rihardos
rihardos @Rihardos1962_8502278
Θεσσαλονίκη,greece

Πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή σπανακοτυρόπιτα, όπως την έκανε ο παππούς μου πρίν από 80-90 χρόνια στό παραδοσιακό πέτρινο φουρνάρικο που διατηρούσε στην Καστοριά από το 1923.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να παραλείψετε το σοτάρισμα του πράσου και των κρεμμυδιών για πιο συντομία, αλλά το αποτέλεσμα χάνει σε αρώματα και νοστιμιά. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι ιδανική αναλογία ζύμης – γέμισης στην πίτα, θεωρείται το 50-50 σε βάρος υλικών. Εσείς επιλέξτε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

44 Minutes
16-25 κομμάτια πίτας.
  1. Για την ζύμη.
  2. Ακολουθήστε το βήμα -βήμα "Τέλειο χωριάτικο φύλλο (τεχνική ανοίγματος)"
  3. Γιά την γέμιση.
  4. 1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο φρέσκο ή κατεψυγμένο σε φύλλα
  5. 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  6. 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο μαζί με τα μισά φύλλα
  7. 2 φρέσκα αυγά μεγάλα
  8. 4 κούτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  9. 300-350 γρ. αγελαδινό λευκό τυρί ή φέτα τριμμένη
  10. 2 κούτ. γλυκού αλάτι
  11. 1/3 κούτ. γλυκού πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε ένα σουρωτήρι. Αν είναι κατεψυγμένα φύλλα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν καλά και τα στραγγίζουμε ζουλώντας με τα χέρια μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο ελαφρά για 3-4 λεπτά σε ένα τηγάνι να βγάλουν τα αρώματά τους και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

  2. 2

    Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα μας σύμφωνα με τις οδηγίες “Τέλειο χωριάτικο φύλλο (τεχνική ανοίγματος)”

  3. 3

    Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το σπανάκι μαζί με τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και το πράσο και προσθέτουμε και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα σε ένα πιάτο (και αφού έχουμε κρατήσει μισό φλιτζανάκι του καφέ για να αλείψουμε την πίτα στο τέλος) μαζί με το αλάτι και το πιπέρι εκτός από το τυρί και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να γίνει ομοιογενές.

  4. 4

    Στρώνουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά επάνω στο φύλλο μας στο ταψί.

  5. 5

    Ρίχνουμε από πάνω το τυρί τριμμένο με τα χέρια μας ώστε να σκεπάζει όλη την επιφάνεια.

  6. 6

    Τοποθετούμε και το επάνω φύλλο της πίτας ακολουθώντας τις ανάλογες οδηγίες και το χαράσσουμε (μόνο το επάνω φύλλο) σύμφωνα με το πόσα κομμάτια θέλουμε.

  7. 7

    Με ένα πινελάκι αλείφουμε την πίτα μας με το χτυπημένο αυγό πού κρατήσαμε ανακατεμένο με μία κουταλιά σούπας νερό, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° πάνω –κάτω ή στον αέρα στους 180° για 30-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσει όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα. Προτού την βγάλουμε σηκώνουμε και βλέπουμε αν ψήθηκε και από κάτω.

  8. 8

    Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει 15-20 λεπτά και αφού την κόψουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε. Καλή επιτυχία.

Αντιδράσεις

Σχόλια (13)

Από

rihardos
rihardos @Rihardos1962_8502278
στις
Θεσσαλονίκη,greece
Αμετανόητος εραστής των ξεχωριστών και ανεπανάληπτων γεύσεων..Επίμονος γευσιγνώστης και ορκισμένος εχθρός της κακής και άνοστης κουζίνας. Πολλές κορασίδες μέχρι τούδε χάριν των δια χειρός μου εδεσμάτων θέλησαν περισσότερα από εμέ (ο έρωτας περνάει από το στομάχι), αλλά δεν σκοπεύω πρός το παρόν να γίνω προσωπικός μάγειρας καμίας καλλονής, ούτε κάν της charlize theron...lol.
Δες περισσότερα