Σεφταλιές από την Κύπρο

Bαθμολογία: 4.1667
       
 
12 ψήφοι
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 04.08.08

Περιγραφή

Κυπριακό φαγητό πλούσιο σε γεύση και νοστιμιά!
Σεφταλιές από την Κύπρο
photo: fly

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 500 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 2 αυγά
  • 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομ.
  • 2 κρεμμύδια τριμένα
  • ψίχα απο 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 σκέπες αρνίσιες
  • λίγη πάπρικα
  • 7 κουταλιές γιαούρτι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Μέθοδος: Κάρβουνα/grill
Κουζίνα: Κυπριακή
Περιέχει: Γιαούρτι , Αβγά
Φτιάχνει: περίπου 20 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τις σκεπες του αρνιού με μπόλικο κρύο νερό και τις αφήνουμε για λίγο σε ένα λεκανάκι με νερό και ξίδι.
  2. Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού και τη στύβουμε πολύ καλά για να φύγει όλο το νερό.
  3. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τους κιμάδες, τα κρεμμύδια, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, την ψίχα του ψωμιού, το μαιντανό και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα κομμάτια.
  4. Βγάζουμε τις σκέπες απο το νερό, τις στραγγίζουμε καλά και τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια να χωράει η γέμιση για να τυλιχθεί.
  5. Τυλίγουμε τις σεφταλιες μια μια με ένα κομμάτι απο τη σκέπη, όπως τα ντολμαδάκια.
  6. Ψήνουμε τις σεφταλιές στα κάρβουνα ή στο γκρίλ της ηλ. κουζίνας για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απο όλες τις μεριές.
  7. Έπειτα, ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα και σερβίρουμε βάζοντας απο μια κουταλιά σε κάθε μερίδα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι γνήσια απο την Κύπρο, μου την έχει μάθει μια θεία μου που ήταν κύπρια!

Σχετικές συνταγές

Σιεφταλιές Σιεφταλιές
4.9474
       
       
(19)
Ρολάκια κιμά με σκέπη Ρολάκια κιμά με σκέπη
4
       
       
(1)

    28 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Tat, 5-8-08  
    Mε τη διαφορα οτι για τις γνησιες κυπριακες σιεφταλιες βαζουμε μονο χοιρινο κιμα μπολικο κρεμμυδι και μαιτανο αλατι πιπερι και λιγη φρυγανια αλεσμενη το λεω γιατι εχω εστιατοριο στη κυπρο και ετσι τις φτιαχνω.
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 5-8-08  
    Και γω ετσι φτιαχνω τις σεφταλιες μου Tat με μια μικρη διαφορα...βασικα ενα μυστικο που μου πε καποιος φιλος που εχει σουβλατζιδικο...δεν βαζω φρυγανια γιατι στεγνωνουν και προσθετω λιπος αρνιου(βάκλα στα κυπριακα :P) σε πολυ μικρα κομματακια...αυτο του δινει τρελη νοστιμια και τις κρατα ζουμερες!!...φυσικα ανεβαζει τις θερμιδες στα υψη αλλα γινονται θεικες!!...η συνταγη της φουντουκιτσας ειναι μια παραλλαγη!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 6-8-08  
    Kοριτσια, για να το λέτε έτσι θα είναι, η θεία μου είχε πεί ότι είναι η αφθεντική συνταγή αυτή γιαυτό το έγραψα έτσι. Για να τη ρωτούσα, τώρα δεν μπορώ πιά, γιατί δεν βρήσκεται στη ζωή! οπότε αν θέλετε να την φτιάξετε, κάντε την όποια παραλαγή εσείς νομίζετε καλήτερη! εμένα κι έτσι μου αρέσει φοβερά! Αν την δοκιμάσω και όπως λέτε εσείς δεν θα με χαλάσει καθόλου!
    #
    Σχόλιο από Evi H., 26-8-08  
    Θα συμφωνήσω με την TraGa σε όλα και θα προσθέσω ότι στις σεφταλιές οπωσδήποτε βάζουμε και κανέλα!!!
    #
    Σχόλιο από Evi H., 26-8-08  
    και ξέχασα να προσθέσω ότι δεν βάζουμε αυγά...
    #
    Σχόλιο από Tat, 26-8-08  
    Μεγαλο λαθος η κανελλα στις σιεφταλιες μονο πιπερι μπολικο κρεμμυδι και μαιντανο αλλιως αλλαζουν γευση.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 28-8-08  
    Παιδιά οκ! ίσος να είναΙ κι έτσι όπως το λέτε! Μόνο που η συνταγή δεν είναι δικιά μου, την είχα μάθει απο τη θεία μου και μου είχε πεί ότι έτσι την φτιάχνουν στην κύπρο! Τώρα δεν μπορώ να την ρωτήσω για να σας λύσω τις απορείες γιατι έχει φύγει απο τη ζωή! Αλλά εγω που τις δοκίμασα απο τα χεράκια της ήταν πεντανόστιμες! Και άλλη μια φορά που τις έφτιαξα εγώ! Και μπορώ να πώ ότι δεν μου στέγνωσαν καθόλου...
    #
    Σχόλιο από Tat, 11-9-08  
    Μεγαλο λαθος η κανελα στις σιεφταλιες πολλοι βαζουν ομως πιστεψτε με δεν παει καθολου ομως ο καθενας βαζει οτι του αρεσει!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 13-9-08  
    Δεν ξέρω για την κανέλλα, δεν το επιχειρισα ποτέ κι έτσι δεν μπορώ να σας πώ!
    #
    Σχόλιο από Elfi, 9-5-09  
    EMEIS EXOUME FAI SEFTALIES STIN ELLADA OTAN IMASTAN ME ADIA KAI MAS ARESAN POLI. DISTIXOS EDO STIN GERMANIA DEN MPORO NA VRO MPOLIES GIA NA TIS FTIAKSO KAI EGO. PANTOS 5 PIROUNIA APO EMENA GIATI MOU ARESOUN I SEFTALIES.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-5-09  
    βαζω 5 γιατι μου αρεσουν οι σεφταλιες και γιατι τις φτιαχνει η γειτονισα μου που ειναι Κυπρια και χρησιμοποιει και εκεινη 2 ειδη κιμαδων .οσο για μια τσιμπια κανελα του παει σε οσους δεν αρεσει ας μη τη βαλει!Φουντουκιτσα τελεια συνταγη.!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-5-09  
    Ευχαριστώ πολύ! Όσο για την κανέλα θα το δοκιμάσω κι εγώ αφού λέτε ότι γίνετε νόστημο.
    #
    Σχόλιο από ppaffourou, 30-6-09  
    οι σιεφταλιές στην Κύπρο,διαφέρουν από πόλη σε πόλη, μερικοί βάζουν και κύμινο, άλλοι μοσχοκάρυδο, άλλοι κανέλα, άλλοι απλά μαϊντανό. είμαι από Κύπρια γι'αυτό είπα να διευκρινίσω. και κάτι ενδιαφ΄΄ερον τώρα: η λέξη σιεφταλί στα τούρκικα σημαίνει ροδάκινο και το φαγητό πήρε το όνομα του από το ροδακινί(ροδοκόκκινο) χρώμα που παίρνει γύρω γύρω η μπόλια όταν ψηθούν τα σιεφταλιά.
    #
    Σχόλιο από ypomoni, 1-7-09  
    Παιδιά κι εγώ από Κύπρο είμαι. Βάζω και εγώ λίγη κανέλλα στις σιεφταλιές, αλλά βάζω αποκλειστικά χοιρινό κιμά γιατί δε μου αρέσει καθόλου το αρνί.
    Αγαπητή Elfi μπορείς να φτιάξεις τις σιεφταλιές και χωρίς μπόλια αφού δε βρίσκεις. Απλά θα τις βάλεις στη σχάρα για να τις ψήσεις γιατί δεν μπορείς να τις περάσεις σε καλαμάκια (δε θα σταθούν).
    #
    Σχόλιο από Norah, 18-9-09  
    Ολα τα φαγητά από πόλη σε πόλη έχουν τις παραλαγές τους...επίσης ο καθένας προσθέτη κάτι ή αφαιρεί κάτι ανάλογα με το γόυστα του...Φουντουκίτσα καλή δουλειά και ας λενε ότι θέλουν...
    #
    Σχόλιο από mantoxioti, 2-10-09  
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
    #
    Σχόλιο από maria_andreou, 13-1-10  
    Κι εγώ από Κύπρο είμαι, η μαμά μου ποτέ δεν βάζει ψωμί ή φρυγανιά... και εννοείται οτι προσθέτουμε κανέλα! Επίσης σερβίρονται σε Κυπριακή πίττα με σαλάτα (κραμπί(ασπρο λάχανο), τομάτα, αγγουράκι και κρεμυδι) χωρίς λάδι. Μιαμι!!!
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 18-3-10  
    πεντανόστημες.!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από fly, 3-4-10  
    maria_andreou μου τρέξανε τα σάλια μ΄αυτά που έγραψες γιαυτο και εγω θα σε τιμωρήσω τις έφτιαξα !!!! Μπράβο ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ πεντανοστιμες!!!
    #
    Σχόλιο από Indian, 15-2-11  
    Βαζω και γω 5 πιρουνια γιατι ειναι γανταστικες οι σεφταλιες.Καποτε ειχαμε ενα σουβλατζιδικο που τα παιδια ηταν απο την Μεγαλονησων παντος αυτοι δεν εβαζαν κανελα.(γιατι σε μας τους βορειους δεν αρεσει η κανελα στα φαγητα)
    Παντος ειτε στο φουρνο ειτε στα καρβουνα ειναι σκετη λιχουδια...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    15 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Elfi, 9-5-09  
    EMEIS EXOUME FAI SEFTALIES STIN ELLADA OTAN IMASTAN ME ADIA KAI MAS ARESAN POLI. DISTIXOS EDO STIN GERMANIA DEN MPORO NA VRO MPOLIES GIA NA TIS FTIAKSO KAI EGO. PANTOS 5 PIROUNIA APO EMENA GIATI MOU ARESOUN I SEFTALIES.
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-5-09  
    βαζω 5 γιατι μου αρεσουν οι σεφταλιες και γιατι τις φτιαχνει η γειτονισα μου που ειναι Κυπρια και χρησιμοποιει και εκεινη 2 ειδη κιμαδων .οσο για μια τσιμπια κανελα του παει σε οσους δεν αρεσει ας μη τη βαλει!Φουντουκιτσα τελεια συνταγη.!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-5-09  
    Ευχαριστώ πολύ! Όσο για την κανέλα θα το δοκιμάσω κι εγώ αφού λέτε ότι γίνετε νόστημο.
    #
    Σχόλιο από ppaffourou, 30-6-09  
    οι σιεφταλιές στην Κύπρο,διαφέρουν από πόλη σε πόλη, μερικοί βάζουν και κύμινο, άλλοι μοσχοκάρυδο, άλλοι κανέλα, άλλοι απλά μαϊντανό. είμαι από Κύπρια γι'αυτό είπα να διευκρινίσω. και κάτι ενδιαφ΄΄ερον τώρα: η λέξη σιεφταλί στα τούρκικα σημαίνει ροδάκινο και το φαγητό πήρε το όνομα του από το ροδακινί(ροδοκόκκινο) χρώμα που παίρνει γύρω γύρω η μπόλια όταν ψηθούν τα σιεφταλιά.
    #
    Σχόλιο από ypomoni, 1-7-09  
    Παιδιά κι εγώ από Κύπρο είμαι. Βάζω και εγώ λίγη κανέλλα στις σιεφταλιές, αλλά βάζω αποκλειστικά χοιρινό κιμά γιατί δε μου αρέσει καθόλου το αρνί.
    Αγαπητή Elfi μπορείς να φτιάξεις τις σιεφταλιές και χωρίς μπόλια αφού δε βρίσκεις. Απλά θα τις βάλεις στη σχάρα για να τις ψήσεις γιατί δεν μπορείς να τις περάσεις σε καλαμάκια (δε θα σταθούν).
    #
    Σχόλιο από Norah, 18-9-09  
    Ολα τα φαγητά από πόλη σε πόλη έχουν τις παραλαγές τους...επίσης ο καθένας προσθέτη κάτι ή αφαιρεί κάτι ανάλογα με το γόυστα του...Φουντουκίτσα καλή δουλειά και ας λενε ότι θέλουν...
    #
    Σχόλιο από mantoxioti, 2-10-09  
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 18-3-10  
    πεντανόστημες.!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από fly, 3-4-10  
    maria_andreou μου τρέξανε τα σάλια μ΄αυτά που έγραψες γιαυτο και εγω θα σε τιμωρήσω τις έφτιαξα !!!! Μπράβο ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ πεντανοστιμες!!!
    #
    Σχόλιο από Indian, 15-2-11  
    Βαζω και γω 5 πιρουνια γιατι ειναι γανταστικες οι σεφταλιες.Καποτε ειχαμε ενα σουβλατζιδικο που τα παιδια ηταν απο την Μεγαλονησων παντος αυτοι δεν εβαζαν κανελα.(γιατι σε μας τους βορειους δεν αρεσει η κανελα στα φαγητα)
    Παντος ειτε στο φουρνο ειτε στα καρβουνα ειναι σκετη λιχουδια...
    #
    Σχόλιο από ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ, 16-2-11  
    αυγό στις σιεφταλιές?? οχι κορίτσια στη κύπρο δεν βάζουμε αυγό, αλλά ούτε και ψωμί. ΄Οσο αφορά τη κανέλα, ναι υπάρχουν περιοχές που την χρησιμοποιούν, αν και προσωπικά δεν την προτιμώ.
    #
    Σχόλιο από panagiotissofia, 3-8-11  
    diaferi
    #
    Σχόλιο από tethgirl, 22-12-11  
    Είμαι απο Κύπρο οι αυθεντικές κυπριακές σεφταλιές περιέχουν μόνο τριμμένο κρεμμύδι, μπόλικο μαιντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο φυστικέλαιο ή λίπος αρνιού όπως είπαν και οι προαναφερθέντες.
    #
    Σχόλιο από christie17avril13, 7-8-13  
    Τις σιεφταλιές τις έχω απλώς ακουστά από μια φίλη μου που έκανε διακοπές στην Κύπρο, οπότε δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα αν ταυτίζεται με τις παραδοσιακές σιεφταλιές. Πάντως ήταν πολύ νόστιμες και σίγουρα θα τις επαναλάβω. Φοβήθηκα να βάλω ολόκληρο το ματσάκι μαϊντανό κι έβαλα μισό, αλλά και πάλι το ένιωθες κι έβαλα μόνο χοιρινό κιμά, καθώς τον προτιμώ γευστικά.
    #
    Σχόλιο από oxalis, 13-4-14  
    Είμαι Κύπρια δεν βάζουμε αυγά στην σιεφταλια και ο κιμάς πρέπει να είναι χοιρινός.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από katerinatsomp, 20-2-11  
    Βρε κορίτσια τι έιναι η σκέπη ή μπόλια;;; Επίσης ποιο μέρος από το κρεμμύδι βάζουμε το χλωρό ή το ξερό;
    #
    Σχόλιο από tethgirl, 25-11-11  

    11 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Tat, 5-8-08  
    Mε τη διαφορα οτι για τις γνησιες κυπριακες σιεφταλιες βαζουμε μονο χοιρινο κιμα μπολικο κρεμμυδι και μαιτανο αλατι πιπερι και λιγη φρυγανια αλεσμενη το λεω γιατι εχω εστιατοριο στη κυπρο και ετσι τις φτιαχνω.
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 5-8-08  
    Και γω ετσι φτιαχνω τις σεφταλιες μου Tat με μια μικρη διαφορα...βασικα ενα μυστικο που μου πε καποιος φιλος που εχει σουβλατζιδικο...δεν βαζω φρυγανια γιατι στεγνωνουν και προσθετω λιπος αρνιου(βάκλα στα κυπριακα :P) σε πολυ μικρα κομματακια...αυτο του δινει τρελη νοστιμια και τις κρατα ζουμερες!!...φυσικα ανεβαζει τις θερμιδες στα υψη αλλα γινονται θεικες!!...η συνταγη της φουντουκιτσας ειναι μια παραλλαγη!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 6-8-08  
    Kοριτσια, για να το λέτε έτσι θα είναι, η θεία μου είχε πεί ότι είναι η αφθεντική συνταγή αυτή γιαυτό το έγραψα έτσι. Για να τη ρωτούσα, τώρα δεν μπορώ πιά, γιατί δεν βρήσκεται στη ζωή! οπότε αν θέλετε να την φτιάξετε, κάντε την όποια παραλαγή εσείς νομίζετε καλήτερη! εμένα κι έτσι μου αρέσει φοβερά! Αν την δοκιμάσω και όπως λέτε εσείς δεν θα με χαλάσει καθόλου!
    #
    Σχόλιο από Evi H., 26-8-08  
    Θα συμφωνήσω με την TraGa σε όλα και θα προσθέσω ότι στις σεφταλιές οπωσδήποτε βάζουμε και κανέλα!!!
    #
    Σχόλιο από Evi H., 26-8-08  
    και ξέχασα να προσθέσω ότι δεν βάζουμε αυγά...
    #
    Σχόλιο από Tat, 26-8-08  
    Μεγαλο λαθος η κανελλα στις σιεφταλιες μονο πιπερι μπολικο κρεμμυδι και μαιντανο αλλιως αλλαζουν γευση.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 28-8-08  
    Παιδιά οκ! ίσος να είναΙ κι έτσι όπως το λέτε! Μόνο που η συνταγή δεν είναι δικιά μου, την είχα μάθει απο τη θεία μου και μου είχε πεί ότι έτσι την φτιάχνουν στην κύπρο! Τώρα δεν μπορώ να την ρωτήσω για να σας λύσω τις απορείες γιατι έχει φύγει απο τη ζωή! Αλλά εγω που τις δοκίμασα απο τα χεράκια της ήταν πεντανόστιμες! Και άλλη μια φορά που τις έφτιαξα εγώ! Και μπορώ να πώ ότι δεν μου στέγνωσαν καθόλου...
    #
    Σχόλιο από Tat, 11-9-08  
    Μεγαλο λαθος η κανελα στις σιεφταλιες πολλοι βαζουν ομως πιστεψτε με δεν παει καθολου ομως ο καθενας βαζει οτι του αρεσει!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 13-9-08  
    Δεν ξέρω για την κανέλλα, δεν το επιχειρισα ποτέ κι έτσι δεν μπορώ να σας πώ!
    #
    Σχόλιο από maria_andreou, 13-1-10  
    Κι εγώ από Κύπρο είμαι, η μαμά μου ποτέ δεν βάζει ψωμί ή φρυγανιά... και εννοείται οτι προσθέτουμε κανέλα! Επίσης σερβίρονται σε Κυπριακή πίττα με σαλάτα (κραμπί(ασπρο λάχανο), τομάτα, αγγουράκι και κρεμυδι) χωρίς λάδι. Μιαμι!!!
    #
    Σχόλιο από tethgirl, 1-8-11  

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε barbeque. ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της fatma
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelina
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της eleni-
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της 3kid
    Κυρίως
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της pyrialas