Σπανακόρυζο

Bαθμολογία: 4.7049
       
 
61 ψήφοι
Sitronella, 27.03.07

Περιγραφή

Μια εκδοχή με ντομάτα

Σπανακόρυζο
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. μαϊντανό
  • 2 φλ. ρύζι
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Πλύντε και καθαρίστε το σπανάκι (τα καλά, πράσινα φύλλα). Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τις ντομάτες

Βήμα 2
2)

Σε βαθιά κατσαρόλα ροδίστε τα κρεμμύδια στο λάδι.

Βήμα 3
3)

Ρίξτε το σπανάκι, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αφήστε τα να σιγοψηθούν για 12-15' χωρίς να προσθέσετε νερό.

Βήμα 4
4)

Τραβήξτε με τρυπητή κουτάλα το μείγμα, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό στρώμα στην κατσαρόλα. Ρίξτε μια ποσότητα ρυζιού, μετα ξανά σπανάκι, ξανά ρύζι και ξανά σπανάκι μέχρι να τελειώσουν. Δεν τα ανακατεύουμε για να διαχυθούν οι γεύσεις καλύτερα.

Βήμα 5
5)

Προσθέστε το αλατοπίπερο και νερό (περίπου 6 φλ.). Αφήστε το σπανακόρυζο να ψηθεί σε σιγανή φωτιά για 20' περίπου.

Βήμα 6
6)

Κατεβάστε το από τη φωτιά, σκεπάστε το με βαμβακερή πετσέτα για 10' και σερβίρετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε αν θέλετε, εκτός από το αλατοπίπερο, να βάλετε και λίγο κύμινο.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
 

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Για να βελτιώσετε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου από το σπανάκι, συνοδέψτε τη συνταγή με μια πηγή βιταμίνης C όπως είναι το λεμόνι ή άλλα εσπεριδοειδή. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε φολικό οξύ που χρειάζεται να καταναλώνεται περισσότερο τις 12 εβδομάδες πριν τη σύλληψη αλλά και τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Ελέγξτε αν είναι ασφαλές το ρύζι και το κύμινο αν τελικά χρησιμοποιήσετε.

Σχετικές συνταγές

    72 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mama, 21-3-08  
    Πάρα πολύ νόστιμο....:o)
    #
    Σχόλιο από MARA!, 30-7-08  
    Πολυ νοστιμο και θρεπτικο.Εβαλα και ανιθο,και τα εψησα μαζι με λιγο νερο για 20 λεπτα ελιωσε λιγο το σπανακι αλλα ηταν ωραιο!Στο τελος δεν πρεπει να εχει καθολου υγρα!
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 30-7-08  
    Εγώ πάλι τσιγαρίζω το κρεμμύδι και από πάνω βάζω το σπανάκι. Κλείνω το καπάκι και με τα υγρά του μαραίνετε το σπανάκι. Ρίχνω τα υπόλοιπα, όλα μαζί, και το αφήνω μόνο 15λεπτα να βράσει. Το κλείνω και το αφήνω στο μάτι . Σερβίρω σχεδόν αμέσως. Δεν το θέλουμε ούτε λιωμένο το σπανάκι ούτε λαπά το ρύζι και προς θεού δεν είναι πιλάφι ,θέλει και το ζουμάκι του.
    #
    Σχόλιο από MARA!, 30-7-08  
    Μαλλον αφησα παραπανω το φαγητο...και τα υγρα την εκαναν.Την αλλη φορα θα ξερω!!
    #
    Σχόλιο από Tania, 17-9-08  
    Πολύ ωραίο το σπανακόρυζο! Κι εγω ετσι περίπου το φτιάχνω! Μόνο που προσθέτω και αυγά 5 λεπτα πριν σβήσω το μάτι και ψήνονται σαν "μάτια" βραζουν καθώς βράζει το φαγητο και σερβίρω απο ένα αυγό σε κάθε πιάτο-μερίδα. Η πεθερά μου το έκανε κ το κάνω κι εγώ.
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 23-11-08  
    Αυτόν τον τρόπο που βάζεις το ρύζι ενδιάμεσα δεν τον ήξερα! Πολύ καλό! Έτσι θα το κάνω τώρα. Αντί για ντομάτες εγώ έβαλα λεμονάκι στο τέλος!
    #
    Σχόλιο από skelida, 14-1-09  
    επειδη παντα με ενοχλουσε η σπανακιλα, δοκιμασα τη συνταγη βαζοντας λιγη κανελα. πολυ λιγη ισα στην ακρη της μικρης κουταλιας. επισης αντι για ρυζι εβαλα χυλοπιτακι αυτο το μικρο το τετραγωνο και εγινε πολυ ωραιο οκ, τα ζυμαρικα τα λατρευω, γι αυτο τα χρησιμοποιω οπου μπορω :)
    #
    Σχόλιο από moysitsa, 17-3-09  
    teleio!ο αντρας μου δεν το τρωει το σπανακι κ το φτιαχνω μονο για μενα με τα μισα υλικα!τελειο!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 19-3-09  
    Συνήθως το σπανακόρυζο το έφτιαχνα με λεμόνι.Μας άρεσε όμως πολύ και η εκδοχή με τη ντομάτα!
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 19-3-09  
    Εγώ πάντα το σπανακόρυζο το φτιάχνω με ντομάτα, μας αρέσει πολύ έτσι. Με τη διαφορά, ότι δε βάζω μαϊντανό, αλλά μόνο άνιθο. Είναι πολύ νόστιμο φαγητό !
    #
    Σχόλιο από Beba, 19-3-09  
    Για να μη λιώνει το σπανάκι (αφού το ρύζι θέλει αρκετή ώρα για να γίνει), βράζω το ρύζι ξεχωριστά και στη συνέχεια το προσθέτω μέσα στο σπανάκι και αν έχω χρόνο αφήνω να πάρει μια βράση το φαγητό σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσουν τα υλικά.
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 27-3-09  
    παρα παρα πολλυ καλο δεν εμεινε τιποτα μπραβο.....................
    #
    Σχόλιο από painter, 14-4-09  
    Είναι απλά τέλειο!!! Μόνο που εγώ έβαλα άνηθο αντί για μαιντανό... και στο πιάτο μου, παρόλο που είχα βάλει ντομάτα, έριξα και λίγο λεμονάκι!!! Δεν σας λέω τίποτα, αριστούργημα!!!
    #
    Σχόλιο από stelia, 21-7-09  
    Sitronella, Συγχαρητήρια για την τόσο νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή σου! Πραγματικά ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σου με εξαίρεση τον κύβο λαχανικών που πρόσθεσα για έξτρα γεύση και μου έγινε τέλειο!!!!! 5 πηρουνάκια με πολλή αγάπη!!!
    #
    Σχόλιο από annieza, 29-9-09  
    το φτιαχνω παντα ετσι αλλα χωρισ την ντοματα αυτη την φορα θα δοκιμασω την δικη σου version :)
    #
    Σχόλιο από bertacorfu, 30-9-09  
    fantastiko to spanakorizo.Abrio tha kanv.Ego to kano xoris ntomata ke sta piata tribo apo pano fete
    #
    Σχόλιο από Sol81, 16-10-09  
    πολύ πολύ νόστιμο, αλλά κι εγώ έβαλα άνηθο, μου ταίριαζε πιο πολύ σαν ιδέα. Και στο τέλος έριξα και λεμονάκι από πάνω.
    #
    Σχόλιο από melitzana, 7-11-09  
    και εγω ετσι το κάνω .παντα με ντοματα. με την μονη διαφορά οτι βαζω ανιθο και οχι μαιντανο.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 27-11-09  
    Μόλις το έφτιαξα και είναι νοστιμότατο!!
    #
    Σχόλιο από Marisa78, 4-12-09  
    Καταπληκτικό!! εξαφανίστηκε την ίδια ημέρα.εβαλα άνηθο γιατι μου μυριζε καλύτερα. η ντομάτα του πάει υπέροχα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    52 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mama, 21-3-08  
    Πάρα πολύ νόστιμο....:o)
    #
    Σχόλιο από MARA!, 30-7-08  
    Μαλλον αφησα παραπανω το φαγητο...και τα υγρα την εκαναν.Την αλλη φορα θα ξερω!!
    #
    Σχόλιο από moysitsa, 17-3-09  
    teleio!ο αντρας μου δεν το τρωει το σπανακι κ το φτιαχνω μονο για μενα με τα μισα υλικα!τελειο!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 19-3-09  
    Συνήθως το σπανακόρυζο το έφτιαχνα με λεμόνι.Μας άρεσε όμως πολύ και η εκδοχή με τη ντομάτα!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 27-3-09  
    παρα παρα πολλυ καλο δεν εμεινε τιποτα μπραβο.....................
    #
    Σχόλιο από stelia, 21-7-09  
    Sitronella, Συγχαρητήρια για την τόσο νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή σου! Πραγματικά ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σου με εξαίρεση τον κύβο λαχανικών που πρόσθεσα για έξτρα γεύση και μου έγινε τέλειο!!!!! 5 πηρουνάκια με πολλή αγάπη!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 27-11-09  
    Μόλις το έφτιαξα και είναι νοστιμότατο!!
    #
    Σχόλιο από Marisa78, 4-12-09  
    Καταπληκτικό!! εξαφανίστηκε την ίδια ημέρα.εβαλα άνηθο γιατι μου μυριζε καλύτερα. η ντομάτα του πάει υπέροχα.
    #
    Σχόλιο από Στρουμφίτα, 12-12-09  
    Πολύ ωραίο το φαγάκι!Απλά εγώ πρόσθεσα άνηθο αντι για μαϊντανό,του πάει καλύτερα.Είναι γεγονός ότι η ντομάτα του χαρίζει ξεχωριστή γεύση.Θα το ξαναφτιάξω!
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 29-12-09  
    ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ
    ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΤΟΝ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΜΕ ΑΝΗΘΟ
    ΤΕΛΕΙΟ
    #
    Σχόλιο από dcroula, 9-2-10  
    Έτσι κάνω συνήθως κι εγώ το σπανακόρυζο. Αντί για μαιντανό, προτιμώ τον άνηθο.
    #
    Σχόλιο από frikio, 25-2-10  
    πολυ καλο φαινεται
    αν και δεν καταλαβα το μαζευω το σπανακι οταν ροδισει και μετα ,ξεκιναω το ρυζι ,σπανακι?θα το δοκιμασω ...
    #
    Σχόλιο από Nikay, 5-3-10  
    Απλό και τέλειο φαγάκι!! Κι εγώ άνιθο έβαλα και είναι εξίσου μιαμ!!!!
    Μπράβο!!!!
    #
    Σχόλιο από ap9847, 19-4-10  
    Μμμμ νόστιμο! Έκοψα το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια και το έβρασα μόνο 5 λεπτά κ μετά προσθεσα το ρύζι κ έβρασα για ακόμα 16-18 λεπτά, για να μη "λιώσουν" τα υλικά.
    Όταν ήμουν μικρή ήταν το χειρότερό μου φαγητό και κατάπινα κάθε μπουκιά με το ζόρι αλλά σήμερα ενθουσιάστηκα!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 22-6-10  
    Παρα πολυ νοστιμη! Πρωτη φορα το δοκιμάζω με ντομάτα και μας αρεσε παρα πολυ και μενα και στη διχρονη κορη μου!!
    #
    Σχόλιο από chocochristos, 9-11-10  
    Δεν το συζητώ..τέλειο.
    #
    Σχόλιο από elenian, 13-11-10  
    Ευχαριστώ.Το έκανα και ήταν εξέσιο!!!
    #
    Σχόλιο από sokolataki79, 3-3-11  
    το εφτιαξα, ειναι πολυ ωραιο !! :))
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 16-3-11  
    #
    Σχόλιο από leeu, 19-10-11  
    Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγούλα.Εγώ έβαλα τομάτα όπως λέει η συνταγή σου και το λεμόνι το έβαλα στο σερβίρισμα.
    Πραγματικά πολύ νόστιμο!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από elenian, 11-11-10  
    Πολύ καλό φαίνεται και θα το φτιάξω αύριο!!! Τι ρύζι να προτιμήσω;
    #
    Σχόλιο από elenian, 11-11-10  
    Το σπανάκι το ψιλοκόβουμε ή ολόκληρο; Το βράζω με ανοιχτή ή κλειστή κατσαρόλα; (συγχωρέστε με αλλά τώρα μαθαίνω να μαγειρεύω :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 11-11-10  
    Το είδος του ρυζιού είναι και θέμα γούστου. Άλλοι βάζουν καρολίνα, άλλοι το κίτρινο.. εξαρτάται αν σου αρέσει να χυλώνει ή όχι.
    Το σπανάκι δεν είναι ανάγκη να το κόψεις και την κατσαρόλα σου άστη ξεσκέπαστη.
    #
    Σχόλιο από dimitroula23, 29-11-13  
    Συγνώμη να κάνω μια ερώτηση. Το σπανάκι δεν το βράζουμε; απλώς το σιγοψήνουμε με τις ντομάτες;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 2-12-13  
    Ακριβώς έτσι :)

    15 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MARA!, 30-7-08  
    Πολυ νοστιμο και θρεπτικο.Εβαλα και ανιθο,και τα εψησα μαζι με λιγο νερο για 20 λεπτα ελιωσε λιγο το σπανακι αλλα ηταν ωραιο!Στο τελος δεν πρεπει να εχει καθολου υγρα!
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 30-7-08  
    Εγώ πάλι τσιγαρίζω το κρεμμύδι και από πάνω βάζω το σπανάκι. Κλείνω το καπάκι και με τα υγρά του μαραίνετε το σπανάκι. Ρίχνω τα υπόλοιπα, όλα μαζί, και το αφήνω μόνο 15λεπτα να βράσει. Το κλείνω και το αφήνω στο μάτι . Σερβίρω σχεδόν αμέσως. Δεν το θέλουμε ούτε λιωμένο το σπανάκι ούτε λαπά το ρύζι και προς θεού δεν είναι πιλάφι ,θέλει και το ζουμάκι του.
    #
    Σχόλιο από Tania, 17-9-08  
    Πολύ ωραίο το σπανακόρυζο! Κι εγω ετσι περίπου το φτιάχνω! Μόνο που προσθέτω και αυγά 5 λεπτα πριν σβήσω το μάτι και ψήνονται σαν "μάτια" βραζουν καθώς βράζει το φαγητο και σερβίρω απο ένα αυγό σε κάθε πιάτο-μερίδα. Η πεθερά μου το έκανε κ το κάνω κι εγώ.
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 23-11-08  
    Αυτόν τον τρόπο που βάζεις το ρύζι ενδιάμεσα δεν τον ήξερα! Πολύ καλό! Έτσι θα το κάνω τώρα. Αντί για ντομάτες εγώ έβαλα λεμονάκι στο τέλος!
    #
    Σχόλιο από skelida, 14-1-09  
    επειδη παντα με ενοχλουσε η σπανακιλα, δοκιμασα τη συνταγη βαζοντας λιγη κανελα. πολυ λιγη ισα στην ακρη της μικρης κουταλιας. επισης αντι για ρυζι εβαλα χυλοπιτακι αυτο το μικρο το τετραγωνο και εγινε πολυ ωραιο οκ, τα ζυμαρικα τα λατρευω, γι αυτο τα χρησιμοποιω οπου μπορω :)
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 19-3-09  
    Εγώ πάντα το σπανακόρυζο το φτιάχνω με ντομάτα, μας αρέσει πολύ έτσι. Με τη διαφορά, ότι δε βάζω μαϊντανό, αλλά μόνο άνιθο. Είναι πολύ νόστιμο φαγητό !
    #
    Σχόλιο από Beba, 19-3-09  
    Για να μη λιώνει το σπανάκι (αφού το ρύζι θέλει αρκετή ώρα για να γίνει), βράζω το ρύζι ξεχωριστά και στη συνέχεια το προσθέτω μέσα στο σπανάκι και αν έχω χρόνο αφήνω να πάρει μια βράση το φαγητό σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσουν τα υλικά.
    #
    Σχόλιο από painter, 14-4-09  
    Είναι απλά τέλειο!!! Μόνο που εγώ έβαλα άνηθο αντί για μαιντανό... και στο πιάτο μου, παρόλο που είχα βάλει ντομάτα, έριξα και λίγο λεμονάκι!!! Δεν σας λέω τίποτα, αριστούργημα!!!
    #
    Σχόλιο από annieza, 29-9-09  
    το φτιαχνω παντα ετσι αλλα χωρισ την ντοματα αυτη την φορα θα δοκιμασω την δικη σου version :)
    #
    Σχόλιο από bertacorfu, 30-9-09  
    fantastiko to spanakorizo.Abrio tha kanv.Ego to kano xoris ntomata ke sta piata tribo apo pano fete
    #
    Σχόλιο από Sol81, 16-10-09  
    πολύ πολύ νόστιμο, αλλά κι εγώ έβαλα άνηθο, μου ταίριαζε πιο πολύ σαν ιδέα. Και στο τέλος έριξα και λεμονάκι από πάνω.
    #
    Σχόλιο από melitzana, 7-11-09  
    και εγω ετσι το κάνω .παντα με ντοματα. με την μονη διαφορά οτι βαζω ανιθο και οχι μαιντανο.
    #
    Σχόλιο από tellitsa, 27-1-10  
    Πολύ ωραία συνταγή...Την έφτιαξα χτες με μόνη αλλαγή ότι έβαλα πράσο αντί για ξερό κρεμμύδι και βγήκε φανταστικό...
    #
    Σχόλιο από moumouka, 18-11-11  
    παρα πολυ ωραιο το σπανακορυζο... ομως δεν εβαλα κ εγω ντοματα, το ηθελα λευκο, απλα εβαλα πιο πολυ λεμονι να ξινησει κ προσθεσα κ λιγο πρασο με το κρεμμυδακι.. εγινε τελειο
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 31-3-13  
    Πάντα με άνιθο. Και εγώ βάζω στο πιάτο μου λεμόνι.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε πράσινα αυγά χωρίς χημικές βαφές; Βράστε τα σε νερό που έχετε νωρίτερα βράσει 1 κιλό σπανάκι!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Νηστίσιμα φαγητά ορεκτικά-λαδερά
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της aurea
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 65 αγαπημένων συνταγών, του/της penelopeG
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 1073 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της Γκούφης