Σουπιές ή χταπόδι στιφάδο

Bαθμολογία: 4.875
       
 
32 ψήφοι
Τράγα, 18.11.08

Περιγραφή

Είναι μια συνταγή από το βιβλίο Κρητική παραδοσιακή κουζίνα...είναι εξαιρετικό βιβλίο αξίζει να το έχετε!

Σουπιές ή χταπόδι στιφάδο
photo: zanice

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό σουπιές ή χταπόδι
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 4-5 κουταλιές ξύδι
  • 1 κουταλια πελτέ ή 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • αλάτι, πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Κρητική
Δυσκολία: Εύκολο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, ρίχνουμε τις σουπιές και τσιγαρίζουμε μέχρι να πιουήν τα υγρά τους.
  3. Προσθέτουμε το ξύδι, τη ντομάτα, τη δάφνη, λίγο αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.
  4. Ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν το κάνουμε με χταπόδι, απλώς αντικαθιστούμε τις σουπιές με χταπόδι. Η εκτέλεση είναι ίδια.

Σχετικές συνταγές

    42 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 18-11-08  
    Εδώ και ένα μήνα θέλω να φτιάξω σουπιές .
    Θα τις φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία (αύριο-μεθαύριο )
    Θα τις κάνω όπως ακριβός γράφεις .
    Θέλω να είναι μαλακές .η ώρα θα είναι αυτή που γράφεις ;
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 18-11-08  
    ΑΛΕΞ μου μεχρι να πιουν τα ζουμια τους θελει κανα 20 λεπτακι και μιση ωριτσα μετα! εμενα μου βγαινουν πολυ μαλακες!...προχθες που τις εφτιαξα και μου ειχε περισσεψει λιγο την επομενη εφτιαξα πενες βραστες και τις εβαλα για σαλτσα απο πανω και ηταν θεικο!!!
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 19-11-08  
    Πολύ καλή συνταγή Μπράβο! Την φτιάχνω και εγώ τώρα τη νηστεία!!
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 8-12-08  
    Οι σουπιές σου ήταν άπεχτες και πολλή εύκολες να φανταστής ότι η σύζυγος που δεν τρώει θαλασσινά έφαγε δυο πιάτα.
    #
    Σχόλιο από kessy, 20-2-09  
    εξαιρετική συνταγή την οποία φτιάχνω καθε Κ.Δευτέρα.Παααααααρα πολύ νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από ΑΝΤΟΝΑΡΑΣ, 4-4-09  
    #
    Σχόλιο από ελενι, 13-4-09  
    την εκανα με χταποδι και ηταν πολυ νοστιμη. μπραβο για τις ωραιες συνταγες της παρεας
    #
    Σχόλιο από zanice, 22-7-09  
    Το έκανα σήμερα με χταπόδι και πραγματικά είναι πολύ νόστιμη συνταγή.
    Εβαλα και μπόλικο μαιντανό
    #
    Σχόλιο από zanice, 22-7-09  
    Ξέχασα να πω, πως αφού τσιγάρισα τα κρεμμύδια, το μαιντανό και το χταπόδι τα "εσβησα" με μισό ποτήρι ούζο.
    Εδωσε υπέροχη μυρωδιά.
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 8-12-09  
    Μπράβο και πάλι μπράβο σήμερα το φτιάχνω με χταπόδι (για πολλοστή φορά ) και είναι το τέλειο φαΐ .
    #
    Σχόλιο από Ginger, 8-12-09  
    Το φτιάξαμε την Κυριακή με χταπόδι κι έγινε φανταστικό!
    #
    Σχόλιο από lechaton, 8-12-09  
    To βιβλίο το έχω και εγω είναι καλός συμβουλος!!!Λατρεύω την κρητική κουζινα και με βοηθαει πολύ.Την συνταγη την κανω είναι εξαιρετική και ευκολη
    #
    Σχόλιο από angy85, 8-3-10  
    Τη φτιάχνουμε χρόνια αυτή τη συνταγή και είναι εξαιρετική με χταποδάκι. Εγώ προσθέτω και μπαχάρια αλλά και κανέλα που νομίζω ότι του πάει πολύ.
    #
    Σχόλιο από popina, 18-3-10  
    ειναι απλα τελειοοοοο!!!!
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 19-3-10  
    Παρα πολύ νόστιμο! Εβαλα και λιγο ρίγανη.
    #
    Σχόλιο από machi, 2-4-10  
    Πολύ νόστιμο! Το έκανα με χταπόδι και στο τέλος έβαλα και λίγο κοκκινο κρασί!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Ariaki, 22-4-10  
    Γεια σας ! Σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε κι άλλες συνταγές από το βιβλίο , είναι απόλυτα παραδοσιακές , από κρητικές νοικοκυρές και μαγείρους , όπως μαγειρεύουν καθημερινά εδώ στην Κρήτη . Οι συγγραφείς (με τον Ν. Ψιλάκη είμαστε συνάδελφοι) έχουν κάνει πολύ προσεγμένη δουλειά και έχουν πολύ μεράκι με την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα . Κι εγώ που υποτίθεται ότι λίγο πολύ ξέρω τις παραδοσιακές συνταγές μας , το συμβουλεύομαι πολύ συχνά !
    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 27-6-10  
    Γεία στήν παρέα.
    Το χταπόδι θα βράσει γρήγορα αν το κάνετε ως εξής.
    Βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά,μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνεται το χταπόδι πλημένο,και σκεπάζετε με το καπάκι.
    (Ολλα τα μαλάκια όταν τα βράσετε με νερό σφίγγουν) το χταπόδι θα βγάλει τα ζουμάκια του,αφήστε να τα πιεί,τώρα ρίχνετε το κρασί η το ξύδι,και σκεπάζετε με το καπάκι, σε 15 λεπτάκια θάναι μαλακό, αφρός.
    Τώρα το κόβουμε σε κομάτια και το μαγειρεύουμε όπως μας αρέσει.
    Στο κουκούλι του χταποδιού, εκεί που είναι το μελάνι κολημένο, είναι το χαβιάρι του, (ολιός)
    μην το πετάτε ,έχει ξεχωριστή γεύση.Το ίδιο κάνω και με τις σουπιές.
    Καλό θ΄άναι, αν το χταπόδι είναι φρέσκο, να μείνει λίγο στην κακάψυξη για να βράσει εύκολα, εκτός αν είναι χτυπημένο και σγουρισμένο.
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 12-9-10  
    Αγαπητή Τράγα έκανα την συνταγή με καλαμαράκια και χταπόδι και αυτό προέκυψε επειδή κάποια στιγμή είδα πως έχω λίγα και από τα δυό. Το χταπόδι μόνο απλώς το έβρασα πιο μπροστά .Και το επιπλέον που έβαλα εγώ είναι το μπαχάρι που λατρεύω και νομίζω για στιφάδο είναι τέλειο.Φιλακια από Βόρειο Ανεμο και μένα.
    #
    Σχόλιο από grandchef, 29-11-10  
    To έκανα με χταπόδι που το έβρασα πιο μπροστά μόνο του, και αφού μαλάκωσε το έκοψα και το πρόσθεσα στη σάλτσα μαζί με λίγο ζουμάκι που είχε βγάλει. Πρόσθεσα κόκκινο κρασί και λίγη κανέλα. Ήταν τέλειο :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    40 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 18-11-08  
    Εδώ και ένα μήνα θέλω να φτιάξω σουπιές .
    Θα τις φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία (αύριο-μεθαύριο )
    Θα τις κάνω όπως ακριβός γράφεις .
    Θέλω να είναι μαλακές .η ώρα θα είναι αυτή που γράφεις ;
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 18-11-08  
    ΑΛΕΞ μου μεχρι να πιουν τα ζουμια τους θελει κανα 20 λεπτακι και μιση ωριτσα μετα! εμενα μου βγαινουν πολυ μαλακες!...προχθες που τις εφτιαξα και μου ειχε περισσεψει λιγο την επομενη εφτιαξα πενες βραστες και τις εβαλα για σαλτσα απο πανω και ηταν θεικο!!!
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 19-11-08  
    Πολύ καλή συνταγή Μπράβο! Την φτιάχνω και εγώ τώρα τη νηστεία!!
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 8-12-08  
    Οι σουπιές σου ήταν άπεχτες και πολλή εύκολες να φανταστής ότι η σύζυγος που δεν τρώει θαλασσινά έφαγε δυο πιάτα.
    #
    Σχόλιο από kessy, 20-2-09  
    εξαιρετική συνταγή την οποία φτιάχνω καθε Κ.Δευτέρα.Παααααααρα πολύ νόστιμη!
    #
    Σχόλιο από ΑΝΤΟΝΑΡΑΣ, 4-4-09  
    #
    Σχόλιο από ελενι, 13-4-09  
    την εκανα με χταποδι και ηταν πολυ νοστιμη. μπραβο για τις ωραιες συνταγες της παρεας
    #
    Σχόλιο από zanice, 22-7-09  
    Το έκανα σήμερα με χταπόδι και πραγματικά είναι πολύ νόστιμη συνταγή.
    Εβαλα και μπόλικο μαιντανό
    #
    Σχόλιο από zanice, 22-7-09  
    Ξέχασα να πω, πως αφού τσιγάρισα τα κρεμμύδια, το μαιντανό και το χταπόδι τα "εσβησα" με μισό ποτήρι ούζο.
    Εδωσε υπέροχη μυρωδιά.
    #
    Σχόλιο από ΑΛΕΞ, 8-12-09  
    Μπράβο και πάλι μπράβο σήμερα το φτιάχνω με χταπόδι (για πολλοστή φορά ) και είναι το τέλειο φαΐ .
    #
    Σχόλιο από Ginger, 8-12-09  
    Το φτιάξαμε την Κυριακή με χταπόδι κι έγινε φανταστικό!
    #
    Σχόλιο από lechaton, 8-12-09  
    To βιβλίο το έχω και εγω είναι καλός συμβουλος!!!Λατρεύω την κρητική κουζινα και με βοηθαει πολύ.Την συνταγη την κανω είναι εξαιρετική και ευκολη
    #
    Σχόλιο από angy85, 8-3-10  
    Τη φτιάχνουμε χρόνια αυτή τη συνταγή και είναι εξαιρετική με χταποδάκι. Εγώ προσθέτω και μπαχάρια αλλά και κανέλα που νομίζω ότι του πάει πολύ.
    #
    Σχόλιο από popina, 18-3-10  
    ειναι απλα τελειοοοοο!!!!
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 19-3-10  
    Παρα πολύ νόστιμο! Εβαλα και λιγο ρίγανη.
    #
    Σχόλιο από machi, 2-4-10  
    Πολύ νόστιμο! Το έκανα με χταπόδι και στο τέλος έβαλα και λίγο κοκκινο κρασί!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Ariaki, 22-4-10  
    Γεια σας ! Σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε κι άλλες συνταγές από το βιβλίο , είναι απόλυτα παραδοσιακές , από κρητικές νοικοκυρές και μαγείρους , όπως μαγειρεύουν καθημερινά εδώ στην Κρήτη . Οι συγγραφείς (με τον Ν. Ψιλάκη είμαστε συνάδελφοι) έχουν κάνει πολύ προσεγμένη δουλειά και έχουν πολύ μεράκι με την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα . Κι εγώ που υποτίθεται ότι λίγο πολύ ξέρω τις παραδοσιακές συνταγές μας , το συμβουλεύομαι πολύ συχνά !
    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 27-6-10  
    Γεία στήν παρέα.
    Το χταπόδι θα βράσει γρήγορα αν το κάνετε ως εξής.
    Βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά,μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνεται το χταπόδι πλημένο,και σκεπάζετε με το καπάκι.
    (Ολλα τα μαλάκια όταν τα βράσετε με νερό σφίγγουν) το χταπόδι θα βγάλει τα ζουμάκια του,αφήστε να τα πιεί,τώρα ρίχνετε το κρασί η το ξύδι,και σκεπάζετε με το καπάκι, σε 15 λεπτάκια θάναι μαλακό, αφρός.
    Τώρα το κόβουμε σε κομάτια και το μαγειρεύουμε όπως μας αρέσει.
    Στο κουκούλι του χταποδιού, εκεί που είναι το μελάνι κολημένο, είναι το χαβιάρι του, (ολιός)
    μην το πετάτε ,έχει ξεχωριστή γεύση.Το ίδιο κάνω και με τις σουπιές.
    Καλό θ΄άναι, αν το χταπόδι είναι φρέσκο, να μείνει λίγο στην κακάψυξη για να βράσει εύκολα, εκτός αν είναι χτυπημένο και σγουρισμένο.
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 12-9-10  
    Αγαπητή Τράγα έκανα την συνταγή με καλαμαράκια και χταπόδι και αυτό προέκυψε επειδή κάποια στιγμή είδα πως έχω λίγα και από τα δυό. Το χταπόδι μόνο απλώς το έβρασα πιο μπροστά .Και το επιπλέον που έβαλα εγώ είναι το μπαχάρι που λατρεύω και νομίζω για στιφάδο είναι τέλειο.Φιλακια από Βόρειο Ανεμο και μένα.
    #
    Σχόλιο από grandchef, 29-11-10  
    To έκανα με χταπόδι που το έβρασα πιο μπροστά μόνο του, και αφού μαλάκωσε το έκοψα και το πρόσθεσα στη σάλτσα μαζί με λίγο ζουμάκι που είχε βγάλει. Πρόσθεσα κόκκινο κρασί και λίγη κανέλα. Ήταν τέλειο :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Τράγα, 21-2-13  
    Μπορεί να γίνει και με τους δυο τρόπους!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Mairy Cook, 3-3-14  
    Πολύ νόστιμο έγινε το χταποδάκι μου.Πρόσθεσα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί,2-3 μπαχάρια και λίγο κανελίτσα!Έγινε μούρλιαααα...

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Dikaia
    Ένα βιβλίο 164 αγαπημένων συνταγών, του/της Diane72
    φαγητά
    Ένα βιβλίο 107 αγαπημένων συνταγών, του/της Conna
    ΨΑΡΙΚΑ- ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της hellenlouf
    Για δοκιμη
    Ένα βιβλίο 101 αγαπημένων συνταγών, του/της zefel
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της eugenia kefala