geosx21
geosx21 @cook_8454894
,ΕΛΛΑΔΑ

Η συνταγή αυτή είναι πολίτικη αυθεντική πολύ παλιά από έναν θείο μου ζαχαροπλάστη που δυστυχώς δεν είναι πια στη ζωή, άφησε όμως σαν γλυκιά κληρονομιά μια συνταγή από τη Σμύρνη από όπου ήταν και η καταγωγή του. Ελάτε λοιπόν να τη μοιραστούμε όλοι μαζί, είναι η γλυκιά μας παράδοση και δεν πρέπει να χαθεί!

Λίγα μυστικά ακόμα

Φτιάξτε την συνταγή αυτή κατά γράμμα. Σημαντικό προσοχή στις αναλογίες.Δοκιμάστε το με παγωτό καϊμάκι και σιρόπι βύσσινο κόλαση! Καλή σας επιτυχία

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. 500 γραμμάρια ζάχαρη
  2. 4 γραμμάρια (δάκρυ σκληρό) μαστίχας Χίου κοπανισμένη να γίνει σκόνη σε γουδί με λίγη ζάχαρη η στο multi πάλι με λίγη ζάχαρη για να μην μας κολλήσει στα μαχαίρια
  3. 45 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  4. 900 γραμμάρια νερό
  5. 1 κεσεδάκι Γιαούρτι Στραγγιστό Total Φάγε 200 g
  6. 900 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
  7. 300 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι
  8. 2 βανίλιες
  9. ξύσμα από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
  10. Σιρόπι
  11. 700 ml νερού
  12. 700 γραμμάρια ζάχαρη
  13. 700 γραμμάρια σιρόπι γλυκόζης
  14. 1 σφηνάκι ή 1 ποτηράκι του κρασιού λικέρ Μαστίχας (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα (εκτός από το λικέρ).

  2. 2

    Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά), ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά (προσοχή δε θέλουμε να βράσει το λικέρ, θα χάσει γεύση και άρωμα). Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.

  3. 3

    Ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια λεκάνη με μια μεγάλη κουτάλα η με ένα μίξερ χειρός.

  4. 4

    Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας και πασπαλίζουμε να κολλήσει χοντρό σιμιγδάλι (στον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού).

  5. 5

    Βάζουμε το μείγμα στο ταψί μας (μεγάλο τετράγωνο βαθύ ταψί) 35χ40 εκ. για να γίνει λεπτό.

  6. 6

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) για 30 λεπτά.

  7. 7

    Ανοίγουμε τον φούρνο βγάζουμε το ταψί και κόβουμε το γλυκό μας γρήγορα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι μας να φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού).

  8. 8

    Βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά της ώρας, να ροδοκοκκινίσει καλά ώστε οι κόκκοι από το σιμιγδάλι να σπάσουν, αυτό θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα το σιρόπιασμα.

  9. 9

    Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και όπως είναι καυτό το γλυκό μας ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.

  10. 10

    Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως να πιεί όλο το σιρόπι και μετά το κόβουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (31)

georgios kokkinis
georgios kokkinis @cook_36328924
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι των πόσων γραμμαρίων; Σας ευχαριστώ

Από

geosx21
geosx21 @cook_8454894
στις
,ΕΛΛΑΔΑ