Σπανακοτυρόπιτα της μαμάς

Bαθμολογία: 4.875
       
 
8 ψήφοι
doreta, 05.03.10

Περιγραφή

Πλούσια σπανακοτυρόπιτα: μία διαφορετική γεύση που όσοι την έχουν δοκιμάσει έχουν ενθουσιαστεί !

Σπανακοτυρόπιτα της μαμάς
photo: golfo

Συνταγή από:

doreta

5 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων (ή αλεύρι)
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • 250 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος, αφού το έχουμε καθαρίσει)
  • 2 πράσα
  • 7-8 κρεμμυδάκια χλωρά
  • άνηθο 1/2 ματσάκι (μικρό)
  • 600 γρ. φέτα
  • 4 αυγά
  • 2/3 εβαπορέ light
  • 1 γεμάτη χούφτα τραχανά γλυκό σταρένιο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με λαχανικά
Μέθοδος: Φούρνου
Φτιάχνει: 1 μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Για τη ζύμη βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μία λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και νερό όσο πάρει ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.
  2. Για τη γέμιση αναμιγνύουμε σε μία λεκάνη το σπανάκι κομμένο σε κομμάτια, τα πράσα σε ροδέλες, τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο ψιλοκομμένα, τη φέτα σε χοντρά τρίμματα, τα αυγά χτυπημένα, το γάλα και τον τραχανά. Δεν προσθέτουμε αλάτι διότι έχει πολλή φέτα που είναι αλμυρό τυρί.
  3. Ανοίγουμε 3 φύλλα και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το ταψί που χρησιμοποιούμε είναι το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου μας. Επάνω βάζουμε όλη τη γέμιση και τελειώνουμε στρώνοντας τα υπόλοιπα 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αφού λαδώσουμε και την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  4. Εάν μας αρέσουν τα πιο χοντρά φύλλα, μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη στα 4 και να στρώσουμε 2 φύλλα κάτω και 2 επάνω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το σπανάκι πρέπει απλά να είναι πλυμένο, δεν το στύβουμε, ούτε το τσιγαρίζουμε, ούτε το αχνίζουμε. Επίσης μη φοβηθείτε τα υγρά της γέμισης, ο τραχανάς θα τα απορροφήσει!

Γίνεται πολύ καλή και με έτοιμο παραδοσιακό φύλλο ή φύλλο κρούστας.

Για να τη ζεστάνουμε (την επόμενη μέρα π.χ.) επειδή το φύλλο μαλακώνει, τη ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία για να ξανακριτσανίσουν τα φύλλα, και είναι σα να τη βγάλαμε μόλις από το φούρνο!

Σχετικές συνταγές

Σπανακόπιτα light Σπανακόπιτα light
5
       
       
(3)
Σπανακοπιτάκια Σπανακοπιτάκια
5
       
       
(1)
Σπανακόπιτα Σπανακόπιτα
4.6053
       
       
(38)
Σπανακόπιτα με τυριά Σπανακόπιτα με τυριά
5
       
       
(5)

    13 Όλα

    #
    Σχόλιο από Demi79, 11-3-10  
    doreta, εξαιρετική η συνταγή σου, κι επιπλέον είναι πολύ πιο θρεπτικό το σπανάκι έτσι! Ούτε εγώ το στύβω (κατόπιν συμβουλής της κρητικιάς πεθεράς μου), αλλά βάζω λιγότερη φέτα και λιγότερα αυγά.
    #
    Σχόλιο από golfo, 14-3-10  
    Doreta κανουμε ακριβως την ιδια πιτα με την μαμαμα σου με τη μονη διαφορα που εγω δεν βαζω τοσα αυγα μεσα,βαζω 2 για ενα μεγαλο ταψι,αλλα αυτο θεμα γουστου ειναι.
    ειναι παρα πολυ ωραια πιτα και ο τραχανας μεσα την κανει γλυκισμα,εμεις τουλαχιστον στην Ηπειρο τον βαζουμε σχεδον σε ολες τις πιτες μας.
    5 πηρουνακια δικαιωματικα!
    αναμενονται φωτο.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από doreta, 15-3-10  
    σας ευχαριστώ πολύ και τις 2! είναι πράγματι πολύ νόστιμη κι εγώ τρελλαίνομαι και την τρώω μετά μανίας, γι αυτό και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας:)
    #
    Σχόλιο από doreta, 16-3-10  
    golfo ευχαριστώ για τη φωτο !
    #
    Σχόλιο από agrimi, 23-9-10  
    :-)
    #
    Σχόλιο από pan1975, 9-10-10  
    Καταπληκτική η πιτούλα :) Για τα φύλλα ακολούθησα πιστά τη συνταγή σου και τα άνοιξα με νισεστέ και μου βγήκαν πολύ λεπτά και νόστιμα (τραγανά). Όσο αναφορά τη γέμιση, αγόρασα 850 γρμ σπανάκι και, επειδή θα γινόταν αρκετά χοντρή η πίτα, έκανα και ένα δεύτερο μικρό στρογγυλό ταψάκι. Πιστεύω ότι γύρω στα 500 με 550 γρμ σπανάκι (ακαθάριστο) είναι ότι πρέπει. Έβαλα 650 γρμ φέτα και ήταν μια χαρά. Βεβαίως, όλα είναι θέμα γούστου, μπορεί κάποιος να βάλει ακόμα περισσότερο. Και τραχανά πρέπει να έβαλα λίγο παραπάνω από ότι έλεγε η συνταγή. Μπράβο doreta!!
    #
    Σχόλιο από iloveyou, 10-10-10  
    κοριτσια ,, ειμαι καινουρια στα σχολια ,, ομως περιπλανιεμαι στο σαιτ σας απο τον καιρο που παντρευτηκα δλδ 2 χρονια τωρα :) και ναιιιιι με εχετε σωσει πολλεεες φορες ... εφτιαξα την συγκεκριμενη πιτουλα με σπανακι σημερα το μεσημερι ,, και πηρα αποφαση να ειμαι ενα πιο ενεργο μελος στην ιστοσελιδα αυτη που σωζει τις νιοπαντρες και οχι μονο :Ρ
    συγχαρητηρια για την τελεια συνταγη που με "εμα8ες" να φτιαχνω ... κι ευχαριστω ...
    #
    Σχόλιο από doreta, 11-10-10  
    πολύ χαίρομαι που σας άρεσε κορίτσια!
    #
    Σχόλιο από pan1975, 13-10-10  
    Επειδή ξέχασα να το γράψω παραπάνω, ο χρόνος ψησίματος δεν είναι αρκετός, χρειάστηκαν δύο ώρες από ότι θυμάμαι. Βέβαια,ο χρόνος πάντα εξαρτάται από το φούρνο της κάθε νοικοκυράς :)
    #
    Σχόλιο από amaroulitsa, 25-11-10  
    Φανταστική !!!! Την έφτιαξα εχτές και παρόλου που δεν είμαι fan της σπανακόπιτας, η συγκεκριμένη ήταν καταπληκτική... αφράτη και πεντανόστιμη. Αν και την έφτιαξα με αγοραστό φύλλο κουρού, ήταν τέλεια!!! Μπράβο και πολλά ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από pan1975, 20-3-11  
    Την έκανα δεύτερη φορά με αγοραστό φύλλο (Ζαγορίσιο) το οποίο ήταν καταπληκτικό για έτοιμο. Επειδή μας αρέσει το τυρί, έβαλα 900+ φέτα, 750γρμ ακαθάριστο σπανάκι, δύο χούφτες τραχανά και πρόσθεσα και μυρώνια.Έγινε εκπληκτική!
    #
    Σχόλιο από pan1975, 7-3-12  
    Ελαιόλαδο για τη γέμιση δεν χρειαζόμαστε?
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 25-10-14  
    Εν έτη 2014, στης πόλης και όχι στα χωρία, το να ανοίγεις φίλο είναι παράξενο!. Έτσι κρέμασα για διακόσμηση στην κουζίνα τα σύνεργα!.
    Μετά βλέπω αυγά, προς τι?. Δεν φτιάχνουμε τυρόπιτα!.
    ΝΑΙ μυρωδικά χόρτα, όσα και ότι θέλετε. Καυκαλίθρες, μυρώνια, λάπατα, μαϊντανό, δυόσμο, πράσο. Αλάτι πιπέρι. + λάδι. Όλα σε μια λεκάνη που έχουμε για το φαί, όχι για να πλένουμε κάλτσες!.
    Στο χέρι μας τρίβουμε φέτα, (εγώ βάζω ‘εν λευκό’, για να είναι και υγιεινή η πίτα)!. Μέχρι 300gr, είπαμε δεν κάνουμε τυρόπιτα. Θέλουμε την μυρωδιά των χόρτων!.
    Ζυμώνω με τα χέρια μου για 5 λεπτά, να σπάσω τον ‘τσαμπουκά’ των χορταρικών και για να αποκτήσω ομοιογένεια. Παλιά τα ζεματούσα μα έχανα τα χορτοαρώματα!.
    Τρία λαδωμένα φίλα κάτω. Μετά την γέμιση. Μετά τρία λαδωμένα φίλα από πάνω. Προτιμώ τα τύπου χωριάτικα!.
    Σημάδεμα από επάνω τα κομμάτια και όχι κόψιμο, βρέξιμο της χούφτες σας με νερό και τίναγμα προς την πίτα, και φούρνισμα στους 180ο .
    Για πρώτη φορά, έβαλα στρογγυλό ταψί. Σκοπός ήταν για να γυρίζω ¼ της στυφής κάθε 10 λεπτά, για ομοιόμορφο ψήσιμο!.
    Για να βγει από τον φούρνο, το φύλο πρέπει να πάρει καστανόξανθο χρώμα!. Αφού πάρει χρώμα, ξεφούρνισμα άμεσα , καθόλου παραμονή στον φούρνο. Να κρυώσει καλά για να το κόψουμε!.
    Στα 69 μου, μια συμβουλή!. Η ομόνοια και αγάπη στο σπίτι…… περνά από το στομάχι!.
    Antonis-team.
    ΥΓ. σήμερα χωρίς κρέας μα με ομορφιές, ΜΠΡΙΑΜ νοστιμότατα, και σπανακοτυρόπιτα που τρέλανα την γειτονία με αρώματα. Καλό σας σαββατοκύριακο.
    Μην ξεχάσετε να κρεμάσετε σημαία για την εθνική μας επέτειο…… πιτσιρίκια!.

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Demi79, 11-3-10  
    doreta, εξαιρετική η συνταγή σου, κι επιπλέον είναι πολύ πιο θρεπτικό το σπανάκι έτσι! Ούτε εγώ το στύβω (κατόπιν συμβουλής της κρητικιάς πεθεράς μου), αλλά βάζω λιγότερη φέτα και λιγότερα αυγά.
    #
    Σχόλιο από doreta, 15-3-10  
    σας ευχαριστώ πολύ και τις 2! είναι πράγματι πολύ νόστιμη κι εγώ τρελλαίνομαι και την τρώω μετά μανίας, γι αυτό και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας:)
    #
    Σχόλιο από doreta, 16-3-10  
    golfo ευχαριστώ για τη φωτο !
    #
    Σχόλιο από agrimi, 23-9-10  
    :-)
    #
    Σχόλιο από pan1975, 9-10-10  
    Καταπληκτική η πιτούλα :) Για τα φύλλα ακολούθησα πιστά τη συνταγή σου και τα άνοιξα με νισεστέ και μου βγήκαν πολύ λεπτά και νόστιμα (τραγανά). Όσο αναφορά τη γέμιση, αγόρασα 850 γρμ σπανάκι και, επειδή θα γινόταν αρκετά χοντρή η πίτα, έκανα και ένα δεύτερο μικρό στρογγυλό ταψάκι. Πιστεύω ότι γύρω στα 500 με 550 γρμ σπανάκι (ακαθάριστο) είναι ότι πρέπει. Έβαλα 650 γρμ φέτα και ήταν μια χαρά. Βεβαίως, όλα είναι θέμα γούστου, μπορεί κάποιος να βάλει ακόμα περισσότερο. Και τραχανά πρέπει να έβαλα λίγο παραπάνω από ότι έλεγε η συνταγή. Μπράβο doreta!!
    #
    Σχόλιο από iloveyou, 10-10-10  
    κοριτσια ,, ειμαι καινουρια στα σχολια ,, ομως περιπλανιεμαι στο σαιτ σας απο τον καιρο που παντρευτηκα δλδ 2 χρονια τωρα :) και ναιιιιι με εχετε σωσει πολλεεες φορες ... εφτιαξα την συγκεκριμενη πιτουλα με σπανακι σημερα το μεσημερι ,, και πηρα αποφαση να ειμαι ενα πιο ενεργο μελος στην ιστοσελιδα αυτη που σωζει τις νιοπαντρες και οχι μονο :Ρ
    συγχαρητηρια για την τελεια συνταγη που με "εμα8ες" να φτιαχνω ... κι ευχαριστω ...
    #
    Σχόλιο από doreta, 11-10-10  
    πολύ χαίρομαι που σας άρεσε κορίτσια!
    #
    Σχόλιο από pan1975, 13-10-10  
    Επειδή ξέχασα να το γράψω παραπάνω, ο χρόνος ψησίματος δεν είναι αρκετός, χρειάστηκαν δύο ώρες από ότι θυμάμαι. Βέβαια,ο χρόνος πάντα εξαρτάται από το φούρνο της κάθε νοικοκυράς :)
    #
    Σχόλιο από amaroulitsa, 25-11-10  
    Φανταστική !!!! Την έφτιαξα εχτές και παρόλου που δεν είμαι fan της σπανακόπιτας, η συγκεκριμένη ήταν καταπληκτική... αφράτη και πεντανόστιμη. Αν και την έφτιαξα με αγοραστό φύλλο κουρού, ήταν τέλεια!!! Μπράβο και πολλά ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 25-10-14  
    Εν έτη 2014, στης πόλης και όχι στα χωρία, το να ανοίγεις φίλο είναι παράξενο!. Έτσι κρέμασα για διακόσμηση στην κουζίνα τα σύνεργα!.
    Μετά βλέπω αυγά, προς τι?. Δεν φτιάχνουμε τυρόπιτα!.
    ΝΑΙ μυρωδικά χόρτα, όσα και ότι θέλετε. Καυκαλίθρες, μυρώνια, λάπατα, μαϊντανό, δυόσμο, πράσο. Αλάτι πιπέρι. + λάδι. Όλα σε μια λεκάνη που έχουμε για το φαί, όχι για να πλένουμε κάλτσες!.
    Στο χέρι μας τρίβουμε φέτα, (εγώ βάζω ‘εν λευκό’, για να είναι και υγιεινή η πίτα)!. Μέχρι 300gr, είπαμε δεν κάνουμε τυρόπιτα. Θέλουμε την μυρωδιά των χόρτων!.
    Ζυμώνω με τα χέρια μου για 5 λεπτά, να σπάσω τον ‘τσαμπουκά’ των χορταρικών και για να αποκτήσω ομοιογένεια. Παλιά τα ζεματούσα μα έχανα τα χορτοαρώματα!.
    Τρία λαδωμένα φίλα κάτω. Μετά την γέμιση. Μετά τρία λαδωμένα φίλα από πάνω. Προτιμώ τα τύπου χωριάτικα!.
    Σημάδεμα από επάνω τα κομμάτια και όχι κόψιμο, βρέξιμο της χούφτες σας με νερό και τίναγμα προς την πίτα, και φούρνισμα στους 180ο .
    Για πρώτη φορά, έβαλα στρογγυλό ταψί. Σκοπός ήταν για να γυρίζω ¼ της στυφής κάθε 10 λεπτά, για ομοιόμορφο ψήσιμο!.
    Για να βγει από τον φούρνο, το φύλο πρέπει να πάρει καστανόξανθο χρώμα!. Αφού πάρει χρώμα, ξεφούρνισμα άμεσα , καθόλου παραμονή στον φούρνο. Να κρυώσει καλά για να το κόψουμε!.
    Στα 69 μου, μια συμβουλή!. Η ομόνοια και αγάπη στο σπίτι…… περνά από το στομάχι!.
    Antonis-team.
    ΥΓ. σήμερα χωρίς κρέας μα με ομορφιές, ΜΠΡΙΑΜ νοστιμότατα, και σπανακοτυρόπιτα που τρέλανα την γειτονία με αρώματα. Καλό σας σαββατοκύριακο.
    Μην ξεχάσετε να κρεμάσετε σημαία για την εθνική μας επέτειο…… πιτσιρίκια!.

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από pan1975, 7-3-12  
    Ελαιόλαδο για τη γέμιση δεν χρειαζόμαστε?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από golfo, 14-3-10  
    Doreta κανουμε ακριβως την ιδια πιτα με την μαμαμα σου με τη μονη διαφορα που εγω δεν βαζω τοσα αυγα μεσα,βαζω 2 για ενα μεγαλο ταψι,αλλα αυτο θεμα γουστου ειναι.
    ειναι παρα πολυ ωραια πιτα και ο τραχανας μεσα την κανει γλυκισμα,εμεις τουλαχιστον στην Ηπειρο τον βαζουμε σχεδον σε ολες τις πιτες μας.
    5 πηρουνακια δικαιωματικα!
    αναμενονται φωτο.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από pan1975, 20-3-11  
    Την έκανα δεύτερη φορά με αγοραστό φύλλο (Ζαγορίσιο) το οποίο ήταν καταπληκτικό για έτοιμο. Επειδή μας αρέσει το τυρί, έβαλα 900+ φέτα, 750γρμ ακαθάριστο σπανάκι, δύο χούφτες τραχανά και πρόσθεσα και μυρώνια.Έγινε εκπληκτική!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    πίτες
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της michfotini
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    ΕΦΗ ΠΙΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 362 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris