσουν πολύ, πρέπει να παραμείνουν σχετικά “τραγανά”, να “κρατούν” κάπως στα δόντια. (δείτε και “Μυστικά” [1])

  9. 9

    Στραγγίζουμε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι για να απομακρυνθεί το καυτό νερό

  10. 10

    Και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 2-3 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό αφ’ ενός σταματούμε ακαριαία τον βρασμό, αφ’ ετέρου τους επιτρέπει να διατηρήσουν έντονα και “ζωντανά” τα χρώματά τους

  11. 11

    Τα ρίχνουμε ξανά στο σουρωτήρι, να στραγγίσουν καλά αυτή τη φορά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Η μαγιονέζα πρέπει να προστίθεται ΜΟΝΟΝ εάν τα λαχανικά είναι ΕΝΤΕΛΩΣ κρύα.

  12. 12

    Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ που να τα χωράει άνετα, για να διευκολύνονται οι κινήσεις μας (δείτε πόσο “ζωντανά” είναι τα χρώματά τους μετά το πέρασμα από το κρύο νερό), κανονίζουμε σε αλάτι και πιπέρι

  13. 13

    Και προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Είναι φτιαγμένη στο σπίτι, είναι πολύ ελαφριά και μπορείτε να τη βρείτε σαν Μαγιονέζα, ελαφριά με γιαούρτι

  14. 14

    Ανακατεύουμε με απαλές και προσεκτικές κινήσεις (για να μη σπάσουμε τα λαχανικά μας), ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά.

  15. 15

    Εάν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, μπορούμε να τη βάλουμε σε ένα μπολ και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο, καλυμμένη με μία μεμβράνη.

  16. 16

    Ιδέα για την παρουσίαση“Φοδράρουμε” το εσωτερικό ενός ευρύχωρου μπολ (ή περισσότερων μικρότερων) με μεμβράνη.

  17. 17

    Γεμίζουμε το/τα μπολ με τη ρώσικη σαλάτα που ετοιμάσαμε,

  18. 18

    Ισιώνουμε την επιφάνειά της και το/τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τα καλά.

  19. 19

    Την ώρα της παρουσίασης, αναποδογυρίζουμε το μπολ πάνω στο πιάτο που θα την παρουσιάσουμε και κατόπιν το αφαιρούμε, τραβώντας το προς τα πάνω. Αφαιρώντας τη μεμβράνη έχουμε μία ωραία, συμμετρική παρουσίαση της ρώσικης σαλάτας μας σε μορφή τρούλου,

  20. 20

    Που μπορούμε να την κάνουμε ακόμη πιο ελκυστική διακοσμώντας την κατάλληλα. Για παράδειγμα, με ροδέλες βρασμένου καρότου περιμετρικά και ρίχνοντας “άτακτα” λίγα βρασμένα μπιζελάκια εδώ κι’ εκεί πάνω στην επιφάνειά της.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

kostas
kostas @cook_8449799
εγω την προτιμω με αγγουρακι τουρσι και καπαρη:)))

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens