Σουπιά στο μελάνι της

8 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
Greenpeace
Greenpeace @cook_8514247
Αθήνα,

Αυτή είναι μία παραδοσιακή συνταγή από το νησί της Άνδρου, στην Ελλάδα. Ενώ σε κάποιους ίσως δεν αρέσει καθόλου το μελάνι της σουπιάς, ο ντόπιος ψαράς χαμηλής έντασης, Δημήτρης Ζάννες, μας διαβεβαιώνει ότι η γλύκα των κρεμμυδιών και το λευκό κρασί θα κερδίσουν ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς. Ο Δημήτρης βγαίνει στη θάλασσα λίγες ώρες κάθε μέρα με το δεκάμετρο αλιευτικό του σκάφος. Χρησιμοποιεί εργαλεία που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού τα αλιευτικά του δίχτυα είναι στατικά και έχουν «μάτια» αρκετά μεγάλα ώστε να αφήνουν όλα τα νεογνά ψάρια να κολυμπούν μέσα τους χωρίς να πληγωθούν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 1/2 κιλό σουπιά, αλιευμένη με εργαλεία χαμηλής έντασης
  2. 1 λίτρο λευκό κρασί
  3. 1 μεγάλο κρεμμύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τις σουπιές στην κατάψυξη για λίγες ώρες, για να γίνει πιο εύκολο να αφαιρεθούν οι σακούλες με το μελάνι.

  2. 2

    Βγάζουμε τις σουπιές από την κατάψυξη, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.

  3. 3

    Αφαιρούμε τις σακούλες με το μελάνι και τις βάζουμε σε ένα μικρό φλυτζάνι.

  4. 4

    Αφαιρούμε το κόκκαλο από τις σουπιές. Τις πλένουμε ξανά και τις κόβουμε σε κομμάτια.

  5. 5

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με ελαιόλαδο στο τηγάνι.

  6. 6

    Προσθέτουμε τα κομμάτια από τις σουπιές. Τα σωτάρουμε και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν, μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία και οι σουπιές να αλλάξουν χρώμα. Αυτό θα πάρει περίπου 15 λεπτά.

  7. 7

    Προσθέτουμε το κρασί σιγά-σιγά. Αφού υποχωρήσει ο ατμός, προσθέτουμε νερό και τις σακούλες με το μελάνι. Ανακατεύουμε μέχρι να αραιώσουν.

  8. 8

    Καρυκεύουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

  9. 9

    Όταν μαλακώσουν οι σουπιές, σπάμε τις σακούλες με το μελάνι και τις αφήνουμε να χυθούν μέσα στο σκεύος. Σερβίρουμε με ρύζι.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

Greenpeace
Greenpeace @cook_8514247
στις
Αθήνα,