ggr
ggr @george
Athens

Και ποιος δεν έχει φάει σαλάτα παντζάρι… Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες σαλάτες σε ταβέρνες και εστιατόρια, και πολύ συνηθισμένη και στα σπίτια. Εύκολη, λίγα υλικά, θαυμάσια γεύση.Πόσοι όμως έχουν δοκιμάσει αυτήν την ίδια σαλάτα με τα παντζάρια ψημένα στον φούρνο; Η γεύση τους είναι εξαιρετική. Το χρώμα τους γίνεται ακόμη πιο κόκκινο και γίνονται τόσο γλυκά, σαν να τους έχεις προσθέσεις ζάχαρη.Δοκιμάστε τα, μαζί με τον χυμό του πορτοκαλιού γίνονται μία απλή όσο και ξεχωριστή σαλάτα με πολλές βιταμίνες!

Λίγα μυστικά ακόμα

Την έχω φτιάξει και με πορτοκάλι (χυμό – ξύσμα) και με λεμόνι. Πιστεύω ότι η πρώτη εκδοχή, με το πορτοκάλι, αναδεικνύει καλύτερα τη γλυκύτητα του ψημένου παντζαριού. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

75 Minutes
  1. 1 κιλό παντζάρια
  2. μερικά τρυφερά φύλλα από σπανάκι
  3. 1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  4. …για τη sauce
  5. 2 κ.σ. ξύδι
  6. 3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  7. 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
  8. ξύσμα και χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  9. αλάτι
  10. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Χρησιμοποιούμε φρέσκα, ωμά, παντζάρια. Δεν θα χρειασθούμε εδώ τα κοτσάνια τους και τα φύλλα, τα κόβουμε λοιπόν και τα αφήνουμε στην άκρη (κάνουν εξαιρετική σαλάτα και μόνα τους). Κρατούμε για τη συνταγή μας μόνον τους βολβούς των παντζαριών.

  2. 2

    Πλένουμε καλά τα παντζάρια, να καθαρίσουν εντελώς από τα χώματα. (για να διευκολυθείτε, μπορείτε να αφήσετε τους βολβούς τους για δέκα λεπτά σε ένα σκεύος με νερό, να μουλιάσει και να μαλακώσει κάθε ίχνος χώματος και τα ξεπλένετε πολύ πιο εύκολα μετά). Επειδή θα μαγειρευθούν ΜΕ τις φλούδες τους, ας φροντίσουμε να είναι καθαρά.

  3. 3

    Όπως είναι υγρά, πασπαλίζουμε κάθε βολβό από παντού με μπόλικο αλάτι. Επειδή θα τους τυλίξουμε στη συνέχεια πριν μπουν στο φούρνο, καλόν είναι να κάνουμε αυτή τη δουλειά πάνω από το κομμάτι το αλουμινόχαρτο που θα χρησιμοποιήσουμε, που θα τυλίξει το καθένα. Το αλάτι θα κολλήσει στη βρεγμένη εξωτερική επιφάνειά του. Αλλά και όσο πέσει, θα κολλήσει στη συνέχεια, όταν τα τυλίξουμε.

  4. 4

    Τυλίγουμε κάθε βολβό που αλατίζουμε στο φύλλο του αλουμινόχαρτου.

  5. 5

    Βάζουμε τα παντζάρια σε ταψί (όπως φαίνεται στη φωτογραφία, εδώ χρησιμοποιώ ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, πιστεύω όμως ότι το ψήσιμό τους θα ήταν πιο γρήγορα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, όπου να μπορεί να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα ο αέρας ανάμεσά τους)

  6. 6

    Και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς από μισή ως 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος. Επειδή συχνά αγοράζουμε παντζάρια που έχουν βολβούς κάθε μεγέθους, κάποια θα είναι έτοιμα γρήγορα, κάποια θα αργήσουν πολύ περισσότερο.

  7. 7

    Ο τρόπος να τα ελέγξουμε είναι, αφού ανοίξουμε το αλουμινόχαρτο, να τα τρυπούμε με πιρούνι, για να δούμε αν έχουν ψηθεί.

  8. 8

    Όταν ένα είναι έτοιμο (τα μικρότερα πρώτα και στη συνέχεια τα πιο μεγάλα), θα είναι και τα υπόλοιπα που έχουν το ίδιο μέγεθος. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε παραδίπλα να χλιαρύνουν. Με ένα πιατάκι από κάτω γιατί εάν τρέχει και λερώσει το υγρό τους, άντε να τρίβεις μετά…..). Δεν τα ξεχνούμε όμως…

  9. 9

    Όταν χλιαρύνουν τόσο που να μπορούμε να τα πάρουμε στα χέρια, να είναι όμως ακόμη ζεστά, με μια απαλή πίεση με τα δάχτυλα, φεύγει αμέσως η φλούδα τους.

  10. 10

    Τις φλούδες τις πετούμε, τα καθαρά παντζάρια τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

  11. 11

    Ετοιμάζουμε τη sauceΘα χρησιμοποιήσουμε αρκετά υλικά, γι’ αυτό ας τα έχουμε συγκεντρωμένα, μη ξεχασθεί κανένα. Πέραν αυτών που αναφέρονταν στην αρχική συνταγή, πρόσθεσα και 1 κουταλάκι, μικρό αλλά γεμάτο, καπνιστή πάπρικα. Την συνηθίζουμε τελευταία στο σπίτι και, πραγματικά, δίνει ένα υπέροχο άρωμα. Ειδικά εδώ, με τα γλυκά “καπνιστά” παντζάρια, ταίριαξε πολύ ωραία.

  12. 12

    Χτυπούμε καλά όλα μαζί τα υλικά που προορίζονται για τη sauce μας, να ομογενοποιηθούν όλα σε μία ρευστή σάλτσα,

  13. 13

    Και, όταν είναι έτοιμη, περιχύνουμε με αυτήν τα παντζάρια που έχουμε βάλει σε ένα μεγαλούτσικο μπολ.

  14. 14

    Τα αφήνουμε έτσι για τουλάχιστον μισή ώρα, ανακατεύοντας πότε πότε για να περάσουν όλα τα κομμάτια του παντζαριού μέσα από τη σάλτσα και να μαριναριστούν.

  15. 15

    Χοντρο-κόβουμε το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια,

  16. 16

    Προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

  17. 17

    Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, βάζουμε τη σαλάτα στο πιάτο σερβιρίσματος ή στη σαλατιέρα, αδειάζουμε από πάνω τους και τη sauce και ανακατεύουμε πολύ καλά.

  18. 18

    Είναι μία ξεχωριστή, πολύ-βιταμινούχα σαλάτα. Απολαύστε την!!!

  19. 19

    Όσα περισσέψουν τα βάζουμε στο ψυγείο για την επομένη. Μπορείτε να βράσετε και τα κοτσανάκια με τα φύλλα των παντζαριών και να τα χρησιμοποιήσετε μαζί με όση σαλάτα ψητών παντζαριών περίσσεψε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

nanat
nanat @cook_8488018
Με ξελιγωσες!! Τι ωραια σαλατα ειναι αυτη;; Αγορασα κιολας τα παντζαρια κ τα εχω κιολας να μουλιασουν. Θα επανελθω με πιρουνακια κ φωτογραφια!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens