Σολομός λεμονάτος στον φούρνο

Bαθμολογία: 4.9231
       
 
13 ψήφοι
ΚΑΡΜΕΝ, 16.10.09

Περιγραφή

Φρέσκος σολομός λεμονάτος με πατατούλες αρωματισμένες με δεντρολίβανο.

Σολομός λεμονάτος στον φούρνο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φιλέτα φρέσκο σολωμό
  • 1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ σπορέλαιο
  • 4 κουταλιές σκόνη μουστάρδας
  • 1 λεμόνι, τον χυμό του
  • 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κουταλάκι κρεμμύδι μπαχαρικό
  • λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό
  • λίγες τριχίτσες σαφράν
  • αλατάκι-πιπεράκι
  • νεράκι όσο να φτάσει το ζουμάκι να μισοσκεπάζει τα φιλέτα

 

Για τις πατατούλες:

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 κουταλιές μουστάρδα σκόνη
  • λίγο κρασάκι λευκό
  • λίγη ρίγανη
  • 1 λεμόνι τον χυμό του
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • μισό φλυτζάνι σπορέλαιο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα πυρεξάκι ρίχνω όλα μου τα υλικά και ψήνω τον σολωμό για περίπου μισή ώρα στους 180 στον αέρα.
  2. Φτιάχνω τις πατατούλες. Κόβω τις πατάτες μου μικρά κυβάκια, τις ρίχνω σε ένα πυρέξ μαζί με όλα τα υλικά μου και από πάνω τοποθετώ τα κλωναράκια του δεντρολίβανου. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και το δεντρολίβανο και ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσουν!

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ζουμάκι του σολομού μπορούμε να το δέσουμε στο τέλος με λίγο αλευράκι και να γίνει μία ωραία σαλτσούλα!

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Ο σολωμός περιέχει ω-3 λιπαρά οξεά που προσφέρουν καρδιοπροστατευτική δράση στα αγγεία καθώς ενισχύουν την ελαστικότητά τους και μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα

Σχετικές συνταγές

    20 Όλα

    #
    Σχόλιο από Rosie, 20-10-09  
    Τί όμορφο και νόστιμο φαγάκι!!
    #
    Σχόλιο από laracroft, 20-10-09  
    πολύ καλο! εγω βαζω και κρεμμύδια και αντι για νερο κρασι. του παει γιατι παιρνει την 'ψαρίλα'!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 20-10-09  
    Ναι,συμφωνώ του πάει πολύ και το κρασάκι!!!
    #
    Σχόλιο από mpoumpoukaki, 21-2-10  
    πεντανοστιμο! δεν έβαλα κρεμμυδάκι (γιατι δε μου αρέσει...) αλλα νομίζω οτι έγινε εξίσου νόστιμο! όσο για το μικρό "μυστικο" σου για το ζουμάκι που περισσεύει... ειναι Μ Ο Υ Ρ Λ Ι Α! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!
    #
    Σχόλιο από m1kaela, 9-4-10  
    Πολύ ωραία συνταγή μπράβο. Μπορείς μόνο να μου πεις πως μπορώ να βάλω το αλεύρι για να δέσει η σάλτσα; Γιατί έχω την εντύπωση ότι αν το βάλω μόνο του θα σβολιάσει...
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 12-4-10  
    m1kaela,συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Το αλευράκι θα το διαλήσεις πρώτα σε λίγο από το ζουμάκι και μετά θα το ρίξεις στο υπόλοιπο φαγητό,καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από m1kaela, 14-4-10  
    Δεν πειράζει, μόνο πες μου περίπου τις αναλογίες, ας πούμε σε ένα ποτήρι ζουμάκι μία κουταλιά αλεύρι είναι καλά?
    #
    Σχόλιο από m1kaela, 15-6-10  
    Σκοπεύεις να απαντήσεις καθόλου στην ερώτηση που σου έκανα πριν 2 μήνες ή τζάμπα μπαίνω για να δω απάντηση;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-6-10  
    Δε νομιζω πως είναι τρόπος αυτός για να μιλάμε σε κάποιον.
    Υποχρεωμένος δεν είναι κανείς εδώ μέσα, ούτε να απαντήσει, ούτε να βοηθήσει. Όλοι από καλή διάθεση το κάνουμε, όταν μπορούμε.
    Υπάρχει πάντα περίπτωση να μην έχει δει η ΚΑΡΜΕΝ την ερώτησή σου. Μπορείς να της στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα για πιο σιγουριά.
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 16-6-10  
    Όντως δεν το είχα δει το mail σου mikaela,ευχαριστώ sitronella. To λάπτοπ είναι του άντρα μου και το πέρνει συχνά σε επαγγελματικά ταξίδια,αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι το έσβησε καταλάθος και δεν το είδα.Δεν σκέφτηκες να στήλεις πμ? Δεν ξέρω να σου πώ την αναλογία με το αλεύρι,δοκίμασε λίγο λίγο μέχρι να δέσει,πάντως πιστεύω ότι για ένα νεροπότηρο δύο κουταλιές αλεύρι είναι καλά.
    #
    Σχόλιο από MiRaNdA!!!, 28-11-10  
    το εφτιαξα σημερα και ηταν υπεροχο!!εδεσα και την σαλτσουλα και δεν εμεινε ουτε για δειγμα!!!και καταφερα και τον αντρα μου που του "βρωμαει" ο σολωμος οχι μονο να δοκιμασει αλλα και να ξαναβαλει!!
    5 πιρουνακια απο μενα :)
    #
    Σχόλιο από Τουλα Ν, 29-4-11  
    ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕς ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ
    #
    Σχόλιο από ml1912, 30-7-11  
    #
    Σχόλιο από ligoyra, 13-2-12  
    Την έχω φτιάξει πολλές φορές την συνταγή κι όλο ξεχνάω να δώσω βαθμολογία. Είναι εξαιρετική! Όποτε αποφασίζω να φτιάξω σολωμό πάντα αυτή διαλέγω! Τέλεια! Τέλεια!
    #
    Σχόλιο από πολύτεκνη, 13-9-12  
    Πολύ ωραία η συνταγή σου!!Συγχαρητήρια!!
    #
    Σχόλιο από eleni72, 11-1-13  
    #
    Σχόλιο από katsikchula, 14-9-13  
    #
    Σχόλιο από krhtikopoyla, 14-9-13  
    να ρωτησω κατι? ψήνουμε χωριστα το ψαρι απο τις πατατες έτσι? θα ήθελα πολυ να δοκιμάσω τη συνταγη σου αλλά απτην περιγραφη καταλαβαίνω οτι τα ψήνω χωριστα..
    #
    Σχόλιο από Xtenismata.gr, 17-10-13  
    Υπεροχή συνταγή! Πρώτη φορά έφτιαξα σολωμο και δεν νομίζω να χρησιμοποιήσω ποτέ άλλη συνταγη!! οι πατατουλες είναι μουρλια!!!!
    #
    Σχόλιο από conn92, 9-12-13  

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Rosie, 20-10-09  
    Τί όμορφο και νόστιμο φαγάκι!!
    #
    Σχόλιο από mpoumpoukaki, 21-2-10  
    πεντανοστιμο! δεν έβαλα κρεμμυδάκι (γιατι δε μου αρέσει...) αλλα νομίζω οτι έγινε εξίσου νόστιμο! όσο για το μικρό "μυστικο" σου για το ζουμάκι που περισσεύει... ειναι Μ Ο Υ Ρ Λ Ι Α! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!
    #
    Σχόλιο από m1kaela, 9-4-10  
    Πολύ ωραία συνταγή μπράβο. Μπορείς μόνο να μου πεις πως μπορώ να βάλω το αλεύρι για να δέσει η σάλτσα; Γιατί έχω την εντύπωση ότι αν το βάλω μόνο του θα σβολιάσει...
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 16-6-10  
    Όντως δεν το είχα δει το mail σου mikaela,ευχαριστώ sitronella. To λάπτοπ είναι του άντρα μου και το πέρνει συχνά σε επαγγελματικά ταξίδια,αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι το έσβησε καταλάθος και δεν το είδα.Δεν σκέφτηκες να στήλεις πμ? Δεν ξέρω να σου πώ την αναλογία με το αλεύρι,δοκίμασε λίγο λίγο μέχρι να δέσει,πάντως πιστεύω ότι για ένα νεροπότηρο δύο κουταλιές αλεύρι είναι καλά.
    #
    Σχόλιο από MiRaNdA!!!, 28-11-10  
    το εφτιαξα σημερα και ηταν υπεροχο!!εδεσα και την σαλτσουλα και δεν εμεινε ουτε για δειγμα!!!και καταφερα και τον αντρα μου που του "βρωμαει" ο σολωμος οχι μονο να δοκιμασει αλλα και να ξαναβαλει!!
    5 πιρουνακια απο μενα :)
    #
    Σχόλιο από Τουλα Ν, 29-4-11  
    ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕς ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ
    #
    Σχόλιο από ml1912, 30-7-11  
    #
    Σχόλιο από ligoyra, 13-2-12  
    Την έχω φτιάξει πολλές φορές την συνταγή κι όλο ξεχνάω να δώσω βαθμολογία. Είναι εξαιρετική! Όποτε αποφασίζω να φτιάξω σολωμό πάντα αυτή διαλέγω! Τέλεια! Τέλεια!
    #
    Σχόλιο από πολύτεκνη, 13-9-12  
    Πολύ ωραία η συνταγή σου!!Συγχαρητήρια!!
    #
    Σχόλιο από eleni72, 11-1-13  
    #
    Σχόλιο από katsikchula, 14-9-13  
    #
    Σχόλιο από krhtikopoyla, 14-9-13  
    να ρωτησω κατι? ψήνουμε χωριστα το ψαρι απο τις πατατες έτσι? θα ήθελα πολυ να δοκιμάσω τη συνταγη σου αλλά απτην περιγραφη καταλαβαίνω οτι τα ψήνω χωριστα..
    #
    Σχόλιο από Xtenismata.gr, 17-10-13  
    Υπεροχή συνταγή! Πρώτη φορά έφτιαξα σολωμο και δεν νομίζω να χρησιμοποιήσω ποτέ άλλη συνταγη!! οι πατατουλες είναι μουρλια!!!!
    #
    Σχόλιο από conn92, 9-12-13  

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 12-4-10  
    m1kaela,συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Το αλευράκι θα το διαλήσεις πρώτα σε λίγο από το ζουμάκι και μετά θα το ρίξεις στο υπόλοιπο φαγητό,καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από m1kaela, 14-4-10  
    Δεν πειράζει, μόνο πες μου περίπου τις αναλογίες, ας πούμε σε ένα ποτήρι ζουμάκι μία κουταλιά αλεύρι είναι καλά?
    #
    Σχόλιο από m1kaela, 15-6-10  
    Σκοπεύεις να απαντήσεις καθόλου στην ερώτηση που σου έκανα πριν 2 μήνες ή τζάμπα μπαίνω για να δω απάντηση;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-6-10  
    Δε νομιζω πως είναι τρόπος αυτός για να μιλάμε σε κάποιον.
    Υποχρεωμένος δεν είναι κανείς εδώ μέσα, ούτε να απαντήσει, ούτε να βοηθήσει. Όλοι από καλή διάθεση το κάνουμε, όταν μπορούμε.
    Υπάρχει πάντα περίπτωση να μην έχει δει η ΚΑΡΜΕΝ την ερώτησή σου. Μπορείς να της στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα για πιο σιγουριά.

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από laracroft, 20-10-09  
    πολύ καλο! εγω βαζω και κρεμμύδια και αντι για νερο κρασι. του παει γιατι παιρνει την 'ψαρίλα'!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 20-10-09  
    Ναι,συμφωνώ του πάει πολύ και το κρασάκι!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ...
    Κρόκος Κοζάνης – οι ιδιότητες
    ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο κρόκος  αποτελεί ένα ισ...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΨΑΡΙΑ
    Ένα βιβλίο 38 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti
    psaria
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 110 αγαπημένων συνταγών, του/της arlekinos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της krhtikopoyla
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 97 αγαπημένων συνταγών, του/της eirini_d