Σκορδαλιά με καρύδια και πατάτες

Bαθμολογία: 4.8333
       
 
6 ψήφοι
Arience, 26.03.09
Σκορδαλιά με καρύδια και πατάτες
photo: golfo

Συνταγή από:

Arience

13 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 πατάτες βρασμένες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 χούφτα καρυδόψιχα
  • λάδι
  • χυμός μισού λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σαλάτες / Ντιπ
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Εύκολο
Σερβίρει: 8 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν με τη φλούδα τους.
  2. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα καρύδια στο multi μέχρι να γίνουν αλοιφή.
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  4. Σε ένα γουδί, χτυπάμε τα κομματάκια του σκόρδου και την τριμμένη καρυδόψιχα, μέχρι να ενσωματωθούν μεταξύ τους και να γίνουν σαν κρέμα (εγώ το κάνω όση ώρα βράζουν οι πατάτες).
  5. Όταν ετοιμαστούν οι πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε στο multi σε αργή ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα καρυδιού και σκόρδου, το ξύδι και ανακατεύουμε. Αφού ανακατευθούν καλά, ρίχνουμε εναλλάξ λίγο–λίγο το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να έχει τη γεύση που θέλουμε. Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και είναι έτοιμη.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα και μετά σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το χρώμα της σκορδαλιάς είναι ροζ.

Οι ποσότητες εννοείται ότι είναι ενδεικτικές και αφορούν μία μέτρια σε «καυτερότητα» σκορδαλιά. Όσο περισσότερη ώρα μένει το σκόρδο, τόσο πιο έντονη γίνεται η γεύση του. Αυτό το λέω για να μην το παρακάνετε στο σκόρδο, αν δεν είστε οπαδός του είδους (εγώ την έχω πατήσει μερικές φορές έτσι).

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • σιγουρευτείτε για την καρυδόψιχα
  • ελέγξτε το ξύδι.

Σχετικές συνταγές

    6 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 30-3-09  
    Μπραβο αυτη τη σκορδαλια κανω κι εγω παντα...
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-3-10  
    πρωτη φορα την εφτιαξα με καρυδι μεσα.
    μπορω να πω οτι ειχε ωραια γευση ,η μονη διαφορα ειναι λιγο0 στο χρωμα,αλλα εμενα μου αρεσουν οι δοκιμες,αλλα και το καρυδι μεσα στις σαλατες.
    οσο για το χρωμα της σκορδαλιας δεν βγαινει ροζ αλλα παιρνει το χρωμα περιπου απο τα καρυδια.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 17-1-11  
    Έφτιαξα και εγώ την σκορδαλιά,μόνο που την έφτιαξα με αμυγδαλόσκονη,2 σκελίδες σκόρδο,μισό ποτήρι λάδι και έβαλα μόνο ξύδι 3 κουταλάκια και φυσικά το ανάλογο αλατοπίπερο.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 28-4-12  
    Δυστυχώς καρύδια δεν τρώει το αγόρι οπότε .... Άπαιχτή ομολογώ. Αρκεί να σου πω ότι από 12 πατάτες έμεινε ένα πιατάκι και φάγαμε μόνον 2 .... Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από sandys, 2-3-13  
    Δυσκολευτηκα λιγο να δοκιμασω το καρυδι,αλλα τελικα ηταν υπεροχη, μπραβο σου, σ΄ευχαριστουμε για τη συνταγη.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 23-3-14  
    Εύκολη και κλασική!. Έβαλα πουρέ σκόνη χωρίς γάλα.
    Στο νερό έβρασα ένα ψάρι!.
    Πρώτη φορά έβαλα καρύδια.
    Ήταν πολύ ωραία.
    Antonis-team.

    5 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 30-3-09  
    Μπραβο αυτη τη σκορδαλια κανω κι εγω παντα...
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-3-10  
    πρωτη φορα την εφτιαξα με καρυδι μεσα.
    μπορω να πω οτι ειχε ωραια γευση ,η μονη διαφορα ειναι λιγο0 στο χρωμα,αλλα εμενα μου αρεσουν οι δοκιμες,αλλα και το καρυδι μεσα στις σαλατες.
    οσο για το χρωμα της σκορδαλιας δεν βγαινει ροζ αλλα παιρνει το χρωμα περιπου απο τα καρυδια.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 28-4-12  
    Δυστυχώς καρύδια δεν τρώει το αγόρι οπότε .... Άπαιχτή ομολογώ. Αρκεί να σου πω ότι από 12 πατάτες έμεινε ένα πιατάκι και φάγαμε μόνον 2 .... Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από sandys, 2-3-13  
    Δυσκολευτηκα λιγο να δοκιμασω το καρυδι,αλλα τελικα ηταν υπεροχη, μπραβο σου, σ΄ευχαριστουμε για τη συνταγη.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 23-3-14  
    Εύκολη και κλασική!. Έβαλα πουρέ σκόνη χωρίς γάλα.
    Στο νερό έβρασα ένα ψάρι!.
    Πρώτη φορά έβαλα καρύδια.
    Ήταν πολύ ωραία.
    Antonis-team.

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 17-1-11  
    Έφτιαξα και εγώ την σκορδαλιά,μόνο που την έφτιαξα με αμυγδαλόσκονη,2 σκελίδες σκόρδο,μισό ποτήρι λάδι και έβαλα μόνο ξύδι 3 κουταλάκια και φυσικά το ανάλογο αλατοπίπερο.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  -ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    σαλτσες μαριναδες NTΡΕΣΙΓΚ
    Ένα βιβλίο 87 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της marybont22
    Ντιπ/σάλτσες διάφορα
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Αγαπημένες συνταγές κρεας
    Ένα βιβλίο 208 αγαπημένων συνταγών, του/της sandys