Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
,

Μια ζουμερή φρυγανιά και όχι στόκος για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό είναι να κόψετε το γλυκό την άλλη μέρα, θα σας βγαίνουν εύκολα τα κομμάτια καθώς τα κόβετε και δε θα σκορπάνε.Επίσης αν αντί για μερέντα βάλετε 2 κουταλιές άχνη (από την αρχή του χτυπήματος της κρέμας γάλακτος όχι προς το τέλος που έχει πήξει) και αντί για φυστίκι αιγίνης βάλετε χοντροκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο θα σας βγεί η κλασική συνταγή της ζακυνθινής φρυγανιάς

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

75 Minutes
12 άτομα
  1. Για την επικάλυψη
  2. 500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  3. 4 κουταλιές της σούπας μερέντα ή νουτέλα
  4. 100 γρ. ανάλατο φυστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
  5. Για τη κρέμα
  6. 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  7. 3 κουταλιές (φούλ γεμάτες) της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  8. 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
  9. 2 κρόκους από αυγά
  10. 0.5 κούπα ζάχαρη
  11. 1 βανίλια (ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι)
  12. Για το σιρόπι
  13. 1 κούπα ζάχαρη
  14. 3 κούπες νερό
  15. 1 ξυλαράκι κανέλα
  16. 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη (πολύ λίγο με τα δάχτυλα)
  17. 1 κουταλάκι κονιάκ
  18. 1 πακέτο φρυγανιές (για να καλύψετε 2 φορές την επιφάνεια του pyrex ή του τάπερ που θα βάλετε το γλυκό)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αρχικά ετοιμάζουμε τη κρέμα. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το κορν φλάουερ, μισή κούπα γάλα, τους κρόκους και τη ζάχαρη.

  2. 2

    Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι με τη βανίλια (ή ξύσμα) να βράσει, μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ή και το μίξερ μέχρι σιγά σιγά το μείγμα να πάρει όλο το γάλα. Η διαδικασία μοιάζει με το αυγόκομα της σούπας για να μη κόψουν τα αυγά.

  3. 3

    Στη συνέχεια όλο το μείγμα που βρίσκεται νερουλό όπως είναι στη λεκάνη, το επιστρέφουμε στη κατσαρόλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα (μπορεί να πάρει ως και 12 λεπτά μέχρι να πήξει).

  4. 4

    Μόλις πήξει η κρέμα, τη κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μια πετσέτα πάνω από τη κατσαρόλα για να μη πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

  5. 5

    Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλαράκι της κανέλας να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά το σιρόπι, βγάζουμε το ξυλαράκι της κανέλας και προσθέτουμε το κονιάκ και λίγη κανέλα τριμμένη με τα δάχτυλα μας.

  6. 6

    Συνεχίζουμε στρώνοντας μια φορά φρυγανιές στη βάση του pyrex και με μια κουτάλα ρίχνουμε σιρόπι (το οποίο να είναι ζεστό όχι καυτό) να πάει παντού σε όλες τις φρυγανιές. Βάζουμε άλλη μια στρώση φρυγανιές και ξαναρίχνουμε με τον ίδιο τρόπο σιρόπι. Πρέπει τουλάχιστον τα 2/3 της ποσότητας του σιροπιού που ετοιμάσαμε να πάνε σε όλες τις φρυγανιές και ας φαίνεται πως οι φρυγανιές κολυμπάνε.

  7. 7

    Προσθέτουμε τη κρέμα που έχει ήδη κρυώσει πάνω από τις φρυγανιές και τη βάζουμε στο ψυγείο χωρίς την επικάλυψη για 20 λεπτά.

  8. 8

    Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Αδειάζουμε σε μια λεκάνη τη κρέμα γάλακτος (πρέπει να είναι παγωμένη) και τη χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ για 10 λεπτά. Για να μη μας κόψει πρέπει να προσέξουμε όταν σχηματιστούν οι πρώτες ρωγμές στο μείγμα καθώς πήζει η κρέμα να σταματήσουμε το μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε με το κουτάλι τη μερέντα και συνεχίζουμε μισό λεπτό με το μίξερ ώστε το μείγμα από άσπρο να γίνει καφέ.

  9. 9

    Στη συνέχεια βγάζουμε το pyrex από το ψυγείο και με ένα κουτάλι προσθέτουμε την επικάλυψη να πάει παντού ομοιόμορφα. Στο τέλος ρίχνουμε το χονδροκομμένο φυστίκι Αιγίνης να πάει παντού και επιστρέφουμε το γλυκό στο ψυγείο το οποίο πρέπει να έχει καλή συντήρηση για να πήξει μέσα σε 3 ώρες το γλυκό αλλιώς θα παραμένει νερουλό.

  10. 10

    Προσοχή δε το βάζουμε στη κατάψυξη.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

moustarditsa
moustarditsa @cook_8511493
Αν και η καταγωγή μου είναι από τη Ζάκυνθο δεν έχω φάει αυτό το παραδοσιακό γλυκό και θέλω πολύ να το δοκιμάσω. Αν το φτιάξω στην παραλλαγή τη δική σου μπορώ να βάλω κουβερτούρα αντί για μερέντα;

Από

Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
στις
,
Μια ιστορία... Να, ήμασταν στην Κρήτη, όταν πηγαίνοντας σε ένα χωριό στα βουνά, μάς σταμάτησε σε μια πλατεία η μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού. Ο Μάνος εντόπισε τον φούρνο και ρώτησε τη φουρνάρισσα πώς φτιάχνει τόσο μυρωδάτο ψωμί. Εκείνη του απάντησε ότι το έκανε ο άντρας της. Φώναξέ τον, της ζήτησε. «Πώς φτιάχνεις τόσο υπέροχο ψωμί;» ρώτησε κι εκείνον. «Τι να σας πω, εγώ κάθε βράδυ ονειρεύομαι πως φτιάχνω το πιο νόστιμο ψωμί του κόσμου», απάντησε ο φούρναρης. «Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ με τη μουσική», μας είπε τότε ο Χατζιδάκις.
Δες περισσότερα