κύρια φωτογραφία συνταγής Σφιγγάτο

Σφιγγάτο

11 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
tiger
tiger @cook_8468507

Είναι μια νόστιμη πιτούλα χωρίς φύλλο αλλά με πολύ πολύ κολοκύθι.Μας την έφτιαχνε η μαμά μου όταν ήμασταν παιδιά κ δεν έμενε τίποτα.Κ έτσι την συνεχίζω κ εγώ...

Λίγα μυστικά ακόμα

Ελπίζω να σας αρέσει. Είναι μια συνταγή που κάνουμε στην Μυτιλήνη. Πιο ωραία είναι όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα από το ψυγείο.Οι ποσότητες είναι ανάλογες με το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε και το πόσο παχιά θέλετε να είναι η πίτα. Εγώ την κάνω σε μικρό ταψί και μου αρέσει να έχει αρκετό πάχος. Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία.Υ.Γ.Σερβίρεται με πολύ ωραία φέτα. Και μεγάλη προσοχή να μην βάλετε νερό στην κατσαρόλα με το κολοκύθι γιατί θα βγάλει από μόνο του.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 3 κιλά κολοκύθια
  2. 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  3. 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  4. 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  5. λίγο δυόσμο
  6. 250 γρ γραβιέρα τριμμένη
  7. 250 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη(κρατάμε λίγο για να βάλουμε πάνω στην πίτα στο τέλος)
  8. τριμμένη φρυγανιά (ένα μεγάλο σακουλάκι περίπου)
  9. αλάτι - πιπέρι
  10. λάδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Όποιος έχει όρεξη και κουράγιο τρίβει τα κολοκύθια στον τρίφτη (γίνονται καλύτερα), αλλιώς τα βάζουμε στο μούλτι.

  2. 2

    Μετά ρίχνουμε τα πολτοποιημένα κολοκυθάκια σε μια κατσαρόλα μαζί με τον άνιθο, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι, αλάτι-πιπέρι-λάδι ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Ανακατεύουμε συχνά το μείγμα για να μην μας κολλήσει. Τα βράζουμε για περίπου μια ώρα.

  3. 3

    Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μόλις δούμε ότι κρύωσε ρίχνουμε τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.

  4. 4

    Μετά ρίχνουμε την φρυγάνια τόση όση χρειάζεται για να απορροφήσει όσα υγρά έχουν απομείνει.

  5. 5

    Παίρνετε ένα ταψί το λαδώνετε και στρώνετε φρυγανιά ίσα ίσα να καλυφτεί το ταψί. Μετά ρίχνετε το μείγμα με το κολοκύθι και το στρώνετε να είναι ομοιόμορφο και πασπαλίζετε από πάνω με το τυρί που κρατήσατε και με φρυγανιά.

  6. 6

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνετε μέχρι να ροδίσει η φρυγανιά και έως ότου βαζετε το μαχαίρι και αυτό καθαρό.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

tiger
tiger @cook_8468507
στις