Σουτζουκάκια

Bαθμολογία: 4.625
       
 
24 ψήφοι
MAGEIRISSA, 17.01.08

Περιγραφή

Από τη Σμυρνιά γιαγιά μου.

Σουτζουκάκια

Τι χρειαζόμαστε:

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμύδι μικρό τριμμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1/2 κ.γ. κίμινο τριμμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο λάδι
  • ελάχιστη φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 πιπεριά πράσινη χοντροκομμένη
  • 3-4 σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά κέτσαπ
  • ντομάτα φρεσκοκομμένη ή 2 κουταλιές πελτέ αραιωμένο με 1/2 ποτήρι νερό
  • λίγο ταμπάσκο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Μέθοδος: Τηγανιού
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Σκόρδο
Φτιάχνει: 4-6 πιάτα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ζυμώνουμε καλά τον κιμά με το κρεμύδι,σκόρδο,το κίμινο,το αλάτι-πιπέρι και το λάδι προσθέτουμε στο τέλος λίγη φρυγανιά. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ωρίτσα.
Βήμα 2
2) Πλάθουμε σουτζουκάκια μεγέθους περίπου 2 δακτύλων
Βήμα 3
3) και τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές (τα σουτζουκάκια μαζεύουν στο τηγάνισμα). Τα βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 4
4) Ρίχνουμε 3 κουταλιές καθαρό λάδι σε βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά την πιπεριά.
Βήμα 5
5) Ρίχνουμε τη ντομάτα και αφήνουμε να βράσει δυνατά σκεπασμένο για 1/4 της ώρας,ρίχνουμε στη σάλτσα λίγο κίμινο,σκόρδο τριμμένο, αλάτι πιπέρι, λίγο ταμπάσκο και την κέτσαπ. Ελέγχουμε το φαί μη σωθεί το νερό του.
Βήμα 6
6) Στο τέλος ρίχνουμε και τα τηγανιτά σουτζουκάκια στη σάλτσα να πάρουν 2-3 βράσεις. Καλή σας όρεξη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στον κιμά μπορούμε να ανακατέψουμε και λίγο χοιρινό. Προσέχουμε η σάλτσα του φαγητού να δέσει ελαφρά (να έχει νεράκι) γιατί τα σουτζουκάκια πίνουν λίγη από αυτή. Σερβίρουμε το φαί με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Μπορούμε να περιορίσουμε τα ζωικά λιπαρά της συνταγής επιλέγοντας έναν κιμά από άπαχο μέρος του μοσχαριού (π.χ. σπάλα)

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε φρυγανιά χωρίς γλουτένη
  • Ελέγξτε τα μπαχαρικά και τον πελτέ αν είναι εμπορίου.

Σχετικές συνταγές

    50 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από asproyla, 17-1-08  
    Αντί για φρυγανιά μπορείς να μουλιάσεις λίγο ψωμί σε κόκκινο κρασί.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 17-1-08  
    Γεια σου ρε πατριδα,νομιζω εχω δικαιωμα να βαθμολογησω ,μια το φτιαχνουμε ιδιο.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 17-1-08  
    Έχω την εντύπωση ότι τα σμυρνέικα δεν θέλουν κρεμμύδι, μόνο σκόρδο. Και κύμινο, φυσικά. Επίσης, αν μου επιτρέπετε, να πω ότι μάλλον τα παραδοσιακά σουτζουκάκια δεν χρειάζονται κέτσαπ και ταμπάσκο. Εμείς δεν βάζουμε ούτε πιπεριά, αλλά προσθέτουμε κόκκινο κρασί. Όλα, βέβαια, είναι θέμα γούστου.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 17-1-08  
    Εχεις δικιο,απλως οι μεταγενεστερες νοικοκυρες το εξελιξανε ,βαλανε πινελιες δικες τους ,το κρεμμυδι και το κιμινο ειναι βασικα συν το σκορδο .
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 17-1-08  
    Συμφωνώ με τη φίλη Ντίνα,η γιαγιά όταν έφτιαχνε τη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα,πρόσθεται και λίγη ζάχαρη.
    Οσο για το κρεμύδι είναι δικιά μου πινελιά μου άρεσε περισσότερο έτσι!
    #
    Σχόλιο από Valandil, 27-6-08  
    Πολύ ωραία η συνταγή, αλλά με χαλάει λίγο η πιπεριά κ το κρεμμυδι. Προτιμώ το ΠΟΛΥ σκορδο :)
    Είναι ένα από τα αγαπημενα μου. Εγώ δε χρησιμοποιώ φρυγανιά, αλλά μουλιάζω ψωμί σε κόκκινο κρασάκι. Τα απογειώνει τελείως!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 27-6-08  
    και γω με κόκκινο κρασί και σκόρδο τα κάνω χωρίς κρεμμύδι, αλλά με κύμινο στην σάλτσα της ντομάτας και πάντα φρέσκια!!! άλλη γεύση!! Κλασική συνταγή περασμένη από γενιά σε γενιά!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 2-11-08  
    Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα εγώ πάντα αντί να τα τηγανίσω τα ψήνω σε ταψάκι στο γκρίλ του φούρνου αλειμμένα με λαδάκι και μετά εκεί στο ίδιο ταψί τα περιχύνω με τη σαλτσούλα και τα ψήνω στο φούρνο για μισή ωρίτσα. Γίνονται φανταστικά;-)
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 16-12-08  
    Επειδή έχω γιαγιά Σμυρνιά τα σουτζουκάκια δε νοείται να έχουν τίποτε περισσότερο από κιμά, ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί, σκόρδο,αλάτι και κύμινο. Κάποιες συνταγές δε γίνεται να τις αλλάζουμε!!!Κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα στα κεφτεδάκια και όχι στα σουτζουκάκια!!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 16-12-08  
    mitsaki δεν ξέρω αν χρειάζεται ή όχι κρεμύδι, επειδή έτσι τα έμαθα, από τη Σμυρνιά δικιά μου γιαγιά, στη γεύση μου είναι τέλεια!
    Θα δοκιμάσω όμως και τη δικιά σου εκδοχή.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 16-12-08  
    Μπορεί να είναι πεντανόστιμα αναμφίβολα, απλά δεν είναι τα αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια...Είναι κάτι άλλο πολύ νόστιμο ίσως αλλά όχι σουτζουκάκια σμυρνέικα!Αν θέλουμε να διασώσουμε κάποιες αυθεντικές συνταγές χωρίς τις παραλλαγές που έχουν υποστεί στη πορεία του χρόνου...
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 17-12-08  
    asproyla , Ginger, Valandil...Με καλύψατε απολύτως κι' εγώ αυτά θα έγραφα, Ιδιεταίρως για το...κετσαπ.
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 17-12-08  
    σουτσουκακια σμυρνεικα παιδια με κρεμυδι και πιπεριες δεν γινονται απλα ειναι μια παραλλαγη οπως αρεσει στον καθενα η μαγειρικη θελει φαντασια τα κλασσικα σουτσουκακια θελουν σκορδο κιμινο αλατι πιπερι λιγο ψωμι η φρυγανια και αυτα μουλιασμενα σε κοκκινο κρασι οσο για την σαλτσα απλη κλασικη εκει μπορουμε να βαλουμε κρεμυδι λιγο μπαχαρι
    #
    Σχόλιο από feanor, 30-12-08  
    Γεία σας!Για την σάλτσα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κλαράκι κανέλλα για καλύτερο άρωμα;Έπείσης μέσα στο κιμά βάζω και μοσχοκάρυδο τριμμένο και γίνονται πίο αρωματικά.
    #
    Σχόλιο από MABO, 9-2-09  
    Οι αυθεντικές συνταγές καλύτερα να παραμένουν όπως είναι χωρίς παραλλαγές όπως πολλοί παρατήρησαν. Βέβαια περί ορέξεως ουδείς λόγος. Όμως ας δίνουμε έναν άλλο τίτλο. Θέλω να σημειώσω ότι εγώ ρίχνω και στη σάλτσα κρασί κόκκινο και ότι νομίζω πως αν ρίξουμε φρεσκοτριμμένο κύμινο τότε το άρωμά του είναι μοναδικό.
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 5-3-09  
    Μαγείρισσά μου, ωραία θα είναι τα σουντζουκάκια σου, όπως και πολλές άλλες συνταγές που έχεις δώσει,αλλά όχι, αυτά δεν είναι Σμυρναίικα σουντζουκάκια.Τα σμυρναίικα θέλουν μοσχαρίσιο κιμά, λίγο χοιρινό κιμά, αλάτι,πιπέρι, κύμινο και σκόρδο.΄Ουτε ψωμί, ούτε φρυγανιά θέλουν. Η δε σάλτσα γίνεται μόνο με φρέσκια ντομάτα και λίγο πελτέ. Απλά και νόστιμα. Και επίτρεψέ μου να τα ξέρω από πρώτο χέρι, μιας και οι δυο μου γονείς ήταν Μικρασιάτες.
    #
    Σχόλιο από oneiro, 4-7-09  
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-10-09  
    Λια μου υπεροχα τα σουτζουκακια σου!!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 6-10-09  
    Κορίτσια χαίρομαι που σας αρέσαν!
    #
    Σχόλιο από john55, 11-2-10  
    πάρα πολύ καλή η συνταγή σου...
    Και μιας και άνοιξα αυτόν τον σχολιασμό θέλω να σας πω ότι αρκετές φορές έχω δοκιμάσει και έχω φτιάξει σουτζουκάκια χρησιμοποιώντας όμως ένα μείγμα κιμά που βρίσκω έτοιμο σε κάποιο μαγαζί των Αθηνών το οποίο όμως μείγμα το κάνουν με μια συνταγή που προέρχεται από την Ρουμανία και ψήνουν κάτι μπιφτέκια που τα ονομάζουν Μίτσι μιλάμε μια πάρα πολύ φανταστική γεύση που σηκώνει και αρκετό κρασί...
    Άν στην περιοχή που μένει κάποιος υπάρχει δυνατότητα να βρει αυτό το μείγμα κιμά ( εγώ μάλιστα από εκεί που το αγοράζω της περισσότερες ημέρες είναι κομμένο την ίδια ημέρα) ας δοκιμάσει και δεν θα χάσει.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    47 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 17-1-08  
    Γεια σου ρε πατριδα,νομιζω εχω δικαιωμα να βαθμολογησω ,μια το φτιαχνουμε ιδιο.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 17-1-08  
    Έχω την εντύπωση ότι τα σμυρνέικα δεν θέλουν κρεμμύδι, μόνο σκόρδο. Και κύμινο, φυσικά. Επίσης, αν μου επιτρέπετε, να πω ότι μάλλον τα παραδοσιακά σουτζουκάκια δεν χρειάζονται κέτσαπ και ταμπάσκο. Εμείς δεν βάζουμε ούτε πιπεριά, αλλά προσθέτουμε κόκκινο κρασί. Όλα, βέβαια, είναι θέμα γούστου.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 17-1-08  
    Εχεις δικιο,απλως οι μεταγενεστερες νοικοκυρες το εξελιξανε ,βαλανε πινελιες δικες τους ,το κρεμμυδι και το κιμινο ειναι βασικα συν το σκορδο .
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 17-1-08  
    Συμφωνώ με τη φίλη Ντίνα,η γιαγιά όταν έφτιαχνε τη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα,πρόσθεται και λίγη ζάχαρη.
    Οσο για το κρεμύδι είναι δικιά μου πινελιά μου άρεσε περισσότερο έτσι!
    #
    Σχόλιο από Valandil, 27-6-08  
    Πολύ ωραία η συνταγή, αλλά με χαλάει λίγο η πιπεριά κ το κρεμμυδι. Προτιμώ το ΠΟΛΥ σκορδο :)
    Είναι ένα από τα αγαπημενα μου. Εγώ δε χρησιμοποιώ φρυγανιά, αλλά μουλιάζω ψωμί σε κόκκινο κρασάκι. Τα απογειώνει τελείως!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 27-6-08  
    και γω με κόκκινο κρασί και σκόρδο τα κάνω χωρίς κρεμμύδι, αλλά με κύμινο στην σάλτσα της ντομάτας και πάντα φρέσκια!!! άλλη γεύση!! Κλασική συνταγή περασμένη από γενιά σε γενιά!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 2-11-08  
    Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα εγώ πάντα αντί να τα τηγανίσω τα ψήνω σε ταψάκι στο γκρίλ του φούρνου αλειμμένα με λαδάκι και μετά εκεί στο ίδιο ταψί τα περιχύνω με τη σαλτσούλα και τα ψήνω στο φούρνο για μισή ωρίτσα. Γίνονται φανταστικά;-)
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 16-12-08  
    Επειδή έχω γιαγιά Σμυρνιά τα σουτζουκάκια δε νοείται να έχουν τίποτε περισσότερο από κιμά, ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί, σκόρδο,αλάτι και κύμινο. Κάποιες συνταγές δε γίνεται να τις αλλάζουμε!!!Κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα στα κεφτεδάκια και όχι στα σουτζουκάκια!!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 16-12-08  
    mitsaki δεν ξέρω αν χρειάζεται ή όχι κρεμύδι, επειδή έτσι τα έμαθα, από τη Σμυρνιά δικιά μου γιαγιά, στη γεύση μου είναι τέλεια!
    Θα δοκιμάσω όμως και τη δικιά σου εκδοχή.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 16-12-08  
    Μπορεί να είναι πεντανόστιμα αναμφίβολα, απλά δεν είναι τα αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια...Είναι κάτι άλλο πολύ νόστιμο ίσως αλλά όχι σουτζουκάκια σμυρνέικα!Αν θέλουμε να διασώσουμε κάποιες αυθεντικές συνταγές χωρίς τις παραλλαγές που έχουν υποστεί στη πορεία του χρόνου...
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 17-12-08  
    asproyla , Ginger, Valandil...Με καλύψατε απολύτως κι' εγώ αυτά θα έγραφα, Ιδιεταίρως για το...κετσαπ.
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 17-12-08  
    σουτσουκακια σμυρνεικα παιδια με κρεμυδι και πιπεριες δεν γινονται απλα ειναι μια παραλλαγη οπως αρεσει στον καθενα η μαγειρικη θελει φαντασια τα κλασσικα σουτσουκακια θελουν σκορδο κιμινο αλατι πιπερι λιγο ψωμι η φρυγανια και αυτα μουλιασμενα σε κοκκινο κρασι οσο για την σαλτσα απλη κλασικη εκει μπορουμε να βαλουμε κρεμυδι λιγο μπαχαρι
    #
    Σχόλιο από feanor, 30-12-08  
    Γεία σας!Για την σάλτσα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κλαράκι κανέλλα για καλύτερο άρωμα;Έπείσης μέσα στο κιμά βάζω και μοσχοκάρυδο τριμμένο και γίνονται πίο αρωματικά.
    #
    Σχόλιο από MABO, 9-2-09  
    Οι αυθεντικές συνταγές καλύτερα να παραμένουν όπως είναι χωρίς παραλλαγές όπως πολλοί παρατήρησαν. Βέβαια περί ορέξεως ουδείς λόγος. Όμως ας δίνουμε έναν άλλο τίτλο. Θέλω να σημειώσω ότι εγώ ρίχνω και στη σάλτσα κρασί κόκκινο και ότι νομίζω πως αν ρίξουμε φρεσκοτριμμένο κύμινο τότε το άρωμά του είναι μοναδικό.
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 5-3-09  
    Μαγείρισσά μου, ωραία θα είναι τα σουντζουκάκια σου, όπως και πολλές άλλες συνταγές που έχεις δώσει,αλλά όχι, αυτά δεν είναι Σμυρναίικα σουντζουκάκια.Τα σμυρναίικα θέλουν μοσχαρίσιο κιμά, λίγο χοιρινό κιμά, αλάτι,πιπέρι, κύμινο και σκόρδο.΄Ουτε ψωμί, ούτε φρυγανιά θέλουν. Η δε σάλτσα γίνεται μόνο με φρέσκια ντομάτα και λίγο πελτέ. Απλά και νόστιμα. Και επίτρεψέ μου να τα ξέρω από πρώτο χέρι, μιας και οι δυο μου γονείς ήταν Μικρασιάτες.
    #
    Σχόλιο από oneiro, 4-7-09  
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-10-09  
    Λια μου υπεροχα τα σουτζουκακια σου!!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 6-10-09  
    Κορίτσια χαίρομαι που σας αρέσαν!
    #
    Σχόλιο από john55, 11-2-10  
    πάρα πολύ καλή η συνταγή σου...
    Και μιας και άνοιξα αυτόν τον σχολιασμό θέλω να σας πω ότι αρκετές φορές έχω δοκιμάσει και έχω φτιάξει σουτζουκάκια χρησιμοποιώντας όμως ένα μείγμα κιμά που βρίσκω έτοιμο σε κάποιο μαγαζί των Αθηνών το οποίο όμως μείγμα το κάνουν με μια συνταγή που προέρχεται από την Ρουμανία και ψήνουν κάτι μπιφτέκια που τα ονομάζουν Μίτσι μιλάμε μια πάρα πολύ φανταστική γεύση που σηκώνει και αρκετό κρασί...
    Άν στην περιοχή που μένει κάποιος υπάρχει δυνατότητα να βρει αυτό το μείγμα κιμά ( εγώ μάλιστα από εκεί που το αγοράζω της περισσότερες ημέρες είναι κομμένο την ίδια ημέρα) ας δοκιμάσει και δεν θα χάσει.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 11-2-10  
    Σ'ευχαριστώ πολύ john55!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από asproyla, 17-1-08  
    Αντί για φρυγανιά μπορείς να μουλιάσεις λίγο ψωμί σε κόκκινο κρασί.
    #
    Σχόλιο από agrimi, 29-4-10  
    Η δικιά μου συνταγή λέει κιμά μοσχαρίσιο σκόρδο κύμινο αλατοπίπερο ψωμί μουλιασμένο σε κοκκινο κρασι και στιμμένο να κρατάει λίγο κρασί. Η σάλτσα λάδι κρεμμύδι σκόρδο κύμινο φρέσκια ντομάτα λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Σερβίρονται και με πράσινες ελιές όπως οι σουπιές :-)

    Καλές Μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 7-12-13  
    Μια διαφορά για ευνόητους λόγους!. Κιμάς από γαλοπούλα μπούτι. Ψήσιμο στον φούρνο και όχι τηγάνι.
    Πατάτες τηγανιτές δεν της αποφεύγω !!!!!. 68 χρόνια με αυτές τα απολαμβάνω……
    Είναι ωραίο φαγητό και εύκολο. Βέβαια σβήσιμο σάλτσας με λίγο κρασάκι!.
    Antonis-team.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε πράσινα αυγά χωρίς χημικές βαφές; Βράστε τα σε νερό που έχετε νωρίτερα βράσει 1 κιλό σπανάκι!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της maria.m
    dokimasmena
    Ένα βιβλίο 112 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Τι θα φάμε σήμερα
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της ekaths_4
    Αγαπημένα φαγητά
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της dcroula
    κιμαδες
    Ένα βιβλίο 55 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou