Σουτζουκάκια της νοστιμιάς και της υγείας!
Είναι μια πολύ νόστιμη, ελαφριά και υγιεινή συνταγή.
Λίγα μυστικά ακόμα
Την συνταγή την είχα δεί πριν από 2 περίπου χρόνια στην εκπομπή "Μαγειρεύω οικονομικά" με τον Βυσσαρίωνα Παρθένη. Την παραθέτω με αρκετές τροποποιήσεις που της έκανα, έτσι ώστε να είναι κοντά στα προσωπικά μου γούστα. Η αυθεντική συνταγή είναι εδώ.Ταιριάζει εξαιρετικά με ρύζι. Αν θέλουμε να γίνει νηστίσιμη η συνταγούλα, τότε αφαιρούμε τα αυγά και προσθέτουμε 10 γρ. baking powder. Καλή επιτυχία.
Υλικά
-
Για τα σουτζουκάκια
-
300 γρ. ρεβύθια
-
100 γρ. πλιγούρι
-
3 σκελίδες σκόρδο
-
1 πρέζα κύμινο
-
αλάτι
-
δυόσμο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
-
2 ασπράδια
-
1-2 κ.σούπας αλεύρι
-
Για την σάλτσα
-
1 κρεμμύδι
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
ελαιόλαδο
-
1 κ.σούπας πελτέ
-
2 φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη
-
1 φλ.τσ. pummaro
-
1/2 ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί (νάμμα)
-
κύμινο
-
αλάτι
-
πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Μουλιάζουμε από βραδίς τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό με μια κουταλιά αλάτι.
-
2
Την άλλη μέρα μουλιάζουμε σε νερό βρύσης το πληγούρι για καμία ώρα περίπου, ως να φουσκώσει.
-
3
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα ρεβύθια και το πληγούρι και αλέθουμε στο μπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνει αλοιφή, είναι ωραίο να το νιώθουμε το ρεβύθι στο δόντι.
-
4
Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτουμε τα ασπράδια, το αλεύρι, αλάτι, κύμινο και δυόσμο και ζυμώνουμε.
-
5
Σε μια κατσαρόλα στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μας και το σκόρδο τριμμένα στον τρίφτη.
-
6
Προσθέτουμε και ψήνουμε για λίγο τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα και το πουμαρό, το γλυκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε, το κύμινο και την κανέλα και αφήνουμε να σιγοβράζει.
-
7
Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρώς.
-
8
Προσθέτουμε στην σάλτσα που βράζει και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Σχόλια