Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Bαθμολογία: 4.8125
       
 
16 ψήφοι
Λίλα, 06.05.09

Περιγραφή

Αν και λίγο μπελαλίδικο, από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού
Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό συκαλάκι
  • ελάχιστη γαλαζόπετρα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  •  1 λεμόνι
  • γαρύφαλλα ή βανίλια
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα , Σύκα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε τα συκαλάκια και τ’ αφήνετε στο νερό για 2-3 ώρες.
  2. Τα στραγγίζετε και τα βράζετε σε φρέσκο νερό.
  3. Ρίχνετε λίγη γαλαζόπετρα σε νερό για να πάρει χρώμα γαλάζιο.
  4. Βάζετε μέσα τα συκαλάκια και τα αφήνετε να σταθούν περίπου μισή ώρα.
  5. Τα ξεπλένετε σε πολλά νερά, τα πιέζετε ελαφρά για ν’ αφαιρεθεί το νερό και βάζετε μέσα σε κάθε συκαλάκι από ένα αμύγδαλο καθαρισμένο
  6. Βράζετε τη ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό και ρίχνετε μέσα στο σιρόπι τα συκαλάκια και βράζετε για 15 λεπτά! Βγάζετε το γλυκό από τη φωτιά και αφήνετε να σταθεί για 24 ώρες.
  7. Τότε προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια ή τα γαρύφαλλα και το ξαναβράζετε μέχρι να δέσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ποσότητα της γαλαζόπετρας να είναι στο μέγεθος στραγαλιού.

Η συνταγή είναι από τον οδηγό μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση έκδοση του 1957, κληρονομιά από τη γιαγιά μου.

Σχετικές συνταγές

Επιδόρπιο Σύκο Επιδόρπιο Σύκο
3
       
       
(1)
Μαρμελάδα Σύκο Μαρμελάδα Σύκο
4.875
       
       
(32)
Γλυκό του κουταλιού Σύκο Γλυκό του κουταλιού Σύκο
4.8182
       
       
(11)
Ρετσέλι σύκο Ρετσέλι σύκο
4.75
       
       
(8)

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ka8y, 13-5-09  
    Καμιά ιδέα που θα βρούμε γαλαζόπετρα?? Χτες το σκεφτόμουν για γλυκό συκαλάκι, και σημερα πρωι πρωι είδα την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-5-09  
    ka8y είναι όντως καταπληκτικό γλυκό.Γαλαζόπετρα βρίσκεις εκεί που πουλούν γεωργικά είδη και σπόρους.
    #
    Σχόλιο από ka8y, 13-5-09  
    Με μια μικρή έρευνα στο Internet είδα οτι δεν ειναι και οτι καλυτερο να χρησιμοποιείς γαλαζόπετρα... Και οτι χρησιμεύει βασικά για να διατηρεί το χρώμα του. Οπότε μπορεί να την παραλείψω! Όταν λες καθαρίζουμε τα συκαλάκια εννοείς τα ξεφλουδίζουμε έτσι?
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-5-09  
    Και βέβαια μπορείς να την παραλείψεις αλλά το χρώμα θα σου βγεί σκούρο και δεν θα είναι στητό αλλά κάπως ζαρωμένο το συκαλάκι.Όταν λες να καθαρίσω τη φλούδα τι εννοείς ακριβώς?Καλή μου το άγριο άγουρο συκαλάκι δεν είναι το σύκο που τρώμε το καλοκαίρι και καθαριζουμε τη φλούδα του.Με το καθαρίζουμε εννοώ οτι κόβουμε τα κοτσάνια και το στρογγυλό που έχει από κάτω το συκαλάκι.Ότι άλλες απορίες έχεις στη διάθεσή σου.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-5-09  
    Τελειο γλυκο ,συγχαρητηρια ,για την συνταγη που την ανεβασες,εβαλα την φωτο και εγω που το εφτιαξα χωρις γαλαζοπετρα γιατι δεν βρηκα,χανει λιγο σε εμφανιση αλλα οχι σε γευση!!!!Να προσθεσω οτι εγω εβαλα γλυκοζη γιατι εφτιαξα μεγαλη ποσοτητα και δεν θελω να μου ζαχαρωσει αν μεινει καιρο, επισης εβαλα λιγο περισσοτερη ζαχαρη.
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 13-5-09  
    Να ρωτησω κατι για το συκο.Ποια συκα κανουν για γλυκο?Ρωταω επειδη ειχα κανει με αγριο συκο και πικρυζε παρα πολυ.!!!!!!!δεν τρωγοταν
    #
    Σχόλιο από ΣΟΦΑΚΙ, 13-5-09  
    ΛΙΛΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ.Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΤΗ ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΛΥΚΟ. ΤΑ ΞΕΠΛΕΙΝΕ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-5-09  
    Σοφάκι εγώ στη θέση της μαμάς σου θα έκανα το εξής.Θα έπλενα πολλά νερά το συκαλάκι,θα το έστιβα ένα ένα να βγούν από μέσα όλα τα υπολέίμματα και για καλό και για κακό θα του έκανα ένα ελαφρύ ζεμάτισμα θα το ξαναέστιβα να βγει από μέσα όλο το νερό και θα συνέχιζα κανονικά τη διαδικασία.
    #
    Σχόλιο από ΣΟΦΑΚΙ, 13-5-09  
    ΛΙΛΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΩ.
    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 15-10-10  
    Ευχαριστώ παρά πολύ για την συνταγή !!!! την έκανε και βγήκε φοβερή είχε τρομερή επιτυχία !!!!!ούτε ξέρω ποσά βάζα έκανα. Απλά και εγώ προτίμησα να μην βάλω γαλαζόπετρα και βγήκε παρά πολύ καλό .
    #
    Σχόλιο από martha2, 13-5-11  
    Πολύ ωραία έγιναν, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 22-5-11  
    Δεν χρησιμοποίησα γαλαζόπετρα, τα έβαλα για 1 ώρα στον ασβέστη και αντικατέστησα το λεμόνι με γλυκόζη. Επίσης μου πήρε τουλάχιστον 1/2 Kg. παραπάνω ζάχαρη.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 3-9-11  
    Ετσι ακριβως το φτιαχνω και εγω και παντα βαζω την γαλαζοπετρα,το γλυκακι ειναι φτιαγμενο την ανοιξη βεβαια αλλα τωρα ανεβασα την φωτο!Ευχαριστουμε για την συνταγη Λιλα!!
    #
    Σχόλιο από manoyla, 27-4-12  
    Σε παρακαλώ βοήθησε με.Πότε είναι ετοιμα τα συκαλάκια να τα μαζέψω για γλυκό?Πως θα το γνωρίζω?Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 14-5-12  
    Πρώτη φορά έφτιαξα, εύκολο κ νοστιμοτατα!! Δεν έβαλα γαλαζοπετρα .
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 21-5-12  
    τελειο το συκαλακι.Ετσι ακριβως το κανω λι εγω πολλα χρονια τωρα και παντα εχει επιτυχια.manoyla λιγο αργα ισως απο τοτε που εκανες την ερωτηση αλλα αν δεν εχεις κανει ακομη το γλυκο τωρα ειναι η καλυτερη στιγμη να μαζεψεις συκα και μαχρι τελος Μαιου .Ελπιζω να σε βοηθεισα.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 14-7-12  
    Καιρός να βαθμολογήσω κι εγώ το συκαλάκι σου. Ειναι η τρίτη φορά που κάνω φέτος,εχω μοιράσει σε συγγενείς και φίλους. Βρήκα ακόμα και προχθές συκιά με σύκα που δεν γίνονται ποτέ και το διακινδύνευσα. Εγιναν τέλεια. Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από agntaiana, 17-4-13  
    Είναι τελειοοοοο ...δεν έτυχε...αλλά μου πέτυχε...το συστήνω ανεπιφύλαχτα!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από july88, 2-5-13  
    Περίπου έτσι το έκανα και εγώ. Επιπλέον το έβαλα και στον ασβέστη για λίγο.
    #
    Σχόλιο από angelabuda, 9-6-13  
    Για πρωτη φορα το εφτιαξα βημα-βημα με την συνταγη της παρεας και μου εγινε καταπληκτικο!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ka8y, 13-5-09  
    Με μια μικρή έρευνα στο Internet είδα οτι δεν ειναι και οτι καλυτερο να χρησιμοποιείς γαλαζόπετρα... Και οτι χρησιμεύει βασικά για να διατηρεί το χρώμα του. Οπότε μπορεί να την παραλείψω! Όταν λες καθαρίζουμε τα συκαλάκια εννοείς τα ξεφλουδίζουμε έτσι?
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-5-09  
    Και βέβαια μπορείς να την παραλείψεις αλλά το χρώμα θα σου βγεί σκούρο και δεν θα είναι στητό αλλά κάπως ζαρωμένο το συκαλάκι.Όταν λες να καθαρίσω τη φλούδα τι εννοείς ακριβώς?Καλή μου το άγριο άγουρο συκαλάκι δεν είναι το σύκο που τρώμε το καλοκαίρι και καθαριζουμε τη φλούδα του.Με το καθαρίζουμε εννοώ οτι κόβουμε τα κοτσάνια και το στρογγυλό που έχει από κάτω το συκαλάκι.Ότι άλλες απορίες έχεις στη διάθεσή σου.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-5-09  
    Τελειο γλυκο ,συγχαρητηρια ,για την συνταγη που την ανεβασες,εβαλα την φωτο και εγω που το εφτιαξα χωρις γαλαζοπετρα γιατι δεν βρηκα,χανει λιγο σε εμφανιση αλλα οχι σε γευση!!!!Να προσθεσω οτι εγω εβαλα γλυκοζη γιατι εφτιαξα μεγαλη ποσοτητα και δεν θελω να μου ζαχαρωσει αν μεινει καιρο, επισης εβαλα λιγο περισσοτερη ζαχαρη.
    #
    Σχόλιο από ΣΟΦΑΚΙ, 13-5-09  
    ΛΙΛΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΩ.
    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 15-10-10  
    Ευχαριστώ παρά πολύ για την συνταγή !!!! την έκανε και βγήκε φοβερή είχε τρομερή επιτυχία !!!!!ούτε ξέρω ποσά βάζα έκανα. Απλά και εγώ προτίμησα να μην βάλω γαλαζόπετρα και βγήκε παρά πολύ καλό .
    #
    Σχόλιο από martha2, 13-5-11  
    Πολύ ωραία έγιναν, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 3-9-11  
    Ετσι ακριβως το φτιαχνω και εγω και παντα βαζω την γαλαζοπετρα,το γλυκακι ειναι φτιαγμενο την ανοιξη βεβαια αλλα τωρα ανεβασα την φωτο!Ευχαριστουμε για την συνταγη Λιλα!!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 14-5-12  
    Πρώτη φορά έφτιαξα, εύκολο κ νοστιμοτατα!! Δεν έβαλα γαλαζοπετρα .
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 21-5-12  
    τελειο το συκαλακι.Ετσι ακριβως το κανω λι εγω πολλα χρονια τωρα και παντα εχει επιτυχια.manoyla λιγο αργα ισως απο τοτε που εκανες την ερωτηση αλλα αν δεν εχεις κανει ακομη το γλυκο τωρα ειναι η καλυτερη στιγμη να μαζεψεις συκα και μαχρι τελος Μαιου .Ελπιζω να σε βοηθεισα.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 14-7-12  
    Καιρός να βαθμολογήσω κι εγώ το συκαλάκι σου. Ειναι η τρίτη φορά που κάνω φέτος,εχω μοιράσει σε συγγενείς και φίλους. Βρήκα ακόμα και προχθές συκιά με σύκα που δεν γίνονται ποτέ και το διακινδύνευσα. Εγιναν τέλεια. Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από agntaiana, 17-4-13  
    Είναι τελειοοοοο ...δεν έτυχε...αλλά μου πέτυχε...το συστήνω ανεπιφύλαχτα!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από july88, 2-5-13  
    Περίπου έτσι το έκανα και εγώ. Επιπλέον το έβαλα και στον ασβέστη για λίγο.
    #
    Σχόλιο από angelabuda, 9-6-13  
    Για πρωτη φορα το εφτιαξα βημα-βημα με την συνταγη της παρεας και μου εγινε καταπληκτικο!!!!!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 10-6-13  
    Πρώτη φορά φτιάχνω συκαλάκι κι έγινε υπέροχο!!!εύκολη και πολύ καλή η συνταγή σου ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από Γιώργος Χρ., 9-5-14  
    Το νερό και η ζάχαρη για αυτή την ποσότητα σύκων ήταν τόσο λίγα που αναγκάστηκα να πάρω ότι παλιά σιρόπια βρήκα στο ψυγείο για να μην μείνουν τα σύκα στεγνά. Προτείνω την άλλη συνταγή για συκαλάκι της ιστοσελίδας που δοκίμασα και έιχε μεγάλη επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από kalste, 13-5-14  
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 16-6-14  
    αν υπήρχαν περισσότερα πιρουνάκια θα τα έβαζα! είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού μόνο που δεν βάλαμε γαλαζόπετρα γι αυτό και το χρώμα δεν μας πέτυχε! όμως η γεύση του δεν περιγράφεται!!

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ka8y, 13-5-09  
    Καμιά ιδέα που θα βρούμε γαλαζόπετρα?? Χτες το σκεφτόμουν για γλυκό συκαλάκι, και σημερα πρωι πρωι είδα την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-5-09  
    ka8y είναι όντως καταπληκτικό γλυκό.Γαλαζόπετρα βρίσκεις εκεί που πουλούν γεωργικά είδη και σπόρους.
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 13-5-09  
    Να ρωτησω κατι για το συκο.Ποια συκα κανουν για γλυκο?Ρωταω επειδη ειχα κανει με αγριο συκο και πικρυζε παρα πολυ.!!!!!!!δεν τρωγοταν
    #
    Σχόλιο από ΣΟΦΑΚΙ, 13-5-09  
    ΛΙΛΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ.Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΤΗ ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΛΥΚΟ. ΤΑ ΞΕΠΛΕΙΝΕ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 13-5-09  
    Σοφάκι εγώ στη θέση της μαμάς σου θα έκανα το εξής.Θα έπλενα πολλά νερά το συκαλάκι,θα το έστιβα ένα ένα να βγούν από μέσα όλα τα υπολέίμματα και για καλό και για κακό θα του έκανα ένα ελαφρύ ζεμάτισμα θα το ξαναέστιβα να βγει από μέσα όλο το νερό και θα συνέχιζα κανονικά τη διαδικασία.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 27-4-12  
    Σε παρακαλώ βοήθησε με.Πότε είναι ετοιμα τα συκαλάκια να τα μαζέψω για γλυκό?Πως θα το γνωρίζω?Ευχαριστω

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Wendy, 22-5-11  
    Δεν χρησιμοποίησα γαλαζόπετρα, τα έβαλα για 1 ώρα στον ασβέστη και αντικατέστησα το λεμόνι με γλυκόζη. Επίσης μου πήρε τουλάχιστον 1/2 Kg. παραπάνω ζάχαρη.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκάκια
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της patsoulaki
    sintages 2013 2
    Ένα βιβλίο 750 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    μαρμελαδες και κουταλιου
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της πινεζα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 555 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis
    μαρμελάδες - γλυκά κουταλιού
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της mariaa76