Σπανάκι σουφλέ με μπεσαμέλ

Bαθμολογία: 4.6571
       
 
35 ψήφοι
makaronou, 02.05.09

Περιγραφή

Υπέροχο σουφλεδάκι για να απολαμβάνουμε το σπανάκι.
Σπανάκι σουφλέ με μπεσαμέλ
photo: evita_v

Συνταγή από:

makaronou

5 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 - 800 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1/2 κ.σ. φυτίνη
  • 1 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κούπα τριμμένο gouda
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για την Μπεσαμέλ
  • 6 κ.σ. φυτίνη
  • 8 κ.σ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • 2 ποτήρια του νερού ζεστό γάλα
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Τυριά , Σπανάκι , Αβγά , Γάλα
Φτιάχνει: 1 μεσαίο πυρέξ
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά το φρέσκο σπανάκι και το κόβουμε (το στάδιο αυτό παραλείπεται αν βάλουμε κατεψυγμένο).
  2. Το ζεματάμε σε κατσαρόλα με καυτό νερό και το σουρώνουμε καλά σε σουρωτήρι, ζουλώντας το με τα χέρια μας για να φύγουν όλα τα νερά (το στάδιο αυτό παραλείπεται αν βάλουμε κατεψυγμένο σπανάκι).
  3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το σπανάκι για λίγα λεπτά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  4. Βάζουμε το σπανάκι σε pyrex και το απλώνουμε.
  5. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα τυριά μας στο σπανάκι.
  6. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  7. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγογδάρτη, μέχρι να γίνει ένα χρυσό μείγμα που κάνει μπουρμπουλήθρες. Προσοχή!! Δεν πρέπει να γίνει καφέ.
  8. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας καλά με τον αβγοδάρτη για να μην σβολιάσει η σάλτσα μας.
  9. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε.
  10. Στο τέλος, ρίχνουμε στην μπεσαμέλ τα υπόλοιπα τυριά.
  11. Ρίχνουμε τα 2/3 της μπεσαμέλ στο σπανάκι και με ένα κουτάλι τα αναμιγνύουμε καλά.
  12. Σκεπάζουμε το σπανάκι με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει το σουφλέ και να κάνει κρούστα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Χρησιμοποιώ φρέσκο σπανάκι όταν είναι η εποχή του, αλλά και κατεψυγμένο όταν δεν υπάρχει. Οι συγκεκριμένες ποσότητες των υλικών είναι για ένα μεσαίου μεγέθους ορθογώνιο pyrex. Μην βάλετε πολύ αλάτι, γιατί η παρμεζάνα είναι ήδη αλμυρή. Καλή επιτυχία!

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Η απορρόφηση του σιδήρου βελτιώνεται εάν καταναλώσουμε το φαγητό με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέϊπφρουτ κτλ)

Σχετικές συνταγές

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xara19, 10-7-09  
    κάνω και εγώ αυτή τη συνταγή με αρκετές αλλαγές όπως οτι χρησιμοποιώ διαφορετικά τυριά όπως γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο και όχι παρμεζάνα και το σπανάκι το τσιγαρίζω μόνο δεν το βράζω και προσθέτω και κρεμμύδι!
    #
    Σχόλιο από nancy_p, 28-11-09  
    μαγειρεψα κι εγω αυτο το φαγητο!εψαχνα τροπους για να μαγειρεψω το σπανακι(εκτος σπανακορυζο και σπανακοπιτα) και δεν εβρισκα!ομολογω οτι δεν ειχα φανταστι σπανακι αλα παστιτσιο!με τη διαφορα οτι εγω κανω διαφορετικα τη μπεσαμελ και οτι χρησιμοποιω οτι τυρια εχω στην καταψυξη! αυτη τη φορα χρησιμοποιησα κεφαλοτυρι, gouda και κασερι!παρα πολυ ωραια η συνταγη σου!!μπραβο!!
    #
    Σχόλιο από makaronou, 30-11-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
    Θα δοκιμάσω και τη δική σας εκδοχή!
    #
    Σχόλιο από Γωγώ1, 29-1-10  
    Συγχαρητήρια ! πολύ ωραία η συνταγή σου ! Την έφτιαξα σε τραπέζι και ενθουσιάστηκαν όλοι.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-3-10  
    Ετοιμαζόμουν για 4 πηρουνάκια, αλλά δεν μου πάει καρδιά. Γευστικά, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Πραγματικά πεντανόστιμο. Αυτό που με δυσκόλεψε ήταν η μπεσαμέλ, γιατί με αυτή την ποσότητα βουτύρου, μου έγινε ζύμη και όχι μείγμα. Χρειάστηκε να βάλω περισσότερο γάλα λοιπόν, αλλά τελικά την έσωσα. Έβαλα επίσης μοσχοκάρυδο στην μπεσαμέλ και φρυγανιά από πάνω. Μπράβο και πάλι μπράβο!
    #
    Σχόλιο από amelie13, 17-3-10  
    Το έχω κάνει πόσες φορές από τότε που το διάβασα και σ'ευχαριστώ πολύ γιατί έχει γίνει ίσως και το αγαπημένο μου μαμ!Να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από stelia, 18-3-10  
    makaronou! Συγχαρητήρια!!!! Πολύ ωραία η συνταγή σου, μόνο που εγώ στο πάτο του πυρέξ έβαλα 6 φύλλα λαζάνια από σπανάκι και την μπεσαμέλ μου την έφτιαξα πιο ελαφριά, με 2 αυγά, 1κσ βούτυρο και 4 ποτήρια γάλα. Επίσης για τυρί έβαλα μόνο χαλούμι και έγεινε καταπληκτικό φαγητό. Τα πηρουνάκια όλα δικά σου με πολλή αγάπη!!!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 19-3-10  
    Τις τελευταίες μέρες το είχα βάλει στο μάτι αλλά είχα και μια επιφύλαξη. Τελικά ήταν πολύ καλό. Ίσως κάνω λίγη παραπάνω μπεσαμέλ, την επόμενη φορά.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 20-3-10  
    Κορίτσια καλημέρα! Θα δοκιμάσω σίγουρα τις παραλλαγές σας. Ευχαριστώ για τα σχόλια!!!!
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 20-11-10  
    Ευχαριστούμε πολύ πολύ για την υπέροχη ιδέα!Έκανα κι εγώ κάποιες παραλλαγές:
    στον πάτο του πυρέξ έβαλα λεπτές φέτες ψωμί-ψίχα βουτηγμένες σε χτυπημένα αυγά με κρέμα γάλακτος αλάτι-πιπέρι, χρησιμοποίησα παρμεζάνα στη μπεσαμέλ και στο σπανάκι και στη μπεσαμέλ έβαλα 2 κουταλιές βιτάμ 2 κουταλιές αλεύρι 2 φλυτζάνια γάλα και 2 αυγά.
    Το αποτέλεσμα?καταπληκτικό εξαίσιο πεντανόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 20-11-10  
    επίσης με το ζεματισμένο σπανάκι, τσιγαρίζω 2 κρεμμύδια.
    #
    Σχόλιο από evisam, 14-12-10  
    Χρησιμοποίησα γραβιέρα και λίγο κεφαλοτύρι και το σουφλέ είχε πολύ απαλή γεύση και κοβόταν πολύ εύκολα. Νόστιμη, εναλλακτική λύση στις παρασκευές με σπανάκι που κάνουμε συνήθως. Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από natasou, 20-12-10  
    #
    Σχόλιο από makaronou, 21-12-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Το έφτιαξα προχθές και πρόσθεσα τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι και μαζί με την παρμεζάνα τριμμένο gouda. Πολύ ωραίες προσθήκες. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από benetia, 23-1-11  
    #
    Σχόλιο από DIMITRA MATSINOY, 14-2-11  
    σουπερ!ευχαριστω για το πεντανοστιμο φαγακι!εγω προσθεσα και ενα κρεμμυδι ξερο!
    #
    Σχόλιο από spoli, 17-2-11  
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 9-3-11  
    Είναι πλέον συνταγή που κάνω συχνά, μου αρέσει πολύ. Σήμερα έβαλα και μια στρώση πατάτες κάτω κάτω (τις είχα βράσει πρώτα), για να φτουρήσει λίγο, ακθώς είμαι ικανή να φάω όλο το πυρέξ στην καθισιά μου! Ήταν πιο χορταστικό και νομίζω ότι του πήγαινε πολύ!
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 16-3-11  
    Ωραιότατο,του προσέθεσα,ανηθο και κρεμμυδάκια και εβαλα λίγο περισσότερο γάλα στην μπεσαμέλ μαζί με μοσχοκάρυδο!
    #
    Σχόλιο από Vinny, 12-5-11  
    Κι εγώ περίπου έτσι το φτιάχνω το σουφλέ σπανάκι. Ουσιαστικά, ζεματάω το σπανάκι πρώτα και μετά σοτάρω 1 ξερό κρεμμύδι, λίγο φρέσκο κρεμμύδι και λίγο πράσο (εάν έχω) και στη συνέχεια ρίχνω μέσα και το σπανάκι. Ανακατεύω με τυρί φέτα και κάποιο σκληρό κασέρι τύπου γραβιέρας και 1 αυγό. Η διαφορά είναι ότι στη βάση του πυρέξ κάνω κάτι σαν τη βάση του cheese cake με γαλέτα και βιτάμ με ελαιόλαδο. Πιέζω για να γίνει συμπαγής και ψήνω για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο, ώστε να παραμείνει σταθερή και να μην τραβήξει υγρά από το σπανάκι που θα μπει από πάνω. Μια γεναιόδωρη στρώση μπεσαμέλ (όπως του παστίτσιου) από πάνω και γρήγορα στο φούρνο!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    37 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nancy_p, 28-11-09  
    μαγειρεψα κι εγω αυτο το φαγητο!εψαχνα τροπους για να μαγειρεψω το σπανακι(εκτος σπανακορυζο και σπανακοπιτα) και δεν εβρισκα!ομολογω οτι δεν ειχα φανταστι σπανακι αλα παστιτσιο!με τη διαφορα οτι εγω κανω διαφορετικα τη μπεσαμελ και οτι χρησιμοποιω οτι τυρια εχω στην καταψυξη! αυτη τη φορα χρησιμοποιησα κεφαλοτυρι, gouda και κασερι!παρα πολυ ωραια η συνταγη σου!!μπραβο!!
    #
    Σχόλιο από makaronou, 30-11-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
    Θα δοκιμάσω και τη δική σας εκδοχή!
    #
    Σχόλιο από Γωγώ1, 29-1-10  
    Συγχαρητήρια ! πολύ ωραία η συνταγή σου ! Την έφτιαξα σε τραπέζι και ενθουσιάστηκαν όλοι.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-3-10  
    Ετοιμαζόμουν για 4 πηρουνάκια, αλλά δεν μου πάει καρδιά. Γευστικά, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Πραγματικά πεντανόστιμο. Αυτό που με δυσκόλεψε ήταν η μπεσαμέλ, γιατί με αυτή την ποσότητα βουτύρου, μου έγινε ζύμη και όχι μείγμα. Χρειάστηκε να βάλω περισσότερο γάλα λοιπόν, αλλά τελικά την έσωσα. Έβαλα επίσης μοσχοκάρυδο στην μπεσαμέλ και φρυγανιά από πάνω. Μπράβο και πάλι μπράβο!
    #
    Σχόλιο από amelie13, 17-3-10  
    Το έχω κάνει πόσες φορές από τότε που το διάβασα και σ'ευχαριστώ πολύ γιατί έχει γίνει ίσως και το αγαπημένο μου μαμ!Να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 19-3-10  
    Τις τελευταίες μέρες το είχα βάλει στο μάτι αλλά είχα και μια επιφύλαξη. Τελικά ήταν πολύ καλό. Ίσως κάνω λίγη παραπάνω μπεσαμέλ, την επόμενη φορά.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 20-3-10  
    Κορίτσια καλημέρα! Θα δοκιμάσω σίγουρα τις παραλλαγές σας. Ευχαριστώ για τα σχόλια!!!!
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 20-11-10  
    επίσης με το ζεματισμένο σπανάκι, τσιγαρίζω 2 κρεμμύδια.
    #
    Σχόλιο από evisam, 14-12-10  
    Χρησιμοποίησα γραβιέρα και λίγο κεφαλοτύρι και το σουφλέ είχε πολύ απαλή γεύση και κοβόταν πολύ εύκολα. Νόστιμη, εναλλακτική λύση στις παρασκευές με σπανάκι που κάνουμε συνήθως. Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από natasou, 20-12-10  
    #
    Σχόλιο από makaronou, 21-12-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Το έφτιαξα προχθές και πρόσθεσα τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι και μαζί με την παρμεζάνα τριμμένο gouda. Πολύ ωραίες προσθήκες. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από benetia, 23-1-11  
    #
    Σχόλιο από DIMITRA MATSINOY, 14-2-11  
    σουπερ!ευχαριστω για το πεντανοστιμο φαγακι!εγω προσθεσα και ενα κρεμμυδι ξερο!
    #
    Σχόλιο από spoli, 17-2-11  
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 16-3-11  
    Ωραιότατο,του προσέθεσα,ανηθο και κρεμμυδάκια και εβαλα λίγο περισσότερο γάλα στην μπεσαμέλ μαζί με μοσχοκάρυδο!
    #
    Σχόλιο από loulouka, 24-10-11  
    Πολύ ωραίο φαγάκι! Εγώ πρόσθεσα και μία κονσέρβα μανιτάρια,1 κρεμμύδι ξερό και 1 κρεμμυδάκι φρέσκο και του ταίριαζε πολύ!
    #
    Σχόλιο από kat77, 30-10-11  
    #
    Σχόλιο από dimpa, 17-2-12  
    Πολύ ωραία συνταγή , η οικογένεια μου τρελάθηκε...και το εξαφάνισε στο πι και φι
    #
    Σχόλιο από makaronou, 21-2-12  
    Σας ευχαριστώ πολύ! Καλοφάγωτο!!!
    #
    Σχόλιο από frau La, 17-3-12  
    Νόστιμο και λίγο διαφορετικό απο τα συνηθισμένα το σπανάκι έτσι!το δοκίμασα την προηγουμενη εβδομάδα!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    8 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από xara19, 10-7-09  
    κάνω και εγώ αυτή τη συνταγή με αρκετές αλλαγές όπως οτι χρησιμοποιώ διαφορετικά τυριά όπως γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο και όχι παρμεζάνα και το σπανάκι το τσιγαρίζω μόνο δεν το βράζω και προσθέτω και κρεμμύδι!
    #
    Σχόλιο από stelia, 18-3-10  
    makaronou! Συγχαρητήρια!!!! Πολύ ωραία η συνταγή σου, μόνο που εγώ στο πάτο του πυρέξ έβαλα 6 φύλλα λαζάνια από σπανάκι και την μπεσαμέλ μου την έφτιαξα πιο ελαφριά, με 2 αυγά, 1κσ βούτυρο και 4 ποτήρια γάλα. Επίσης για τυρί έβαλα μόνο χαλούμι και έγεινε καταπληκτικό φαγητό. Τα πηρουνάκια όλα δικά σου με πολλή αγάπη!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 20-11-10  
    Ευχαριστούμε πολύ πολύ για την υπέροχη ιδέα!Έκανα κι εγώ κάποιες παραλλαγές:
    στον πάτο του πυρέξ έβαλα λεπτές φέτες ψωμί-ψίχα βουτηγμένες σε χτυπημένα αυγά με κρέμα γάλακτος αλάτι-πιπέρι, χρησιμοποίησα παρμεζάνα στη μπεσαμέλ και στο σπανάκι και στη μπεσαμέλ έβαλα 2 κουταλιές βιτάμ 2 κουταλιές αλεύρι 2 φλυτζάνια γάλα και 2 αυγά.
    Το αποτέλεσμα?καταπληκτικό εξαίσιο πεντανόστιμο.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 9-3-11  
    Είναι πλέον συνταγή που κάνω συχνά, μου αρέσει πολύ. Σήμερα έβαλα και μια στρώση πατάτες κάτω κάτω (τις είχα βράσει πρώτα), για να φτουρήσει λίγο, ακθώς είμαι ικανή να φάω όλο το πυρέξ στην καθισιά μου! Ήταν πιο χορταστικό και νομίζω ότι του πήγαινε πολύ!
    #
    Σχόλιο από Vinny, 12-5-11  
    Κι εγώ περίπου έτσι το φτιάχνω το σουφλέ σπανάκι. Ουσιαστικά, ζεματάω το σπανάκι πρώτα και μετά σοτάρω 1 ξερό κρεμμύδι, λίγο φρέσκο κρεμμύδι και λίγο πράσο (εάν έχω) και στη συνέχεια ρίχνω μέσα και το σπανάκι. Ανακατεύω με τυρί φέτα και κάποιο σκληρό κασέρι τύπου γραβιέρας και 1 αυγό. Η διαφορά είναι ότι στη βάση του πυρέξ κάνω κάτι σαν τη βάση του cheese cake με γαλέτα και βιτάμ με ελαιόλαδο. Πιέζω για να γίνει συμπαγής και ψήνω για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο, ώστε να παραμείνει σταθερή και να μην τραβήξει υγρά από το σπανάκι που θα μπει από πάνω. Μια γεναιόδωρη στρώση μπεσαμέλ (όπως του παστίτσιου) από πάνω και γρήγορα στο φούρνο!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 9-5-12  
    Πολύ νόστιμο φαγάκι! Το έφτιαξα με παραλλαγές, δλδ αφού σωτάρισα το σπανάκι σε ελαιόλαδο, με ένα φρέσκο κρεμυδάκι, 4 - 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο, έριξα και λίγο άνιθο, έφτιαξα μια μπεσαμέλ, λίιιγο πιο ελαφριά, με 2 αυγά, 1 κ.σ. βούτυρο, έριξα και λίγη μυζήθρα. Το 1/3 της ποσότητας της μπεσαμέλ, το ανακάτεψα στο σπανάκι και το υπόλοιπο το έστρωσα από πάνω. Το έψησα κανονικά, να πάρει χρώμα.
    Το αποτέλεσμα ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 10-5-12  
    Ένας διαφορετικός και νόστιμος τρόπος για να φάμε σπανάκι,εγώ έβαλα φρέσκο κρεμμυδάκι στο σπανάκι, τα τυριά που είχα στο ψυγείο(φέτα,γκούντα και κεφαλοτύρι) ελαιόλαδο αντί για φυτίνη και δύο αυγά στη μπεσαμέλ ,ευχαριστώ για την νόστιμη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από Despina Amarantidou, 7-11-13  
    Η ιδέα είναι εξαιρετική και θα έβαζα άριστα εάν η συνταγή ήταν σωστή. Για 6 κ.σ. βούτυρο και 8 κ.σ. αλέυρι χρειαζόμαστε ένα λίτρο ή 4 κούπες γάλα. Επίσης, προςωπικά, χρησιμοποιώ δύο και όχι τρία αυγά. Το ασπράδι του ενός για το σπανάκι και τον έναν κρόκο και το δεύτερο αυγό για την μπεσαμέλ.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 393 αγαπημένων συνταγών, του/της anna1973
    Ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της mastixa
    Τα λαχανικά μου
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της Πριγκιπισσα
    ΣΟΥΦΛΕ
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της giotak1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της annya