κύρια φωτογραφία συνταγής Σπιτικό ξύδι με άρωμα εσπεριδοειδών

Σπιτικό ξύδι με άρωμα εσπεριδοειδών

Μαγειρεύτηκε 2 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Ο χειμώνας είναι ακόμη πολύ μακριά, ούτε να τον σκεφτούμε δεν θέλουμε, παίζοντας ακόμη στα κύματα, χαλαρώνοντας στις παραλίες, απολαμβάνοντας πάνω μας την υπέροχη αίσθηση των λινών υφασμάτων, διασκεδάζοντας (κάποιοι τουλάχιστον) μέχρι πρωίας σε μπαράκια, περνώντας κατευθείαν από το τραγούδι των γρύλων σε εκείνο των τζιτζικιών…

Όμως ο χειμώνας θα έρθει ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και κάποιοι (σίγουρα όχι τα …“τζιτζίκια”), κάνουν τις πρώτες προπαρασκευαστικές κινήσεις τους από τώρα… Η συνταγή που σας έχω σήμερα είναι καθαρά χειμωνιάτικη, κι ας μπορεί κανείς να βρει εύκολα όλα τα υλικά της ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Είναι όμως το χειμώνα που τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, βασικά συστατικά της, βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους.

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούνται εσπεριδοειδή, αλλά η βασική αρχή είναι ακριβώς η ίδια για κάθε τύπο αρωματικού ξυδιού, με καυτερή πιπερίτσα, με δενδρολίβανο, με λεβάντα, κλπ.

#ΜηνΤοΠετάς

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 λίτρο αρωματισμένο ξύδι
  1. 1 lt ξύδι από λευκό κρασί ή και από μήλο
  2. 1 πορτοκάλι (καλύτερα να είναι βιολογικό, οπωσδήποτε όμως χωρίς στιλβώματα και κερώματα)
  3. 1 λεμόνι (και εδώ, καλύτερα να είναι βιολογικό, το δίχως άλλο, όμως, ακέρωτο και αστίλβωτο)
  4. Προαιρετικά
  5. διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας σας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά τα εσπεριδοειδή μας, για να καθαρίσουν από κάθε μικροοργανισμό που ενδεχομένως υπάρχει πάνω στη φλούδα τους. Δεν θα θέλετε να τα βρείτε μέσα στη σαλάτα σας, έτσι δεν είναι; Τα ξεπλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε καλά με μία καθαρή πετσέτα. Όπως αναφέρει και στα υλικά, τα φρούτα πρέπει να μην έχουν υποστεί επεμβάσεις για να δείχνουν όμορφα, τα θέλουμε χωρίς κερώματα ούτε στιλβώματα και, αν είναι δυνατόν, να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Ή από τον κήπο ή το κτήμα σας.

  2. 2

    Καθαρίζουμε τα εσπεριδοειδή μας για να πάρουμε τη φλούδα τους. Προσέχουμε να αφαιρούμε εντελώς το λευκό, σπογκώδες, εσωτερικό στρώμα. Το εσωτερικό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε (να φάμε το πορτοκάλι και να στύψουμε το λεμόνι), έτσι κι αλλιώς θα μας χρειασθεί μόνον η φλούδα τους.

  3. 3

    Βάζουμε τις φλούδες σε ένα καθαρό βαζάκι με μεγάλο άνοιγμα, σαν εκείνα που χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε ποτά, να αποθηκεύουμε μαρμελάδα, κλπ. Αρκεί να είναι η χωρητικότητά του ικανή να χωρέσει την ποσότητα του ενός λίτρου ξυδιού, μαζί με τις φλούδες των φρούτων. Ασφαλώς και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ή και περισσότερα γυάλινα σκεύη αντί για ένα, ιδιαίτερα εάν σκοπεύουμε να κάνουμε διάφορες παραλλαγές (για παράδειγμα με ή χωρίς μπαχαρικά).

  4. 4

    Χύνουμε το ξύδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να φθάσει η θερμοκρασία του στους 40 βαθμούς, περίπου. (Εάν δεν έχετε διαθέσιμο θερμόμετρο κουζίνας, μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία με το δάκτυλο, πρέπει να το διαπιστώσετε χλιαρό, λίγο πάνω από τη θερμοκρασία του σώματος. Είναι εύκολο να το υπολογίσετε).

  5. 5

    Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά (δεν θέλουμε να κάψει, να βράσει, να χλιαρύνει μόνο) και χύνουμε το χλιαρό ξύδι στο βαζάκι όπου έχουμε βάλει τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Οι φλούδες των εσπεριδοειδών θα εμποτισθούν με το ξύδι (η θέρμανσή του θα βοηθήσει σε αυτό) και θα αρχίσουν να αποδίδουν τα αιθέρια έλαιά τους, αρωματίζοντάς το με το πέρασμα των ημερών. Εάν βάλουμε και μπαχαρικά, τώρα είναι η ώρα και για εκείνα.

  6. 6

    Πρέπει όμως να “φυλακίσουμε” τα αιθέρια έλαια των φρούτων μέσα στο βάζο. Όταν, λοιπόν, πέσει η θερμοκρασία του ξυδιού και φθάσει σε εκείνη του περιβάλλοντος, κλείνουμε ερμητικά τη γυάλα με το καπάκι της (καλύτερα να καλύψετε πρώτα το στόμιο με ένα κομμάτι μεμβράνης, έτσι που να παρεμβληθεί ανάμεσα σε καπάκι και ξύδι, προστατεύοντας το πρώτο από την οξύτητα του δεύτερου).

  7. 7

    Τοποθετούμε το βαζάκι σε ένα στεγνό και δροσερό σημείο, και οπωσδήποτε ΣΚΟΤΕΙΝΟ, για περίπου 1 μήνα. ΔΕΝ θα το αφήσετε στον ήλιο, όπως κάνουμε με το βύσσινο ή άλλα ποτά, εδώ τα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C και δεν θέλετε ασφαλώς να οξειδωθεί από την έκθεση στον ήλιο και να καταστραφεί…

  8. 8

    Μετά το πέρασμα του ενός μηνός, τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στην φλούδα των εσπεριδοειδών έχουν αρωματίσει το ξύδι, το οποίο τώρα πλέον είναι έτοιμο, αρωματισμένο.

  9. 9

    Οι φλούδες θα έχουν κατακαθίσει στον πάτο του δοχείου και το ξύδι θα έχει αποκτήσει ένα χρώμα πιο …εσπεριδοειδές.

  10. 10

    Το μεταφέρουμε σε μικρότερες γυάλες, φιλτράροντάς το (αν και δεν το θεωρώ απαραίτητο, σε σαλάτες θα πάει…) και είναι έτοιμο προς χρήση.

  11. 11

    Μία ωραία ιδέα είναι να το βάλουμε σε όμορφα μπουκάλια (κυκλοφορεί μία ατέλειωτη ποικιλία στα καταστήματα), να προσθέσουμε ένα μέρος από τις φλούδες, κομμένες σε julienne και, κλεισμένα με ένα ωραίο κλείσιμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν δώρα.

  12. 12

    Λίγα μυστικά ακόμα:

  13. 13

    Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, αλλά και νεράντζια ή lime ή κουμκουάτ, ακόμη και περγαμόντο, εάν θέλετε μεγαλύτερη ποικιλία αρωμάτων), βρίσκει κανείς όλον τον χρόνο. Εκείνα του χειμώνα, βέβαια, είναι πολύ πιο αρωματικά.

  14. 14

    Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο ξύδι και μερικά μπαχαρικά, πειραματιζόμενες με εκείνα που σας αρέσουν περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μπουκέτο αρωμάτων ακόμη πιο πολύπλοκο, πιο ενδιαφέρον.

  15. 15

    Διάβασα μία ιδέα για τρία διαφορετικά πιπέρια, πράσινο, κόκκινο και λευκό, μαζί με κάρδαμο, για πιο πικάντικη γεύση!!! Σκοπεύω να τα δοκιμάσω και τα δύο στις αμέσως επόμενες δόσεις!

  16. 16

    Είναι εξαιρετικό για να μαρινάρετε ψάρια, σε σαλάτες διάφορες, πράσινες ή με παρουσία εσπεριδοειδών, βραστά λαχανικά αλλά και ένα σωρό άλλα πιάτα! Για παράδειγμα, να ετοιμάσετε, μαζί με μία απαλή μουστάρδα ή ακόμη και με λίγο μέλι, αρωματικές λευκές vinaigrette. Ακόμη και για κόκκινα κρέατα, στις πιο πικάντικες εκδοχές του. Όρεξη να 'χετε…

Αντιδράσεις

Cooksnaps (2)

Σχόλια

Sitronella
Sitronella @Sitronella
Το έφτιαξα αυτό το απίστευτα αρωματικό ξύδι και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη! Παρέλειψα εντελώς το βήμα με το κατσαρολάκι και έβαλα απλώς τις φλούδες μέσα στο βάζο και τις άφησα για ένα μήνα (έβαλα μόνο πορτοκάλι). Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Το ξύδι μου δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατό, με αποτέλεσμα να υπερισχύσει το άρωμα του πορτοκαλιού. Εμένα αυτό δε με χαλάει, καθότι δεν είμαι φαν του ξυδιού καθόλου.
Όλες οι ιδέες που δίνεις για τη χρήση του είναι υπέροχες, έχω να προσθέσω δυο ακόμα:
1. Στις φακές. Φαντάσου έβαλα και δεύτερο πιάτο που εγώ δεν βάζω ποτέ ούτε δεύτερο πιάτο, ούτε ξύδι στις φακές μου! Το πορτοκάλι ταιριάζει πάρα πολύ
2. Ως καθαριστικό. Το ξύδι είναι γνωστό φυσικό καθαριστικό. Εάν το χρησιμοποιεί κανείς για το καθάρισμα του σπιτιού, βάζοντας αυτό το ξύδι θα έχει και το υπέροχο άρωμα του πορτοκαλιού στο σπίτι του εκτός από την καθαριότητα!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens