Σκορδαλιά

Bαθμολογία: 4.5
       
 
14 ψήφοι
Sol81, 24.02.09
Σκορδαλιά
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • ξύδι
  • 3-4 φέτες ψίχα ψωμιού
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 0' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε το σκόρδο και αφήνουμε στο ξύδι όλη νύχτα (εγώ ποτέ δεν το έχω αφήσει όλη νύχτα και δεν πειράζει νομίζω). Το στραγγίζουμε και το βάζουμε στο μπλέντερ.
  2. Προσθέτουμε τις φέτες του ψωμιού μουσκεμένες και στιμμένες, 2 κ.σ. ξύδι, το λάδι, το αλάτι και λίγες κουταλιές νερό
  3. Χτυπάμε ώσπου να γίνει λείο το μείγμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν μας βγει πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό, ενώ αν μας βγει αραιή προσθέτουμε μια μικρή φρυγανιά.

Μπορούμε να κάνουμε μια παραλλαγή για "πράσινη σκορδαλιά", προσθέτοντας 2-3 κ.γ. φύλλα μαϊντανού.

Άλλη παραλλαγή είναι να προσθέσουμε προς το τέλος 1/2 φλ. καρύδια. Δεν έχω κάνει καμία από τις παραλλαγές για να σας πω.

 

Για να είναι ασφαλής ως προς τη γλουτένη χρησιμοποιούμε ψωμί χωρίς γλουτένη και ελέγχουμε το ξύδι.

Σχετικές συνταγές

    17 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 2-3-09  
    εγω την κανω παντα με καρυδια ψιλοκομμενα στο μουλτι και αντι ψωμι βαζω πατατες...
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-3-09  
    εγω παλι με πατατα βραστη,σκορδακι μπολικο,αλατακι,ξιδακι και ελαιολαδο!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 8-3-09  
    καλέ κάνε μεγαλύτερη δόση,αυτή δε φτάνει ούτε για να τη δοκιμάσω :)
    #
    Σχόλιο από vouell, 8-6-09  
    δοκιμασα να κανω πρωτη φορα σκορδαλια και με εσωσε το κολπο σου γιατι στην αρχη μου βγηκε πολυ αραιη.αλλα με 2 φρυγιανιες ηρθε στα ισια της και την ευχαριστηθηκαμε ολοι!
    #
    Σχόλιο από fly, 15-2-10  
    Αυτή την σκορδαλιά την έφτιαχνε η μάνα μου και την σέρβιρε επάνω σε αμπελοφάσολα.Είναι πιο ρευστή απο την συνηθισμένη σκορδαλιά της πατάτας.Εχει όμως καταπληκτική γεύση.
    #
    Σχόλιο από loca, 24-3-10  
    μόλις την έκανα για να την τιμήσουμε αύριο 25η Μαρτίου... νοστιμότατη απλά με 4 φέτες ψωμί έβγαινε λίγη κ πολύ πηχτή οπότε ανέβασα το ψωμί σε 6-7 φέτες.. Ελπίζω να αντέξει ως αυριο και να μη φαγωθεί όλη απόψε!!
    #
    Σχόλιο από elafina, 22-2-11  
    dokimaste thn skordalia me ish posothta pswmiou k patatas araiwste me nero an einai phxth k ginetai afrath
    #
    Σχόλιο από monastrav, 23-3-11  
    Ωραιο βγηκε αλλα πολυ σκορδο! Αλλη φορα να κανω με μιση δωση σκορδο
    #
    Σχόλιο από Sol81, 23-3-11  
    Είναι και λίγο θέμα γούστου η ποσότητα του σκόρδου. Ευχαριστώ για τα πηρουνάκια
    #
    Σχόλιο από maria86c, 25-3-11  
    5 πιρουνάκια!
    Εγώ έβαλα το σκόρδο απο βραδίς στο ξύδι πρώτα όμως το έλιωσα στη πρέσα(δεν δευκρινιζόταν αν επρεπε).
    Ωραία έγινε,αλλά έχω μια απορία,υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που βάζουμε το σκόρδο στο ξύδι?
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-3-11  
    Φετος την εφτιαξα με ψωμι γινεται πολυ πιο νοστιμη απο την πατατα
    #
    Σχόλιο από Sol81, 25-3-11  
    Χαίρομαι που σας άρεσε. Δεν ξέρω γιατί βάζουμε στο ξύδι, αν κι εγώ το παραλειπω πολλές φορές
    #
    Σχόλιο από july88, 26-3-12  
    Πολυ καλή!!
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 26-3-12  
    Με περισσότερο ψωμάκι έγινε τέλεια!!
    #
    Σχόλιο από karavidaki, 2-6-12  
    Πάρα πολύ νόστιμη και γρήγορη! Ακολούθησα ακριβώς τις δοσολογίες σου και βγήκε ακριβώς όπως αυτή που έφτιαχνε η γιαγιάκα μου. Σ' ευχαριστώ που μου ξαναέφερες παιδικές γευστικές αναμνήσεις!!!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 19-10-12  
    Στην Πάτρα το λέμε σκορδοστούμπι,όχι σκορδαλιά..
    Συνοδεύει τέλεια τηγανητά ψάρια,παντζάρια και(θεικά,όμως) κολοκυθάκια-μελιτζάνες τηγανητές!!!!!
    Οι δοσολογίες είναι άψογες,προσθέτω κι ελάχιστο πιπέρι..
    #
    Σχόλιο από despinal, 24-6-13  
    Ενώ ήταν νόστιμη, έβαλα 3 σκελίδες σκόρδο και πάλι μας φάνηκε δυνατή και έβγαλα και τις φύτρες από το σκόρδο. Την επόμενη φορά θα βάλω 2 και πιστεύω θα την πετύχω όπως μας αρέσει.

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 2-3-09  
    εγω την κανω παντα με καρυδια ψιλοκομμενα στο μουλτι και αντι ψωμι βαζω πατατες...
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-3-09  
    εγω παλι με πατατα βραστη,σκορδακι μπολικο,αλατακι,ξιδακι και ελαιολαδο!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 8-3-09  
    καλέ κάνε μεγαλύτερη δόση,αυτή δε φτάνει ούτε για να τη δοκιμάσω :)
    #
    Σχόλιο από vouell, 8-6-09  
    δοκιμασα να κανω πρωτη φορα σκορδαλια και με εσωσε το κολπο σου γιατι στην αρχη μου βγηκε πολυ αραιη.αλλα με 2 φρυγιανιες ηρθε στα ισια της και την ευχαριστηθηκαμε ολοι!
    #
    Σχόλιο από fly, 15-2-10  
    Αυτή την σκορδαλιά την έφτιαχνε η μάνα μου και την σέρβιρε επάνω σε αμπελοφάσολα.Είναι πιο ρευστή απο την συνηθισμένη σκορδαλιά της πατάτας.Εχει όμως καταπληκτική γεύση.
    #
    Σχόλιο από loca, 24-3-10  
    μόλις την έκανα για να την τιμήσουμε αύριο 25η Μαρτίου... νοστιμότατη απλά με 4 φέτες ψωμί έβγαινε λίγη κ πολύ πηχτή οπότε ανέβασα το ψωμί σε 6-7 φέτες.. Ελπίζω να αντέξει ως αυριο και να μη φαγωθεί όλη απόψε!!
    #
    Σχόλιο από elafina, 22-2-11  
    dokimaste thn skordalia me ish posothta pswmiou k patatas araiwste me nero an einai phxth k ginetai afrath
    #
    Σχόλιο από monastrav, 23-3-11  
    Ωραιο βγηκε αλλα πολυ σκορδο! Αλλη φορα να κανω με μιση δωση σκορδο
    #
    Σχόλιο από Sol81, 23-3-11  
    Είναι και λίγο θέμα γούστου η ποσότητα του σκόρδου. Ευχαριστώ για τα πηρουνάκια
    #
    Σχόλιο από maria86c, 25-3-11  
    5 πιρουνάκια!
    Εγώ έβαλα το σκόρδο απο βραδίς στο ξύδι πρώτα όμως το έλιωσα στη πρέσα(δεν δευκρινιζόταν αν επρεπε).
    Ωραία έγινε,αλλά έχω μια απορία,υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που βάζουμε το σκόρδο στο ξύδι?
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 25-3-11  
    Φετος την εφτιαξα με ψωμι γινεται πολυ πιο νοστιμη απο την πατατα
    #
    Σχόλιο από Sol81, 25-3-11  
    Χαίρομαι που σας άρεσε. Δεν ξέρω γιατί βάζουμε στο ξύδι, αν κι εγώ το παραλειπω πολλές φορές
    #
    Σχόλιο από july88, 26-3-12  
    Πολυ καλή!!
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 26-3-12  
    Με περισσότερο ψωμάκι έγινε τέλεια!!
    #
    Σχόλιο από karavidaki, 2-6-12  
    Πάρα πολύ νόστιμη και γρήγορη! Ακολούθησα ακριβώς τις δοσολογίες σου και βγήκε ακριβώς όπως αυτή που έφτιαχνε η γιαγιάκα μου. Σ' ευχαριστώ που μου ξαναέφερες παιδικές γευστικές αναμνήσεις!!!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 19-10-12  
    Στην Πάτρα το λέμε σκορδοστούμπι,όχι σκορδαλιά..
    Συνοδεύει τέλεια τηγανητά ψάρια,παντζάρια και(θεικά,όμως) κολοκυθάκια-μελιτζάνες τηγανητές!!!!!
    Οι δοσολογίες είναι άψογες,προσθέτω κι ελάχιστο πιπέρι..
    #
    Σχόλιο από despinal, 24-6-13  
    Ενώ ήταν νόστιμη, έβαλα 3 σκελίδες σκόρδο και πάλι μας φάνηκε δυνατή και έβγαλα και τις φύτρες από το σκόρδο. Την επόμενη φορά θα βάλω 2 και πιστεύω θα την πετύχω όπως μας αρέσει.

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!
    H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σάλτσες
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της NIN
    ΣΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ-DRESSING
    Ένα βιβλίο 92 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ  -ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Ντιπ/Σαλάτες/Σάλτσες
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της despinal
    ορεκτικα συνοδευτικα
    Ένα βιβλίο 188 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou