Σπιτικό Ζαχαρούχο Γάλα

Bαθμολογία: 4.8621
       
 
29 ψήφοι
Αντιγόνη, 12.02.09

Περιγραφή

Εύκολο!! Υπάρχουν δύο συνταγές, επιλέξτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

Σπιτικό Ζαχαρούχο Γάλα
photo: Aleksandra

Τι χρειαζόμαστε:

Πρώτη συνταγή

  • 1/3 κούπας + 2 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό)
  • 1/2 βανίλια (προαιρετικά)
  • 1-2 σταγόνες χυμό λεμόνι

Δεύτερη συνταγή

  • 1 κούπα γάλα σκόνη
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 1/3 κούπας βραστό νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 βανίλια (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος , Ροφήματα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Φτιάχνει: 1 κούπα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Για την πρώτη συνταγή:

  1. Πολύ απλά, τα βάζουμε όλα σε ένα κατσαρολάκι, και βάζουμε να ζεσταθεί το μείγμα. Προσοχή, ίσα να πάρει μία βράση για να λιώσει η ζάχαρη. Για να είστε σίγουροι, μόλις πάρει βράση, στάξτε δύο σταγόνες χυμό λεμόνι, ανακατέψτε και κατεβάστε απο τη φωτιά.

Για τη δεύτερη συνταγή:

  1. Ανακατεύουμε το βραστό νερό με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Ρίχνουμε το ζαχαρόνερο με την σκόνη και το βούτυρο στο μίξερ και χτυπάμε καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Λοιπόν, για την πρώτη συνταγή, θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο κρυώνει θα σφίγγει. Μην σας ξενίζει η προσθήκη λεμονιού. Δεν κόβει το μίγμα. Απλά το βάζουμε για να μην ζαχαρώσει λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που περιέχει.

Η βανίλια του πάει τρομερά!

Και στις δύο συνταγές, το καλό είναι ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με γλυκαντική ουσία, οπότε να έχετε και ένα πολύ ελαφρύ αποτέλεσμα με λιγότερες θερμίδες. Προσέξτε όμως να επιλέξετε γλυκαντικό που δεν αφήνει πικρή επίγευση. Κυκλοφορεί τουλάχιστον ένα προιόν σε σκόνη, μίας Ελληνικής εταιρείας, που είναι εξαιρετικό και δεν καταστρέφεται με το βράσιμο.

Όσον αφορά στις δύο συνταγές, νομίζω ότι η πρώτη είναι καλύτερη. Στη δεύτερη, μερικές φορές η ζάχαρη δεν λιώνει τελείως. Δεν ξέρω μήπως μπορεί να γίνει καλύτερο με ζάχαρη άχνη. Πάντως, και στις δύο, μπορείτε να βάλετε το γάλα στην κατάψυξη. Δεν παγώνει, αλλά γίνεται μία μαστιχωτή κρέμα (αρκετά γλυκιά βέβαια).

Όπου "κούπα" = δοσομετρική κούπα.

Σχετικές συνταγές

Φτιάχνω γάλα εβαπορέ Φτιάχνω γάλα εβαπορέ
4.8889
       
       
(9)

    59 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Άντρη, 20-2-09  
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι συνταγές σου Αντιγόνη.Σ'ευχαριστούμε που τις μοιραστηκες μαζι μας.Εγώ τουλάχιστον που φτιάχνω την μερεντα καθε βδομαδα για τα παιδια θα τις δοκιμάσω οπωςδηποτε
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 22-2-09  
    το γλυκαντικο που αναφερεις ειναι η φρουκτοζη ζωγραφου? γιατι παλια την αγοραζα και κεικ που εφτιαξα ηταν πολυ καλη..
    #
    Σχόλιο από Elar, 22-2-09  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή,και χρησιμη!Έχω όμως αποριες:Το βούτυρο ειναι απαραίτητο;Γιατί δεν με ενθουσιάζει γενικά ως τρόφιμο...Και όσον αφορά τη γλυκαντική ουσία,δεν καταλαβαίνω το εξής:Η ‘‘διαιτιτική‘‘ δράση του γλυκαντικού συνίσταται στο ότι γλυκαίνει το ίδιο με τη ζάχαρη με λιγότερη ποσότητα, όχι ότι η ίδια ποσότητα έχει λιγότερες θερμίδες.Συνεπώς θα πρέπει να μειώσουμε τη δόση στη συνταγή.Τότε όμως θα μπόρέσουν να δέσουν τα υλικά σωστα; Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 23-2-09  
    Λωξάντρα: όχι δεν είναι η φρουκτόζη. Είναι νέος τύπος, σαν ασπαρτάμη, αλλά χωρίς την πικρίλα που αφήνει αυτή. Δεν θυμάμαι πώς λέγεται η ουσία.
    Elar: Το βούτυρο είναι απαραίτητο, ναι. Δυστυχώς, ούτε εγώ το πολυσυμπαθώ, αλλά συμβάλλει στο να δέσουν τα υλικά και δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Γενικά οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν λιγότερες θερμίδες και ανά 100 γραμμάρια από την κοινή ζάχαρη. Χρειάζεται η ίδια ποσότητα, ωστόσο, το μείγμα ούτως ή άλλως δεν "δένει" όπως θα δέσει με την ζάχαρη. Αν διαβάσεις τις οδηγίες χρήσης του γλυκαντικού, θα δεις ότι αντικαθιστούμε τις ποσότητες ένα προς ένα. Η αλήθεια είναι ότι, σε όσες συνταγές υποκαθιστούμε τη ζάχαρη με γλυκαντικό, υπάρχει μία διαφορά στο αποτέλεσμα. Τώρα, αυτή του Ζωγράφου λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σιρόπι, π.χ. για γλυκά ταψιού. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας. Πάντως επειδή το έκανα και με γλυκαντική ουσία, το γάλα έγινε πιο ρευστό. Το χρησιμοποίησα όμως σε κέικ, ως συστατικό, καθώς και σε γλάσο λευκής σοκολάτας και ήταν μία χαρά.
    #
    Σχόλιο από PYLH, 5-6-09  
    Να'σαι καλά Αντιγόνη μου! Αν και την έχω φιάξει πολύ καιρό τώρα,την πρώτη συνταγή,είχα ξεχάσει να βάλω τα πηρουνάκια μου και να αφήσω το σχόλιο μου.Χθες που έφτιαξα παγωτό,το χρησιμοποίησα και έγινε τέλειο.Βέβαια το είχα στο ψυγείο αν και μάλλον δεν έπρεπε,άρα απο χθες το άφησα έξω.Δεν πρόκειται να ξαν'αγοράσω ζαχαρούχο έτοιμο.
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 7-6-09  
    Αντιγονη μου θελω να φτιαξω τη συνταγη Νο1 και θελω να ρωτησω ποσο καιρο μπορουμε να το διατηρησουμε;Στο ψυγειο φυσικα ε;
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 8-6-09  
    Αρκετές ημέρες..Σίγουρα πάνω από τρεις. Η ζάχαρη είναι φυσικό συντηρητικό, οπότε μην το φοβάσαι. Μπορείς να το βάλεις και στην κατάψυξη. Πρόσεξε να λιώσει καλά η ζάχαρη!!
    #
    Σχόλιο από zanice, 8-6-09  
    Τέλειοοοοο!!!!!!!δεν ξαναγοράζω ζαχαρούχο.Το μισό το έβρασα και πήρε ένα πιο σκούρο χρώμα και αφού κρύωσε το έβαλα σαν βάση για τούρτα...άλλο πράγμα σας λέω!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 8-6-09  
    Καλά Αντιγόνη έχω πάθει πλάκα!Τέλεια συνταγή!Και σε χρόνο dt.Φυσικά και δεν θα ξανααγοράσω ζαχαρούχο.Συγχαρητήρια.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 8-6-09  
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 9-6-09  
    Το έφτιαξα σήμερα για να το προσθέσω σε συνταγή για σπιτικό παγωτό, και έγινε φανταστικό!!!δεν το πίστευα. Έκανα την πρώτη συνταγή, υπέροχη γεύση και υφή. Μπράβο για την καταπληκτική ιδέα!!!!
    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 10-6-09  
    Πολύ ωραία συνταγή!! Εγώ έβαλα βούτυρο light και μου βγήκε πολύ καλό!!
    #
    Σχόλιο από abebablom, 16-6-09  
    Για την 1η συνταγή, μπορώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με ζάχαρη άχνη? Αν ναι, η ποσότητα παραμένει ίδια, 1 κούπα? Ακόμα, το ζαχαρούχο που θα προκύψει τι ποσότητα είναι?
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 16-6-09  
    Σημερα εφτιαξα ξανα το γαλατακι σου Αντιγονη για να φτιαξω παγωτο εγινε και παλυ σουπερ.Σημερα ομως εκανα και μια αλλαγη αντι για ζαχαρη εβαλα αχνη το αποτελεσμα ηταν το ιδιο καμια διαφορα και δεν εχεις και την εγνοια να λιωσει τελειως η ζαχαρη.Για τη φιλη που ρωταει την ποσοτητα του ζαχαρουχου που παίρνουμε μου επιτρεπεις Αντιγονη μου να της απαντησω γιατι κι εγω το ζυγισα για να δω αν ειναι οσο χρειαζομαι για τη συνταγη μου ειναι περιπου 390.Και πάλι μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 16-6-09  
    Ευχαριστώ Aleksandra και για την πληροφορία και για την απάντησή σου στην/στον abebablom. Συγνώμη που δεν απάντησα, αλλά δεν είδα τα μηνύματα!
    #
    Σχόλιο από xristina.t, 23-6-09  
    Αν βάλω φρέσκο γάλα αντί εβαπορέ,πειράζει?Η φρέσκα κρέμα...δεν μου αρέσει το εβαπορέ....
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 23-6-09  
    xristina.t, δεν έχω ιδέα. Δοκίμασέ το και με τα δύο να μας πεις. Φοβάμαι ότι με το φρέσκο γάλα θα είναι πολύ πιο αραιό.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 11-8-09  
    την έφτιαξα για να την βάλω σε τσιζ κεικ. Πάρα πολύ ωραία βγήκε! έκανα την πρώτη συνταγή. Το χρώμα βγήκε κιτρινωπό. Έτσι πρέπει? Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ωραία συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 11-8-09  
    Sol81, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι, βγαίνει κιτρινωπό, έτσι πρέπει. Και το έτοιμο ζαχαρούχο είναι ελαφρώς κρεμ, όχι κατάλευκο όπως το φρέσκο γάλα.
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 11-8-09  
    μπράβο αντιγόνη! έτσι.

    την ίδια συνταγή δίνει και η διάσημη αμερικανίδα σεφ Πόλα Ντιν
    http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/sweetened-condensed-milk-recipe/index.html

    κάπως εκπρόθεσμα βέβαια (αλλά για τα πρακτικά) επιτρέψτε μου ν'απαντήσω σε σποράδην ερωτήσεις παραπάνω:

    ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
    προσοχή: η αντικατάσταση με άλλα γλυκαντικά δεν είναι πάντοτε 1 προς 1. ΄
    πχ
    1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

    = 1+3/4 φλ (425 ml) ακοσκίνιστη ζάχαρη άχνη
    = 1 φλ μαύρη ή καστανή ζάχαρη (πιο πολλές θερμίδες)

    ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ/ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ
    = 2/3 φλ φρουκτόζη
    = 2/3 φλ ξυλιτόλη (xylitol)

    ΑΛΛΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ
    για άλλα διαιτητικά γλυκαντικά δείτε τις επιμέρους συστάσεις/αντιστοιχίες των οικείων παραγωγών, και προσθέστε:
    +1 ΚΣ κορν φλάουρ (για να «δέσει»)

    SPLENDA
    1 φλ ζάχαρη = 1 φλ Splenda

    SWEET'N LOW (ζαχαρίνες)
    2 κγ ζάχαρη = 1 φακελάκι ζαχαρίνη
    1 φλ ζάχαρη = 24 φακελάκια ζαχαρίνη
    κ.ο.κ.

    ΑΛΛΟ ΓΑΛΑ
    2+1/4 φλ γάλα φρέσκο που σιγοβράζεται ώσπου να μείνει 1 φλ.

    Μάικ
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    35 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Άντρη, 20-2-09  
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι συνταγές σου Αντιγόνη.Σ'ευχαριστούμε που τις μοιραστηκες μαζι μας.Εγώ τουλάχιστον που φτιάχνω την μερεντα καθε βδομαδα για τα παιδια θα τις δοκιμάσω οπωςδηποτε
    #
    Σχόλιο από PYLH, 5-6-09  
    Να'σαι καλά Αντιγόνη μου! Αν και την έχω φιάξει πολύ καιρό τώρα,την πρώτη συνταγή,είχα ξεχάσει να βάλω τα πηρουνάκια μου και να αφήσω το σχόλιο μου.Χθες που έφτιαξα παγωτό,το χρησιμοποίησα και έγινε τέλειο.Βέβαια το είχα στο ψυγείο αν και μάλλον δεν έπρεπε,άρα απο χθες το άφησα έξω.Δεν πρόκειται να ξαν'αγοράσω ζαχαρούχο έτοιμο.
    #
    Σχόλιο από zanice, 8-6-09  
    Τέλειοοοοο!!!!!!!δεν ξαναγοράζω ζαχαρούχο.Το μισό το έβρασα και πήρε ένα πιο σκούρο χρώμα και αφού κρύωσε το έβαλα σαν βάση για τούρτα...άλλο πράγμα σας λέω!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 8-6-09  
    Καλά Αντιγόνη έχω πάθει πλάκα!Τέλεια συνταγή!Και σε χρόνο dt.Φυσικά και δεν θα ξανααγοράσω ζαχαρούχο.Συγχαρητήρια.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 8-6-09  
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 9-6-09  
    Το έφτιαξα σήμερα για να το προσθέσω σε συνταγή για σπιτικό παγωτό, και έγινε φανταστικό!!!δεν το πίστευα. Έκανα την πρώτη συνταγή, υπέροχη γεύση και υφή. Μπράβο για την καταπληκτική ιδέα!!!!
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 16-6-09  
    Ευχαριστώ Aleksandra και για την πληροφορία και για την απάντησή σου στην/στον abebablom. Συγνώμη που δεν απάντησα, αλλά δεν είδα τα μηνύματα!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 11-8-09  
    την έφτιαξα για να την βάλω σε τσιζ κεικ. Πάρα πολύ ωραία βγήκε! έκανα την πρώτη συνταγή. Το χρώμα βγήκε κιτρινωπό. Έτσι πρέπει? Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ωραία συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 11-8-09  
    Sol81, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι, βγαίνει κιτρινωπό, έτσι πρέπει. Και το έτοιμο ζαχαρούχο είναι ελαφρώς κρεμ, όχι κατάλευκο όπως το φρέσκο γάλα.
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 11-8-09  
    μπράβο αντιγόνη! έτσι.

    την ίδια συνταγή δίνει και η διάσημη αμερικανίδα σεφ Πόλα Ντιν
    http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/sweetened-condensed-milk-recipe/index.html

    κάπως εκπρόθεσμα βέβαια (αλλά για τα πρακτικά) επιτρέψτε μου ν'απαντήσω σε σποράδην ερωτήσεις παραπάνω:

    ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
    προσοχή: η αντικατάσταση με άλλα γλυκαντικά δεν είναι πάντοτε 1 προς 1. ΄
    πχ
    1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

    = 1+3/4 φλ (425 ml) ακοσκίνιστη ζάχαρη άχνη
    = 1 φλ μαύρη ή καστανή ζάχαρη (πιο πολλές θερμίδες)

    ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ/ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ
    = 2/3 φλ φρουκτόζη
    = 2/3 φλ ξυλιτόλη (xylitol)

    ΑΛΛΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ
    για άλλα διαιτητικά γλυκαντικά δείτε τις επιμέρους συστάσεις/αντιστοιχίες των οικείων παραγωγών, και προσθέστε:
    +1 ΚΣ κορν φλάουρ (για να «δέσει»)

    SPLENDA
    1 φλ ζάχαρη = 1 φλ Splenda

    SWEET'N LOW (ζαχαρίνες)
    2 κγ ζάχαρη = 1 φακελάκι ζαχαρίνη
    1 φλ ζάχαρη = 24 φακελάκια ζαχαρίνη
    κ.ο.κ.

    ΑΛΛΟ ΓΑΛΑ
    2+1/4 φλ γάλα φρέσκο που σιγοβράζεται ώσπου να μείνει 1 φλ.

    Μάικ
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 2-11-09  
    Το γλυκό πάντως πέτυχε!
    Ωραία, σ'ευχαριστώ Αντιγόνη μου για τις διευκρινίσεις!
    Μπράβο για τη συνταγή σου, θα την προτιμώ πάντα αντί για έτοιμο ζαχαρούχο, εννοείται!
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 13-12-09  
    εκανα την πρωτη συνταγη!!
    καταπληκτικη!! :)
    εβαλα λιγο λιγοτερο βουτυρο και λιγο λιγοτερη ζαχαρη γιατι φοβηθηκα μη μου βγει πολυ βαρια..
    εγινε ομως υπεροχο!!!
    5 πιρουνακια με τονο!!! :)
    #
    Σχόλιο από mam-mam, 7-2-10  
    έκανα την πρώτη συνταγή. πάρα πολύ καλή, εύκολη και γρήγορη!
    #
    Σχόλιο από Μπανανόφλουδα, 24-6-10  
    Ήθελα να φτιάξω ένα γλυκάκι και είπα να δοκιμάσω και το ζαχαρούχο. 'Εφτιαξα την πρώτη συνταγή. Μου άρεσε πολύ! Νόστιμο, εύκολο και γρήγορο! Μία γεμάτη κουπα ακριβώς βγήκε!
    #
    Σχόλιο από raphssodos, 26-8-10  
    πολύ ωραία συνταγή! ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από κικκη, 30-8-10  
    #
    Σχόλιο από Evi29, 4-5-11  
    Καταπληκτική συνταγή (την 1η έκανα). Μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από xaroulini, 13-9-11  
    Τέλειοοοοοο!!!!!!!!!γρήγορο και πανεύκολο!μου βγήκε με την πρώτη,έκανα την πρώτη συνταγή και σίγουρα δεν θα ξαναγοράσω από το εμπόριο!!!θα το βάλω στο παγωτό μου σύντομα,αν μείνει,γιατί ήδη το μισό εχει φαγωθεί!χιχιχι!!!!
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 6-10-11  
    Ευχαριστώ Ναυσικά! Ναι, πάντα εννοούμε από το ψυγείο - αν πρέπει να το μετρήσουμε λιωμένο, τότε το επισημαίνουμε. Μία κουταλιά της σούπας, υπενθυμίζω, είναι πάντα μία κανονική προς κοφτή κουταλιά - όχι πολύ γεμάτη δηλαδή!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 6-10-11  
    Τοσο καιρο το εψαχνα και σημερα το ειδα μπροστα μου τωρα το εβαλα στα αγαπημενα για να μην το ξαναχασω!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 22-2-09  
    το γλυκαντικο που αναφερεις ειναι η φρουκτοζη ζωγραφου? γιατι παλια την αγοραζα και κεικ που εφτιαξα ηταν πολυ καλη..
    #
    Σχόλιο από Elar, 22-2-09  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή,και χρησιμη!Έχω όμως αποριες:Το βούτυρο ειναι απαραίτητο;Γιατί δεν με ενθουσιάζει γενικά ως τρόφιμο...Και όσον αφορά τη γλυκαντική ουσία,δεν καταλαβαίνω το εξής:Η ‘‘διαιτιτική‘‘ δράση του γλυκαντικού συνίσταται στο ότι γλυκαίνει το ίδιο με τη ζάχαρη με λιγότερη ποσότητα, όχι ότι η ίδια ποσότητα έχει λιγότερες θερμίδες.Συνεπώς θα πρέπει να μειώσουμε τη δόση στη συνταγή.Τότε όμως θα μπόρέσουν να δέσουν τα υλικά σωστα; Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 23-2-09  
    Λωξάντρα: όχι δεν είναι η φρουκτόζη. Είναι νέος τύπος, σαν ασπαρτάμη, αλλά χωρίς την πικρίλα που αφήνει αυτή. Δεν θυμάμαι πώς λέγεται η ουσία.
    Elar: Το βούτυρο είναι απαραίτητο, ναι. Δυστυχώς, ούτε εγώ το πολυσυμπαθώ, αλλά συμβάλλει στο να δέσουν τα υλικά και δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Γενικά οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν λιγότερες θερμίδες και ανά 100 γραμμάρια από την κοινή ζάχαρη. Χρειάζεται η ίδια ποσότητα, ωστόσο, το μείγμα ούτως ή άλλως δεν "δένει" όπως θα δέσει με την ζάχαρη. Αν διαβάσεις τις οδηγίες χρήσης του γλυκαντικού, θα δεις ότι αντικαθιστούμε τις ποσότητες ένα προς ένα. Η αλήθεια είναι ότι, σε όσες συνταγές υποκαθιστούμε τη ζάχαρη με γλυκαντικό, υπάρχει μία διαφορά στο αποτέλεσμα. Τώρα, αυτή του Ζωγράφου λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σιρόπι, π.χ. για γλυκά ταψιού. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας. Πάντως επειδή το έκανα και με γλυκαντική ουσία, το γάλα έγινε πιο ρευστό. Το χρησιμοποίησα όμως σε κέικ, ως συστατικό, καθώς και σε γλάσο λευκής σοκολάτας και ήταν μία χαρά.
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 7-6-09  
    Αντιγονη μου θελω να φτιαξω τη συνταγη Νο1 και θελω να ρωτησω ποσο καιρο μπορουμε να το διατηρησουμε;Στο ψυγειο φυσικα ε;
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 8-6-09  
    Αρκετές ημέρες..Σίγουρα πάνω από τρεις. Η ζάχαρη είναι φυσικό συντηρητικό, οπότε μην το φοβάσαι. Μπορείς να το βάλεις και στην κατάψυξη. Πρόσεξε να λιώσει καλά η ζάχαρη!!
    #
    Σχόλιο από abebablom, 16-6-09  
    Για την 1η συνταγή, μπορώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με ζάχαρη άχνη? Αν ναι, η ποσότητα παραμένει ίδια, 1 κούπα? Ακόμα, το ζαχαρούχο που θα προκύψει τι ποσότητα είναι?
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από xristina.t, 23-6-09  
    Αν βάλω φρέσκο γάλα αντί εβαπορέ,πειράζει?Η φρέσκα κρέμα...δεν μου αρέσει το εβαπορέ....
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 23-6-09  
    xristina.t, δεν έχω ιδέα. Δοκίμασέ το και με τα δύο να μας πεις. Φοβάμαι ότι με το φρέσκο γάλα θα είναι πολύ πιο αραιό.
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 16-9-09  
    ευχαριστώ για την συνταγή. Από τότε που την βρήκα δεν ξαναχρησιμοποίησα έτοιμο ζαχαρούχο.
    Έχω όμως ένα πρόβλημα. Ενώ όσο είναι ζεστό είναι μια χαρά όσο κρυώνει ζαχαρώνει. Τι κάνω λάθος; Μόλις ρίξω το λεμόνι πρέπει αμέσως να το κατεβάσω από την φωτιά; Κάνω πάντα την πρώτη συνταγή
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 16-9-09  
    ΜΑΝΤΑ σ'ευχαριστώ πολύ. Έχεις δίκιο, κι εμένα συχνά μου ζαχαρώνει. Το σημαντικό είναι να το βάλεις σε χαμηλή φωτιά, ώστε να λιώσει σιγά-σιγά η ζάχαρη. Εναλλακτικά, βάλε την ίδια ποσότητα σε άχνη και θα σου γίνει τέλειο! Μου το πρότεινε η Aleksandra, το έκανα και είχε δίκιο!
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 16-9-09  
    Δηλαδή Αντιγόνη αν χρησιμοποιήσω άχνη δεν ζαχαρώνει;
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 17-9-09  
    Πολύ δύσκολο να σου ζαχαρώσει με άχνη! Το έκανα μία φορά μόνο και δεν μου ζαχάρωσε. Τι να σου πω, ξέρεις, πολλές φορές η ίδια συνταγή δεν πετυχαίνει σε όλους. Νομίζω ότι αν προσέξεις τη φωτιά θα γίνει μία χαρά!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 1-11-09  
    Το έφτιαξα σήμερα ακολουθώντας την πρώτη συνταγή αλλά με άχνη για να μη ζαχαρώσει που είπατε! Το έβαλα σε γλυκό :)
    Από χρώμα και υφή μια χαρά μου φάνηκε απλά σα να έβγαλε το βούτυρο από πάνω...σα να έκανε δηλαδή κηλίδες, ξέρετε, κιτρινωπές απ'το βούτυρο. Έβαλα φυτικό βούτυρο, να φταίει αυτό; Α και το άφησα να κρυώσει εκτός ψυγείου και έκανε πετσούλα...είναι φυσιολογικό;
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 2-11-09  
    Ρηνιώ καλημέρα. Ναι, δυστυχώς θέλει μόνο γνήσιο βούτυρο, το φυτικό κάνει "ζημιές" σε αυτή τη συνταγή. Και ναι, σχηματίζεται πετσούλα, γι' αυτό θέλει συχνό ανακάτεμα. Το θέμα με την πετσούλα λύνεται αν βάλεις το ζεστό μείγμα κατευθείαν σε βαζάκι γυάλινο και το κλείσεις με καπάκι, γυρίζοντας το βάζο ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω). Με τον τρόπο αυτό αποστειρώνεται και το περιεχόμενο.
    #
    Σχόλιο από rulitsa, 12-11-09  
    Antigoni mou oi sintages pou dineis analogoun oso ena kouti zaxarouxo? kai otan grafis ebapore ennois to gala pou bazoume sto galiko kafe?signomi mpori na oi erotiseis mou na fainontai asteies alla zo eksoteriko kai den xero pos ine.Euxaristo
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 16-11-09  
    Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά έλειπα εκτός Ελλάδας. Λοιπόν, οι ποσότητες είναι σε δοσομετρικές κούπες, όπου μία κούπα = 250 γρ. νερό. Μπορείς να ζυγίσεις το άδειο ζαχαρούχο για να δεις πόσο νερό χωράει και να προσαρμόσεις ανάλογα. Το εβαπορέ είναι νομίζω το half and half. Πιθανότατα να είναι αυτό που λες, που βάζουν στον γαλλικό. Ελπίζω να βοήθησα λίγο!
    #
    Σχόλιο από rulitsa, 18-11-09  
    MALLON DEN DIATIPOSA SOSTA TIN EROTISI,ENNOOUSA 1 KOUTI ZAXAROUXO EMPORIOU POSA GRAMMARIA INE? KRIMA POU DEN MPORO NA BRO TA ULIKA EDO....PANTOS EUXARISTO GIA TIS APANTISIS
    #
    Σχόλιο από aretouli, 6-10-11  
    Να ρωτήσω κάτι θα ήθελα σε σχέση με το βούτυρο και όποια ξέρει ας μου απαντήσει παρακαλώ. Όταν λέμε π.χ. 1 κουταλιά σόυπας βούτυρο τί εννοούμε; Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο όπως είναι και παίρνουμε μια κουταλιά ή το λιώνουμε και μετράμε μια κουταλιά λιωμένο; Έχει τεράστια διαφορά η μια ποσότητα με την άλλη. Θα ήθελα να φτιάξω το ζαχαρούχο γάλα και κολλάω εδώ!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 6-10-11  
    Δες και στις μετατροπές: http://www.sintagespareas.gr/metatropes?start=1. Με μια κουταλιά βούτυρο, εννοούμε 15 γρ. (θεωρώ ότι είναι μια κουταλιά βούτυρο από το ψυγείο)
    #
    Σχόλιο από chocomama, 10-10-11  
    Άν το βάλω σε αποστειρωμένο βάζο μπορώ να το διατηρήσω στο ντουλάπι και για πόσο καιρό?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 10-6-09  
    Πολύ ωραία συνταγή!! Εγώ έβαλα βούτυρο light και μου βγήκε πολύ καλό!!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 16-6-09  
    Σημερα εφτιαξα ξανα το γαλατακι σου Αντιγονη για να φτιαξω παγωτο εγινε και παλυ σουπερ.Σημερα ομως εκανα και μια αλλαγη αντι για ζαχαρη εβαλα αχνη το αποτελεσμα ηταν το ιδιο καμια διαφορα και δεν εχεις και την εγνοια να λιωσει τελειως η ζαχαρη.Για τη φιλη που ρωταει την ποσοτητα του ζαχαρουχου που παίρνουμε μου επιτρεπεις Αντιγονη μου να της απαντησω γιατι κι εγω το ζυγισα για να δω αν ειναι οσο χρειαζομαι για τη συνταγη μου ειναι περιπου 390.Και πάλι μπράβο!

    Άλλες φωτογραφίες

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 555 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 393 αγαπημένων συνταγών, του/της anna1973
    καντο μονος σου
    Ένα βιβλίο 82 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Λικεράκια-σαλτσούλες-μαρμελαδίτσες
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της balantoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikiaggelopoulou