Σπιτικό χαλούμι

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
xaroula, 24.06.08

Περιγραφή

Ειναι πιο ευκολο απο οτι ακουγεται

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1-1,5 λιτρο γαλα φρεσκο
  • πιτια ~1/2 κουταλακι του γλυκου
  • αλατι
  • δυοσμο ξερο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Κυπριακή
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Γάλα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια κατσαρολα βαζω το γαλα. Το ζεσταίνω (χωρίς να βράσει).
  2. Το αποσύρω από την εστία και ριχνω μεσα την πιτια, αφηνω να κατσει 30' και ανακατευω
  3. Με το ανακατεμα χωριζει το τυρι απο τον ορο [τυρογαλο]
  4. Μαζευω με τρυπητη κουταλα το τυρι
  5. Το βαζω σε τουλουπανι ή τουλι αν εχω να στραγγισει με βαριδι απο πανω
  6. Οταν γινει δηλ στεγνωσει το κοβω κομματια
  7. Ζεσταινω το τυρογαλο και βαζω μεσα τα κομματια να μαλακωσουν λιγο
  8. Τελος πλαθω, μαλακα, με αλατι και δυοσμο ξερο και ειναι ετοιμο

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ποσοτητα τυριου με αυτα τα υλικα ειναι πολλη μικρη δοκιμαστε αν θελετε με διπλη ποσοτητα.

Την συνταγη μου την εδωσε ενας γειτονας που φτιαχνει φετα [και οτι συνεπαγεται] πολλα χρονια απο δικα του ζωα.

Την πιτια την βρισκουμε στα φαρμακεια

Σχετικές συνταγές

Quark Quark
5
       
       
(5)
Τυρί φέτα από... σπίτι! Τυρί φέτα από... σπίτι!
4.6471
       
       
(17)
Η μυζήθρα της μαμάς Η μυζήθρα της μαμάς
4.9355
       
       
(62)
Η τυρόπιτα της γιαγιάς Η τυρόπιτα της γιαγιάς
4.5
       
       
(2)
Gouda Gouda
4.6667
       
       
(3)
Mascarpone φτιαγμένο στο σπίτι Mascarpone φτιαγμένο στο σπίτι
4.8
       
       
(5)
Σπιτικό Ανθότυρο Σπιτικό Ανθότυρο
4.95
       
       
(20)

