Σκορδαλιά με πατάτες

Bαθμολογία: 4.8444
       
 
45 ψήφοι
fly, 15.02.10

Περιγραφή

Κάνοντας τις πατάτες πουρέ φτιάχνουμε μια νόστιμη σκορδαλιά!

Σκορδαλιά με πατάτες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 3-6 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως την προτίμηση)
  • 1 λεμόνι ο χυμός
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι κρασιού)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σαλάτες / Ντιπ
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Γρήγορο , Εύκολο
Περιέχει: Σκόρδο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό.
  2. Καθαρίζετε τις σκελίδες και τις βάζετε στο multi μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού.
  3. Τα πολτοποιείτε αν δεν λειώσει το σκόρδο μην ανησυχείτε.
  4. Συνεχίζετε ρίχνοντας στο multi 1 πατάτα και 3 κουταλιές νερό απο αυτό που έβρασαν οι πατάτες και μια λάδι, πολτοποιείτε αδειάζετε το μίγμα σε μπωλ και ρίχνετε και τις υπόλοιπες πατάτες μία μία με τον ίδιο τρόπο.
  5. Αν στην προτελευταία πατάτα το μίγμα είναι πολύ ρευστό λειώστε την τελευταία μόνο με το λάδι.
  6. Δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα λεμόνι ή λάδι.
  7. Αν το μίγμα σας είναι πιο ρευστό απο ότι το θέλατε περιμένετε λίγο να κρυώσει η σκορδαλιά και θα δείτε πως έχει σφίξει.
  8. Αν τη σερβίρετε με τηγανιτό μπακαλιάρο:
  9. Βράζετε ένα κομμάτι απο τον μπακαλιάρο μαζί με τις πατάτες και χρησιμοποιείτε το ζουμί αυτό για να λειώσετε τις πατάτες. Είναι η Κεφαλλονίτικη εκδοχή.Ταιριάζει τέλεια με βραστά χόρτα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προτείνω να έχετε ακόμη μια βρασμένη πατάτα σε περίπτωση που καίει πολύ το σκόρδο σας ή σας γίνει πολύ ρευστή. Προτιμήστε πατάτες σκληρές όπως της Αχαίας.

Σχετικές συνταγές

    51 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 18-2-10  
    τελεια σκορδαλια!
    ετσι ακριβως την φτιαχνω παντα και μας αρεσει πολυ!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από xaroula, 18-2-10  
    Η καλυτερη σκορδαλια ,μονο που βαζω ξυδι αντι λεμονι..
    #
    Σχόλιο από fly, 20-2-10  
    Ευχαριστώ κορίτσια για τα πηρουνάκια σας και τα καλά σας λόγια.xaroula,θα την δοκιμάσω και με ξύδι.Αυτό που ξέρω είναι πως όταν συνοδεύσεις το φαγητό με κάποιο κρασί δεν ταιριάζει γευστικά να υπάρχει ξύδι ομό.Γιαυτό σε πολλές ταβέρνες σερβίρουν και τις σαλάτες με λεμόνι.Βέβαια περί ορέξεως ουδείς λόγος!!
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 25-3-10  
    Τελεια!! Εγω απλα προσθεσα και φυλλαρακια μαιντανο στο μουλτι και πηρε υπεροχη μυρωδια!!! Τη δοκιμασα χθες που την εφτιαξα και φανταζομαι σημερα θα ειναι πιο δεμενη....Χρονια πολλα και παντα με υγεια!!! ΚΑι του χρονου!!
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 25-3-10  
    Και εγώ έτσι τη φτιάχνω μόνο που βάζω ξύδι αντί για λεμόνι
    #
    Σχόλιο από neragr, 29-3-10  
    Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα και έγινε σαν αλοιφή και ο άντρας μου είπε ότι είναι η καλύτερη σκορδαλιά που έχει φάει!
    Κατάλαβες, ψήλωσα πέντε πόντους. Πάρε λοιπόν πέντε πιρουνάκια! Καλό Πάσχα.
    #
    Σχόλιο από christin2, 29-3-10  
    Ειναι η τελεια σκορδαλια! Ετσι τη φτιαχνω εδω και χρονια [μονο που τις πατατες τις βραζω με τη φλουδα, μετα τις ξεφλουδιζω και τις πολτοποιω, και βεβαια δεν χρησιμοποιω νερο απ' αυτο που εβρασαν] και πιστευω πως το ξυδι [που ειπωθηκε απο καποιες κοπελες] ταιριαζει στη σκορδαλια που γινεται με ψωμι.Σ' αυτη τη σκορδαλια με τις πατατες ταιριαζει απολυτα το λεμονι.Συνοδευει τελεια και τα πατζαρια
    #
    Σχόλιο από Conna, 14-9-10  
    τελεια σκορδαλια !!!
    #
    Σχόλιο από adamantia, 27-11-10  
    #
    Σχόλιο από passenger1, 18-12-10  
    Μπράβο , πολύ καλή συνταγή. Την έκανα με 5 πατάτες και βγήκε τέλεια. Το πρωί της επομένης δεν είχε μείνει τίποτα :)
    #
    Σχόλιο από iva, 19-3-11  
    Μπραβο!Τελεια σκορδαλια!!!
    #
    Σχόλιο από mamia, 24-3-11  
    Έτσι ακριβώς την κάνω και εγώ χρόνια τώρα και είναι καταπληκτική!Τέλεια σκορδαλιά!
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 25-3-11  
    Μπραβο fly. Τελεια συνταγη .Ετσι ακριβως την κανω κι εγω χρονια τωρα . Και ναι στην Κεφαλονια βραζουμε τον μισο μπακαλιαρο και τον αλλο μισο τον τηγανιζουμε. Και περνουμε το νερο απο τον βρασμενο για να φτιαξουμε τον πουρε και παντα με ξυδι.Χρονια Πολλα.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-3-11  
    Πολυ νοστιμη εγω βαζω λεμονι που που πηγαινη
    #
    Σχόλιο από makaronou, 25-3-11  
    Υπέροχη, έτσι τη φτιάχνω και εγώ με 5 πατάτες και ξύδι αντί για λεμόνι. 5 πιρουνάκια από εμένα. Χρόνια Πολλά!
    #
    Σχόλιο από mpatele, 26-3-11  
    #
    Σχόλιο από Κωνσταντίνα41209, 29-3-11  
    Πραγματικά υπέροχη σκορδαλιά!!! Την έφτιαξα την Παρασκευή και είχε μεγάλη επιτυχία!!! Ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από Conna, 1-4-11  
    Αχ την έφτιαξα και φέτος τη σκορδαλίτσα και την καταευχαριστηθήκαμε !!!
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 1-4-11  
    Την είχα κάνει 25η Μαρτίου και ξέχασα να βαθμολογήσω! Δεν άλλαξα απολύτως τίποτα! Ήταν υπέροχη!
    #
    Σχόλιο από mistik, 27-12-11  
    NOSTIMOTATH GEIA STA XERIA SOU!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    45 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 18-2-10  
    τελεια σκορδαλια!
    ετσι ακριβως την φτιαχνω παντα και μας αρεσει πολυ!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από fly, 20-2-10  
    Ευχαριστώ κορίτσια για τα πηρουνάκια σας και τα καλά σας λόγια.xaroula,θα την δοκιμάσω και με ξύδι.Αυτό που ξέρω είναι πως όταν συνοδεύσεις το φαγητό με κάποιο κρασί δεν ταιριάζει γευστικά να υπάρχει ξύδι ομό.Γιαυτό σε πολλές ταβέρνες σερβίρουν και τις σαλάτες με λεμόνι.Βέβαια περί ορέξεως ουδείς λόγος!!
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 25-3-10  
    Και εγώ έτσι τη φτιάχνω μόνο που βάζω ξύδι αντί για λεμόνι
    #
    Σχόλιο από neragr, 29-3-10  
    Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα και έγινε σαν αλοιφή και ο άντρας μου είπε ότι είναι η καλύτερη σκορδαλιά που έχει φάει!
    Κατάλαβες, ψήλωσα πέντε πόντους. Πάρε λοιπόν πέντε πιρουνάκια! Καλό Πάσχα.
    #
    Σχόλιο από christin2, 29-3-10  
    Ειναι η τελεια σκορδαλια! Ετσι τη φτιαχνω εδω και χρονια [μονο που τις πατατες τις βραζω με τη φλουδα, μετα τις ξεφλουδιζω και τις πολτοποιω, και βεβαια δεν χρησιμοποιω νερο απ' αυτο που εβρασαν] και πιστευω πως το ξυδι [που ειπωθηκε απο καποιες κοπελες] ταιριαζει στη σκορδαλια που γινεται με ψωμι.Σ' αυτη τη σκορδαλια με τις πατατες ταιριαζει απολυτα το λεμονι.Συνοδευει τελεια και τα πατζαρια
    #
    Σχόλιο από Conna, 14-9-10  
    τελεια σκορδαλια !!!
    #
    Σχόλιο από adamantia, 27-11-10  
    #
    Σχόλιο από passenger1, 18-12-10  
    Μπράβο , πολύ καλή συνταγή. Την έκανα με 5 πατάτες και βγήκε τέλεια. Το πρωί της επομένης δεν είχε μείνει τίποτα :)
    #
    Σχόλιο από iva, 19-3-11  
    Μπραβο!Τελεια σκορδαλια!!!
    #
    Σχόλιο από mamia, 24-3-11  
    Έτσι ακριβώς την κάνω και εγώ χρόνια τώρα και είναι καταπληκτική!Τέλεια σκορδαλιά!
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 25-3-11  
    Μπραβο fly. Τελεια συνταγη .Ετσι ακριβως την κανω κι εγω χρονια τωρα . Και ναι στην Κεφαλονια βραζουμε τον μισο μπακαλιαρο και τον αλλο μισο τον τηγανιζουμε. Και περνουμε το νερο απο τον βρασμενο για να φτιαξουμε τον πουρε και παντα με ξυδι.Χρονια Πολλα.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-3-11  
    Πολυ νοστιμη εγω βαζω λεμονι που που πηγαινη
    #
    Σχόλιο από makaronou, 25-3-11  
    Υπέροχη, έτσι τη φτιάχνω και εγώ με 5 πατάτες και ξύδι αντί για λεμόνι. 5 πιρουνάκια από εμένα. Χρόνια Πολλά!
    #
    Σχόλιο από mpatele, 26-3-11  
    #
    Σχόλιο από Κωνσταντίνα41209, 29-3-11  
    Πραγματικά υπέροχη σκορδαλιά!!! Την έφτιαξα την Παρασκευή και είχε μεγάλη επιτυχία!!! Ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από Conna, 1-4-11  
    Αχ την έφτιαξα και φέτος τη σκορδαλίτσα και την καταευχαριστηθήκαμε !!!
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 1-4-11  
    Την είχα κάνει 25η Μαρτίου και ξέχασα να βαθμολογήσω! Δεν άλλαξα απολύτως τίποτα! Ήταν υπέροχη!
    #
    Σχόλιο από mistik, 27-12-11  
    NOSTIMOTATH GEIA STA XERIA SOU!!!!!
    #
    Σχόλιο από Annoula21, 20-1-12  
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 25-3-12  
    Άψογη,έτσι ακριβώς την κάνουμε και μας αρέσει,μπράβο!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από demi.moore, 19-9-13  
    ξερει κανεις γιατι σκορδαλια μου βγαινει μαστιχωτη; δεν εχει ωραια υφη.μηπως το πολυ λαδι?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-9-13  
    Νομίζω πως φταίνε οι πατάτες. Αν τις λιώσεις πολύ γρήγορα ή για πολύ ώρα, κάτι γίνεται με τη γλουτένη που περιέχουν και ο ωραίος σου πουρές γίνεται λάστιχο. Γι αυτό στον πουρέ προτιμάμε να τις λιώνουμε με το χέρι... Το ίδιο πιστεύω γίνεται και στη σκορδαλιά.
    Δοκίμασε να μην έχεις τα υλικά σου για πολύ ώρα στο μούλτι, να το κάνεις σε μικρότερη ταχύτητα και για λιγότερη ώρα.
    #
    Σχόλιο από demi.moore, 20-9-13  
    Νομιζω πως εχεις πολυτο δικιο γιατι την εκανα σοτ μουλτι, στο δυνατο, και ισως για παραπανω ωρα. τελικα καποια πραγματα οντως θελουν κοπο για να πετυχουν! ευχαριστω πολυ για τη συμβουλη, αν και ακομη κλαιω τη σκορδαλια,χαχα

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από xaroula, 18-2-10  
    Η καλυτερη σκορδαλια ,μονο που βαζω ξυδι αντι λεμονι..
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 25-3-10  
    Τελεια!! Εγω απλα προσθεσα και φυλλαρακια μαιντανο στο μουλτι και πηρε υπεροχη μυρωδια!!! Τη δοκιμασα χθες που την εφτιαξα και φανταζομαι σημερα θα ειναι πιο δεμενη....Χρονια πολλα και παντα με υγεια!!! ΚΑι του χρονου!!
    #
    Σχόλιο από dancingelf, 4-8-12  
    Πάρα πολύ ωραία σκορδαλιά! Μόνο που τις πατάτες κι εγώ τις έβρασα με τη φλούδα και μετά τις ξεφλούδισα και βέβαια δε χρησιμοποίησα από αυτό το νερό. Επίσης έβαλα χυμό από 2 λεμόνια και λίγο πιπέρι που μου αρέσει.
    Η μητέρα μου κάνει κι αυτή την ίδια συνταγή αλλά αντί για λεμόνι βάζει ξύδι.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 184 αγαπημένων συνταγών, του/της ursula
    πατάτες
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  -ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της sasy
    Σάλτσες
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της NIN