Σπετζοφάι παραδοσιακό

Bαθμολογία: 4.7143
       
 
35 ψήφοι
KristineS, 22.09.08

Περιγραφή

Η παραδοσιακή συνταγή περιέχει και κόκκινες πιπεριές και μελιτζάνες. Σαφώς και δεν είναι αυτή η νερόβραστη, σαχλή συνταγή που προτείνουν οι ταβερνούλες και συνοδεύουν με ρύζι. Πιστέψτε με ξέρω καλά. Έχω γιαγιά Πηλειορίτισα από την πλευρά της μαμάς μου και θεία που είναι μαγείρισα με βούλα και έχει δική της εκπομπή σε τοπικό κανάλι. Το βιβλίο της δε, έχει πάρει πολλά βραβεία για τις παραδοσιακές συνταγές.

Σπετζοφάι παραδοσιακό

Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 λουκάνικα χωριάτικα Πηλίου κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια κάθετα
  • 4 πιπεριές μεγάλες πράσινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
  • 4 πιπεριές μεγάλες κόκκινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια, ξεπικρισμένες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 φλ. ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 1 κ.γ πιπέρι
  • αλάτι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Μέθοδος: Τηγανιού
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 13' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 35' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σοτάρουμε τα λουκάνικα για λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
  2. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Διαλύουμε τον πελτέ στο ζωμό λαχανικών.
  4. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό με τον πελτέ, τη ζάχαρη, την καυτερή πιπερίτσα, το πιπέρι και το αλάτι.
  5. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να φύγουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα λουκάνικα με πράσσο, πορτοκάλι κτλ δεν κάνουν γι αυτή τη συνταγή. Απλά οι γεύσεις των λαχανικών είναι τόσο έντονες που αυτά τα λουκάνικα, χαλάνε το συνδιασμό.

Σχετικές συνταγές

Σπετζοφάι Σπετζοφάι
4.8889
       
       
(9)
Το σπετσοφάι της Χαρούλας Το σπετσοφάι της Χαρούλας
4.9091
       
       
(55)
Σπετζοφάι 2 Σπετζοφάι 2
4.5
       
       
(2)
Γιαουρτλού σπετζοφάι Γιαουρτλού σπετζοφάι
5
       
       
(6)
Τρικαλινό σπετσοφάι Τρικαλινό σπετσοφάι
4.5
       
       
(4)
Σπετσοφάι σε καρβέλι Σπετσοφάι σε καρβέλι
5
       
       
(4)
Σπετζοφάι με κόκκινο κρασί Σπετζοφάι με κόκκινο κρασί
4.75
       
       
(4)

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από crazy_for_cooking, 13-11-08  
    Καταπληκτική συνταγή
    #
    Σχόλιο από konstantinia, 20-11-08  
    Πάρα πολύ ωραία! Την συστήνω ανεπιφύλακτα!!
    #
    Σχόλιο από manolia, 20-11-08  
    Και γω έτσι το ειχα δει στο Μαμαλάκη αλλά χωρίς μελιτζάνες.
    #
    Σχόλιο από Eviherk, 11-12-08  
    Πεντανόστιμο και σχετικά εύκολο! Το έφτιαξα χτες και πάθαμε πλάκα οικογενειακώς!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 13-12-08  
    Απλά τέλειο...
    #
    Σχόλιο από marmyr, 13-1-09  
    Κάνω αυτή τη συνταγή καιρό τώρα χωρίς να βάλω κρασί Είναι τέλεια και πιστέψτε με, η μελιτζάνα κανει τη διαφορά!
    #
    Σχόλιο από nik9271, 23-2-09  
    θελω να την κανω αυτη την συνταγη αλλα δεν καταλαβενω ποσο μπεικεν να βαλω
    #
    Σχόλιο από Bianka, 23-2-09  
    μπεικεν;
    μα δεν μπενει μπεικεν

    #
    Σχόλιο από KristineS, 24-2-09  
    Μπέικιν πάουντερ στο Σπετζοφάι???? Μα δεν υπάρχει σαν συστατικό!
    #
    Σχόλιο από Margie, 6-3-09  
    Το έφτιαξα και είναι πεντανόστιμο!!! Πράγματι είναι η Πηλειορίτικη συνταγή - η καταγωγή μου είναι και εμένα από το Πήλειο και έχω φάει πολλές φορές το ντόπιο σπετζοφάι. Δεν διαφέρει!!! Μπράβο σου KristineS!
    #
    Σχόλιο από KristineS, 7-3-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    #
    Σχόλιο από warning men in kitchen, 24-3-09  
    poli nostimo
    thn meloitzana mipos eine kalo na thn thganoizoume pio prhn?
    giati emena mou dialoithike
    #
    Σχόλιο από KristineS, 25-3-09  
    Όχι δεν χρειάζεται τηγάνισμα! Τότε είναι που θα σου διαλυθεί. Μήπως σοτάρισες πολύ ώρα και μαλάκωσαν πολύ τα λαχανικά?
    #
    Σχόλιο από warning men in kitchen, 28-3-09  
    ναι μάλλον αυτό ήτανε το λάθος μου
    :(
    #
    Σχόλιο από kor_, 18-4-09  
    <εδω που βρίσκομαι δύσκολο να βρω πηλιωριτικο λουκάνικο(δυστυχώς).Έβαλα ένα απλό,όχι πικάντικο, και έβαλα λίγη παραπάνω πιπεριά καυτερή κ πιπεράκι.Δεν περίμενα να μου βγει τόσο πετυχημένο μιας και ήταν η πρώτη φορά που το μαγείρευα!!!Η γιαγιά μου(που είναι κ απο το Πήλειο)θα πρέπει να είναι περήφανη!!!! χιχι!!!
    Σ'ευχαριστώ για την συνταγήηηηηηη!!!Πάλι καλά που την "ανέβασες"...!!!
    #
    Σχόλιο από Σπυριδούλα, 14-8-09  
    Για να δούμε θα την πετύχω...την Τετάρτη θα σας πω εντυπώσεις!!!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 10-1-10  
    Πολύ΄νόστιμος μεζές για κρασοκατάνυξη.
    #
    Σχόλιο από Beba, 17-2-10  
    Αυτό το φαγητό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα;
    #
    Σχόλιο από KristineS, 18-2-10  
    Δεν έχει πρόβλημα να γίνει από την προηγούμενη ημέρα, απλά στο ζέσταμα θα προσέξεις για να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από Njordin, 6-3-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    41 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από crazy_for_cooking, 13-11-08  
    Καταπληκτική συνταγή
    #
    Σχόλιο από konstantinia, 20-11-08  
    Πάρα πολύ ωραία! Την συστήνω ανεπιφύλακτα!!
    #
    Σχόλιο από manolia, 20-11-08  
    Και γω έτσι το ειχα δει στο Μαμαλάκη αλλά χωρίς μελιτζάνες.
    #
    Σχόλιο από Eviherk, 11-12-08  
    Πεντανόστιμο και σχετικά εύκολο! Το έφτιαξα χτες και πάθαμε πλάκα οικογενειακώς!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 13-12-08  
    Απλά τέλειο...
    #
    Σχόλιο από marmyr, 13-1-09  
    Κάνω αυτή τη συνταγή καιρό τώρα χωρίς να βάλω κρασί Είναι τέλεια και πιστέψτε με, η μελιτζάνα κανει τη διαφορά!
    #
    Σχόλιο από nik9271, 23-2-09  
    θελω να την κανω αυτη την συνταγη αλλα δεν καταλαβενω ποσο μπεικεν να βαλω
    #
    Σχόλιο από Bianka, 23-2-09  
    μπεικεν;
    μα δεν μπενει μπεικεν

    #
    Σχόλιο από KristineS, 24-2-09  
    Μπέικιν πάουντερ στο Σπετζοφάι???? Μα δεν υπάρχει σαν συστατικό!
    #
    Σχόλιο από Margie, 6-3-09  
    Το έφτιαξα και είναι πεντανόστιμο!!! Πράγματι είναι η Πηλειορίτικη συνταγή - η καταγωγή μου είναι και εμένα από το Πήλειο και έχω φάει πολλές φορές το ντόπιο σπετζοφάι. Δεν διαφέρει!!! Μπράβο σου KristineS!
    #
    Σχόλιο από KristineS, 7-3-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    #
    Σχόλιο από warning men in kitchen, 24-3-09  
    poli nostimo
    thn meloitzana mipos eine kalo na thn thganoizoume pio prhn?
    giati emena mou dialoithike
    #
    Σχόλιο από KristineS, 25-3-09  
    Όχι δεν χρειάζεται τηγάνισμα! Τότε είναι που θα σου διαλυθεί. Μήπως σοτάρισες πολύ ώρα και μαλάκωσαν πολύ τα λαχανικά?
    #
    Σχόλιο από warning men in kitchen, 28-3-09  
    ναι μάλλον αυτό ήτανε το λάθος μου
    :(
    #
    Σχόλιο από kor_, 18-4-09  
    <εδω που βρίσκομαι δύσκολο να βρω πηλιωριτικο λουκάνικο(δυστυχώς).Έβαλα ένα απλό,όχι πικάντικο, και έβαλα λίγη παραπάνω πιπεριά καυτερή κ πιπεράκι.Δεν περίμενα να μου βγει τόσο πετυχημένο μιας και ήταν η πρώτη φορά που το μαγείρευα!!!Η γιαγιά μου(που είναι κ απο το Πήλειο)θα πρέπει να είναι περήφανη!!!! χιχι!!!
    Σ'ευχαριστώ για την συνταγήηηηηηη!!!Πάλι καλά που την "ανέβασες"...!!!
    #
    Σχόλιο από Σπυριδούλα, 14-8-09  
    Για να δούμε θα την πετύχω...την Τετάρτη θα σας πω εντυπώσεις!!!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 10-1-10  
    Πολύ΄νόστιμος μεζές για κρασοκατάνυξη.
    #
    Σχόλιο από Beba, 17-2-10  
    Αυτό το φαγητό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα;
    #
    Σχόλιο από KristineS, 18-2-10  
    Δεν έχει πρόβλημα να γίνει από την προηγούμενη ημέρα, απλά στο ζέσταμα θα προσέξεις για να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από Njordin, 6-3-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΣΑΚΙΡΑ, 29-6-10  
    εγω βαζω 2 κρεμμυδια,2 λουκανικα,8 πιππεριες κοκκινες, 2 τριμενες ντοματες και μισο πουμαρο.ειναι πιο νοστιμο ετσι.....
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 5-11-10  
    Ωραία έχεις παραθέσει την συνταγή και πολύ θερμά την έχεις υποστηρίξει, πράγματι στο Βόλο που είχα δοκιμάσει είχε το φαΐ και μελιτζάνες μέσα, αλλά εγώ το προτιμώ χωρίς αυτές. Χρησιμοποιώ κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και μπαχάρι.
    #
    Σχόλιο από whoopee, 10-1-12  
    είναι πολύ ωραία συνταγή. Εγώ βάζω εκτός από μελιτζάνες, και κολοκυθάκια και μανιτάρια. Ξύλο κανέλας, λίγο κίμινο, λίγο κόλιανδρο (όχι φρέσκο). Και το συνοδεύω με ατζέμ πιλάφι.
    #
    Σχόλιο από voulifil, 1-10-12  
    mporoume na valoume kai patatoula?

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...

    Το tip της ημέρας

    Για κάθε φλυτζάνι νερό, βάλτε μια κουταλιά του γλυκού τσάι (αν χρησιμοποιείτε χύμα) και ρίξτε πάνω από τα φύλλα το βραστό νερό. Ανακατέψτε το καλά, σκεπάστε την τσαγιέρα και αφήστε το για 5’ (αν έχετε μόνο ένα φλυτζάνι σκεπάστε το με το πιατάκι του. 3-4’ είναι αρκετά για το φακελάκι).

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 91 αγαπημένων συνταγών, του/της ria24
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 93 αγαπημένων συνταγών, του/της v_vikaki
    Χοιρινό
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Ιδέες για μπουφέ
    Ένα βιβλίο 58 αγαπημένων συνταγών, του/της mom2twins
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της fiogaki