Σμυρνέικα σουτζουκάκια της γιαγιάς

Bαθμολογία: 4.8318
       
 
107 ψήφοι
maggy, 09.05.09

Περιγραφή

Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου που είναι από την Σμύρνη.

Σμυρνέικα σουτζουκάκια της γιαγιάς
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό ανάμεικτο κιμά
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 1/2 κούπα περίπου φρυγανιά ή μισό μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί στο νερό
  • 3 αυγά
  • λίγο λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • σάλτσα ντομάτας
  • ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Κουζίνα: Μικρασιατική
Ειδικές περιστάσεις: Για μπουφέ , Με περισσεύματα
Κόστος:
(6 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(6 ψήφοι)
Προετοιμασία: 17' (5 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 35' (5 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά ίσα να αλλάξει χρώμα ο κιμάς να γίνει καφέ ανοιχτό.
  3. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, λίγο κύμινο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη μέσα στην σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό.
  4. Αφήνουμε τα σουτζουκάκια για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά να βράσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Θέλει σιγανή φωτιά και όχι πολύ τηγάνισμα.

Φυσικά γίνονται και χωρίς σάλτσα αλλα και στον φούρνο.

Όσο για την φρυγανιά μπορείτε να βάλετε όση θέλετε, ανάλογα την υγρασία που θέλετε να έχει ο κιμάς. Καλή επιτυχία!

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Περιορίστε τα ζωικά λιπαρά της συνταγής χρησιμοποιώντας κιμά από άπαχα κομμάτια κρέας και προτιμήστε το μαγείρεμα στο φούρνο

Σχετικές συνταγές

    128 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 15-5-09  
    Και μένα η γιαγιά μου ήταν από Σμύρνη αλλά ποτέ δεν έβαζε αυγά.Εκείνη και μετά η μητέρα μου (και τώρα εγώ) έβαζε μόνο κιμά, σκόρδο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ψωμί το οποίο μούλιαζε μερικές φορές σε κόκκινο κρασί και άλλοτε σε νερό.Ποτέ αυγό και μου έλεγε ότι μόνο αυτά είναι τα πραγματικά σμυρνέικα σουτζουκάκια.Το λέω γιατί θέλω πραγματικά να βρούμε την πραγματική αυθεντική συνταγή!Μακάρι να τη βρούμε και να τη διασώσουμε όπως είναι χωρίς παραλλαγές.Όσοι έχουν καταγωγή από Σμύρνη ας πουν τι γνωρίζουν για να βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα!
    #
    Σχόλιο από maggy, 15-5-09  
    Δεν ξερω τι να σου πω η προγιαγια μου γεννηθηκε στο Κορδελιο και ο παππους στου Παπα την σκαλα και η γιαγια μου που 75 χρονων και μαγειρευει οπως οι μανα της βαζει αλλα και ολο το σοι που ειναι εδω που μενω και ειμαι δημο που ιδρυθηκε απο μικρασιατες βαζουν τωρα τι να σου πω ο καθενας ηρθε με διαφορετικες παραλαγες μπορει στο μερος που ηταν οι δικοι σου να μην εβαζαν το αυθεντικο δεν θα το βρουμε ποτε.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 30-5-09  
    νοστιμοτατο φαγητο!!εγω εβαλα ενα αυγο και εκανα χωρια την σαλτσα,αφου πηρε μια βραση εριξα τα σουτζουκακια να βρασουν.:)
    #
    Σχόλιο από maggy, 30-5-09  
    χαρηκα πολυ που σου αρεσε η συνταγη απλα οταν ριχνεις την σαλτσα ντοματας κατευθυειαν την ρουφαει καλυτερα ο κιμας
    #
    Σχόλιο από naspe, 28-9-09  
    Πολύ νόστιμα τα σουτζουκάκια.....Και εγώ έβαλα 1 αυγό, καθόλου φρυγανιά ή ψωμί (είμαι αρχάρια μαγείρισσα) και επειδή μου αρέσουν τα πικάντικα, δεν φοβήθηκα το κίμινο.Πεντανόστιμο.
    #
    Σχόλιο από maggy, 28-9-09  
    πως σου βγήκαν χωρις ψωμι δεν ητάν λίγο νερουλό ο κίμάς?
    #
    Σχόλιο από nadiaouzou, 17-10-09  
    polu kalh!ta ekana ston arraboniastiko mou k ksetrela8hke!sas eyxaristoume gia oles tis suntages k me tis paralages k xori shmasia exei h ais8hsh ston ouranisko!filakia
    #
    Σχόλιο από milva, 20-10-09  
    #
    Σχόλιο από milva, 20-10-09  
    Λογω βιασυνης δεν εφτιαξα τη σαλτσα μονο τα τηγανισα και τα συνοδευσα με πατατες φουρνου.Προσθεσα και λιγη ριγανη και λιγο δυοσμο.ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ!!
    #
    Σχόλιο από maggy, 20-10-09  
    σε ευχαριστω για τα πιρουνακια αν σου περισσεψουν μπορεις να βαλεις σαλτσα και να τα κανεις για την επομενη μερα
    #
    Σχόλιο από matina23, 16-11-09  
    πολυ ωραια συνταγη...τα εφτιαξα και πιστευα πως δεν θα τα πετυχω με την πρωτη, αλλα εγιναν τρομερα ειναι ευκολα και πολυ νοστιμα... ευχαριστω!!!!
    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 22-11-09  
    5 πηρουνάκια με πολλή αγάπη. Την έκανα ακριβώς όπως λες, αλλά δεν έβαλα τα αυγά. Τα συνόδεψα με πατάτες τηγανιτές.
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 22-12-09  
    Και εγώ έβαλα αβγό, αλλά πρόσθεσα και λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο και ας μην βάζουν στα σουτζουκάκια , αυτά είναι γούστα .Η συνταγή είναι περίφημη.
    #
    Σχόλιο από ka8y, 23-1-10  
    Εμένα η γιαγιά μου δεν βάζει αυγό. κατα τα άλλα η συνταγή είναι ακριβώς η ίδια :-)

    Για μια "ελαφροτερη" παραλλαγή αντί για τηγάνισμα τα ψήνω στον φούρνο, δεν χάνουνε πολύ στην γεύση, και κερδίζουμε πολύ στις θερμίδες :-p

    #
    Σχόλιο από fpet, 4-2-10  
    poso alati,zaxari,piperi k xumo ntomatas bazoume?
    #
    Σχόλιο από anastasia351, 11-4-10  
    πολυ καλη η συνταγη,την εκανα και ενθουσιαστικα.μπραβο..
    #
    Σχόλιο από chefdepartie, 13-4-10  
    Θα συμφωνήσω με το mitsaki. Το μυστικό για τα σουτζουκάκια είναι να μουλιάζεις το ψωμί στο κόκκινο κρασί και μάλιστα το ψωμί να είναι προζυμένιο, όχι λευκό.
    Και φυσικά το σκόρδο και το κύμινο.
    Επίσης στη σάλτσα βάζουμε και σκόρδο.
    Εγώ αφου τα τηγανίσω, τα βάζω σ' ένα ταψί περιχύνω με τη σάλτσα και τα βάζω για λίγη ώρα στο φούρνο.
    Συνοδεύονται τέλεια και με πουρέ πατάτας.
    #
    Σχόλιο από despoina26, 22-4-10  
    pente pirounakia gia tin uperoxi suntagh sou....apo thn wra pou zumwsa ton kuma mosxovolouse...oloi glufan ta daxtula tous...den evala augo k mouliasa to pswmi sto kokkino krasi...h giagia mou htan apo thn 8rakh k ta kaname alliws ta soutzoukakia...omws h8ena na vrw mia au8entiki smirneiki sintagi...apo oti 3erw omws vazoun k kanela....esu ti les?
    #
    Σχόλιο από fly, 29-4-10  
    Πολυ πολυ νόστιμα!!!
    #
    Σχόλιο από coco, 29-4-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    102 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nadiaouzou, 17-10-09  
    polu kalh!ta ekana ston arraboniastiko mou k ksetrela8hke!sas eyxaristoume gia oles tis suntages k me tis paralages k xori shmasia exei h ais8hsh ston ouranisko!filakia
    #
    Σχόλιο από milva, 20-10-09  
    #
    Σχόλιο από matina23, 16-11-09  
    πολυ ωραια συνταγη...τα εφτιαξα και πιστευα πως δεν θα τα πετυχω με την πρωτη, αλλα εγιναν τρομερα ειναι ευκολα και πολυ νοστιμα... ευχαριστω!!!!
    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 22-11-09  
    5 πηρουνάκια με πολλή αγάπη. Την έκανα ακριβώς όπως λες, αλλά δεν έβαλα τα αυγά. Τα συνόδεψα με πατάτες τηγανιτές.
    #
    Σχόλιο από anastasia351, 11-4-10  
    πολυ καλη η συνταγη,την εκανα και ενθουσιαστικα.μπραβο..
    #
    Σχόλιο από despoina26, 22-4-10  
    pente pirounakia gia tin uperoxi suntagh sou....apo thn wra pou zumwsa ton kuma mosxovolouse...oloi glufan ta daxtula tous...den evala augo k mouliasa to pswmi sto kokkino krasi...h giagia mou htan apo thn 8rakh k ta kaname alliws ta soutzoukakia...omws h8ena na vrw mia au8entiki smirneiki sintagi...apo oti 3erw omws vazoun k kanela....esu ti les?
    #
    Σχόλιο από fly, 29-4-10  
    Πολυ πολυ νόστιμα!!!
    #
    Σχόλιο από coco, 29-4-10  
    #
    Σχόλιο από manvlia, 17-5-10  
    λοιπόν κορίτσια καλή η φαντασία στην κουζίνα αλλά εγώ από σμύρνης καταγωγή συμφωνώ με την mitsaki δεν μπαίνει αυγό και μάλιστα η αυθεντική συνταγή έχει προσθήκη στην σάλτσα 3-4 κουταλιές λάδι από αυτό που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια και 10 λεπτά πρίν τα σβήσουμε προσθέτουμε πράσινες ελιές ξυδάτες χωρίς κουκούτσια η ζάχαρη μπαίνει στην σάλτσα όχι στον κιμά και το ψωμί βρέχετε πάντα σε κόκκινο κρασί κίμινο βάζουμε και στην σάλτσα 1/2κουταλάκι και 4 κουταλιές κρασί αν προσθέτουμε κάτι άλλο ας τα ονομάζουμε αλλιώς όχι Σμυρνέϊκα
    #
    Σχόλιο από maggy, 17-5-10  
    ΚΟιτα να δεις επειδη εδω δε μιλαμε για φαντασια αλλα για παραδοση και εμεις εδω οσες Σμυρνιες ξερω τα κανουν ετσι σμυρνεικα θα τα πω. Τωρα εσυ βαλε την δικια σου συνταγη και πες την επισης ετσι. Εξαλλου η γεωγραφικη εκταση της Σμυρνης ειναι τεραστια οποτε οι επιρροες του φαγητου και οι παραλλαγες ειναι πολλες
    #
    Σχόλιο από maggy, 17-5-10  
    Και απο οτι καταλαβα δε διαβασες καν την συνταγη διοτι η ζαχαρη το λαδι και κύμινο λίγο ειναι για την σαλτσα μη τα λεμε μονο για να λεμε. Εμενα θα το ξαναπω διοτι μαλλον χρειαζομαστε πιστοποιητικο καταγωγης η γιαγια μου ο παππους μου ειναι μικρασιατες και ακομη η περιοχη που μενω να φανταστεις λεγετε Κορδελιο απο την περιοχη που ηρθανε οι περισοοτεροι που ξεκινησαν να μενουν εδω. Δεν αφισβητω την συνταγη σου μπορει να ειναι επισης "αυθεντικη" αν και αυτο με τις ελιες πρωτη φορα το ακουω αλλα οταν κανεις μια παρατηρηση πρεπει πρωτα να δεις ολα τα στοιχεια
    #
    Σχόλιο από twins, 18-5-10  
    ΕΚΑΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΜΑΜΑ ΤΑ ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-5-10  
    Πεντανόστιμα γίνανε.
    Πρόσθεσα λίγο κόκκινο κρασί στη σάλτσα και γενικά το φαγητό το έφτιαξα όλο στο φούρνο.
    Αυγά δεν έβαλα γιατί και σε άλλες συνταγές που είχα φτιάξει στο παρελθόν, δεν υπήρχαν. Στο μείγμα του κιμά έβαλα λίγο ξύδι και χρησιμοποίησα μόνο μοσχαρίσιο κιμά.
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 1-6-10  
    Πολύ ωραία! Έβαλα ενα αυγό.
    #
    Σχόλιο από ΤΑΖΙΤΑ, 16-6-10  
    #
    Σχόλιο από ritaki1977, 29-6-10  
    δεν εβαλα αυγο...παρολα αυτα ηταν πεντανοστιμα...μπραβο
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 17-8-10  
    Πολύ πολύ νόστιμα! Εγώ τα φτιάχνω στο φούρνο με μπόλικη σάλτσα :)
    #
    Σχόλιο από fortiki, 31-8-10  
    καταπληκτικη συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από anitatse, 11-10-10  
    Έλαφρα και πεντανόστιμα. Το μυστικό είναι πράγματι στο λίγο τηγάνισμα και στη σιγανή φωτιά. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από anastasiarini, 13-10-10  
    πεντανόστιμη συνταγή, maggi!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από fpet, 4-2-10  
    poso alati,zaxari,piperi k xumo ntomatas bazoume?
    #
    Σχόλιο από nefelangel, 28-11-10  
    Έπλασα τα σουτζουκάκια σήμερα και μύρισε η κουζίνα!! Πρώτη φορά δεν είχα ψωμί κι έτσι έβαλα φρυγανιά που την έβρεξα με κόκκινο κρασί, έδωσε απίθανη μυρωδιά! Και το κύμινο δεν το τσιγκουνεύτηκα. Αύριο θα τα βάλω στο φούρνο με σαλτσούλα στην οποία λέω να προσθέσω σκόρδο και κρασί. Με τόσες παραλλαγές μπορώ να βαθμολογήσω τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ συνταγή;
    #
    Σχόλιο από muffinaki33, 29-3-11  
    οταν λετε αναμεικτο κιμα εννοειται μοσχαρισιο και βοδινο??ευχαριστώώ
    #
    Σχόλιο από faidrafoteini13, 10-12-11  
    Καλησπέρα σας. Maggy ακολούθησα πιστά την συνταγή εκτός από το αυγό που δεν το έβαλα. Ήταν πεντανόστιμα και τα είχα πεθυμήσει πολύ διότι η μητέρα μου δεν είναι πολυ φαν της μαγειρικής και γενικά δεν κάνει ποτέ μπελαλίδικες συνταγές. Να ρωτήσω όμως κάτι. Τα έπλασα δίνοντας τους το κλασσικό σχήμα για σουτζουκάκια και τα έψησα για λίγο στον φούρνο. Όταν όμως τα έριξα στην σάλτσα έχασαν το σχήμα τους και έγιναν σαν κεφτέδες στρογγυλά! που μπορεί να οφείλετε αυτό?
    #
    Σχόλιο από NIN, 6-4-12  
    οταν λες "σαλτσα ντοματας",εννοεις τριμμενη ντοματα, η μια ηδη μαγειρεμενη σαλτσα με ντοματα,κρεμμυδι η σκορδο,λαδι, οπως θα την εκανε καποιος???
    #
    Σχόλιο από Soulnifer, 15-5-14  
    Πόσο "λίγο" λάδι δηλαδή; Πόσο "λίγο" νερό; Εμείς υποθέσαμε να καλύπτει τα σουτζουκάκια, και μας έγινε σούπα! Όταν λές ανακατεύουμε "όλα" τα υλικά στο 1ο βήμα, τι εννοείς ακριβώς; Το κύμινο τελικά είναι για το κρέας, για τη σάλτσα ή και για τα δύο; Και πάει λέγοντας!!

    20 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από mitsaki, 15-5-09  
    Και μένα η γιαγιά μου ήταν από Σμύρνη αλλά ποτέ δεν έβαζε αυγά.Εκείνη και μετά η μητέρα μου (και τώρα εγώ) έβαζε μόνο κιμά, σκόρδο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ψωμί το οποίο μούλιαζε μερικές φορές σε κόκκινο κρασί και άλλοτε σε νερό.Ποτέ αυγό και μου έλεγε ότι μόνο αυτά είναι τα πραγματικά σμυρνέικα σουτζουκάκια.Το λέω γιατί θέλω πραγματικά να βρούμε την πραγματική αυθεντική συνταγή!Μακάρι να τη βρούμε και να τη διασώσουμε όπως είναι χωρίς παραλλαγές.Όσοι έχουν καταγωγή από Σμύρνη ας πουν τι γνωρίζουν για να βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα!
    #
    Σχόλιο από maggy, 15-5-09  
    Δεν ξερω τι να σου πω η προγιαγια μου γεννηθηκε στο Κορδελιο και ο παππους στου Παπα την σκαλα και η γιαγια μου που 75 χρονων και μαγειρευει οπως οι μανα της βαζει αλλα και ολο το σοι που ειναι εδω που μενω και ειμαι δημο που ιδρυθηκε απο μικρασιατες βαζουν τωρα τι να σου πω ο καθενας ηρθε με διαφορετικες παραλαγες μπορει στο μερος που ηταν οι δικοι σου να μην εβαζαν το αυθεντικο δεν θα το βρουμε ποτε.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 30-5-09  
    νοστιμοτατο φαγητο!!εγω εβαλα ενα αυγο και εκανα χωρια την σαλτσα,αφου πηρε μια βραση εριξα τα σουτζουκακια να βρασουν.:)
    #
    Σχόλιο από maggy, 30-5-09  
    χαρηκα πολυ που σου αρεσε η συνταγη απλα οταν ριχνεις την σαλτσα ντοματας κατευθυειαν την ρουφαει καλυτερα ο κιμας
    #
    Σχόλιο από naspe, 28-9-09  
    Πολύ νόστιμα τα σουτζουκάκια.....Και εγώ έβαλα 1 αυγό, καθόλου φρυγανιά ή ψωμί (είμαι αρχάρια μαγείρισσα) και επειδή μου αρέσουν τα πικάντικα, δεν φοβήθηκα το κίμινο.Πεντανόστιμο.
    #
    Σχόλιο από maggy, 28-9-09  
    πως σου βγήκαν χωρις ψωμι δεν ητάν λίγο νερουλό ο κίμάς?
    #
    Σχόλιο από milva, 20-10-09  
    Λογω βιασυνης δεν εφτιαξα τη σαλτσα μονο τα τηγανισα και τα συνοδευσα με πατατες φουρνου.Προσθεσα και λιγη ριγανη και λιγο δυοσμο.ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ!!
    #
    Σχόλιο από maggy, 20-10-09  
    σε ευχαριστω για τα πιρουνακια αν σου περισσεψουν μπορεις να βαλεις σαλτσα και να τα κανεις για την επομενη μερα
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 22-12-09  
    Και εγώ έβαλα αβγό, αλλά πρόσθεσα και λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο και ας μην βάζουν στα σουτζουκάκια , αυτά είναι γούστα .Η συνταγή είναι περίφημη.
    #
    Σχόλιο από ka8y, 23-1-10  
    Εμένα η γιαγιά μου δεν βάζει αυγό. κατα τα άλλα η συνταγή είναι ακριβώς η ίδια :-)

    Για μια "ελαφροτερη" παραλλαγή αντί για τηγάνισμα τα ψήνω στον φούρνο, δεν χάνουνε πολύ στην γεύση, και κερδίζουμε πολύ στις θερμίδες :-p

    #
    Σχόλιο από chefdepartie, 13-4-10  
    Θα συμφωνήσω με το mitsaki. Το μυστικό για τα σουτζουκάκια είναι να μουλιάζεις το ψωμί στο κόκκινο κρασί και μάλιστα το ψωμί να είναι προζυμένιο, όχι λευκό.
    Και φυσικά το σκόρδο και το κύμινο.
    Επίσης στη σάλτσα βάζουμε και σκόρδο.
    Εγώ αφου τα τηγανίσω, τα βάζω σ' ένα ταψί περιχύνω με τη σάλτσα και τα βάζω για λίγη ώρα στο φούρνο.
    Συνοδεύονται τέλεια και με πουρέ πατάτας.
    #
    Σχόλιο από common, 3-5-10  
    Εξαιρετική συνταγή! Κι εγώ παρέλειψα τα αυγά, για να διαφοροποιήσω από τα κλασσικά κεφτεδάκια. Τότε όμως θέλει και λιγότερη φρυγανιά. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και στο φούρνο.
    Μπράβο για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από machi, 8-5-10  
    Τέλειο. Έβαλα κιμά μισό χοιρίνο μισό αρνίσιο. Αντί σκόρδο έβαλα κρεμμύδι και 1 αυγό!!
    #
    Σχόλιο από Venesk, 7-9-10  
    Τα έφτιαξα σήμερα για τον άντρα μου και ξετρελάθηκε! Εγώ όμως έβαλα ένα αυγό και έβρασα για λίγο τη σάλτσα πριν βάλω τα σουτζουκάκια. Απλώς τέλεια!
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ!, 6-2-11  
    τα σουτζουκάκια είναι τέλεια!!! Δοκιμάστε να τα ψήσετε στο φούρνο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε από τί κόπο γλιτώνετε με το τηγάνισμα. Εγώ τα ψήνω στο φούρνο, στο βαθύ ταψί, πάνω σε λαδόκολλα. ΄Οταν ψηθούν, αφαιρώ τη λαδόκολλα, συμπληρώνω στο ταψί σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, λίγο κίμινο, ζάχαρη και λίγο νερό και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμα 5-6 λεπτά. Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή
    #
    Σχόλιο από toubanaki_s, 10-12-11  
    ξεχασα να πω οτι βαζω και λιγο ξερο κρεμμυδι.. και ειναι πολυ πολυ νοστιμα..
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 13-2-12  
    Αγαπημένη συνταγή. Με τη διαφορά ότι προσθέτω λίγο μαιντανό και 1 κρεμμύδι. Το κύμινο δεν το λυπάμαι.. μ'αρέσει πολύ. Επίσης δεν τα τηγανίζω αλλά τα ψήνω στο φούρνο, και ενώ είναι μισοψημένα προσθέτω την ήδη βρασμένη σάλτσα και τα αφήνω για λίγη ώρα ακόμη.
    #
    Σχόλιο από majia, 6-4-12  
    κι εμενα η προγιαγια μου ειναι απο την σμυρνη...8υμαμαι πως παντα ελεγε οτι η διαφορα αναμεσα στα σουτζουκακια και τα κεφτεδακια ειναι το ψωμι...στα σουτζουκακια δεν βαζουμε ποτε ψωμι..παρα μονο αναμεικτο κιμα καλης ποιοτητας και μπαχαρικα...φυσικα το αυγο ειναι απαραιτητο γιατι χρησιμοποιειται το ασπραδι του ως κολλα για να ενωθουν τα υλικα και ακομα δεν βαζουμε ποτε κρεμμυδι διαφορετικα θα φτιαξουμε ωραιοτατα κεφτεδακια
    #
    Σχόλιο από christmast, 25-1-13  
    Πολύ νόστιμα τα σουτζουκάκια! Το μόνο που πρόσθεσα ήταν μαϊντανός και ξερός δυόσμος. Δεν τα έπλασα μακρόστενα για να βγουν παραπάνω οι μερίδες (ξαφνικοί επισκέπτες!) και τα συνόδευσα με πατατοσαλάτα. Στις φωτογραφίες που ανέβασα, φαίνονται οι εναπομείνασες μερίδες!
    #
    Σχόλιο από caramel_anna, 7-12-13  
    μιας και διαβασα τα σχολια, δεν εβαλα αυγα και μουλιασα το ψωμι σε κοκκινο κρασι, απλα πεντανοστιμα!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Φαγητά και κατάψυξη
    Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Έμεινε φαγητό!
    Τι κάνουμε αν μαγειρέψαμε ένα πεντανόστιμο φαγη...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Δικές μου
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της lizkos
    Μοσχάρι
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της ninasimone
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της maria.m
    Αγαπημένα φαγητά
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της karavour
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της the