Σοκολατένια απόλαυση: “Tartufι di cioccolato”

Μαγειρεύτηκε 4 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Σας έχουν προσκαλέσει σε ένα φιλικό δείπνο και θέλετε να εμφανισθείτε με μία δική σας δημιουργία ; Που να κάνει μάλιστα “πάταγο” ;Είναι να καταφθάσει η κουνιάδα σας και το καλό ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς έχει κλείσει ; Που να τρέχετε στο Fresh, στο κέντρο, τέτοια ώρα .....Η λύση δεν είναι να πάρετε το πρώτο κουτάκι με γλυκά που θα βρείτε στη συνοικιακή “Κάβα – ξηροί καρποί”. Ούτε και να ξεθεωθείτε να φτιάχνετε δύσκολα γλυκά, που απαιτούν ώρες προετοιμασίας. Τίποτα από αυτά. Χαλαρώστε και διοχετεύστε την ενεργητικότητά σας σε άλλες ετοιμασίες, όπως το να γίνετε ακόμη πιο όμορφες εκείνο το βράδυ.Για τα υπόλοιπα θα φροντίσει η συνταγή των “tartufi di cioccolato”.Τόσο μικρά και όμως ακαταμάχητα. Τα tartufi, μικρές μπαλίτσες από λιωμένη σοκολάτα και κρέμα γάλακτος, καμιά φορά “ενισχυμένες” με λίγο λικέρ, και καλυμμένες με σκόνη κακάο (αλλά και με ζάχαρη άχνη, με θρυμματισμένα αμύγδαλα ή φυστίκια αιγίνης, με ganache, με διάφορα) είναι μία γλυκιά απόλαυση πολύ εύκολη στην ετοιμασία της.Αυτόν τον καιρό, με τις γιορτές να πλησιάζουν γρήγορα, είναι ένα εξαιρετικό dessert για το κέντρο των γιορτινών τραπεζιών σας που, μα τους Θεούς του Ολύμπου, θα κάνει τους επισκέπτες σας να γλύφουν και τα δάκτυλά τους ακόμη .....

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Δώστε σημασία στις προφυλάξεις για να μην κάψει η κρέμα γάλακτος. Θα την ζεστάνετε σε πολύ πολύ χαμηλής έντασης εστία, και όταν θα έρθει η ώρα να ενσωματώσετε την σοκολάτα (μόλις δείτε τα πρώτα ίχνη “αναταραχής” στην επιφάνεια), θα τραβήξετε το κατσαρολάκι μακριά από την εστία και, εκεί έξω, θα τη λιώσετε ανακατεύοντας συνεχώς. Εάν κάποια στιγμή χρειασθεί, προς το τέλος, επαναφέρετε το κατσαρολάκι στην εστία, για να διευκολυνθεί το λιώσιμο της σοκολάτας και η ενσωμάτωσή της με την κρέμα γάλακτος. Τώρα πια η εστία δεν θα είναι πολύ καυτή. Στην προ-τελευταία φωτογραφία (βήμα 29) μπορείτε να δείτε τι μπορεί να σας συμβεί εάν η ένταση στο μάτι είναι πιο δυνατή απ’ ότι πρέπει. Το βούτυρο διαχωρίζεται από τη σοκολατένια κράμα και όλα –παρά λίγο να– πάνε στράφι ...... Αυτά για τους απερίσκεπτους που βιάζονται να τελειώνουν ...[2] Μέγα μυστικό !!! Για να πιάσει καλύτερα το κακάο πάνω στα tartufi, περάστε το καθ’ ένα τους πρώτα σε λιωμένη (σε μπεν μαρί) σοκολάτα και, αφού το βγάλετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού (ΜΗ ΤΟ ΤΡΥΠΗΣΕΤΕ !!! το πιρούνι χρησιμεύει για να ρέει και να απομακρύνεται η περιττή σοκολάτα) τότε “αλευρώστε το”, περνώντας το από τη σκόνη πικρού κακάο. Θα κολλήσει πολύ πιο εύκολα. Θα δώσει μάλιστα στα tartufi σας μία φόρμα ελαφριά ανώμαλη, όχι της τέλειας σφαιρικής μπαλίτσας. Αυτή άλλωστε είναι και η πραγματική μορφή του αυθεντικού tartufo, αφού παραπέμπει στα περίφημα μανιτάρια tartufo με την περίπου ίδιου χρώματος και ανώμαλου σχήματος μορφή.[3] Η διαδικασία για να κρυώσει η κρέμα θα έπρεπε να είναι ολιγόλεπτη, κάπου όμως εγώ έκανα κάποιο λάθος (και να ‘ταν το μόνο !!! Θα είδατε πιο πάνω σε τι αναφέρομαι .....), ίσως δεν άφησα την κρέμα να σιγοβράσει αρκετή ώρα και να “σφίξει” όσο έπρεπε, ίσως το ρούμι που έβαλα ήταν λίγο περισσότερο ..... για να είναι, πάντως, κάπως εύπλαστη, η κρέμα και να μη κολλάει απαγορευτικά, την άφησα ένα ολόκληρο βράδυ να κρυώνει !!! Ίσως θα βοηθούσε εάν την έβαζα στο ψυγείο να κρυώσει, αλλά δεν το έκανα.[4] Η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και εάν “την πατήσετε” και διαχωρισθεί το βούτυρο (τα λιπαρά μόρια) από το κακάο της σοκολάτας κατά την ετοιμασία της κρέμας, η καταστροφή δεν είναι ανεπανόρθωτη. Η σοκολάτα, δηλαδή, δεν θα πάει χαμένη. Έξω από το μάτι (εάν συνεχίσετε να τη ζεσταίνετε, η σοκολάτα θα καεί και τότε τα σοκολατάκια σας θα .....βυθισθούν αύτανδρα, δεν θα μπορούν να επανέλθουν), ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η σοκολάτα με το βούτυρο που έχει ανέβει στην επιφάνεια.Μετά από λίγη ώρα στο ψυγείο, η σοκολάτα θα σφίξει και πάλι, αν το βούτυρο δεν θα έχει ομογενοποιηθεί καλά με την κακαένια μάζα. Μικρό το κακό. Ανακατεύουμε και πάλι και θα δούμε το παγωμένο βούτυρο να ενσωματώνεται στη σοκολάτα. Στο τέλος, η κρέμα αυτή πλάθεται και πάλι σε σοκολατάκι και η σκόνη κακάο (ή η όποια άλλη επιφανειακή επικάλυψη) θα αναλάβει να καλύψει και την όποια αισθητική “εκτροπή” (από ίχνη παγωμένου βούτυρου). Και η διαφορά στη γεύση θα είναι απειροελάχιστη. Έως και μηδενική.Μπορείτε να δείτε πως συμπεριφέρονται τα μόρια του βούτυρου όταν ζεσταίνετε την σοκολάτα (αλλά και τι συμβαίνει όταν πέφτει νερό μέσα της, κατά τη διαδικασία αυτή), σε ένα σχετικό άρθρο, “Νερό στη σοκολάτα ; τι κάνουμε; ”, στο site.[5] Εγώ, τώρα, γιατί είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη σκεφθεί ένα σωρό παραλλαγές, ειδικά σε ότι αφορά τα υλικά της επικάλυψης ; Πράγματι, λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οτιδήποτε περάσει από το μυαλό σαςΨιλοτριμμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο, φουντούκι, φυστίκι αιγίνης, καρύδα. Επίσης μπορείτε να εμπλουτίσετε το μείγμα με περισσότερο ποτό (rum, amaretto, cognac), να του προσθέσετε και λευκή σοκολάτα, να αντικαταστήσετε το κουταλάκι των κόκκων του στιγμιαίου καφέ με μία περίπου ίδια ποσότητα πολύ δυνατού espresso ... Ή, να τους ..... “φυτέψετε” ένα κομμάτι δαμάσκηνο. Και οι παραλλαγές δεν έχουν τέλος. Μέχρι και με αλμυρή καραμέλα μπορείτε να τα κάνετε ..... Αλλά εκεί πάμε μάλλον σε ιδιαίτερες γεύσεις.Η όλη ετοιμασία της κρέμας (θα πρέπει δεχθούμε ότι η συνταγή έχει δίκιο για τον χρόνο που θέλει για να κρυώσει η σοκολάτα πριν το πλάσιμο, και ότι εγώ κ ά τ ι δεν έκανα καλά), αλλά και το πλάσιμο διαρκούν λιγότερο από 50 λεπτά (τον χρόνο που θα μείνουν στο ψυγείο, μη τον υπολογίζετε, γιατί δεν απαιτείται η παρουσία σας. Το δε κόστος (για βάλτε το κάτω) δεν ξεπερνά τα 5-6 € για 40+ γλυκάκια, λιγότερο από 15 λεπτά το ένα δηλαδή. Άστε που και η ετοιμασία τους είναι μία απόλαυση για τους φανατικούς της σοκολάτας.....Θέλετε να κάνετε ακόμη καλύτερη την παρουσίασή τους ; Βάλτε τα σε μικρά χάρτινα φορμάκια (τα βρίσκετε εύκολα σε πολλά σουπερμάρκετ)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
40+ σοκολατάκια tartufi
  1. ... για τον “μεταξένιο πυρήνα”
  2. 160 γρ πολύ καλής σοκολάτας για λιώσιμο (70% περιεκτικότητα σε κακάο)
  3. 80 γρ πολύ καλής σοκολάτας γάλακτος
  4. 150 ml. φρέσκια κρέμα γάλακτος
  5. 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  6. 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ (σε κόκκους, ΟΧΙ φτιαγμένος, ΟΧΙ διαλυμένοι σε νερό)
  7. 2 κ.γ. ρούμι καλής ποιότητας (προαιρετικό, αλλά πολύ ταιριαστό)
  8. .....για την επικάλυψη
  9. 20 γρ σκόνη καλού κακάο (όσο πιο πικρού γίνεται)
  10. ζάχαρη άχνη, όση χρειασθεί (προαιρετική)
  11. 150 γρ πολύ καλής (85%) σοκολάτας για λιώσιμο (προαιρετικό, αλλά πολύ χρήσιμο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξύνουμε τους δύο τύπους της σοκολάτας (με ένα μαχαίρι το ξύνουμε σε φλοίδες, εάν έχετε κάποιον κατάλληλο τρίφτη, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σοκολάτα, κάντε το) και αφήνουμε τα ξύσματα να πέφτουν σε ένα μπολ.

  2. 2

    Εάν πάλι δεν θέλετε να παιδευθείτε καθόλου (ιδιαίτερα με την σοκολάτα γάλακτος, που θα λιώνει στα χέρια σας), κόβετε την σοκολάτα σε μικρά-μικρά κομμάτια, θα λιώσουν και αυτά.

  3. 3

    Ενώνουμε τα θρύμματα από τους δύο τύπους σοκολάτας στο ίδιο μπολ.

  4. 4

    Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μία κουταλιά βούτυρο (γύρω στα 15 γρ., αλλά δεν έχει και τόση σημασία η ακρίβεια)

  5. 5

    Αυτό, γίνεται σε πολύ χαμηλή φωτιά, για να λιώσει αλλά να μη κάψει το βούτυρο. Το ίδιο και όλη η διαδικασία ζεστάματος της κρέμας, πρέπει να γίνει πάνω από πολύ χαμηλή φωτιά.

  6. 6

    Μόλις λιώσει το βούτυρο, του προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε

  7. 7

    Και, διατηρώντας την ένταση της εστίας π ο λ ύ (!) χ α μ η λ ή, φέρνουμε την κρέμα σε ελαφρύ βρασμό ίσα-ίσα να δούμε τις πρώτες φουσκάλες να δημιουργούνται στην επιφάνεια (θα πάρει γύρω στα 8 με 9 λεπτά, ίσως επειδή το μάτι ήταν πολύ χαμηλό, στο 3). Όλη αυτή την ώρα, ανακατεύουμε συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι, για να μη δημιουργηθεί κρούστα, επιφανειακά (δείτε “Μυστικά” [1]).

  8. 8

    Σβήνουμε τότε την εστία, αποσύρουμε το κατσαρολάκι (γιατί η εστία θα εξακολουθεί να είναι καυτή) και προσθέτουμε τα ξύσματα σοκολάτας.

  9. 9

    Τα αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσουν από μόνα τους

  10. 10

    Και κατόπιν τα ανακατεύουμε και πάλι, συνεχώς και με ξύλινο κουτάλι, έως ότου τα σοκολατένια θρύμματα λιώσουν τελείως (δείτε “Μυστικά” [1]).

  11. 11

    Επαναφέρουμε το κατσαρολάκι στην εστία, ξανά σε π ο λ ύ - π ο λ ύ (!) χ α μ η λ ή ένταση και ανακατεύουμε και πάλι για λίγο ακόμη, να ξαναζεσταθεί το μείγμα.

  12. 12

    Προσθέτουμε τότε το κουταλάκι του καφέ, αργά-αργά και ανακατεύουμε και πάλι να ομογενοποιηθεί η κρέμα μας και να διαλυθούν καλά οι κόκκοι του καφέ και να μη δημιουργηθούν σβώλοι (για αυτόν τον λόγο τον προσθέτουμε αργά αργά και όχι όλο το κουταλάκι μαζί).

  13. 13

    Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και δυό κουταλίτες (ή και κουταλιές…) από καλό ρούμι (ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ, ΕΙΠΑ, ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ...), ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και δοκιμάζουμε να δούμε εάν είναι όπως την θέλουμε στο οινόπνευμα (ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΟΝΟ, εεεεεεεππ).

  14. 14

    Η κρέμα μας θα πάρει στιγμιαία μία πολύ ωραία απόχρωση, ένα ανοικτό καφέ δακτύλιο, μόλις ανακατέψουμε το ρούμι, για να τον χάσει πάλι στη συνέχεια και να γίνει σκούρα σοκολατί.

  15. 15

    Όταν η κρέμα έχει μία κρεμώδη, λεία υφή (μου πήρε άλλα 6-7 λεπτά, μετά το ρούμι) διακόπτουμε το ανακάτεμα αποσύρουμε και πάλι το κατσαρολάκι από την εστία

  16. 16

    Και, σκεπάζοντας το κατσαρολάκι (θα βοηθούσε εάν την μεταφέρετε και σε κάποιο άλλο, πιο κρύο σκεύος), αφήνουμε την κρέμα να σφίξει λίγο με το που θα κρυώνει. (δείτε στα “Μυστικά” [3]).

  17. 17

    Πριν σφίξει όμως πολύ, με ένα κουταλάκι αρχίζουμε να παίρνουμε μικρές ποσότητες (με ένα κουταλάκι παίρνουμε μία ποσότητα και με ένα δεύτερο της δίνουμε το σχήμα μπαλίτσας, ή καλύτερα την μορφή του tartufo (δείτε “Μυστικά” [2]). Μπορούμε, βέβαια, να τις να πλάσουμε και με τα χέρια, ή και να χρησιμοποιήσουμε ένα χωνί ζαχαροπλαστικής.

  18. 18

    Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος πρέπει να είναι σαν μεγάλα φουντούκια ή (αν είστε πιο λιχούδηδες) σαν μικρά καρύδια (δείτε φωτογραφία).

  19. 19

    Έτοιμο και το τελευταίο tartufo? Τα τοποθετούμε σε ένα επίπεδο δίσκο επενδεδυμένο με λαδόκολλα,

  20. 20

    Και με αυτόν τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 4 με 5 ώρες (εάν υπάρχει άνεση χρόνου, και ολόκληρη νύκτα) για να σφίξει καλά η σοκολάτα.

  21. 21

    Μετά από αυτόν τον χρόνο, ετοιμασθείτε για την πιο διασκεδαστική φάση της ετοιμασίας (εκτός, βέβαια, από τη στιγμή της απόλαυσης, τη στιγμή που θα τα τρώτε!!!). Παίρνουμε ένα-ένα tartufo και το περνάμε από ένα μπολ με το πικρό κακάο.

  22. 22

    Καλόν θα είναι, το μπολ με το κακάο να ΜΗΝ είναι πολύ μεγάλο, έτσι δεν θα απλώνεται και σκορπά η σκόνη του (αλόγιστη σπατάλη) αλλά, αντίθετα, το tartufo θα “βυθίζεται” μέσα της. Το κυλάμε και το γυρίζουμε, να καλυφθεί πλήρως επιφανειακά.

  23. 23

    Εάν είστε παθιασμένοι με την συμμετρία, μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε στα tartufi εντελώς σφαιρικό σχήμα, πλάθοντάς τα με τα χέρια, τώρα που έχουν σφίξει αρκετά στο ψυγείο (πριν τα περάσετε από το κακάο, βέβαια). Και πάλι όμως τα χέρια σας μετά τα πρώτα δύο-τρία μόλις θα γίνουν όπως στη φωτογραφία. Εσείς λοιπόν, μη ξεχνάτε ότι το tartufo ΔΕΝ έχει κανονικό σχήμα.

  24. 24

    Τα tartufi μας είναι έτοιμα, μπορούν να πάρουν τη θέση τους σε ένα δίσκο παρουσίασης. Εκτός και αν...

  25. 25

    Εκτός και αν θέλετε να τα περάσετε και από κάποια άλλη επικάλυψη (δείτε “Μυστικά” 5). Εγώ για παράδειγμα, άλεσα στο multi λίγο καρύδι και κύλισα μέσα στο θρύμμα τα tartufi.

  26. 26

    (μόλις 10 μισά καρύδια ήσαν αρκετά για να καλύψουν επιφανειακά 20 tartufi).

  27. 27

    Ή, εκτός και εάν τα ανακαλύψει –πριν την ώρα τους– το παιδί σας και αρχίσει νωρίς ο “π ό λ ε μ ο ς”. Σε κάθε περίπτωση θέλει μεγάλη προσοχή, πριν να τα σερβίρετε φροντίστε να αφήσετε κανα δυό στην άκρη, γιατί αρκεί να αφαιρεθείτε για μία ελάχιστη στιγμή και να εξαφανισθούν, αφήνοντάς σας “μπουκάλα”.

  28. 28

    Λάθη του τύπου“έλα αγάπη μου δεις τι ωραία που έγιναν τα σοκολατάκια”, στοιχίζουν πολύ ακριβά!!! Όχι σε χρήμα αλλά σε “χαμένες προσδοκίες”. Τα απολαμβάνουν οι...συμμαθητές. Λες και δεν έχουν γονείς αυτοί να τους φροντίσουν...

  29. 29

    Αυτή εδώ η φωτογραφία έχει μπει για να σας κάνει πιο προσεκτικούς με τον τρόπο που θα ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος (βήμα 7) και στη συνέχεια την σοκολάτα για τα tartufi (βήματα 10 έως 15). Δυναμώνοντας την ένταση, τα λιπαρά μόρια της κουβερτούρας (βούτυρο) διαχωρίζονται από τα μόρια του κακάο και το αποτέλεσμα είναι για γέλια. Ή, μάλλον, για κλάματα (δείτε “Μυστικά” [4]).

  30. 30

    Ευτυχώς όμως υπάρχει τρόπος αντίδρασης και η σοκολάτα δεν θα πάει χαμένη (δείτε “Μυστικά” [4]). Όσα σοκολατάκια βλέπετε με επικάλυψη καρυδιού, είναι στη πραγματικότητα φτιαγμένα από την πρώτη δόση που έκανα, που από λάθος μου ζεστάθηκε με γρήγορο τρόπο…

Αντιδράσεις

Cooksnaps (4)

Σχόλια (18)

cuoco
cuoco @cook_8483650
εγω παντως σε συγχαιρω που εχεις τοση υπομονη και βαζεις τις συνταγες με τεραστια λεπτομερεια και φωτογραφικο υλικο!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens