Σάλτσα καρμπονάρα 'αλα ελληνικά'

Bαθμολογία: 5
       
 
3 ψήφοι
ATHENS_SM, 18.10.10

Περιγραφή

Η συνταγή που σας δίνω φτιάχνει μία πεντανόστιμη, αρωματική,ελαφρώς πυκτή λευκή σάλτσα που "ακούει" στο όνομα "καρμπονάρα" έτσι όπως την έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα (σε αντίθεση με την Ιταλία όπου η "καρμπονάρα" έχει ως βάση το αυγό και όχι την κρέμα γάλακτος)
Σάλτσα καρμπονάρα 'αλα ελληνικά'
photo: pinalaki

Τι χρειαζόμαστε:

  • 700ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 πράσινη πιπεριά
  • 3 φέτες μπέικον
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • λίγο απο μείγμα αποξηραμένων λαχανικών  ή 1/2 κύβο λαχανικών
  • 2 κουτ. γλυκού corn flour
  • μανιτάρια σε όση ποσότητα επιθυμείτε (προαιρετικά)
  • ελάχιστο ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα ζυμαρικά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Γρήγορο , Εύκολο
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Η συνταγή είναι για μικρό κατσαρολάκι, ισα που να παίρνει την ποσότητα της κρέμας γάλακτος. Ρίχνουμε ελάχιστο λαδάκι στο κατσαρολάκι ίσα να καλύψει τον πάτο της περίπου.
  2. Κόβουμε με το μαχαίρι την πιπεριά και το μπέικον σε μικρά μικρά κομματάκια. Βάζουμε τα κομματάκια στο ελαφρώς ζεσταμένο λάδι και ανακατεύουμε μ’ ένα πιρούνι μέχρι να μαλακώσει λίγο η πιπεριά (δεν χρειάζεται πολύ γιατί μετά θα ψηθεί με τη σάλτσα) -όχι πολύ δυνατή φωτιά, ούτε και πολύ χαμηλή γιατί θα ψηθεί αμέσως το μπέικον και θ’ αρχίσει να κολλάει.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, πάλι ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε συνέχεια, δυναμώνουμε και τη φωτιά.
  5. Ρίχνουμε τότε τον κύβο λαχανικών ή το μείγμα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε και τα 2 κουταλάκια κορν φλάουερ, ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι συνέχεια, συνέχεια μέχρι να λειώσει το κορν φλάουερ-αν χρειάζεται ζουλάμε και τα γρομπαλάκια που δημιουργούνται απ’ την σκόνη στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να λειώσουν.
  6. Θ’ αρχίσει να βράζει και καθώς θα βράζει θα πυκτώνει. Τότε το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνδυάζεται υπέροχα με ζυμαρικά "πέννες" ή σπαγγέτι χονδρή (π.χ. νούμερο 6) για να μην φαίνεται λασπωμένη η μακαρονάδα και φυσικά από πάνω πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο τυρί!!!

Την συνταγή αυτή μου είχε δώσει μια παλιά μου συνάδελφος, συμφοιτήτρια και φίλη, η Αννούλα και την ευχαριστώ πολύ!!!

Σχετικές συνταγές

Καρμπονάρα φοιτητική Καρμπονάρα φοιτητική
4.8571
       
       
(7)
Καρμπονάρα αλα γκρέκο Καρμπονάρα αλα γκρέκο
4.7
       
       
(10)
Καρμπονάρα έτσι απλά Καρμπονάρα έτσι απλά
5
       
       
(6)
Καρμπονάρα Καρμπονάρα
4
       
       
(12)
Ψευτοκαρμπονάρα Ψευτοκαρμπονάρα
4.625
       
       
(8)
Καρμπονάρα Hardcore Καρμπονάρα Hardcore
4.8333
       
       
(6)
Η πιο λάιτ καρμπονάρα Η πιο λάιτ καρμπονάρα
4.48
       
       
(25)
Καρμπονάρα στο φούρνο Καρμπονάρα στο φούρνο
4.5
       
       
(2)
Καρμπονάρα ala fatsa Καρμπονάρα ala fatsa
4.1667
       
       
(6)

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από teoteo, 22-10-10  
    Τώρα τι σχέση έχει αυτή η συνταγή με την λέξη καρμπονάρα και ποιος μας είπε οτι υπάρχει ελληνική εκδοχή καρμπονάρας με πιπεριές μανιτάρια και άλλες αηδίες.....ασε που και έτσι που γίνεται και με όποιο όνομα και αν την παρουσιάσεις θα είναι μια αποτυχημένη σαλτσα......
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 25-10-10  
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ teoteo, ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ! ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ, ΑΣΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΕΧΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΑΓΑΖΙΩΝ(ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ ΔΗΛ.) ΟΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΟΚΙΜΑΖΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ORIGIANAL ΣΥΝΤΑΓΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ SITE
    #
    Σχόλιο από teoteo, 25-10-10  
    Η αλήθεια είναι οτι ημουν αρκετά σκληρός με την καλή σου πρόσθεση να μοιρασθείς κάτι που σου άρεσε, αλλα εχω μια ευαισθησία στο τι ειναι τι και μια αποστροφή στις διασκευές και στις παραλλαγές(ειδικά στην παρεξηγημένη ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ).Ετσι λοιπόν οταν προσπαθω να αλλάξω κάτι εστω και αν γίνει καλύτερο του αλλάζω και το όνομα.Απο την άλλη πλευρά μάλλον δεν πήγες Ιταλία για να δείς οτι η καρμπονάρα και η σάλτσα της γίνεται έτσι.Τέλος δεν πρόκειται να δημοσιεύσω συνταγές γιατί δεν μαγειρεύω σύμφωνα με κάποια συνταγή και δεν είμαι υποστηρικτής της Βέφας.Με ενδιαφέρουν οι τεχνικές και οι τρόποι που θα διαχειρισθώ τα υλικά χωρίς να προσβάλλω τις γεύσεις μου και των δικών μου καθώς επίσης ΚΑΙ χωρίς να μειώσω την αξία κάθε υλικού που χρησιμοποιώ.Τελειώνοντας σου ζητώ συγνώμη αν ήμουν σκληρός απέναντί σου.......
    #
    Σχόλιο από maria24, 2-11-10  
    βρε teoteo τι ειναι αυτο το κακο με σενα?εχεις παρει αμπαριζα ολες τις συνταγες καρμποναρας?κοιτα πως γινονται τα κεφτεδακια αμα σε χαλαει το ζυμαρικο....α,και κατι ακομα,εσυ που εισαι ο φωτεινος παντογνωστης,δημοσιευσε καμια συνταγη να μαθουμε και μεις οι αδαης τιποτα.και αφου δε μαγειρευεις με συνταγες τοτε τι τις κοιτας?απλα για να χαμε να λεγαμε??
    #
    Σχόλιο από claireth, 31-5-13  
    πολύ γευστική η σάλτσα και μου την ζητάνε συνέχεια στο σπίτι!!
    από'κει και πέρα,το καλό με την μαγειρική είναι ότι μπορείς άνετα να πειραματιστείς,οπότε φτιάχνεις οτιδήποτε και το ονοματίζεις όπως εσύ θες,καρμπονάρα όχι αυθεντική αλλά ναι,ελληνική,why not??αν είναι νόστιμο (καλή ώρα όπως αυτή η σάλτσα) στο όνομα θα κολλησούμε??
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 31-5-13  
    Χαίρομαι που δοκίμασες να την φτιάξεις και σας άρεσε!!!Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 2-2-14  
    έτσι την κάνω και εγώ!! για εμένα είναι η πιο νόστιμη και πλούσια καρμπονάρα που έχω φάει! χωρίς υπερβολές!!! την έκανα με πένες!!!
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 4-2-14  
    Σ'ευχαριστώ, pinalaki, πάρα πολύ για τα πιρουνάκια και τις φωτογραφίες!

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από teoteo, 22-10-10  
    Τώρα τι σχέση έχει αυτή η συνταγή με την λέξη καρμπονάρα και ποιος μας είπε οτι υπάρχει ελληνική εκδοχή καρμπονάρας με πιπεριές μανιτάρια και άλλες αηδίες.....ασε που και έτσι που γίνεται και με όποιο όνομα και αν την παρουσιάσεις θα είναι μια αποτυχημένη σαλτσα......
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 25-10-10  
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ teoteo, ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ! ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ, ΑΣΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΕΧΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΑΓΑΖΙΩΝ(ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ ΔΗΛ.) ΟΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΟΚΙΜΑΖΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ORIGIANAL ΣΥΝΤΑΓΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ SITE
    #
    Σχόλιο από teoteo, 25-10-10  
    Η αλήθεια είναι οτι ημουν αρκετά σκληρός με την καλή σου πρόσθεση να μοιρασθείς κάτι που σου άρεσε, αλλα εχω μια ευαισθησία στο τι ειναι τι και μια αποστροφή στις διασκευές και στις παραλλαγές(ειδικά στην παρεξηγημένη ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ).Ετσι λοιπόν οταν προσπαθω να αλλάξω κάτι εστω και αν γίνει καλύτερο του αλλάζω και το όνομα.Απο την άλλη πλευρά μάλλον δεν πήγες Ιταλία για να δείς οτι η καρμπονάρα και η σάλτσα της γίνεται έτσι.Τέλος δεν πρόκειται να δημοσιεύσω συνταγές γιατί δεν μαγειρεύω σύμφωνα με κάποια συνταγή και δεν είμαι υποστηρικτής της Βέφας.Με ενδιαφέρουν οι τεχνικές και οι τρόποι που θα διαχειρισθώ τα υλικά χωρίς να προσβάλλω τις γεύσεις μου και των δικών μου καθώς επίσης ΚΑΙ χωρίς να μειώσω την αξία κάθε υλικού που χρησιμοποιώ.Τελειώνοντας σου ζητώ συγνώμη αν ήμουν σκληρός απέναντί σου.......
    #
    Σχόλιο από maria24, 2-11-10  
    βρε teoteo τι ειναι αυτο το κακο με σενα?εχεις παρει αμπαριζα ολες τις συνταγες καρμποναρας?κοιτα πως γινονται τα κεφτεδακια αμα σε χαλαει το ζυμαρικο....α,και κατι ακομα,εσυ που εισαι ο φωτεινος παντογνωστης,δημοσιευσε καμια συνταγη να μαθουμε και μεις οι αδαης τιποτα.και αφου δε μαγειρευεις με συνταγες τοτε τι τις κοιτας?απλα για να χαμε να λεγαμε??
    #
    Σχόλιο από claireth, 31-5-13  
    πολύ γευστική η σάλτσα και μου την ζητάνε συνέχεια στο σπίτι!!
    από'κει και πέρα,το καλό με την μαγειρική είναι ότι μπορείς άνετα να πειραματιστείς,οπότε φτιάχνεις οτιδήποτε και το ονοματίζεις όπως εσύ θες,καρμπονάρα όχι αυθεντική αλλά ναι,ελληνική,why not??αν είναι νόστιμο (καλή ώρα όπως αυτή η σάλτσα) στο όνομα θα κολλησούμε??
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 31-5-13  
    Χαίρομαι που δοκίμασες να την φτιάξεις και σας άρεσε!!!Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 2-2-14  
    έτσι την κάνω και εγώ!! για εμένα είναι η πιο νόστιμη και πλούσια καρμπονάρα που έχω φάει! χωρίς υπερβολές!!! την έκανα με πένες!!!
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 4-2-14  
    Σ'ευχαριστώ, pinalaki, πάρα πολύ για τα πιρουνάκια και τις φωτογραφίες!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βράζω σωστά τα μακαρόνια
    Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΣΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ-DRESSING
    Ένα βιβλίο 92 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ
    Ένα βιβλίο 84 αγαπημένων συνταγών, του/της marymyt