Σπανακόρυζο 2

Bαθμολογία: 4.9118
       
 
68 ψήφοι
feggaraki, 15.07.09

Περιγραφή

Εύκολο, γρήγορο, με μεγάλη διατροφική αξία, υγιεινό, αλλά και νόστιμο!
Σπανακόρυζο 2
photo: common

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλά φρέσκο σπανάκι
  • ½ φλυτζάνι ρύζι καρολίνα ή Arborio για ριζότο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλυτζάνι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι (προαιρετικά)
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 12' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 22' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζω το σπανάκι και το ζεματάω σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
  3. Προσθέτουμε τον μαιντανό, τον άνηθο (ψιλοκομμένα), το σπανάκι, τα σωτάρουμε λίγο και σβήνουμε με κρασί. Αφού εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.
  4. Όταν το φαγητό πάρει μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Κατά το σερβίρισμα, όποιος θέλει, μπορεί να προσθέσει και λίγο λεμόνι.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για να βελτιώσετε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου από το σπανάκι, συνοδέψτε τη συνταγή με μια πηγή βιταμίνης C όπως είναι το λεμόνι ή άλλα εσπεριδοειδή. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε φολικό οξύ που χρειάζεται να καταναλώνεται περισσότερο τις 12 εβδομάδες πριν τη σύλληψη αλλά και τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης

Σχετικές συνταγές

    85 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από dcroula, 2-10-09  
    Το λευκό κρασί αφήνει ένα λεπτό άρωμα στο φαγητό.Καλή παραλλαγή.
    #
    Σχόλιο από galera, 20-11-09  
    Πολύ καλό!!! Ο χρόνος που χρειάζεται είναι όσο για μια μακαρονάδα. Εναλλακτικά μπορείτε να σβήσετε το φαγητό με λεμόνι(μπόλικο όμως). Εγώ έτσι το έκανα και άρεσε πολυ. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι δεν το τρώω το σπανακόρυζο.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 27-11-09  
    Πολύ νόστιμο μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 9-12-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή :)
    #
    Σχόλιο από common, 4-3-10  
    Κλασσική γεύση και πολύ καλή η συνταγή. Όσο για το σερβίρισμα, με άφθονο λεμόνι, του πάει πολύ.
    #
    Σχόλιο από Δικηγόρος, 25-4-10  
    #
    Σχόλιο από golfo, 3-5-10  
    παρα πολυ ωραιο φαγητο!!!!!!!!!!!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 4-5-10  
    ευχαριστώ για τα πιρουνάκια και χαίρομαι που σας άρεσε :)
    #
    Σχόλιο από lsquirrel, 9-5-10  
    teleio!
    #
    Σχόλιο από ansou, 22-5-10  
    Συνηθως το σπανακορυζο το εφτιαχνα με ντοματα.Αυτη η εκδοχη του ομως με το λευκο κρασι ειναι εξαιρετικη!!Το μπολικο λεμονι του παει πολυ!!!Τα παιδια και ο συζυγος το εξαφανισαν!!!
    Καθιερωνεται λοιπον.Ευχαριστουμε φεγγαρακι!!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 22-5-10  
    Χαίρομαι που σου άρεσε Αναστασία :) .Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια
    #
    Σχόλιο από annakotz, 28-5-10  
    καταπληκτικό το σπανακόρυζο!! με πολύ μαϊντανό, άνηθο και λεμόνι!!
    #
    Σχόλιο από mafalda22, 14-6-10  
    fainetai poly kalo,an kai otan eimouna mikri de mou arese to spanakoryzo...to ftiaxno apopse kai epanerxomai
    #
    Σχόλιο από mafalda22, 15-6-10  
    para poly kalo vgike telika, para to oti distihos hrisimopoiisa katepsygmeno spanaki kai den evala maintano oute freska kremmydakia... epomeni fora kai me ta ypoloipa ulika, kai mallon tha ginei apo ta agapimena mou fagita..euharisto poly!
    #
    Σχόλιο από ppopie, 30-8-10  
    #
    Σχόλιο από alfisti1, 19-10-10  
    Υπεροχο,αν και δεν ειχα το σωστο ρυζι.Ευχαριστω παρα πολυ, με χαρα τα πεντε πηρουνακια!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-10-10  
    Χρόνια το κάνω έτσι, αλλά βάζω και λίγο σκορδάκι, του πάει. Επίσης σβήνω με μπόλικο λεμόνι να γίνει ξινούτσικο ξινούτσικο! Αγαπημένο παραδοσιακό φαγάκι!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 21-10-10  
    Χαίρομαι που σας άρεσε.Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια :)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 29-10-10  
    Παρα πολυ ωραιο φαγακι! πεντανοστιμο!!!!
    Ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 11-11-10  
    Ετσι κανω κι εγω το σπανακορυζο με την διαφορα οτι δεν βαζω κρασι αλλα πολυ πολυ λεμονι . Πολλες φορες συνοδευω τις ψητες μπριζολες με αυτο αντι για τηγανιτες πατατες .
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    79 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από dcroula, 2-10-09  
    Το λευκό κρασί αφήνει ένα λεπτό άρωμα στο φαγητό.Καλή παραλλαγή.
    #
    Σχόλιο από galera, 20-11-09  
    Πολύ καλό!!! Ο χρόνος που χρειάζεται είναι όσο για μια μακαρονάδα. Εναλλακτικά μπορείτε να σβήσετε το φαγητό με λεμόνι(μπόλικο όμως). Εγώ έτσι το έκανα και άρεσε πολυ. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι δεν το τρώω το σπανακόρυζο.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 27-11-09  
    Πολύ νόστιμο μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 9-12-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή :)
    #
    Σχόλιο από common, 4-3-10  
    Κλασσική γεύση και πολύ καλή η συνταγή. Όσο για το σερβίρισμα, με άφθονο λεμόνι, του πάει πολύ.
    #
    Σχόλιο από Δικηγόρος, 25-4-10  
    #
    Σχόλιο από golfo, 3-5-10  
    παρα πολυ ωραιο φαγητο!!!!!!!!!!!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 4-5-10  
    ευχαριστώ για τα πιρουνάκια και χαίρομαι που σας άρεσε :)
    #
    Σχόλιο από lsquirrel, 9-5-10  
    teleio!
    #
    Σχόλιο από ansou, 22-5-10  
    Συνηθως το σπανακορυζο το εφτιαχνα με ντοματα.Αυτη η εκδοχη του ομως με το λευκο κρασι ειναι εξαιρετικη!!Το μπολικο λεμονι του παει πολυ!!!Τα παιδια και ο συζυγος το εξαφανισαν!!!
    Καθιερωνεται λοιπον.Ευχαριστουμε φεγγαρακι!!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 22-5-10  
    Χαίρομαι που σου άρεσε Αναστασία :) .Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια
    #
    Σχόλιο από annakotz, 28-5-10  
    καταπληκτικό το σπανακόρυζο!! με πολύ μαϊντανό, άνηθο και λεμόνι!!
    #
    Σχόλιο από mafalda22, 14-6-10  
    fainetai poly kalo,an kai otan eimouna mikri de mou arese to spanakoryzo...to ftiaxno apopse kai epanerxomai
    #
    Σχόλιο από mafalda22, 15-6-10  
    para poly kalo vgike telika, para to oti distihos hrisimopoiisa katepsygmeno spanaki kai den evala maintano oute freska kremmydakia... epomeni fora kai me ta ypoloipa ulika, kai mallon tha ginei apo ta agapimena mou fagita..euharisto poly!
    #
    Σχόλιο από ppopie, 30-8-10  
    #
    Σχόλιο από alfisti1, 19-10-10  
    Υπεροχο,αν και δεν ειχα το σωστο ρυζι.Ευχαριστω παρα πολυ, με χαρα τα πεντε πηρουνακια!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 21-10-10  
    Χαίρομαι που σας άρεσε.Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια :)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 29-10-10  
    Παρα πολυ ωραιο φαγακι! πεντανοστιμο!!!!
    Ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Κοντέσσα Μαρία, 11-11-10  
    Ετσι κανω κι εγω το σπανακορυζο με την διαφορα οτι δεν βαζω κρασι αλλα πολυ πολυ λεμονι . Πολλες φορες συνοδευω τις ψητες μπριζολες με αυτο αντι για τηγανιτες πατατες .
    #
    Σχόλιο από giotak1, 12-1-11  
    Ανεπαναληπτο-αγαπημενο -λεμονατο ΠΑΝΤΑ, σπανακορυζο.Πολλα πιρουνακια γιαυτην τη συνταγη!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από vaso30, 7-3-13  
    Θα ηθελα να το κανω σημερα,αλλα εχω μια ερωτηση.Ποσο νερο πρεπει να βαλω οταν εξατμιστει το κρασι?

    5 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-10-10  
    Χρόνια το κάνω έτσι, αλλά βάζω και λίγο σκορδάκι, του πάει. Επίσης σβήνω με μπόλικο λεμόνι να γίνει ξινούτσικο ξινούτσικο! Αγαπημένο παραδοσιακό φαγάκι!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 24-3-11  
    Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές κουταλιές κουκουνάρι! Με μπόλικο λεμονάκι είναι τέλειο!
    #
    Σχόλιο από desdim, 25-1-12  
    #
    Σχόλιο από skelida, 26-11-12  
    Σημερα εφτιαξα σπανακορυζο! Πρωτη φορα εγινε τοσο νοστιμο. Εχω κανει διαφορες παραλλαγες κι εχω δοκιμασει πολλες εκδοχες.Χρησιμοποιησα τα υλικα της συνταγης, εκτος απο το κρασι ,αλλα εβαλα τα υλικα σε στρωσεις (οπως στην απλη συνταγη για σπανακορυζο του σαιτ). Δλδ μια στρωση σπανακι-κρεμμυδια στον πατο της κατσαρολας, μια στρωση ρυζι, 2 χουφτες μαιντανο και ανηθο, πιπερι και στη συνεχεια αλλη μια στρωση σπανακι, μυρωδικα, αλατι πιπερι και λεμονι.Συμπληρωσα με νερακι. Συμπερασμα: Ανηθος και μαιντανος ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ! ουτε μονο το ένα ούτε μονο το αλλο! Και πολυ σημαντικο να γινουν οι στρωσεις . Το ιδανικο για τα γουστα μου ειναι να μην εχει ζουμια αλλα να μεινει σαν πιλαφι στο τελος. Σερβιρα με λεμονι στο τελος και ειχαμε το τελειο σπανακορυζο!
    #
    Σχόλιο από charm_quark, 24-10-13  
    Από τα αγαπημένα μου φαγητά από πιτσιρίκι!
    Βάζω και ένα μεγάλο πράσσο σε ροδέλες.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της Eirinaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της manakimou
    Λαδερά
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της flavour
    Με λαχανικά
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της gwgw_t