κύρια φωτογραφία συνταγής Σκαφάκι μεντιτερανέ
Athanasia
Athanasia @cook_8449452

Μελιτζάνα γεμιστή με κρέας δηλαδή...

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύεται άριστα με γιαούρτι ή τζατζίκι ή κατίκι ή τυροκαυτερή! Όσοι αγαπούν τα καυτερά μπορύν να προσθέσουν μπούκοβο ή καυτερή πιπερίτσα στη σάλτσα και να πασπαλίσουν από πάνω τα σκαφάκια με κόκκινο πιπέρι καγιέν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
4 άτομα
  1. 4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
  2. 1/2 κ. κρέας ψαχνό (καλά καθαρισμένο από λίπη) επιλογής σας (μοσχαράκι νουά ή κιλότο ή τρανς/ ή χοιρινό ψαρονέφρι ή κιλότο)
  3. 2 σκελίδες σκόρδο
  4. 1 ματσάκι μαϊντανό
  5. 4 φρ.ντομάτες (ή κουτί τοματάκια)
  6. λίγο νερό
  7. 1/2 πρ.πιπεριά
  8. αλάτι-πιπέρι-κύμινο-κανέλα-ρίγανη
  9. λίγη ζάχαρη-ελάχιστο ξίδι
  10. ελαιόλαδο
  11. παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα) για το πασπάλισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε, κόβουμε το κοτσανάκι και τα φύλλα τριγύρω αφήνοντας όμως τη σφαιρική άκρη.

  2. 2

    Τις τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο, να μαλακώσουν απ'όλες τις πλευρές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

  3. 3

    Κόβουμε σε κυβάκια το κρέας και το σωτάρουμε σε ελαιόλαδο μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο για λίγα λεπτά ώσπου να ροδίσει.

  4. 4

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή το κουτί ντοματάκια) με μια καλή πρέζα ζάχαρη και ελάχιστο ξίδι και αν χρειαστεί λίγο νερό να σκεπάσει καλά το κρέας.

  5. 5

    Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει (επειδή είναι σε μικρά κομματάκια δε θέλει πάρα πολύ, ~40' είναι αρκετά). Το κοιτάμε αν χρειαστεί νερό.

  6. 6

    10' πριν σβήσουμε την εστία ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την πιπεριά κομμένη σε μικρά κομματάκια (τετραγωνάκια).

  7. 7

    Μόλις δέσει η σάλτσα σβήνουμε και ρίχνουμε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

  8. 8

    Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί και τις σκίζουμε κατά μήκος με μαχαίρι (αφήνοντας να κρατάνε στις άκρες). Ανοίγουμε καλά αυτή τη σχισμή (να μοιάζουν με σκαφάκια οι μελιτζάνες) και γεμίζουμε με κρέας και σάλτσα. Όση σάλτσα περισσέψει την περιχύνουμε με λίγο νεράκι στο ταψί.

  9. 9

    Πασπαλίζουμε τα σκαφάκια με παρμεζάνα και λίγο μαϊντανό ακόμα από πάνω και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα πάνω-κάτω στους 180C.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

grandchef
grandchef @cook_8450852
Έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο σε παραδοσιακή ταβέρνα στη Νάξο, το έλεγαν "Καλόγηρο"...είναι εκπληκτικό!

Από

Athanasia
Athanasia @cook_8449452
στις