Σπιτική σάλτσα σε βάζα

Bαθμολογία: 4.9048
       
 
21 ψήφοι
Elefteria, 05.09.09

Περιγραφή

 Εμείς την κάναμε στο καζάνι, λόγο ποσότητας, εσείς μπορείτε κάλλιστα να την κάνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα στην κουζίνα σας.

Σπιτική σάλτσα σε βάζα

Τι χρειαζόμαστε:

  • πολλές ντομάτες

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλένουμε καλά τις ντομάτες μας να φύγουν τυχών φύλλα, χώματα και προπάντων φυτοφάρμακα.
Βήμα 2
2) Κόβουμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Βήμα 3
3) Τις βάζουμε στο καζάνι σε μέτρια φωτιά και τις βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει κάτω.
Βήμα 4
4) Κατεβάζουμε το καζάνι από τη φωτιά και περνάμε όλη τη σάλτσα από το μύλο.
Βήμα 5
5) Ο μύλος ξεχωρίζει τη σάλτσα από την φλούδα και τα σποριά, αφήνοντας την λεία σαν του εμπορίου.
Βήμα 6
6) Γεμίζουμε τα βάζα σχεδόν μέχρι επάνω, αφήνουμε λίγο αέρα.
Βήμα 7
7) Κλείνουμε καλά με βρασμένα καπάκια, ζεστά.
Βήμα 8
8) Βάζουμε ένα παλιό σεντόνι στον πάτο του καζανιού και από πάνω βάζουμε τα βάζα.
Βήμα 9
9) Γεμίζουμε τα κενά με πανιά, ώστε να μην χτυπάνε μεταξύ τους και σπάσουν τα βάζα. Βάζουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει ελέγχουμε να μην έχουμε φυσαλίδες. Τα βράζουμε για κάνα μισάωρο. Αφού τα σφίξουμε τα αφήνουμε ανάποδα σε κλούβες για να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε στο υπόγειο.
Βήμα 10
10) Για μικρότερη ποσότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απλό μύλο λαχανικών που θα βρείτε εύκολα στην αγορά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες αντέχουν χρόνια 2-3 μπορεί και παραπάνω, αρκεί να... μείνουν!!!!!!!!!!

Καλή Επιτυχία

Σχετικές συνταγές

Ντοματοπελτές Ντοματοπελτές
4.9231
       
       
(39)
Εύκολη σάλτσα ντομάτας Εύκολη σάλτσα ντομάτας
4.8571
       
       
(7)

    41 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Tania, 11-9-09  
    Ευχαριστούμε Ελευθερία που μοιράστηκες αυτόν τον τρόπο μαζί μας. Πέρσι που έφτιαξα σάλτσα πρώτη φορά κάπως έτσι τα έκανα κι εγω σε κατσαρολα αφου ηταν μικρότερη η ποσότητα.. Να ρωτήσω κάτι όμως.. φέτος που πήγα να πάρω βαζα και καπάκια για να φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα αυτός που πουλούσε τα βάζα μου ειπε να πάρω κι αλλα καπάκια γιατι δεν κάνει λεει να χρησιμοποιήσεις 2η φορά του χρόνου τα ίδια καπάκια.. Θα σου χαλάσει ότι βάλεις μέσα ειπε. Ισχύει αυτό? Αφού θα τα βράσω πάλι και θα σφραγίσουνε καλα..
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 11-9-09  
    αν το καπακι δεν εχει στραβωσει, σκουριασει κ.α μπορεις να τα χρησιμοποιήσεις ξανα και ξανα.
    εγω τα ανοιγω δινοντας λιγο αερα με το αναποδο του κουταλιου, οποτε παίρνω καινουρια.
    πολλες φορες και τα καινουργια καπακια εχουν προβλημα, προσοχη λοιπον στις ... φυσαλίδες.
    #
    Σχόλιο από Tania, 11-9-09  
    ok, σ' ευχαριστω πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΡΕΘΥΜΝΟ, 11-9-09  
    Μονο και μονο απ τη παρουσιαση αξιζεις πολλα μπραβο.Ε!! λοιπον μπραβο σου!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΕΥΔΟΚΙΑ, 13-9-09  
    Καιεγώ ετσι την φτιάχνω την σάλτσα Ελευθερία αλλά κάθε χρόνο παίρνω καινούρια καπάκια.Πολύ καλά σου είπαν Τάνια
    #
    Σχόλιο από tsipouraki, 14-9-09  
    πάρα πολύ καλή η συνταγή σου και πολύ οικονομική για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε πολύ σάλτσα και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε συνέχεια. έκανε συχνά η γιαγιά μου και έβγαινε τέλεια. μάλιστα σε μερικά βαζάκια έβαζε και άλλα υλικά π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό κλπ. έτσι είχε διάφορα ήδη σάλτας. τώρα που μου το θύμησες θα το κάνω σίγουρα
    #
    Σχόλιο από lixoudia, 14-9-09  
    #
    Σχόλιο από despoin@, 14-9-09  
    Καλησπέρα ωραία συνταγή μπάβο σου αλλά έχω μια ερώτιση να σου κάνω τον μύλο αυτόν που θα τον βρω?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-9-09  
    Έναν τέτοιο μύλο αγόρασε η πεθερά μου εδώ στην Καλαμάτα (από κατάστημα με είδη κουζίνας όπως το εργαλείο για τις ζύμες κλπ) και όχι σε πολύ ακριβή τιμή (κάτω από 30 ευρώ). Εάν φτιάχνεις κάθε χρόνο σάλτσα ντομάτας, αξίζει τον κόπο.
    #
    Σχόλιο από despoin@, 16-9-09  
    Ευχαριστώ πολή Sitronella θα το βρω που θα πάει
    #
    Σχόλιο από spirtos, 16-9-09  
    εγω πηρα το δικο μου μυλο απο εδω και σε εξαιρετικη τιμη.http://www.lakeland.co.uk/tomato-master/F/keyword/tomato/product/12165(προκειται για ενα σάιτ με εξαιρεικα προιόντα για την κουζινα και σε απιστευτες τιμες αν τις συγκρινεις με αυτες των εδω αντιστοιχων καταστηματων, τα οποια εχουν ξεφυγει και πουλανε οσο τους καπνισει.sitronella μου, κατω απο 30 ευρω ειναι ακριβος ο μυλος.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-9-09  
    spirtos ωραίο το site πράγματι. Όμως ο μύλος που κάνει 15 λίρες (σε προσφορά γιατί έκανε 30), αν βάλεις και τα μεταφορικά που είναι άλλες 10 λίρες, βγαίνει 25 λίρες. Δηλαδή 28 ευρώ που είναι η ίδια τιμή με αυτή που τον αγόρασε η πεθερά μου (που είπα κάτω από 30). Όλα πρέπει να τα υπολογίζουμε.
    #
    Σχόλιο από spirtos, 16-9-09  
    citronella εχεις δικιο αν παρεις μονο ενα προιόν ειναι μια η αλλη,(εκτος αν θες για παραδειγμα το καινουργιο μιξερ της kenwood και αυτοι στο δινουν με 395 λιρες και δωρο ενα food processor και ενα μπλεντερ και στην ελλαδα στο δινουν ξερο με 509-599 ευρω χωρις δωρο και τα δυο δωρα που σου δινουν εκεινοι εδω χρεωνονται περιπου 170 ευρω). εγω αγοραζω τα βαζα μου απο κει γιατι 12 βαζα του μισου κιλου για μαρμελαδες κανουν 6,5 λιρες, και πολλα αλλα οπως την εσπρεσσιερα μου στη μιση τιμη απ'οτι στην ελλαδα. Υποτιθεται οτι υπαρχει κριση στην ελλαδα αλλα παιδια μπειτε και δειτε ποσο αγοραζουμε εμεις γενικα τα παντα απο ρουχα και ειδη σπιτιου ως ηλ\κες συσκευες και ποσο πωλουνται εξω.
    #
    Σχόλιο από VIX, 17-9-09  
    Καλησπέρα σας. Είμαι καινούργια στην παρέα. Καιρό τώρα έψαχνα συνταγή για σπιτική σάλτσα. Τώρα που τη βρήκα λοιπόν θα τη δοκιμάσω. Όσο αναφορά σε αυτό που ειπώθηκε από spirtos νομίζω ότι δεν έχει και άδικο. Ίσως θα πρέπει να ψαχνώμαστε σιγά σιγά ιδιαίτερα όσοι έχουν οικογένεια και παιδιάκια. Το site που είπε δεν το είδα ακόμα.
    #
    Σχόλιο από VIX, 17-9-09  
    Και κάτι ακόμα Ελευθερία πόσα κιλά ντομάτες θα έπαιρνες για μια 5μελή οικογένεια για τη σάλτσα μιας χρονιάς;
    #
    Σχόλιο από zanice, 18-9-09  
    Κάνω και εγώ έτσι τις σάλτσες μου με τη μόνο διαφορά, ότι περνάω την ντομάτα από την σήτα προτού την βράσω.Ετσι βράζεται χωρίς σπόρια και φλούδες.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 18-9-09  
    κοιτα να σου πω εμεις καναμε σαλτσα για 4 οικογενειες, καναμε 3 κλουβες στο περιπου και μας εδωσαν 120 βαζα και παντα περισσεύουν για την αλλη χρονια. αυτο θα το βρεις μονη σου με τον καιρο και μην ξεχνας αν το κανεις στην κουζινα σου παρε τοσες οσες χωράνε στην κατσαρολα σου και καντο σε δοσεις.
    #
    Σχόλιο από VIX, 18-9-09  
    Τώρα δηλαδή είναι καλή εποχή για να φτιάξουμε σάλτσα ή να περιμένω τον επόμενο Αύγουστο με το καλό;
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 18-9-09  
    καλη εποχη για σαλτσα ειναι οταν εχει πολλες και φτηνες ντοματες. νομιζω οτι ακομα υπαρχουν αρκετες, πανε σε κιαμια λαικη αργα να πεσει λιγο ακομα η τιμη της. εγω σαλτσα κανω καθ ολη τη διαρκεια της χρονιας οταν εχω στο ψυγειο μου ντοματες που αλλιως θα πηγεναν χαμενες. νομιζω οτι ακομα υπαρχουν αρκετες
    #
    Σχόλιο από dimitrat, 19-9-09  
    Ελευθθερια, μπορεις να μου εξηγησεις τι εννοεις για τις φυσαλιδες?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    38 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Tania, 11-9-09  
    Ευχαριστούμε Ελευθερία που μοιράστηκες αυτόν τον τρόπο μαζί μας. Πέρσι που έφτιαξα σάλτσα πρώτη φορά κάπως έτσι τα έκανα κι εγω σε κατσαρολα αφου ηταν μικρότερη η ποσότητα.. Να ρωτήσω κάτι όμως.. φέτος που πήγα να πάρω βαζα και καπάκια για να φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα αυτός που πουλούσε τα βάζα μου ειπε να πάρω κι αλλα καπάκια γιατι δεν κάνει λεει να χρησιμοποιήσεις 2η φορά του χρόνου τα ίδια καπάκια.. Θα σου χαλάσει ότι βάλεις μέσα ειπε. Ισχύει αυτό? Αφού θα τα βράσω πάλι και θα σφραγίσουνε καλα..
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 11-9-09  
    αν το καπακι δεν εχει στραβωσει, σκουριασει κ.α μπορεις να τα χρησιμοποιήσεις ξανα και ξανα.
    εγω τα ανοιγω δινοντας λιγο αερα με το αναποδο του κουταλιου, οποτε παίρνω καινουρια.
    πολλες φορες και τα καινουργια καπακια εχουν προβλημα, προσοχη λοιπον στις ... φυσαλίδες.
    #
    Σχόλιο από Tania, 11-9-09  
    ok, σ' ευχαριστω πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΡΕΘΥΜΝΟ, 11-9-09  
    Μονο και μονο απ τη παρουσιαση αξιζεις πολλα μπραβο.Ε!! λοιπον μπραβο σου!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΕΥΔΟΚΙΑ, 13-9-09  
    Καιεγώ ετσι την φτιάχνω την σάλτσα Ελευθερία αλλά κάθε χρόνο παίρνω καινούρια καπάκια.Πολύ καλά σου είπαν Τάνια
    #
    Σχόλιο από tsipouraki, 14-9-09  
    πάρα πολύ καλή η συνταγή σου και πολύ οικονομική για όσους από εμάς χρησιμοποιούμε πολύ σάλτσα και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε συνέχεια. έκανε συχνά η γιαγιά μου και έβγαινε τέλεια. μάλιστα σε μερικά βαζάκια έβαζε και άλλα υλικά π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό κλπ. έτσι είχε διάφορα ήδη σάλτας. τώρα που μου το θύμησες θα το κάνω σίγουρα
    #
    Σχόλιο από lixoudia, 14-9-09  
    #
    Σχόλιο από despoin@, 14-9-09  
    Καλησπέρα ωραία συνταγή μπάβο σου αλλά έχω μια ερώτιση να σου κάνω τον μύλο αυτόν που θα τον βρω?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-9-09  
    Έναν τέτοιο μύλο αγόρασε η πεθερά μου εδώ στην Καλαμάτα (από κατάστημα με είδη κουζίνας όπως το εργαλείο για τις ζύμες κλπ) και όχι σε πολύ ακριβή τιμή (κάτω από 30 ευρώ). Εάν φτιάχνεις κάθε χρόνο σάλτσα ντομάτας, αξίζει τον κόπο.
    #
    Σχόλιο από despoin@, 16-9-09  
    Ευχαριστώ πολή Sitronella θα το βρω που θα πάει
    #
    Σχόλιο από spirtos, 16-9-09  
    εγω πηρα το δικο μου μυλο απο εδω και σε εξαιρετικη τιμη.http://www.lakeland.co.uk/tomato-master/F/keyword/tomato/product/12165(προκειται για ενα σάιτ με εξαιρεικα προιόντα για την κουζινα και σε απιστευτες τιμες αν τις συγκρινεις με αυτες των εδω αντιστοιχων καταστηματων, τα οποια εχουν ξεφυγει και πουλανε οσο τους καπνισει.sitronella μου, κατω απο 30 ευρω ειναι ακριβος ο μυλος.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-9-09  
    spirtos ωραίο το site πράγματι. Όμως ο μύλος που κάνει 15 λίρες (σε προσφορά γιατί έκανε 30), αν βάλεις και τα μεταφορικά που είναι άλλες 10 λίρες, βγαίνει 25 λίρες. Δηλαδή 28 ευρώ που είναι η ίδια τιμή με αυτή που τον αγόρασε η πεθερά μου (που είπα κάτω από 30). Όλα πρέπει να τα υπολογίζουμε.
    #
    Σχόλιο από spirtos, 16-9-09  
    citronella εχεις δικιο αν παρεις μονο ενα προιόν ειναι μια η αλλη,(εκτος αν θες για παραδειγμα το καινουργιο μιξερ της kenwood και αυτοι στο δινουν με 395 λιρες και δωρο ενα food processor και ενα μπλεντερ και στην ελλαδα στο δινουν ξερο με 509-599 ευρω χωρις δωρο και τα δυο δωρα που σου δινουν εκεινοι εδω χρεωνονται περιπου 170 ευρω). εγω αγοραζω τα βαζα μου απο κει γιατι 12 βαζα του μισου κιλου για μαρμελαδες κανουν 6,5 λιρες, και πολλα αλλα οπως την εσπρεσσιερα μου στη μιση τιμη απ'οτι στην ελλαδα. Υποτιθεται οτι υπαρχει κριση στην ελλαδα αλλα παιδια μπειτε και δειτε ποσο αγοραζουμε εμεις γενικα τα παντα απο ρουχα και ειδη σπιτιου ως ηλ\κες συσκευες και ποσο πωλουνται εξω.
    #
    Σχόλιο από VIX, 17-9-09  
    Καλησπέρα σας. Είμαι καινούργια στην παρέα. Καιρό τώρα έψαχνα συνταγή για σπιτική σάλτσα. Τώρα που τη βρήκα λοιπόν θα τη δοκιμάσω. Όσο αναφορά σε αυτό που ειπώθηκε από spirtos νομίζω ότι δεν έχει και άδικο. Ίσως θα πρέπει να ψαχνώμαστε σιγά σιγά ιδιαίτερα όσοι έχουν οικογένεια και παιδιάκια. Το site που είπε δεν το είδα ακόμα.
    #
    Σχόλιο από VIX, 17-9-09  
    Και κάτι ακόμα Ελευθερία πόσα κιλά ντομάτες θα έπαιρνες για μια 5μελή οικογένεια για τη σάλτσα μιας χρονιάς;
    #
    Σχόλιο από zanice, 18-9-09  
    Κάνω και εγώ έτσι τις σάλτσες μου με τη μόνο διαφορά, ότι περνάω την ντομάτα από την σήτα προτού την βράσω.Ετσι βράζεται χωρίς σπόρια και φλούδες.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 18-9-09  
    κοιτα να σου πω εμεις καναμε σαλτσα για 4 οικογενειες, καναμε 3 κλουβες στο περιπου και μας εδωσαν 120 βαζα και παντα περισσεύουν για την αλλη χρονια. αυτο θα το βρεις μονη σου με τον καιρο και μην ξεχνας αν το κανεις στην κουζινα σου παρε τοσες οσες χωράνε στην κατσαρολα σου και καντο σε δοσεις.
    #
    Σχόλιο από VIX, 18-9-09  
    Τώρα δηλαδή είναι καλή εποχή για να φτιάξουμε σάλτσα ή να περιμένω τον επόμενο Αύγουστο με το καλό;
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 18-9-09  
    καλη εποχη για σαλτσα ειναι οταν εχει πολλες και φτηνες ντοματες. νομιζω οτι ακομα υπαρχουν αρκετες, πανε σε κιαμια λαικη αργα να πεσει λιγο ακομα η τιμη της. εγω σαλτσα κανω καθ ολη τη διαρκεια της χρονιας οταν εχω στο ψυγειο μου ντοματες που αλλιως θα πηγεναν χαμενες. νομιζω οτι ακομα υπαρχουν αρκετες
    #
    Σχόλιο από dimitrat, 19-9-09  
    Ελευθθερια, μπορεις να μου εξηγησεις τι εννοεις για τις φυσαλιδες?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από jop, 29-7-11  
    Γεια σας. Μήπως ξέρετε που μπορώ να βρω βάζα και καπάκια; Μένω Αθήνα αλλά κι ο Πειραιάς βολεύει. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-9-13  
    πόση σάλτσα δλδ βάζουμε σε μια κατσαρόλα φαγητό;;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 2-8-10  
    Γεία σας, πριν απο χρόνια πηγαίναμε στα ΚΕΓΕ, ήταν σεμινάρια που κάναν κατά διαστήματα στίς αγρότησες. εκεί μας μάθαν να κάνουμε κονσέρβες στα βάζα.όταν κάνουμε σάλτες σε ρευστή μορφή,θα αρχήση να βράζει μαζί με το νερό ταυτόχρονα (πάντα μετράμε το χρόνο βρασμού από την ώρα πού ξεκινάει να βράζει το νερό)σε 30 λεπτά της ώρας.είτε είναι στην κασταρόλα είτε στο καζάνι. αν ώμος κάνετε κομπόστες που τώρα είναι η εποχή πολών φρούτων τότε μετράτε 45 λεπτά της ώρας από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό. ενώ για για φασολάκια,μπάμιες,κα θέλουν 1 ώρα ακριβώς.και μια συμβουλή ακόμα αγοράστε για σάλτσα ντοματάκι ΡΟΜΑ (ποικιλία) χωρίς σπόρια και χοντρή φλούδα και έχει πιο κόκκινο χρώμα αφού γίνει σάλτσα,είναι και κατά πολύ φτήνότερη και έχει λιγότερο νερό και πιο γλυκιά γεύση.και γλυκιά μου vayaf τα πειρουνάκια σε σένα γιατί τόσα χρόνια που κάνω σάλτσες αυτόν τον τρόπο δεν τον ήξερα.σε ευχαριστώ.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Το tip της ημέρας

    Σπάστε το τσόφλι του αυγού σας στα δύο, γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα 1-2 σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikiaggelopoulou
    σαλτσες μαριναδες NTΡΕΣΙΓΚ
    Ένα βιβλίο 87 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της johnpapas
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της fanikat
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 175 αγαπημένων συνταγών, του/της ursula