Σπιτικό φυστικοβούτυρο

Bαθμολογία: 4.875
       
 
24 ψήφοι
sweeney, 12.01.09

Περιγραφή

Μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένο στην ελληνική κουζίνα όσο στην αμερικάνικη, ωστόσο, αν σας αρέσει, ιδού η συνταγή για να φτιάξετε φυστικοβούτυρο..

Σπιτικό φυστικοβούτυρο
photo: nekti

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλυτζ. καβουρδισμένα αράπικα φυστίκια
  • 2 κουτ. σ. λάδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 0' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Κοπανίστε στο γουδί τα καβουρδισμένα φυστίκια μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.

Βήμα 2
2)

Προσθέστε το λάδι,τη ζάχαρη και το αλάτι.

Βήμα 3
3)

Συνεχίστε να δουλεύετε το μείγμα με το γουδοχέρι μέχρι να πάρει τη μορφή παχιάς πάστας.

Βήμα 4
4)

Το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το απλώσετε στο ψωμί, τη φρυγανιά ή να γεμίσετε με αυτό ζεστές κρέπες, που θα γαρνίρετε με μέλι.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • σιγουρευτείτε για τα αράπικα φυστίκια.

Σχετικές συνταγές

    41 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 17-1-09  
    απλα υπεροχο
    #
    Σχόλιο από annamelany, 17-1-09  
    ΑΠΛΑ Τ Ε Λ Ο Ι Ο .ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
    #
    Σχόλιο από sweeney, 17-1-09  
    Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει η συνταγή..Κ γω όταν την πρωτοβρήκα τρελάθηκα και για αυτό σκέφτηκα κατευθείαν να τη στείλω εδώ..Καλή επιτυχία σε όλους όσους την δοκιμάσουν :-)
    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 17-1-09  
    ειναι φοβερο με μαρμελαδα και μπανανα
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 23-3-09  
    τα φυστίκια να είναι αλατισμένα; για να τα καβουρδίσω θα τα βάλω κανένα δεκάλεπτο στο φούρνο; όταν λέμε μια πρέζα πόσο είναι σε γραμμάρια ή κουταλάκια;
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 30-3-09  
    Τελικά την έφτιαξα! την πρώτη μέρα κάτι μου έλειπε στη γεύση αλλά τις επόμενες έδεσαν τα υλικά καλύτερα!! 5 πιρούνια! και είναι πολύ εύκολη!!
    #
    Σχόλιο από kessy, 30-3-09  
    οντας ασχετη στο καβούρντισμα πως θα τα καβουρντίσω?
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 30-3-09  
    Όυτε εγώ είμαι πολύ σχετική αλλά κάπου είχα διαβάσει ότι τα βάζουμε 15 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς! εγώ κοιτούσα κάθε λίγο το φούρνο γιατί φοβόμουν μην μου αρπάξουν και τα έβγαλα στο δεκάλεπτο(και λίγο ακόμα) αλλά καλά έγιναν! και στο τεταρτάκι νομίζω εντάξει θα είναι!
    #
    Σχόλιο από sweeney, 13-4-09  
    Συγνωμη που απανταω καθυστερημενα αλλα ελειπα καιρο..Λοιπον τα φυστικια οχι δεν πρεπει να ειναι με τιποτα αλατισμενα απλα μοναχα ξεφλουδισμενα..Τωρα στο φουρνο δεν εχω υπολογισει ποση ωρα ψησιμο θελουν αλλα τα καταλαβαινεις ποτε ειναι ετοιμα γιατι παιρνουν εντονο χρυσαφι χρωμα..15 λεπτα που λες πιστευω οτι αρκουν μια χαρα στους 180-200 βαθμους..Τωρα οσο αναφορα την πρεζα να ξερεις παντα οτι εννοουμε την ποσοτητα που πιανουμε με τα 3 δαχτυλα μας..Τη γευση του μπορεις να την ελεγξεις εσυ..Αν θες ναναι πιο γλυκο βαζεις παραπανω ζαχαρη αποτι λεω και αντιστοιχα πραττεις για πιο αλμυρο..Καλη Επιτυχια!!!
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 14-4-09  
    Πάντως τα δικά μου ήταν αλατισμένα!:Ρ αλλά τα έτριψα για να ξεφλουδιστούν και μάλλον θα έφυγε και λίγο αλάτι.. σκεφτόμουν μετά να μην βάλω καθόλου αλάτι αλλά το δοκίμασα και σήκωνε λίγο ακόμη!
    έμαθα τι είναι η πρέζα πιο πριν για να μην κάνω καμιά βλακεία αλλά ευχαριστώ και για την διευκρίνηση! :) μπράβο και για τη συνταγή! πολύ απλή!
    #
    Σχόλιο από sweeney, 14-4-09  
    χαιρομαι παρα πολυ που σας αρεσει.. :-)
    #
    Σχόλιο από tsipouraki, 27-11-09  
    μπράβο, μ'αρέσει πάρα πολύ το φυτικοβούτυρο και ειδικά με την παραδοσιακή εκδοχή του με ψωμί του τοστ και μαρμελάδα φράουλα.ιδανική λιπαρή ουσία για να δέσει καλά είναι το φυστικέλαιο, αλλά επειδή δεν το βρίσκουμε πολύ εύκολα κάνει και οποιοδήποτε λάδι χωρίς έντονη μυρωδιά και γεύση. π.χ. αραβοσιτέλαιο
    #
    Σχόλιο από mam-mam, 7-2-10  
    εύκολη και εύγευστη!!!!! και κάθε μέρα γίνεται και καλύτερη!!!!
    #
    Σχόλιο από Tasoula2208, 14-3-10  
    Θα με καταστρέψεις, δοκίμασα τη μισή ποσότητα και το έφαγα μόνη μου κρυφά....!!!
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 20-11-10  
    θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις please... το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο ή πρέπει αραβοσιτέλαιο; Διατηρείται στο ψυγείο από την πρώτη μέρα; Αν ναι πόσες μέρες κρατάει; Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη; Πρέπει να το βάλω σε αποστειρωμένο βάζο όπως τις μαρμελάδες; Και τέλος αν χρησιμοποιήσω άλλα φιστίκια πχ κάσιους αλλάζει κάτι στην δοσολογία;
    #
    Σχόλιο από aretouli, 3-12-10  
    Mπράβο, ωραία ιδέα. Τα έτοιμα εχούν ''κακά'' λιπαρά, ενώ αυτό είναι υγειινό. Το έφτιαξα με τα φυστίκια που τρώει ο Σούπερ Γκούφυ, δεν ξέρω αν έπρεπε με άλλα, και στο multi γιατί δεν έχω γουδί - delicious!
    #
    Σχόλιο από aretouli, 3-12-10  
    #
    Σχόλιο από apostolis561998, 8-2-11  
    μπορω αντι για γουδι να χρησιμοποιησω μιξερ???
    #
    Σχόλιο από nekti, 10-2-11  
    Το φυστικοβούτυρο είναι η μεγάλη μου αδυναμία!!!!Φτιάχνω γενναίες ποσότητες κάθε εβδομάδα!!!Εγώ χρησιμοποιώ peanuts και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο μπλέντερ και ....Έτοιμο!!!!!Γρήγορα εύκολα απλά!!!
    #
    Σχόλιο από babycorn, 25-2-11  
    Πολύ ωραία συνταγή μπράβο!Χάρηκα πολύ που εφτιαξα το δικό μου τέλειο σπιτικό φυστικοβούτυρο και δεν θα χρειαστεί πλέον να ξαναγοράσω!:-)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    30 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 17-1-09  
    απλα υπεροχο
    #
    Σχόλιο από annamelany, 17-1-09  
    ΑΠΛΑ Τ Ε Λ Ο Ι Ο .ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
    #
    Σχόλιο από sweeney, 17-1-09  
    Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει η συνταγή..Κ γω όταν την πρωτοβρήκα τρελάθηκα και για αυτό σκέφτηκα κατευθείαν να τη στείλω εδώ..Καλή επιτυχία σε όλους όσους την δοκιμάσουν :-)
    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 17-1-09  
    ειναι φοβερο με μαρμελαδα και μπανανα
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 30-3-09  
    Τελικά την έφτιαξα! την πρώτη μέρα κάτι μου έλειπε στη γεύση αλλά τις επόμενες έδεσαν τα υλικά καλύτερα!! 5 πιρούνια! και είναι πολύ εύκολη!!
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 14-4-09  
    Πάντως τα δικά μου ήταν αλατισμένα!:Ρ αλλά τα έτριψα για να ξεφλουδιστούν και μάλλον θα έφυγε και λίγο αλάτι.. σκεφτόμουν μετά να μην βάλω καθόλου αλάτι αλλά το δοκίμασα και σήκωνε λίγο ακόμη!
    έμαθα τι είναι η πρέζα πιο πριν για να μην κάνω καμιά βλακεία αλλά ευχαριστώ και για την διευκρίνηση! :) μπράβο και για τη συνταγή! πολύ απλή!
    #
    Σχόλιο από sweeney, 14-4-09  
    χαιρομαι παρα πολυ που σας αρεσει.. :-)
    #
    Σχόλιο από tsipouraki, 27-11-09  
    μπράβο, μ'αρέσει πάρα πολύ το φυτικοβούτυρο και ειδικά με την παραδοσιακή εκδοχή του με ψωμί του τοστ και μαρμελάδα φράουλα.ιδανική λιπαρή ουσία για να δέσει καλά είναι το φυστικέλαιο, αλλά επειδή δεν το βρίσκουμε πολύ εύκολα κάνει και οποιοδήποτε λάδι χωρίς έντονη μυρωδιά και γεύση. π.χ. αραβοσιτέλαιο
    #
    Σχόλιο από mam-mam, 7-2-10  
    εύκολη και εύγευστη!!!!! και κάθε μέρα γίνεται και καλύτερη!!!!
    #
    Σχόλιο από Tasoula2208, 14-3-10  
    Θα με καταστρέψεις, δοκίμασα τη μισή ποσότητα και το έφαγα μόνη μου κρυφά....!!!
    #
    Σχόλιο από aretouli, 3-12-10  
    Mπράβο, ωραία ιδέα. Τα έτοιμα εχούν ''κακά'' λιπαρά, ενώ αυτό είναι υγειινό. Το έφτιαξα με τα φυστίκια που τρώει ο Σούπερ Γκούφυ, δεν ξέρω αν έπρεπε με άλλα, και στο multi γιατί δεν έχω γουδί - delicious!
    #
    Σχόλιο από aretouli, 3-12-10  
    #
    Σχόλιο από babycorn, 25-2-11  
    Πολύ ωραία συνταγή μπράβο!Χάρηκα πολύ που εφτιαξα το δικό μου τέλειο σπιτικό φυστικοβούτυρο και δεν θα χρειαστεί πλέον να ξαναγοράσω!:-)
    #
    Σχόλιο από κατερινα32, 24-10-11  
    Δυστυχώς, το φυστικοβούτυρό μου ξίνισε και το πέταξα. Παρόλο που το είχα στο ψυγείο, αυτό ξίνισε. Ίσως να φταίει που δεν έβαλα λάδι αλλά νερό για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από margaritaf, 7-3-12  
    Πραγματικά είναι σαν το φυστικοβούτυρο της αγοράς μόνο που είναι πολύ πιο υγιεινό αφού δεν έχει συντηρητικά καθόλου και έχει την ίδια τέλεια γεύση. Για τους λάτρεις του φυστικοβούτυρου απλά δοκιμάστε το είναι πολύ απλό και νόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 15-10-12  
    Απλή διαδικασία, γίνεται στη στιγμή και είναι τέλειο!!
    Μπράβο και σε ευχαριστώ!!
    =)
    #
    Σχόλιο από MaryKay, 8-4-13  
    Δεν θα βαθμολογήσω γιατί έκανα ένα λάθος κ δεν βγήκε όπως έπρεπε. Έβαλα τα φυστίκια πρώτα στο μπλέντερ κ μετά στο γουδοχέρι, αλλά πριν τα πολτοποιήσω τελείως όλα πρόσθεσα υγρό κ μετά τα υπόλοιπα κομματάκια δεν γινόντουσαν πάστα...οπότε προσοχή μην το δοκιμάσετε κ εσείς έτσι! δεν έχει γίνει αλοιφή, αλλά είναι κ πάλι πολύ νόστιμο.
    θα το βάλω μάλλον σε κάποιο γλυκάκι.
    Μόλις το ξανακάνω -σωστά- θα επανέλθω με βαθμολογία :)
    #
    Σχόλιο από mary_1, 18-4-13  
    Απλά τέλειο!!!!
    #
    Σχόλιο από MaryKay, 19-4-13  
    χρησιμοποιήσα κ εγώ τα φυστίκια όπως ήταν με το αλάτι τους. δεν μου φαίνεται ότι βγήκε παραπάνω αλμυρό.
    τα έβαλα πρώτα στο μούλτι κ μετά τα πολτοποίησα με το γουδοχέρι. συμβουλή ρίχνετε μία μία κουταλίτσα από το τρίμα στο γουδί κ θα πολτοποιηθεί καλύτερα.
    5 πιρουνάκια, μιαμ! :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    9 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από LolliPop, 23-3-09  
    τα φυστίκια να είναι αλατισμένα; για να τα καβουρδίσω θα τα βάλω κανένα δεκάλεπτο στο φούρνο; όταν λέμε μια πρέζα πόσο είναι σε γραμμάρια ή κουταλάκια;
    #
    Σχόλιο από kessy, 30-3-09  
    οντας ασχετη στο καβούρντισμα πως θα τα καβουρντίσω?
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 30-3-09  
    Όυτε εγώ είμαι πολύ σχετική αλλά κάπου είχα διαβάσει ότι τα βάζουμε 15 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς! εγώ κοιτούσα κάθε λίγο το φούρνο γιατί φοβόμουν μην μου αρπάξουν και τα έβγαλα στο δεκάλεπτο(και λίγο ακόμα) αλλά καλά έγιναν! και στο τεταρτάκι νομίζω εντάξει θα είναι!
    #
    Σχόλιο από sweeney, 13-4-09  
    Συγνωμη που απανταω καθυστερημενα αλλα ελειπα καιρο..Λοιπον τα φυστικια οχι δεν πρεπει να ειναι με τιποτα αλατισμενα απλα μοναχα ξεφλουδισμενα..Τωρα στο φουρνο δεν εχω υπολογισει ποση ωρα ψησιμο θελουν αλλα τα καταλαβαινεις ποτε ειναι ετοιμα γιατι παιρνουν εντονο χρυσαφι χρωμα..15 λεπτα που λες πιστευω οτι αρκουν μια χαρα στους 180-200 βαθμους..Τωρα οσο αναφορα την πρεζα να ξερεις παντα οτι εννοουμε την ποσοτητα που πιανουμε με τα 3 δαχτυλα μας..Τη γευση του μπορεις να την ελεγξεις εσυ..Αν θες ναναι πιο γλυκο βαζεις παραπανω ζαχαρη αποτι λεω και αντιστοιχα πραττεις για πιο αλμυρο..Καλη Επιτυχια!!!
    #
    Σχόλιο από chrisenia, 20-11-10  
    θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις please... το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο ή πρέπει αραβοσιτέλαιο; Διατηρείται στο ψυγείο από την πρώτη μέρα; Αν ναι πόσες μέρες κρατάει; Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη; Πρέπει να το βάλω σε αποστειρωμένο βάζο όπως τις μαρμελάδες; Και τέλος αν χρησιμοποιήσω άλλα φιστίκια πχ κάσιους αλλάζει κάτι στην δοσολογία;
    #
    Σχόλιο από apostolis561998, 8-2-11  
    μπορω αντι για γουδι να χρησιμοποιησω μιξερ???
    #
    Σχόλιο από roobina, 18-9-11  
    αχ το λατρευω!!! πεθαινω για φιστικοβουτυρο! μια ερωτηση και συγχωρεστε την αγνοια μου αλλα ειμαι πολυ νεα στην κουζινα!, τι ειναι το γουδι;
    #
    Σχόλιο από κατερινα32, 20-10-11  
    Γουδί είναι μία ξύλινη γαβάθα/μπολ με ένα ξύλινο 'χεράκι' σαν πολύ μικρός πλάστης. Μέσα στη γαβάθα βάζουμε σκόρδα,ξηρούς καρπούς κλπ και τα χτυπάμε με το χέράκι μέχρι να λιώσουν. Εν ολίγοις κάνει τη δουλειά που κάνει το μπλέντερ/μούλτι.
    Κι εγώ πρώτη φορά έφτιαξα απόψε φυστικοβούτυρο, αλλά για ποιο διαιτητικό αντί για λάδι έβαλα νεράκι.
    #
    Σχόλιο από Ελενίτσα !, 6-11-11  
    Ακούγεται πολύ λαχταριστό!! Μπορώ να το δοκιμάσω με οποιοδήποτε μπλέντερ ή χρειάζομαι κάτι εξειδικευμένο? Νομίζω ότι με το γουδί δεν θα τα καταφέρω......

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από nekti, 10-2-11  
    Το φυστικοβούτυρο είναι η μεγάλη μου αδυναμία!!!!Φτιάχνω γενναίες ποσότητες κάθε εβδομάδα!!!Εγώ χρησιμοποιώ peanuts και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο μπλέντερ και ....Έτοιμο!!!!!Γρήγορα εύκολα απλά!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 12-4-13  
    Το φυστικοβούτυρο το λατρεύουμε οικογενειακώς. Τώρα φτιάξαμε και δικό μας! Εγινε σούπερ και εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα. Δεν βάλαμε καθόλου ζάχαρη. Στην αρχή νόμιζα πως έβαλα πολύ λάδι γιατί ήταν κάπως ρευστό, ομως μετά από δυο μέρες στο ψυγείο έγινε τέλειο.
    Να πω πως έβαλα τα φυστίκια στο μουλτι μαζί με το αλάτι και όταν πολτοποιηθηκαν κάπως έριξα σιγά σιγά και το λαδάκι, συνεχίζοντας το χτύπημα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κυρίως πιάτα
    Ένα βιβλίο 106 αγαπημένων συνταγών, του/της EarthquakeRita
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της pyrialas
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 362 αγαπημένων συνταγών, του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑΦΡΕΡ
    Τα βασικά της ζαχαροπλαστικής
    Ένα βιβλίο 51 αγαπημένων συνταγών, του/της nikouli
    Διάφορα Γλυκά
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της marybont22