Σούπα τραχανά απλή

Bαθμολογία: 4.6786
       
 
56 ψήφοι
Ermioni, 11.02.09
Σούπα τραχανά απλή
photo: golfo

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλυτζανι τραχανα
  • 4 φλυτζανια νερο
  • αλατι
  • πιπερι
  • βουτυρο ή λαδι
  • τυρι (αναλογα με τις προτιμισεις μας, ταιριαζουν ολα τα τυρια)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σούπες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Ζυμαρικά
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 13' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ριχνουμε το νερο στην κατσαρολα και αμεσως, ενω το νερο ειναι κρυο, ριχνουμε και τον τραχανα!
  2. Ανακατευουμε καλα σε μετρια σκαλα προσθετουμε το αλατι, το πιπερι και το βουτυρο και βραζουμε για 10 με 15 λεπτα ανακατευοντας συνεχως!
  3. Τελος μολις ειναι ετοιμο ριχνουμε και το τυρακι μας και ειναι ετοιμο να καταναλωθει!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορουμε ακομη κατα την βραση να ριξουμε και γαλα ή και γιαουρτι! Το τυρι που θα διαλεξουμε ειναι οση ποσοτητα θελουμε και οτι τυρι θελουμε! καλη σας ορεξη!!!

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Ο τραχανάς έχει μεγαλώσει γενιές ολόκληρες. Προτιμήστε χαμηλό σε λιπαρά τυρί, καθώς ήδη περιέχονται πολλά κορεσμένα λιπαρά- όχι ό, τι καλύτερο για το λιπιδαιμικό μας προφίλ.

Σχετικές συνταγές

    67 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από kessy, 19-2-09  
    πολύ νόστιμη και θρεπτική συνταγή.Εγώ όταν βράζει ρίχνω 1 φλιτζανάκι γάλα φρέσκο ( έτσι λεει ο Τσελεμεντές)
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 19-2-09  
    μπαραβο για ακομη μια φορα Ερμιονη
    ο τραχανας ειναι το αγαπημενο μου φαγητο
    ριχνω στο τελος του βρασμου φρεσκοτριμμενο μοσχοκαρυδο και μου αρεσει πολυ
    επισης πολυ μου αρεσει κοκκινιστος με κοκκορα αλλα και με μελιτζανα
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 19-2-09  
    να εισαστε καλα κοριτσια για τα πιρουνακια
    ξεχασα να γραψω πως στην Καρδιτσα ζεματιζουν σε ενα μπρικι λιγο λαδι ή βουτυρο και το ριχνουν πανω στον τραχανα οπως και μπουκιτσες ψωμι!
    επεισης να πω πως το γλυτζανι του μετρηματος δεν εχει σημασια εαν ειναι τσαγιου ή του καφε αρκει με την κουπα που θα μετρησουμε το νερο να μετρησουμε και τον τραχανα(μπορειτε να βαλετε και 6 φλυτζανια νερο και 1,5 τραχανα για παραπανω ποσοτητα)
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-2-09  
    Γιατί δεν περιμένουμε να βράση το νερό και μετά να ρίξουμε τον τραχανά?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 23-2-09  
    εγω τον κανω ετσι τον τραχανα γιατι χυλωνει καλυτερα(,μπορεις βεβαια να τον ριξεις και οταν βρασει το νερο!
    #
    Σχόλιο από maria24, 11-3-09  
    στην Χαλκιδική επίσης πρώτα σε λίγο λάδι τσιγαρίζουν 1 φλ. καφέ τραχανά,έπειτα προσθέτουν νερό,αλάτι,τα υπόλοιπα τραχανα και βράζουν.είναι υπέροχα!μπράβο σου που στιρίζεις την πατροπαράδοτη κουζίνα μας!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 11-3-09  
    σε ευχαριστω maria24,καθε περιοχη εχει τα δικα της..
    η πεθερα μου που ειναι απο την Καρδιτσα αφου βρασει ο τραχανας τσιγαριζει λαδι σε ενα μπρικι και το ριχνει μεσα στον τραχανα οπως επεισης κ μπουκιτσες ψωμακι αλλα κ κοκκινο πιπερι....
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    έβαλα και το 1 φλυτζανάκι γάλα και χύλωσε απίστευτα ωραία.Τέλειες αναλογίες
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 25-4-09  
    mitsaki σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια...πραγματι οι αναλογιες κανουν εναν τελειο τραχανα...
    #
    Σχόλιο από golfo, 25-4-09  
    μια χαρα ειναι ο τραχανουλης και ειδικα ο σπιτικος που φτιαχνει η γιαγια τελειος.αν θελετε για πιο νοστιμο καψετε λιγο το λαδακι και ριξτε μεσα οση φετα τυρι σας αρεσει να τσιγαριστει λιγο να μοσχοβολισει και ριξτε το μεσα στο ζεστο τραχανα.μπραβο για τη συνταγη.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 25-4-09  
    Έτσι τον φτιάχνω με προσθήκη γάλακτος και πολύ φέτα.Πραγματικά νόστιμος.
    #
    Σχόλιο από golfo, 26-9-09  
    παρα πολυ ωραια συνταγη για τραχανα.
    εγω βαζω κι ενα φλιτζανι γαλα γιατι χυλωνει και γλυκαινει παιρνοντας ωραιο χρωμα και γευση.
    οτι πιο υγειινο για τα παιδια.
    #
    Σχόλιο από ansou, 27-9-09  
    Σημερα εφτιαξα κι εγινε πολυ πολυ ωραιος!!Παραδοσιακη συνταγη!!Μπραβο!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 4-10-09  
    #
    Σχόλιο από Ginger, 14-10-09  
    Τώρα που αρχίζει και κρυώνει ο καιρός ο τραχανάς είναι ό,τι πρέπει! Κι εγώ με γάλα τον φτιάχνω, χωρίς βούτυρο ή λάδι, και μετά βάζω φέτα στο πιάτο. Είναι τέλειος!
    #
    Σχόλιο από millou, 2-11-09  
    Εμείς στη Μυτιλήνη προσθέτουμε στο τέλος και λίγο δυόσμο!!!!!Ταιριάζει πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 3-11-09  
    Έτσι τον κάνω κι εγώ. Μου αρέσει όμως να βάζω και λίγη ρίγανη. Ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα!
    #
    Σχόλιο από Alexio, 30-3-10  
    #
    Σχόλιο από aara, 29-6-10  
    μπορεις να προσθέσεις και κύβο λαχανικών για περισσότερη γεύση!
    #
    Σχόλιο από viki, 15-10-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    56 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 19-2-09  
    μπαραβο για ακομη μια φορα Ερμιονη
    ο τραχανας ειναι το αγαπημενο μου φαγητο
    ριχνω στο τελος του βρασμου φρεσκοτριμμενο μοσχοκαρυδο και μου αρεσει πολυ
    επισης πολυ μου αρεσει κοκκινιστος με κοκκορα αλλα και με μελιτζανα
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 19-2-09  
    να εισαστε καλα κοριτσια για τα πιρουνακια
    ξεχασα να γραψω πως στην Καρδιτσα ζεματιζουν σε ενα μπρικι λιγο λαδι ή βουτυρο και το ριχνουν πανω στον τραχανα οπως και μπουκιτσες ψωμι!
    επεισης να πω πως το γλυτζανι του μετρηματος δεν εχει σημασια εαν ειναι τσαγιου ή του καφε αρκει με την κουπα που θα μετρησουμε το νερο να μετρησουμε και τον τραχανα(μπορειτε να βαλετε και 6 φλυτζανια νερο και 1,5 τραχανα για παραπανω ποσοτητα)
    #
    Σχόλιο από maria24, 11-3-09  
    στην Χαλκιδική επίσης πρώτα σε λίγο λάδι τσιγαρίζουν 1 φλ. καφέ τραχανά,έπειτα προσθέτουν νερό,αλάτι,τα υπόλοιπα τραχανα και βράζουν.είναι υπέροχα!μπράβο σου που στιρίζεις την πατροπαράδοτη κουζίνα μας!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 11-3-09  
    σε ευχαριστω maria24,καθε περιοχη εχει τα δικα της..
    η πεθερα μου που ειναι απο την Καρδιτσα αφου βρασει ο τραχανας τσιγαριζει λαδι σε ενα μπρικι και το ριχνει μεσα στον τραχανα οπως επεισης κ μπουκιτσες ψωμακι αλλα κ κοκκινο πιπερι....
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    έβαλα και το 1 φλυτζανάκι γάλα και χύλωσε απίστευτα ωραία.Τέλειες αναλογίες
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 25-4-09  
    mitsaki σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια...πραγματι οι αναλογιες κανουν εναν τελειο τραχανα...
    #
    Σχόλιο από golfo, 25-4-09  
    μια χαρα ειναι ο τραχανουλης και ειδικα ο σπιτικος που φτιαχνει η γιαγια τελειος.αν θελετε για πιο νοστιμο καψετε λιγο το λαδακι και ριξτε μεσα οση φετα τυρι σας αρεσει να τσιγαριστει λιγο να μοσχοβολισει και ριξτε το μεσα στο ζεστο τραχανα.μπραβο για τη συνταγη.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 25-4-09  
    Έτσι τον φτιάχνω με προσθήκη γάλακτος και πολύ φέτα.Πραγματικά νόστιμος.
    #
    Σχόλιο από golfo, 26-9-09  
    παρα πολυ ωραια συνταγη για τραχανα.
    εγω βαζω κι ενα φλιτζανι γαλα γιατι χυλωνει και γλυκαινει παιρνοντας ωραιο χρωμα και γευση.
    οτι πιο υγειινο για τα παιδια.
    #
    Σχόλιο από ansou, 27-9-09  
    Σημερα εφτιαξα κι εγινε πολυ πολυ ωραιος!!Παραδοσιακη συνταγη!!Μπραβο!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 4-10-09  
    #
    Σχόλιο από Ginger, 14-10-09  
    Τώρα που αρχίζει και κρυώνει ο καιρός ο τραχανάς είναι ό,τι πρέπει! Κι εγώ με γάλα τον φτιάχνω, χωρίς βούτυρο ή λάδι, και μετά βάζω φέτα στο πιάτο. Είναι τέλειος!
    #
    Σχόλιο από millou, 2-11-09  
    Εμείς στη Μυτιλήνη προσθέτουμε στο τέλος και λίγο δυόσμο!!!!!Ταιριάζει πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 3-11-09  
    Έτσι τον κάνω κι εγώ. Μου αρέσει όμως να βάζω και λίγη ρίγανη. Ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα!
    #
    Σχόλιο από Alexio, 30-3-10  
    #
    Σχόλιο από viki, 15-10-10  
    #
    Σχόλιο από elianaaa, 23-10-10  
    μόλις τελείωσα μόνη μου το κατσαρολάκι..!! δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο λοιπόν για να δικαιολογήσω την βαθμολογία μου..
    #
    Σχόλιο από thomaei, 11-11-10  
    #
    Σχόλιο από BigBites, 21-1-11  
    πολυ νοστιμος τραχανας!!!
    επισης κ εγω οπως προειπαν κ αλλοι καλοφαγαδες(!!!) της παρεας μας προσθετω ενα φλυτζανι γαλα κ γινεται πολυ νοστιμος!!!
    εβαλα 4 πιρουνακια...με γαλα βαζω 5!! :)
    #
    Σχόλιο από Ligeia, 14-6-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-2-09  
    Γιατί δεν περιμένουμε να βράση το νερό και μετά να ρίξουμε τον τραχανά?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 23-2-09  
    εγω τον κανω ετσι τον τραχανα γιατι χυλωνει καλυτερα(,μπορεις βεβαια να τον ριξεις και οταν βρασει το νερο!
    #
    Σχόλιο από manosmarianthi, 22-9-11  
    Ήταν πολύ ωραία η συνταγή...την έκανα.Απλά μου φάνηκε κάπως "άδεια".Δεν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κάτι άλλο ώστε να γίνει πιο ωραία;
    #
    Σχόλιο από suntages1, 4-3-13  
    Καλημέρα , μπορώ να μην βάλω τυρί ;;;
    Αν μπορείτε απαντήστε μου γρήγορα
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 4-3-13  
    Καλημέρα, ναι το τυρί είναι προαιρετικό κ δεν χρειάζεται να βάλετε!

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από kessy, 19-2-09  
    πολύ νόστιμη και θρεπτική συνταγή.Εγώ όταν βράζει ρίχνω 1 φλιτζανάκι γάλα φρέσκο ( έτσι λεει ο Τσελεμεντές)
    #
    Σχόλιο από aara, 29-6-10  
    μπορεις να προσθέσεις και κύβο λαχανικών για περισσότερη γεύση!
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 11-11-10  
    τέλειος ο τραχανάς, τα 4 πηρουνάκια είναι γιατί εγω θεωρώ πως γίνετια τέλειο μονο με την προσθήκη γάλακτος στο τέλος,, ( που εσύ έχεις προαιρετική),,,,,,,,Μάλιστα το γάλα βάζουμε όσο να αλλάξει κανονικά το χρώμα και να γίνει κανονικό λευκο του γάλακτος ( να μη καταλαβαίνεις ότι είχε και νερό πριν και το ψήνουμε όσο να χυλώσει
    #
    Σχόλιο από kourkou, 16-1-11  
    Καλησπέρα! Ειναι η πρώτη μου παρέμβαση στην παρέα, αν και παρακολουθώ το site εδω και πολύ καιρό. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την τελευταία μου τυχαία "ανακάλυψη". Έβαλα στον τραχανά τυρί κρέμα - δεν είχα φέτα ούτε γάλα, αλλά ένα πολύ δυνατό κρυολόγημα - και το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο! Αν το δοκιμάσει κάποιος, θα ήθελα να μας πει τη γνώμη του.
    #
    Σχόλιο από tonaki2009, 7-11-12  
    εμείς το κάνουμε κάπως διαφορετικά: βάζω στην αρχή λίγο απ το τραχανά με ελαιόλαδο πάντα και το καβουρντίζω έως να γίνει καφέ και μετά προσθέτω το νερό και τον υπόλοιπο τραχανά χωρίς γάλα φυσικά. Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 1-11-13  
    Eτσι τον κανω κι εγω..Δοκιμαστε οοταν ειναι ετοιμος,σε 1 τηγανακι να τσιγαρισετε αρκετα κρεμμυδι να καραμελωσει και να το προσθεσετε με το λαδακι του στη σουπα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Συμβουλές για νόστιμες σούπες
    Οι σούπες γίνονται όταν βράζουμε κάποιο στερεό ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σάλτσες - Σούπες
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    ΦΑΓΗΤΑ
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της maand_
    Σούπες
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της JennyIlio
    Σούπα
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της ioannakara
    Αγαπημένα φαγητά
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της karavour