Σολομός στο φούρνο Νορβηγικά φτιαγμένoς

Bαθμολογία: 4.7143
       
 
7 ψήφοι
evikop, 06.12.09

Περιγραφή

Στη Νορβηγία ο σολομός παραδοσιακά γίνεται στο φούρνο και σερβίρεται με βραστές πατάτες και αγγουροσαλάτα. Εύκολο, γρήγορο και υγειινό φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Η ποιότητα του σολομού παίζει μεγάλο ρόλο!

Σολομός στο φούρνο Νορβηγικά φτιαγμένoς
photo: Λυδια Φωκα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 800 γρ. φιλέτο σολομού Νορβηγίας
  • 1/2 λεμόνι
  • αλάτι
  • 8 μικρές πατάτες
  • 1 αγγούρι μεγάλο
  • λευκό ξύδι
  • 1 κεσεδάκι κρέμα fraiche
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου μισή ώρα.
  3. Αλατίζουμε το φιλέτο σολομού και τοποθετούμε πάνω του ροδέλες λεμονιού. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
  4. Κόβουμε το αγγούρι σε πολύ λεπτές φέτες, το αλατίζουμε και το περιχύνουμε με το λευκό ξύδι.
  5. Σερβίρουμε με κρέμα fraiche στο τραπέζι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο σολομός δεν πρέπει να ξεραθεί, να στεγνώσει αλλά να είναι ζουμερός.

Αντί για σκέτες βραστές πατάτες μπορεί κάποιος να φτιάξει πατατοσαλάτα με λάδι και λεμόνι.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Ο σολωμός περιέχει ω-3 λιπαρά οξεά που προσφέρουν καρδιοπροστατευτική δράση στα αγγεία καθώς ενισχύουν την ελαστικότητά τους και μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Συστήνεται η κατανάλωση τους 1-2 φορές την εβδομάδα, ειδικά στην παιδική ηλικία

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 13-12-09  
    Να κάνω ένα σχόλιο;;; όλα σωστά είναι αλλά ο σολωμός δεν γίνεται στο φούρνο αλλά στον ατμό. Και σερβίρεται με τις πατάτες τις βραστές, αλλά και καρότα, κουνουπίδι ή μπρόκολο βραστό. Και την κρέμα στο πλάι...αλλά σίγουρα ο σολωμός δεν γίνεται στο φούρνο. Έτσι τουλάχιστον τον έφαγα εγω στη Νορβηγία. Και όσο και αν έψαξα να βρω άλλο τρόπο μεγειρέματος ( και ρώτησα άπειρους γυναίκες και άνδρες, μάγειρους και ταβερνιάρηδες) κανένας δεν ήξερε άλλο τρόπο μαγειρέματος του σολωμού εκτός από εκείνο του ατμού. Προσωπική εμπειρία όλο αυτό.!
    #
    Σχόλιο από evikop, 13-12-09  
    Προς τη sidarieva,
    Εννοείται ότι ο καθένας συνοδεύει το σολομό με ότι του αρέσει και σίγουρα το μπρόκολο και τα βραστά καρότα χρησιμοποιούνται πολύ εδώ στη Νορβηγία και συνοδεύουν σχεδόν τα πάντα. Όσο για τον τρόπο μαγειρέματος μάλλον κακή συνεννόηση θα έγινε, συμβαίνουν αυτά όταν είσαι επισκέπτης σε ξένη χώρα...εκτός κι αν αυτοί που ρώτησες ήταν κυριολεκτικά άπειροι... στη μαγειρική ;-)
    #
    Σχόλιο από evikop, 13-12-09  
    Υποσημείωση:
    Ο "σολομός" είναι ψάρι, ο "Σολωμός" ποιητής και ο "σολωμός" ορθογραφικό λάθος που γίνεται κατ'επανάληψη.
    #
    Σχόλιο από aretiagelos, 14-12-09  
    ontos etsi ton kanoun stin norvigia!!ke etsi to kano ke go stin germania.
    #
    Σχόλιο από drunkenOgress, 14-12-09  
    Τι θα πεί "ο σολομός δεν γίνεται στον φούρνο"? Τον έχω φάει ψημένο στον φούρνο και συνοδευόμενο με ρύζι και λαχανικά και ήταν νοστιμότατος, όπως επίσης και ψημένο στα κάρβουνα! Το γεγονός οτι το φτιάχνουν με συγκεκριμένο τρόπο σε μια χώρα δε σημαίνει οτι δε μπορεί να μαγειρευτεί αλλιώς :p
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 14-12-09  
    1. Δεν είπα ποτέ οτι ο σολομός( που δεν έχει σχέση εννοείται με το Σολωμό τον ποιητή, μην προσβάλλετε έτσι, απλά και το ψάρι γράφεται με τον ίδιο τρόπο ή τουλάχιστον έτσι το έχω δει εγώ)δεν γίνεται στο φούρνο. Απλά μετέφερα την εμπειρία μου από την επίσκεψη μου στην Νορβηγία που ακριβώς επειδή και εγω τον φτιάχνω και στο φούρνο μου έκανε εντύπωση που εκεί τον έφαγα μόνο στον ατμό.
    2.Δεν ρώτησα άσχετους γιατί ούτε και εγώ είμαι άσχετη. Ρώτηση ανθρώπους που μαγειρεύουν όπως είπα και στο σχόλιο μου.
    3. Η συνταγή έχει τον τίτλο ....μαγειρεμένος Νορβηγικά. Και απλά έκανα ένα σχόλιο βασισμένο στην δική μου επίσκεψη εκεί. Δεν θέλησα ποτέ να προσβάλλω κάποιον και νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρχει περισσότερη ευγενία.
    #
    Σχόλιο από evikop, 14-12-09  
    Προς DrunkenOgress
    Νομίζω ότι αυτό που ήθελε να πει η sidarieva είναι ότι ο σολομός δε γίνεται στο φούρνο στη συγκεκριμένη χώρα - τη Νορβηγία. Εδώ όμως είναι και το κωμικό της υπόθεσης! Έτσι ακριβώς μαγειρεύεται σε αυτές τις χώρες όπως επιβεβαιώνει και η aretiagelos από Γερμανία και την ευχαριστώ για τη συμμετοχή της, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Δε νομίζω όμως ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη έκταση στο σχόλιο της αγαπητής sidarieva. Ας μην ξεχνάμε ποιός είναι ο σκοπός αυτού του forum.
    #
    Σχόλιο από evikop, 14-12-09  
    Αγαπητή sidarieva,
    Περί ορθογραφίας σου στέλνω έναν χρήσιμο σύνδεσμο:
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html
    Για να μαθαίνουμε και κάτι εκτός μαγειρικής συζητώντας με όλη την καλή διάθεση πάντα. Από πότε θεωρείται προσβολή το να επισημαίνουμε τα λάθη...θα ήμουν ευτυχής αν κάνατε το ίδιο προς εμένα.
    Επίσης το να αμφισβητεί κανείς είναι αποδεκτό, το να αμφισβητεί όμως με τόση βεβαιότητα είναι μάλλον επιπόλαιο και οφείλει τότε κάποιος να είναι προετοιμασμένος για κάθε είδους απάντηση...
    Προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι έχω ξεφύγει από τα όρια της ευγένειας σε αντίθεση με σας!
    #
    Σχόλιο από evikop, 14-12-09  
    Το ανέκδοτο της συνταγής:
    Πόσοι ταβερνιάρηδες υπάρχουν στη Νορβηγία;
    Όσοι και οι εθνικοί ποιητές της Ελλάδας, άπειροι!
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 15-12-09  
    Εγώ βάζω 5 πιρουνάκια γιατί ακριβώς έτσι τον μαγειρεύει η πεθερά μου που είναι από Νορβηγία και μου αρέσει πάρα πάρα πολύ!!!
    Να προσθέσω μία ερώτηση στα παραπάνω σχόλια σχετικά με τον τρόπο μαγειρέματος, μήπως η sidarieva έφαγε τον σολομό σε κάποιο μέρος στην βόρεια Νορβηγία ή δυτική γιατί οι τρόποι μαγειρέματος διαφέρουν και εδώ όπως και στην Ελλάδα από μέρος σε μέρος.
    #
    Σχόλιο από kleiw, 15-12-09  
    sto fourno o solomos....thaumasios!!!kai mia paneukolh suntagoula alla sketh nostimia!!!o solomos:ligo alati piperi sto pirex kai 150 me 200ml koniak 20 lepta sto fourno kai kalh oreksh!!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 15-12-09  
    Μπορώ να ρωτήσω και εγώ κάτι ;
    Εμείς συνηθίζουμε να παίρνουμε φέτες σολομού (κάθετες τομές, κάθετα στο μήκος του ψαριού).
    Πιστεύω ότι επειδή μπορείς να ζητήσεις να σου τις κόψουν εκείνη την ώρα, είναι μία ελάχιστη επιπλέον διασφάλιση φρεσκάδας. Μάλλον χαζό είναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
    Η ερώτηση είναι εάν μπορεί να γίνει η συνταγή με αυτές τις φέτες αντί για το φιλέτο που αναφέρεται.
    Και, επίσης, μπορεί αντί του αλουμινόχαρτου να χρησιμοποιηθεί άλλο υλικό ? (για παράδειγμα λαδόκολα ?
    ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από evikop, 15-12-09  
    Προς ggr
    Υπάρχει άλλος τρόπος καλύτερος για τις κάθετες φέτες σολομού. Βράζεις άφθονο νερό καλά αλατισμένο - ίσα ίσα να έρθει σε σημείο βρασμού - και το βγάζεις από τη φωτιά. Ρίχνεις μέσα τις φέτες και τις αφήνεις για περίπου 10 λεπτά με ένα τέταρτο - όχι περισσότερο - ίσα ίσα να αλλάξει χρώμα ο σολομός και τις βγάζεις. Σερβίρεται επίσης με πατάτες, αγγουροσαλάτα και κρέμα fraiche ή μια άλλη κρέμα που λέγεται rømme αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.
    Τώρα να σου πω την αλήθεια δε βλέπω γιατί να μη γίνονται και στο φούρνο ιδιαίτερα αν είναι λεπτές, αλλά οι Νορβηγοί τις προτιμούν όπως περιέγραψα.

    Το ίδιο θα έλεγα και για τη λαδόκολα, γιατί όχι; Ο στόχος είναι να μην ξεραθεί ο σολομός από πάνω. Μπορείς να το βάλεις στο φούρνο και χωρίς κάποιο σκέπασμα αλλά να το αφήσεις μόνο 20 λεπτά. Απλά ρισκάρεις να μην ψηθεί καλά στο κέντρο ενώ από πάνω να στεγνώσει. Προσωπικά χρησιμοποιώ αλουμινόχαρτο και από κάτω, για να μην κολλάει στο ταψί το δέρμα του ψαριού. Από το πλάι όμως το αφήνω ανοιχτό, δεν τυλίγω το ψάρι ούτε ενώνω το πάνω με το κάτω κομμάτι αλουμινόχαρτου. Έχω παρατηρήσει ότι με αυτόν τον τρόπο ψήνεται ακριβώς όσο πρέπει.

    Δοκίμασε όμως αυτά που εσένα βολεύουν και ενημέρωσέ μας για το αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από evikop, 15-12-09  
    Κάτι ακόμη, αν ζητήσεις να σου κόψουν φιλέτο (οριζόντιο κομμάτι) από το φρέσκο σολομό δε θα το κάνουν;
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ evicop.
    Ευκαιρία για πειραματισμούς. Μέχρι τώρα τον σολομό τον τρώμε στη κατσαρόλα, καιρός για μία αλλαγή.

    Όχι, δεν βομίζω ότι θα το κάνουν αν τους ζητήσω φιλέτο. Συνήθως έχουν ένα μόνο ψάρι ολόκληρο και με τον τρόπο αυό θα ους χαλούσε τις φέτες. Ίσως ο Βασιλόπουλος να το κάνει αλλά δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στην ποιότητα των φρέσκων ψαριών (και κρεάτων) του.
    Ο ίδιος αυτός τρόπος, στο φούρνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πέστροφα ?
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-12-09  
    και συγνώμη για την -εκ παραδρομής- αλλαγή του ονόματός σου .....
    #
    Σχόλιο από evikop, 16-12-09  
    Καλημέρα ggr!
    Τώρα με έπιασες αδιάβαστη, πέστροφα δεν έχω φτιάξει ποτέ μου και ό,τι και να πω θα αποτελεί εικασία...
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 16-12-09  
    Και η πέστροφα το ίδιο γίνεται. Αν είναι ολόκληρο το ψάρι, το ανοίγεις στη μέση και αλατοπιπερώνεις, το γεμίζεις με φέτες λεμονιού, το τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο και το βάζεις στο φούρνο(δηλαδή η ίδια διαδικασία στην ουσία της evikop). Επίσης να προσθέσω και άλλο ένα συνοδευτικό, δεν ξέρω αν είναι Νορβηγικό ή της πεθεράς μου, λιωμένο βούτυρο με πολύ μικρά κομματάκια βραστού (σφιχτού) αυγού. Είναι σαν σάλτσα για πάνω απο τις πατάτες ή (και) το ψάρι. Το σερβίρουμε και με πέστροφα και με σολομό.
    #
    Σχόλιο από evikop, 17-12-09  
    Τυχερή η πεθερά με τέτοια νοικοκυρά μαγείρισσα νύφη και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά. Ενδιαφέρον ακούγεται το βούτυρο με το αυγό. Τον κρόκο μόνο εννοείς ή και το ασπράδι; Βούτυρο υποθέτω αλατισμένο έτσι; Αυτό βέβαια εγώ θα το τολμούσα μόνο με άγριο σολομό που έτσι κι αλλιώς τον προτιμώ (øret) από τον κλασικό (laks) επειδή είναι λιγότερο παχύς. Με πέστροφα, μάλιστα!
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 17-12-09  
    Σ' ευχαριστώ Εύη, αλλά όσον αφορά σε Νορβηγική κουζίνα τα εύσημα πάνε στην πεθερά και όχι σε εμένα :). Λοιπόν, στο βούτυρο βάζεις ολόκληρο το αυγό, με το ασπράδι. Δεν το λιώνεις, το κάνεις κομματάκια. Βούτυρο αλατισμένο χρησιμοποιώ εγώ. Βασικά εμείς το δοκιμάσαμε και με άλλα ψάρια, ακόμα και τηγανιτά (όποτε υπάρχει ψάρι, πάντα το σερβίρει και αυτό), και δεν είναι όσο βαρύ ακούγεται.Αλλά δοκίμασε το, αξίζει. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο ψάρι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    23 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 13-12-09  
    Να κάνω ένα σχόλιο;;; όλα σωστά είναι αλλά ο σολωμός δεν γίνεται στο φούρνο αλλά στον ατμό. Και σερβίρεται με τις πατάτες τις βραστές, αλλά και καρότα, κουνουπίδι ή μπρόκολο βραστό. Και την κρέμα στο πλάι...αλλά σίγουρα ο σολωμός δεν γίνεται στο φούρνο. Έτσι τουλάχιστον τον έφαγα εγω στη Νορβηγία. Και όσο και αν έψαξα να βρω άλλο τρόπο μεγειρέματος ( και ρώτησα άπειρους γυναίκες και άνδρες, μάγειρους και ταβερνιάρηδες) κανένας δεν ήξερε άλλο τρόπο μαγειρέματος του σολωμού εκτός από εκείνο του ατμού. Προσωπική εμπειρία όλο αυτό.!
    #
    Σχόλιο από evikop, 13-12-09  
    Προς τη sidarieva,
    Εννοείται ότι ο καθένας συνοδεύει το σολομό με ότι του αρέσει και σίγουρα το μπρόκολο και τα βραστά καρότα χρησιμοποιούνται πολύ εδώ στη Νορβηγία και συνοδεύουν σχεδόν τα πάντα. Όσο για τον τρόπο μαγειρέματος μάλλον κακή συνεννόηση θα έγινε, συμβαίνουν αυτά όταν είσαι επισκέπτης σε ξένη χώρα...εκτός κι αν αυτοί που ρώτησες ήταν κυριολεκτικά άπειροι... στη μαγειρική ;-)
    #
    Σχόλιο από evikop, 13-12-09  
    Υποσημείωση:
    Ο "σολομός" είναι ψάρι, ο "Σολωμός" ποιητής και ο "σολωμός" ορθογραφικό λάθος που γίνεται κατ'επανάληψη.
    #
    Σχόλιο από aretiagelos, 14-12-09  
    ontos etsi ton kanoun stin norvigia!!ke etsi to kano ke go stin germania.
    #
    Σχόλιο από drunkenOgress, 14-12-09  
    Τι θα πεί "ο σολομός δεν γίνεται στον φούρνο"? Τον έχω φάει ψημένο στον φούρνο και συνοδευόμενο με ρύζι και λαχανικά και ήταν νοστιμότατος, όπως επίσης και ψημένο στα κάρβουνα! Το γεγονός οτι το φτιάχνουν με συγκεκριμένο τρόπο σε μια χώρα δε σημαίνει οτι δε μπορεί να μαγειρευτεί αλλιώς :p
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 14-12-09  
    1. Δεν είπα ποτέ οτι ο σολομός( που δεν έχει σχέση εννοείται με το Σολωμό τον ποιητή, μην προσβάλλετε έτσι, απλά και το ψάρι γράφεται με τον ίδιο τρόπο ή τουλάχιστον έτσι το έχω δει εγώ)δεν γίνεται στο φούρνο. Απλά μετέφερα την εμπειρία μου από την επίσκεψη μου στην Νορβηγία που ακριβώς επειδή και εγω τον φτιάχνω και στο φούρνο μου έκανε εντύπωση που εκεί τον έφαγα μόνο στον ατμό.
    2.Δεν ρώτησα άσχετους γιατί ούτε και εγώ είμαι άσχετη. Ρώτηση ανθρώπους που μαγειρεύουν όπως είπα και στο σχόλιο μου.
    3. Η συνταγή έχει τον τίτλο ....μαγειρεμένος Νορβηγικά. Και απλά έκανα ένα σχόλιο βασισμένο στην δική μου επίσκεψη εκεί. Δεν θέλησα ποτέ να προσβάλλω κάποιον και νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρχει περισσότερη ευγενία.
    #
    Σχόλιο από evikop, 14-12-09  
    Προς DrunkenOgress
    Νομίζω ότι αυτό που ήθελε να πει η sidarieva είναι ότι ο σολομός δε γίνεται στο φούρνο στη συγκεκριμένη χώρα - τη Νορβηγία. Εδώ όμως είναι και το κωμικό της υπόθεσης! Έτσι ακριβώς μαγειρεύεται σε αυτές τις χώρες όπως επιβεβαιώνει και η aretiagelos από Γερμανία και την ευχαριστώ για τη συμμετοχή της, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Δε νομίζω όμως ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη έκταση στο σχόλιο της αγαπητής sidarieva. Ας μην ξεχνάμε ποιός είναι ο σκοπός αυτού του forum.
    #
    Σχόλιο από evikop, 14-12-09  
    Αγαπητή sidarieva,
    Περί ορθογραφίας σου στέλνω έναν χρήσιμο σύνδεσμο:
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html
    Για να μαθαίνουμε και κάτι εκτός μαγειρικής συζητώντας με όλη την καλή διάθεση πάντα. Από πότε θεωρείται προσβολή το να επισημαίνουμε τα λάθη...θα ήμουν ευτυχής αν κάνατε το ίδιο προς εμένα.
    Επίσης το να αμφισβητεί κανείς είναι αποδεκτό, το να αμφισβητεί όμως με τόση βεβαιότητα είναι μάλλον επιπόλαιο και οφείλει τότε κάποιος να είναι προετοιμασμένος για κάθε είδους απάντηση...
    Προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι έχω ξεφύγει από τα όρια της ευγένειας σε αντίθεση με σας!
    #
    Σχόλιο από evikop, 14-12-09  
    Το ανέκδοτο της συνταγής:
    Πόσοι ταβερνιάρηδες υπάρχουν στη Νορβηγία;
    Όσοι και οι εθνικοί ποιητές της Ελλάδας, άπειροι!
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 15-12-09  
    Εγώ βάζω 5 πιρουνάκια γιατί ακριβώς έτσι τον μαγειρεύει η πεθερά μου που είναι από Νορβηγία και μου αρέσει πάρα πάρα πολύ!!!
    Να προσθέσω μία ερώτηση στα παραπάνω σχόλια σχετικά με τον τρόπο μαγειρέματος, μήπως η sidarieva έφαγε τον σολομό σε κάποιο μέρος στην βόρεια Νορβηγία ή δυτική γιατί οι τρόποι μαγειρέματος διαφέρουν και εδώ όπως και στην Ελλάδα από μέρος σε μέρος.
    #
    Σχόλιο από kleiw, 15-12-09  
    sto fourno o solomos....thaumasios!!!kai mia paneukolh suntagoula alla sketh nostimia!!!o solomos:ligo alati piperi sto pirex kai 150 me 200ml koniak 20 lepta sto fourno kai kalh oreksh!!!
    #
    Σχόλιο από ggr, 15-12-09  
    Μπορώ να ρωτήσω και εγώ κάτι ;
    Εμείς συνηθίζουμε να παίρνουμε φέτες σολομού (κάθετες τομές, κάθετα στο μήκος του ψαριού).
    Πιστεύω ότι επειδή μπορείς να ζητήσεις να σου τις κόψουν εκείνη την ώρα, είναι μία ελάχιστη επιπλέον διασφάλιση φρεσκάδας. Μάλλον χαζό είναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
    Η ερώτηση είναι εάν μπορεί να γίνει η συνταγή με αυτές τις φέτες αντί για το φιλέτο που αναφέρεται.
    Και, επίσης, μπορεί αντί του αλουμινόχαρτου να χρησιμοποιηθεί άλλο υλικό ? (για παράδειγμα λαδόκολα ?
    ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από evikop, 15-12-09  
    Προς ggr
    Υπάρχει άλλος τρόπος καλύτερος για τις κάθετες φέτες σολομού. Βράζεις άφθονο νερό καλά αλατισμένο - ίσα ίσα να έρθει σε σημείο βρασμού - και το βγάζεις από τη φωτιά. Ρίχνεις μέσα τις φέτες και τις αφήνεις για περίπου 10 λεπτά με ένα τέταρτο - όχι περισσότερο - ίσα ίσα να αλλάξει χρώμα ο σολομός και τις βγάζεις. Σερβίρεται επίσης με πατάτες, αγγουροσαλάτα και κρέμα fraiche ή μια άλλη κρέμα που λέγεται rømme αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.
    Τώρα να σου πω την αλήθεια δε βλέπω γιατί να μη γίνονται και στο φούρνο ιδιαίτερα αν είναι λεπτές, αλλά οι Νορβηγοί τις προτιμούν όπως περιέγραψα.

    Το ίδιο θα έλεγα και για τη λαδόκολα, γιατί όχι; Ο στόχος είναι να μην ξεραθεί ο σολομός από πάνω. Μπορείς να το βάλεις στο φούρνο και χωρίς κάποιο σκέπασμα αλλά να το αφήσεις μόνο 20 λεπτά. Απλά ρισκάρεις να μην ψηθεί καλά στο κέντρο ενώ από πάνω να στεγνώσει. Προσωπικά χρησιμοποιώ αλουμινόχαρτο και από κάτω, για να μην κολλάει στο ταψί το δέρμα του ψαριού. Από το πλάι όμως το αφήνω ανοιχτό, δεν τυλίγω το ψάρι ούτε ενώνω το πάνω με το κάτω κομμάτι αλουμινόχαρτου. Έχω παρατηρήσει ότι με αυτόν τον τρόπο ψήνεται ακριβώς όσο πρέπει.

    Δοκίμασε όμως αυτά που εσένα βολεύουν και ενημέρωσέ μας για το αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από evikop, 15-12-09  
    Κάτι ακόμη, αν ζητήσεις να σου κόψουν φιλέτο (οριζόντιο κομμάτι) από το φρέσκο σολομό δε θα το κάνουν;
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ evicop.
    Ευκαιρία για πειραματισμούς. Μέχρι τώρα τον σολομό τον τρώμε στη κατσαρόλα, καιρός για μία αλλαγή.

    Όχι, δεν βομίζω ότι θα το κάνουν αν τους ζητήσω φιλέτο. Συνήθως έχουν ένα μόνο ψάρι ολόκληρο και με τον τρόπο αυό θα ους χαλούσε τις φέτες. Ίσως ο Βασιλόπουλος να το κάνει αλλά δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στην ποιότητα των φρέσκων ψαριών (και κρεάτων) του.
    Ο ίδιος αυτός τρόπος, στο φούρνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πέστροφα ?
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-12-09  
    και συγνώμη για την -εκ παραδρομής- αλλαγή του ονόματός σου .....
    #
    Σχόλιο από evikop, 16-12-09  
    Καλημέρα ggr!
    Τώρα με έπιασες αδιάβαστη, πέστροφα δεν έχω φτιάξει ποτέ μου και ό,τι και να πω θα αποτελεί εικασία...
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 16-12-09  
    Και η πέστροφα το ίδιο γίνεται. Αν είναι ολόκληρο το ψάρι, το ανοίγεις στη μέση και αλατοπιπερώνεις, το γεμίζεις με φέτες λεμονιού, το τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο και το βάζεις στο φούρνο(δηλαδή η ίδια διαδικασία στην ουσία της evikop). Επίσης να προσθέσω και άλλο ένα συνοδευτικό, δεν ξέρω αν είναι Νορβηγικό ή της πεθεράς μου, λιωμένο βούτυρο με πολύ μικρά κομματάκια βραστού (σφιχτού) αυγού. Είναι σαν σάλτσα για πάνω απο τις πατάτες ή (και) το ψάρι. Το σερβίρουμε και με πέστροφα και με σολομό.
    #
    Σχόλιο από evikop, 17-12-09  
    Τυχερή η πεθερά με τέτοια νοικοκυρά μαγείρισσα νύφη και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά. Ενδιαφέρον ακούγεται το βούτυρο με το αυγό. Τον κρόκο μόνο εννοείς ή και το ασπράδι; Βούτυρο υποθέτω αλατισμένο έτσι; Αυτό βέβαια εγώ θα το τολμούσα μόνο με άγριο σολομό που έτσι κι αλλιώς τον προτιμώ (øret) από τον κλασικό (laks) επειδή είναι λιγότερο παχύς. Με πέστροφα, μάλιστα!
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 17-12-09  
    Σ' ευχαριστώ Εύη, αλλά όσον αφορά σε Νορβηγική κουζίνα τα εύσημα πάνε στην πεθερά και όχι σε εμένα :). Λοιπόν, στο βούτυρο βάζεις ολόκληρο το αυγό, με το ασπράδι. Δεν το λιώνεις, το κάνεις κομματάκια. Βούτυρο αλατισμένο χρησιμοποιώ εγώ. Βασικά εμείς το δοκιμάσαμε και με άλλα ψάρια, ακόμα και τηγανιτά (όποτε υπάρχει ψάρι, πάντα το σερβίρει και αυτό), και δεν είναι όσο βαρύ ακούγεται.Αλλά δοκίμασε το, αξίζει. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στο ψάρι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από AnastasiaSweden, 19-8-11  
    Καλησπερα!

    Στην Νορβηγια τον σολωμο τον τρωνε ετσι ακριβος οπως τον περιγραφει η φιλη μας!

    Ο σολωμος ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ! Ολοκληρη Σκανδιναβια μαγειρευει τον σολωμο στον φουρνο. Το περιεργο που το ειδες?
    Ειμαι γεννημενη και μεγαλωμενη στην Σουηδια και σολωμο στον φουρνο ψημενο εχω φαει ΑΠΕΙΡΕΣ φορες.
    Δεν μπορω λοιπον φιλη μου να καταλαβω αυτην την αρνηση σου λεγοντας οτι ο σολωμος δεν μαγειρευετε στον φουρνο!

    Εαν εχεις ασχοληθει αρκετο διαστημα με την κουζινα τοτε θα πρεπε να ξερεις πως ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα φαγητα μπορουν να μαγειτευτουν στον φουρνο, γινοντε περισσοτερο υγιηνα και νοστιμοτερα! Μπορεις στον φουρνο να μαγειρεψεις απο ομελετα μεχρι και καρπουζοπιτα!

    Ελα μια βολτα προς τις Σκανδιναβικες χωρες για να μαθεις τι εστι σολωμος στον φουρνο!

    //Φιλικα Αννιε Σαρμπεργ

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της T.C.G.
    fotis
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της Kam
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 110 αγαπημένων συνταγών, του/της arlekinos