    40 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 26-6-08  
    +/- από το 5 ως το 6 χρονικό περιθόριο??Η θερμοκρασία παίζει ρόλο?Να το δοκιμάσω τώρα ή να περιμένω το χειμώνα?Μου άνοιξες την όρεξη και δεν κρατιέμαι!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 26-6-08  
    ξεχασα να το γραψω το γαλα θα το ζεστανεις δεν θα το βρασεις θα αποσυρεις απο την εστια και θα ριξεις την πιτια γινονται ολα σχετικα σε λιγες ωρες
    εγω το εκανα χειμωνα ο γειτονας ομως φτιαχνει συνεχεια ολο τον χρονο....δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 13-5-09  
    εγω ειμαι φαν του χαλουμιου.θα το κανω συντομα.τι τουλουπανι που το βρισκω;.σε πετσετα μπορω;και κατι αλλο:μπορω να κανω οση ποσοτητα θελω απλως πολλαπλασιαζω τα υλικα;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-5-09  
    την γαζα οπως λενε αλλιως την βρισκεις οπου πουλανε υφασματα και ραφτικα Τωρα αν εχεις καμια πετσετα πολυ λεπτη με αραια πλεξη ισως κανει δοκιμασε το,πρεπει να βγαινουν τα υγρα Πιστευω πως ναι αν διπλασιασεις τα υλικα θα σου βγει περισσοτερο,να ξερεις οτι με τα υλικα που δινω θα σου βγει ενα μετριο κομματι τυρι
    #
    Σχόλιο από grandchef, 14-5-09  
    Πολύ καλή ιδέα και φαίνεται εύκολο! Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι η νοστιμιά προέρχεται από το γάλα, και δυστυχώς αυτά του εμπορίου είναι σκέτο νερό... Εγώ γιατί δεν έχω τέτοιους γείτονες???
    #
    Σχόλιο από Sol81, 14-5-09  
    τελικά πόσες ώρες περίπου το αφήνεις στο τουλπάνι? Και στο 7 (γιατι είμαι τελείως άσχετη) πόση ώρα αφήνεις μέσα στο τυρόγαλο να μαλακώσει? και σε αυτή τη φάση είναι κομμάτια κομμάτια τα οποία θα πλάσω σε ένα?όταν το πλάσω είναι αμέσως έτοιμο ή πρέπει να "δέσει"?Πολλές ερωτήσεις, απλά θέλω να το κάνω σωστά και μου είναι τελείως άγνωστο το θέμα. Ευχαριστώ από τώρα
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-5-09  
    grandchef ειναι ευκολο πραγματι,και μπορω να σου πω οτι γινεται πολυ καλο και με γαλα του εμποριου,ευχαριστω για τα πιρουνακια,Sol81 μεσα στο τουλουπανι το αφηνεις αρκετη ωρα 3-4 ωρες ,μεχρι να το δεις να στεγνωσει τελειως,μολις στεγνωσει σκληραινει.Ζεσταινεις το τυρογαλο (να μην βρασει) και αφου το εχεις κοψει ριχνεις μεσα τα κομματια ,αυτο μολις περασουν λιγα λεπτα θα μαλακωσει,(πως ειναι το τυρι οταν μεινει ωρες εξω απο το ψυγειο? ετσι)βγαζεις τα κομματια με τρυπητη κουταλα και τα ενωνεις πανω στο μπαγκο σου πλαθοντας με αλατι και δυοσμο ,αυτο σκληραινει παλι ,εγω μολις το εφτιαξα δεν κρατιομουν αχαχαχα εβαλα και το τηγανι κατευθειαν να το ψησω!!:) δεν ξερω αν μεινει λιγη ωρα αν θα γινει νοστιμοτερο,δοκιμασε το και πες μου αν κανεις :))
    #
    Σχόλιο από Sol81, 14-5-09  
    οκ καλη μου, ευχαριστώ. Καποια στιγμη θα το κανω και θα ερθω με σχολια
    #
    Σχόλιο από annakonda, 14-5-09  
    Μια ερώτηση, πιτιά πού βρίσκουμε; Αν ζητήσω σε μαγαζί που πουλάει μόνο τυριά, θα μου δώσουν;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-5-09  
    annakonda ,εγω την παιρνω απο το φαρμακειο
    #
    Σχόλιο από Sol81, 15-5-09  
    Έβαλα στοίχημα ότι θα καταφέρω να φτιάξω χαλούμι γιατί δεν με πίστεψαν. Είμαι σε φάση μετακόμισης όμως τώρα και δεν προλαβαίνω. Βασίζομαι πάνω σου Χαρούλα να κερδίσω το στοίχημα, χαχα! θα σου πω όταν έρθει η ώρα
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-5-09  
    αχαχαχαχαχαχα sol81 με αγχωνεις!!!!!:) :)
    οταν ξεμπερδεξεις με το καλο ,εδω ειμαστε.
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 15-5-09  
    Aχ τωρα το ειδα αυτο!!!!...το χω βημα βημα εδω και 8 μηνες αλλαααα δεν εχω βρει καιρο να το ανεβασω...και δεν εχω ιδεα και που ειναι οι φωτογραφιες...υποσχομαι μολις βρω χρονο να ψαξω να τις βρω και να το ανεβασω!!

    Sol81 εχεις χρονικα περιθωρια για το στοιχημα????? :P
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-5-09  
    ααααντε κοπελιάάάάά κανε κατι!!!! :):)
    #
    Σχόλιο από annakonda, 17-5-09  
    Χαρούλα μου, μια ακόμα χαζούλικη ερώτηση. Τί είδους γάλα είναι καλύετρο να χρησιμοποιήσω; Αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο... Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρω με τί φτιάχνεται το χαλούμι.
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 17-5-09  
    To αυθεντικό χαλούμι γράφει επάνω οτι γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα αλλά δεν λέει σε πόση αναλογία οπότε φαντάζομαι θα μπαίνει μισό πρόβειο και μισό κατσικίσιο!!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 17-5-09  
    Το χαλουμι μπορει να γινει με ολα τα γαλατα...το γνησιο χαλουμι ειναι αυτο με το αιγοπροβειο γαλα ανεξαρτητος αναλογιας...στο εμποριο κυκλοφορει και με αγελαδινο που ειναι και πολυ πιο φθηνο αλλα απο γευση καμμια σχεση με το αλλο!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 17-5-09  
    γινετε ομως με ηδη παστερειωμενο γαλα???δεν θελει το γαλα να ειναι κατευθεια απο την παραγωγη...στην καταναλωση???γιατι εμενα η γιαγια μου που κανει φετα τυρι μονο γαλα απο τσοπανη περνει,οχι ετοιμο...
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 17-5-09  
    Γινεται Ερμιονη απλα απο γευση δεν ειναι ιδιο με το αλλο!!
    #
    Σχόλιο από annakonda, 17-5-09  
    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Θέλω πολύ να το κάνω και να βγει σωστό. Έχω βρει και κάποιον που έχει ωραία γάλατα. Ελπίζω να πετύχει.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    39 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 26-6-08  
    +/- από το 5 ως το 6 χρονικό περιθόριο??Η θερμοκρασία παίζει ρόλο?Να το δοκιμάσω τώρα ή να περιμένω το χειμώνα?Μου άνοιξες την όρεξη και δεν κρατιέμαι!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 26-6-08  
    ξεχασα να το γραψω το γαλα θα το ζεστανεις δεν θα το βρασεις θα αποσυρεις απο την εστια και θα ριξεις την πιτια γινονται ολα σχετικα σε λιγες ωρες
    εγω το εκανα χειμωνα ο γειτονας ομως φτιαχνει συνεχεια ολο τον χρονο....δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 13-5-09  
    εγω ειμαι φαν του χαλουμιου.θα το κανω συντομα.τι τουλουπανι που το βρισκω;.σε πετσετα μπορω;και κατι αλλο:μπορω να κανω οση ποσοτητα θελω απλως πολλαπλασιαζω τα υλικα;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 13-5-09  
    την γαζα οπως λενε αλλιως την βρισκεις οπου πουλανε υφασματα και ραφτικα Τωρα αν εχεις καμια πετσετα πολυ λεπτη με αραια πλεξη ισως κανει δοκιμασε το,πρεπει να βγαινουν τα υγρα Πιστευω πως ναι αν διπλασιασεις τα υλικα θα σου βγει περισσοτερο,να ξερεις οτι με τα υλικα που δινω θα σου βγει ενα μετριο κομματι τυρι
    #
    Σχόλιο από grandchef, 14-5-09  
    Πολύ καλή ιδέα και φαίνεται εύκολο! Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι η νοστιμιά προέρχεται από το γάλα, και δυστυχώς αυτά του εμπορίου είναι σκέτο νερό... Εγώ γιατί δεν έχω τέτοιους γείτονες???
    #
    Σχόλιο από Sol81, 14-5-09  
    τελικά πόσες ώρες περίπου το αφήνεις στο τουλπάνι? Και στο 7 (γιατι είμαι τελείως άσχετη) πόση ώρα αφήνεις μέσα στο τυρόγαλο να μαλακώσει? και σε αυτή τη φάση είναι κομμάτια κομμάτια τα οποία θα πλάσω σε ένα?όταν το πλάσω είναι αμέσως έτοιμο ή πρέπει να "δέσει"?Πολλές ερωτήσεις, απλά θέλω να το κάνω σωστά και μου είναι τελείως άγνωστο το θέμα. Ευχαριστώ από τώρα
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-5-09  
    grandchef ειναι ευκολο πραγματι,και μπορω να σου πω οτι γινεται πολυ καλο και με γαλα του εμποριου,ευχαριστω για τα πιρουνακια,Sol81 μεσα στο τουλουπανι το αφηνεις αρκετη ωρα 3-4 ωρες ,μεχρι να το δεις να στεγνωσει τελειως,μολις στεγνωσει σκληραινει.Ζεσταινεις το τυρογαλο (να μην βρασει) και αφου το εχεις κοψει ριχνεις μεσα τα κομματια ,αυτο μολις περασουν λιγα λεπτα θα μαλακωσει,(πως ειναι το τυρι οταν μεινει ωρες εξω απο το ψυγειο? ετσι)βγαζεις τα κομματια με τρυπητη κουταλα και τα ενωνεις πανω στο μπαγκο σου πλαθοντας με αλατι και δυοσμο ,αυτο σκληραινει παλι ,εγω μολις το εφτιαξα δεν κρατιομουν αχαχαχα εβαλα και το τηγανι κατευθειαν να το ψησω!!:) δεν ξερω αν μεινει λιγη ωρα αν θα γινει νοστιμοτερο,δοκιμασε το και πες μου αν κανεις :))
    #
    Σχόλιο από Sol81, 14-5-09  
    οκ καλη μου, ευχαριστώ. Καποια στιγμη θα το κανω και θα ερθω με σχολια
    #
    Σχόλιο από annakonda, 14-5-09  
    Μια ερώτηση, πιτιά πού βρίσκουμε; Αν ζητήσω σε μαγαζί που πουλάει μόνο τυριά, θα μου δώσουν;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 14-5-09  
    annakonda ,εγω την παιρνω απο το φαρμακειο
    #
    Σχόλιο από Sol81, 15-5-09  
    Έβαλα στοίχημα ότι θα καταφέρω να φτιάξω χαλούμι γιατί δεν με πίστεψαν. Είμαι σε φάση μετακόμισης όμως τώρα και δεν προλαβαίνω. Βασίζομαι πάνω σου Χαρούλα να κερδίσω το στοίχημα, χαχα! θα σου πω όταν έρθει η ώρα
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-5-09  
    αχαχαχαχαχαχα sol81 με αγχωνεις!!!!!:) :)
    οταν ξεμπερδεξεις με το καλο ,εδω ειμαστε.
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 15-5-09  
    Aχ τωρα το ειδα αυτο!!!!...το χω βημα βημα εδω και 8 μηνες αλλαααα δεν εχω βρει καιρο να το ανεβασω...και δεν εχω ιδεα και που ειναι οι φωτογραφιες...υποσχομαι μολις βρω χρονο να ψαξω να τις βρω και να το ανεβασω!!

    Sol81 εχεις χρονικα περιθωρια για το στοιχημα????? :P
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-5-09  
    ααααντε κοπελιάάάάά κανε κατι!!!! :):)
    #
    Σχόλιο από annakonda, 17-5-09  
    Χαρούλα μου, μια ακόμα χαζούλικη ερώτηση. Τί είδους γάλα είναι καλύετρο να χρησιμοποιήσω; Αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο... Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρω με τί φτιάχνεται το χαλούμι.
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 17-5-09  
    To αυθεντικό χαλούμι γράφει επάνω οτι γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα αλλά δεν λέει σε πόση αναλογία οπότε φαντάζομαι θα μπαίνει μισό πρόβειο και μισό κατσικίσιο!!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 17-5-09  
    Το χαλουμι μπορει να γινει με ολα τα γαλατα...το γνησιο χαλουμι ειναι αυτο με το αιγοπροβειο γαλα ανεξαρτητος αναλογιας...στο εμποριο κυκλοφορει και με αγελαδινο που ειναι και πολυ πιο φθηνο αλλα απο γευση καμμια σχεση με το αλλο!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 17-5-09  
    γινετε ομως με ηδη παστερειωμενο γαλα???δεν θελει το γαλα να ειναι κατευθεια απο την παραγωγη...στην καταναλωση???γιατι εμενα η γιαγια μου που κανει φετα τυρι μονο γαλα απο τσοπανη περνει,οχι ετοιμο...
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 17-5-09  
    Γινεται Ερμιονη απλα απο γευση δεν ειναι ιδιο με το αλλο!!
    #
    Σχόλιο από annakonda, 17-5-09  
    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Θέλω πολύ να το κάνω και να βγει σωστό. Έχω βρει και κάποιον που έχει ωραία γάλατα. Ελπίζω να πετύχει.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από boubourz, 14-4-11  
    Μπράβο xaroula και 105 πιρουνάκια δικά σου!!!

    Ο άντρας μου έχει κατσίκια και έχουμε καθημερινά αρκετό φρέσκο γαλατάκι με το οποίο φτιάχνω τυράκι και Λέρικες μυζήθρες.

    Όταν είπα στην πεθερά μου οτι θα φτιάξω χαλούμι με ειρωνεύτηκε αλλά όταν το δοκίμασε έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Το καλύτερο όλων όμως είναι οτι εγώ ΔΕΝ τρώω καθόλου τυριά παρά μόνο κίτρινα και αύτα πρέπει να είναι ψημμένα, όταν με είδανε να τρώω το χαλούμι ανεξέλεγκτα η μάνα μου μου είπε ότι σίγουρα είμαι έγκυος γιατί αλλιώς δεν μπορούσε να το εξηγήσει.

    Κάτι που μου είπε μια θεία μου από την Κύπρο είναι οτι στο στάδιο που ζεσταίνουμε το χαλούμι μας στον ορό του για να καταλάβουμε οτι είναι έτοιμο θα πρέπει να το περιμένουμε να ανέβει στον "αφρό". Με αυτό τον τρόπο αποστειρώνεται το τυρί μας και είναι σωστά ψημμένο.

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    συνταγές της Sou
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της soubou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 198 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΤΥΡΙΑ
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της kikinas
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της staticstasy
    καντο μονος σου
    Ένα βιβλίο 82 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou