Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού
Αν και λίγο μπελαλίδικο, από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού
Λίγα μυστικά ακόμα
Η ποσότητα της γαλαζόπετρας να είναι στο μέγεθος στραγαλιού.Η συνταγή είναι από τον οδηγό μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση έκδοση του 1957, κληρονομιά από τη γιαγιά μου.
Υλικά
-
1 κιλό συκαλάκι
-
ελάχιστη γαλαζόπετρα
-
1 κιλό ζάχαρη
-
1 λεμόνι
-
γαρύφαλλα ή βανίλια
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζετε τα συκαλάκια και τ’ αφήνετε στο νερό για 2-3 ώρες.
-
2
Τα στραγγίζετε και τα βράζετε σε φρέσκο νερό.
-
3
Ρίχνετε λίγη γαλαζόπετρα σε νερό για να πάρει χρώμα γαλάζιο.
-
4
Βάζετε μέσα τα συκαλάκια και τα αφήνετε να σταθούν περίπου μισή ώρα.
-
5
Τα ξεπλένετε σε πολλά νερά, τα πιέζετε ελαφρά για ν’ αφαιρεθεί το νερό και βάζετε μέσα σε κάθε συκαλάκι από ένα αμύγδαλο καθαρισμένο
-
6
Βράζετε τη ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό και ρίχνετε μέσα στο σιρόπι τα συκαλάκια και βράζετε για 15 λεπτά! Βγάζετε το γλυκό από τη φωτιά και αφήνετε να σταθεί για 24 ώρες.
-
7
Τότε προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια ή τα γαρύφαλλα και το ξαναβράζετε μέχρι να δέσει.
Σχόλια (23)