ggr
ggr @george
Athens

Ξυπνάς και σε ξεκουφαίνει η απόλυτη ησυχία. Το σπίτι, χωρίς μυρωδιές, μοιάζει πιο άδειο. Όσο το δεξί πόδι “αναζητά” την παντόφλα (κάπου κάτω από το κρεβάτι θα ‘ναι), αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως είσαι μόνος σου, μέσα στο σπίτι. Και αυτό δεν είναι το κρεβάτι σου, στον καναπέ σε πήρε πάλι ο ύπνος .....Μία “εκκωφαντική ησυχία” επικρατεί παντού, ένδειξη για κάτι που όμως δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις τι είναι. Η τηλεόραση (στο “χωρίς φωνή”) έχει οικογενειακή ταινία. Είναι μεσημέρι, λοιπόν.Κρίση ταυτότηταςείσαι ο Κέβιν και πρωταγωνιστείς σε ένα “sequel” του “Μόνος στο σπίτι” ;Όχι, είσαι εσύ (έλα τώρα, ξέρεις καλά ποιος “εσύ”) και, μια και οι γυναίκες έχουν πάει στα μαγαζιά (οι εικόνες επανέρχονται τώρα ραγδαία), έχεις όλη την κουζίνα δική σου να τα κάνεις λίμπα ! Αγαπημένο “σπορ” !!

Λίγα μυστικά ακόμα

Στην πρωτότυπη συνταγή, αντί για πατάτες, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν white urad daal. Τι είναι, πάλι, ετούτα, θα αναρωτηθείτε. Το ίδιο και εγώ. Ψάχνοντας, βρήκα ότι πρόκειται για κάποιο είδος μικρού όσπριου, που προέρχεται από την Ινδία (καλλιεργείται σε όλη την νότια Ασία), και είναι γνωστό και με το όνομα “λευκές φακές”. Εάν το βρείτε σε κάποιο ντελικατέσεν, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε τον “ίσιο δρόμο”, εγώ προτίμησα την “οδό της πατάτας”.Το καλαμπόκι που χρησιμοποίησα εγώ, και πρότεινε η αγγλο-γαλλική συνταγή (δείτε εδώ, και εδώ, έχει μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες), ήταν από κονσέρβα. Μπορεί, όμως, κανείς να αγοράσει φρέσκο καλαμπόκι και αφού το βράσει να χρησιμοποιήσει 200 γρ. από τους σπόρους του.Η κρεμώδης υφή, η γλυκιά γεύση του καλαμποκιού, η αντίθεση ανάμεσα στην ζεστή σούπα και την παγωμένη σαντιγί (σε συνδυασμό και με την περίεργη ψυχική κατάσταση που διαμορφώνει κανείς όταν είναι μόνος μέσα στο σπίτι .....), με κατέκτησαν !!Σημειώστε εάν σας ενδιαφέρει, ότι οι ποσότητες ορισμένων υλικών που εμφανίζονται στη συνταγή είναι ελαφρά αλλαγμένες σε σχέση με εκείνες της πρωτότυπης. Πράγματι, μείωσα την ποσότητα του καλαμποκιού, αυξάνοντας ταυτόχρονα αυτήν της πατάτας, και προσέθεσα και το κρεμμύδι που δεν υπήρχε, πιστεύοντας ότι έτσι θα την γλυκάνω περισσότερο. Έδωσα και λίγο χρώμα και άρωμα περισσότερο με 2 (αντί ενός) micro-φακελάκια κρόκου (Και ας έχει 2.580 € (!!!) το κιλό ...). Δεν το μετάνιωσα για τις αλλαγές μου, εσείς, βέβαια, είστε ελεύθεροι να επιλέξετε ποιόν δρόμο θα ακολουθήσετε. Οι ποσότητες της πρωτότυπης συνταγής, όπου είναι διαφορετικές, εμφανίζονται μέσα σε παρενθέσεις στη λίστα των υλικών.Εάν την προορίσετε για μικρά παιδιά, μπορείτε να αφήσετε την σκόνη της καυτερής πιπερίτσας στην ποσότητα που αναφέρω, αντικαταστήσετε όμως εκείνη της τελικής διακόσμησης με σκόνη γλυκιάς πάπρικας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
4 φλυτζάνια για καπουτσίνο
  1. 150 γρ προβρασμένο καλαμπόκι (200 γρ.)
  2. 250 γρ. βρασμένες πατάτες (200 γρ)
  3. 1 μέτριο κρεμμύδι (ΔΕΝ προβλεπόταν)
  4. 200 ml γάλα (ή και κρέμα γάλακτος)
  5. 200 ml ζωμό χορταρικών
  6. 1/4 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπερίτσα σε σκόνη (τσίλι)
  7. λίγο αλάτι και πιπέρι
  8. 100 ml κρέμα γάλακτος πολύ κρύα
  9. 2 πρέζες κρόκου Κοζάνης (ίσα-ίσα στην άκρη από το κουταλάκι) (1 πρέζα)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης μέσα στα 100 ml της κρέμας γάλακτος, ανακατεύουμε απαλά και το αφήνουμε να την αρωματίσει για 10-15 λεπτά μέσα στην κατάψυξη (προσοχή να μη την ξεχάσετε περισσότερο και έχουμε δράματα μετά.....).

  2. 2

    Σε ένα κατσαρόλι, αρκετά ευρύχωρο για να τα χωρέσει όλα, ρίχνουμε τον ζωμό των χορταρικών με το γάλα και τα ανακατεύουμε.

  3. 3

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο σε λωρίδες και το καλαμπόκι,

  4. 4

    Τις πατάτες (βρασμένες σε σημείο που να έχουν μαλακώσει αρκετά, όχι όμως και να βράσουν τελείως) και, τέλος, το αλάτι, το πιπέρι,

  5. 5

    Και την σκόνη της καυτερής κόκκινης πιπεριάς.

  6. 6

    Τα φέρνουμε σε βρασμό, οπότε και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγο-μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

  7. 7

    Μετά το 10-λεπτο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το περιεχόμενό της να χλιαρύνει.

  8. 8

    Αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε μπλέντερ και δουλεύουμε, πολτοποιώντας το,

  9. 9

    Έως ότου μετατραπούν τα υλικά σε μία απαλή και ομοιογενή κρέμα.

  10. 10

    Προσθέτουμε (μία σταλίτσα) αλάτι στην κρύα (και αρωματισμένη με τον κρόκο) κρέμα γάλακτος και την κτυπούμε με το σύρμα να αφρατέψει σε αραιή σαντιγί (όχι όμως και να σφίξει πολύ, πρέπει να παραμείνει απαλή και αφράτη).

  11. 11

    Αδειάζουμε τώρα την σούπα μας μέσα σε μπολ

  12. 12

    (ή φλυτζάνι, για να είναι πιο εύκολος ο συνειρμός) και από πάνω της μοιάζουμε την κτυπημένη κρέμα γάλακτος. Διακοσμούμε πασπαλίζοντας με λίγη σκόνη καυτερής πιπερίτσας.

  13. 13

    Η “σούπα - Capuccino” είναι έτοιμη να κατακτήσει (αφού πρώτα τους “μπερδέψει”, τους εκπλήξει και τους “κεντρίσει”) τους συνδαιτυμόνες σας.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (4)

popi_k
popi_k @cook_8469148
Μιαμ φαίνεται τέλεια! Θα την δοκιμάσω άμεσα! Να ρωτήσω κάτι μόνο,σιχαίνομαι τον κρόκο, μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι?γιατί αν παραληφθεί δε θα έχει έντονο άρωμα από κάτι!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens