Σπιτικός Τραχανάς

Bαθμολογία: 4.913
       
 
23 ψήφοι
Fran, 15.02.07

Περιγραφή

Δεν ξέρω αν σας αρέσει ο τραχανάς, αλλά εγώ είμαι λάτρης. Τον φτιάχνουν οι θείες μου στην Άνδρο.

Σπιτικός Τραχανάς
photo: ΚΑΡΜΕΝ

Συνταγή από:

Fran

9 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • Λίγο αλάτι
  • Γάλα όσο πάρει (για γλυκό τραχανά) ή
  • Γιαούρτι πρόβειο όσο πάρει (για ξινό τραχανά)
    Στα γρήγορα
    Κατηγορία: Σπιτικά ζυμαρικά
    Περιέχει: Γάλα
    Κόστος:
    (3 ψήφοι)
    Βαθμός δυσκολίας:
    (3 ψήφοι)
    Προετοιμασία: 72' (3 ψήφοι)
    Mαγείρεμα: 34 ώ (3 ψήφοι)

    Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1)

    Ζυμώνετε τα υλικά ώστε να γίνει μία καλή ζύμη που να μήν κολλάει.

    Βήμα 2
    2)

    Αφήνετε τα πιτάκια σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν. (Μπορεί να πάρει 2-3 ημέρες αλλάζοντας πλευρά στα πιτάκια). Κόβετε κομμάτια από τη ζύμη και κάνετε μικρά πιτάκια

    Βήμα 3
    3)

    Όταν στεγνώσουν (όχι τελείως γιατί αν είναι σκληρά δεν θα τρίβονται) τα περνάτε από το multi για να τριφτεί (το μέγεθος του τραχανά εξαρτάται από το γούστο του κάθε ενός).

    Βήμα 4
    4)

    Αφήνετε για μία ημέρα τριμμένο τον τραχανα να στεγνώσει τελείως (πάντα καλυμμένος με τούλι). Μετά μπορείτε να αποθηκεύσετε σε υφασμάτινη σακούλα σε στεγνό μέρος ή σε τάπερ στο ψυγείο.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Μπορείτε να φάτε τον τραχανά με ντομάτα, με γάλα ή και σκέτο με δυόσμο. Είναι πολύ νόστιμος επίσης με φέτα.
    Εγώ προσθέτω και ζωμό λαχανικών, το κάνει πιο νόστιμο.

     

    Ευχαριστούμε την eliza04 για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

    Σχετικές συνταγές

      82 Όλα

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από mama, 7-10-07  
      Σε ευχαριστώ πολύ.Έγινε πολύ καλός και ήθελα να φτιάξω για τα παιδιά μου..
      #
      Σχόλιο από mama, 14-12-07  
      Θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί εφτιαξα τον τραχανά σου και έγινε πολύ καλός....Και τελείωσε....αλλά δεν ξέρω μπορώ να τον κάνω τωρα το χειμώνα; Ισως αν τον ξεράνω στον αέρα του φούρνου χωρίς θερμοκρασία;Εάν έχεις κάτι να μου προτείνεις γιατί ξέρω ότι το κάνουν μόνο τον Άυγουστο θα με βοηθούσε πολύ γιατί αρέσει πολύ στα παιδιά.
      #
      Σχόλιο από τσιγαρο, 15-12-07  
      τοσο ευκολος ειναι?? κ μενα μου λεγανε οτι ειναι ταλαιπωρια?????? κ παω κ αγοραζω τον ετοιμο τοσο καιρο....??????
      #
      Σχόλιο από mama, 15-12-07  
      Τσιγάρο δυσκολος ήταν τον παλιό καλό καιρό που τον τρίβανε σε ενα τριπητό ένα και δύο ίσως χέρια με τις ωρες...Τώρα πια το multi κάνει θαύματα.Και άν σου πούνε πως δεν είναι το ίδιο πρέπει κάπως να δικαιολογίσουν τον κόπο τους οπότε να ξέρεις μην πεις σε καμία παλιά μαγείρισα ότι τον τρίβεις με το multi......Κάηκες!!!
      #
      Σχόλιο από τσιγαρο, 15-12-07  
      ναι, αυτο το ξερω, αλλα κατι παιζει με την υγρασια- χαλαει ευκολα κ θελει απλωμα ανακατεμα σε ιδανικες θερμοκρασιες, ηλιασματα κ δεν ξερω τι αλλο..
      #
      Σχόλιο από mama, 15-12-07  
      Ναι η αλήθεια είναι ότι πρέπει να στεγνώσει καλά σαν ζυμαράκι και μετά τριμένος πάλι να στεγνώσει καλά ανακατευοντας συχνά γιατί μουχλιάζει.
      Η διαδικάσία είναι για το καλοκαίρι στον ηλιο αλλά η ποσότητα πρέπει να τριπλασιαστεί τουλάχιστον για να βγάλει μια οικογένεια μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.Την άλλη φορά θα ξέρω....Τώρα σκεφτηκα να δοκιμάσω αν μπορώ να τον κάνω στον αερα του φούρνου γιατι μου τελείωσε και δεν θέλω να πάρω έτοιμο...θα δοκιμάσω και ότι γίνει.... θα σας πω...
      #
      Σχόλιο από mama, 25-1-08  
      Λοιπόν εχτές το βράδυ έφτιαξα στην κόρη από την νέα παραγωγή μου που έγινε πρόσφατα με την βοήθεια του φούρνου...μια χαρά έγινε το προτείνω ανεπιφύλακτα.Φτιάχνουμε την ζύμη...την κάνουμε πιτάκια..την αραδιάζουμε στα ταψιά...μέσα στο φούρνο σβηστό για δύο μέρες και γυρνάτε ανα 10ωρο περίπου...τέλος βάζετε το φούρνο στον αέρα , στην χαμηλότερη θερμοκρασία 30 με 40 βαθμούς και μέχρι να στεγνώσουν συνεχίζετε να γυρνάτε κάθε λίγη ωρα και τρίβετε!!!! Μια χαρά και πεντανόστιμος έγινε!!!
      #
      Σχόλιο από Fran, 25-1-08  
      Συγνώμη που άργησα να απαντήσω (σχεδόν ένα μήνα) αλλά είχα τρεχάματα. Δεν είχα σχεφτεί τον τρόπο με τον φούρνο. Σε ευχαριστώ πολύ. Μια φορά που τον έφτιαξα χειμώνα μου μούχλιασε. Να είσαι καλά.
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 22-5-08  
      Νομίζω ότι λείπει ένα πολύ σημαντικό υλικό από την συνταγή. Τραχανάς χωρίς το κλασικό τραχανοχόρταρο δεν γίνεται....όποτε δεν είναι εύκολος να γίνει γιατί το συγκεκριμένο χόρτο δεν το βρίσκουμε εύκολα.
      #
      Σχόλιο από mama, 22-5-08  
      Νομίζω πως αυτό είναι τοπικό σας συστατικό... και φτιάχνουμε τραχανά χρόνια...
      Εμείς στην Θεσσαλία δεν ξέρουμε κανένα τραχανόχορτο... πρώτη φορά το ακούω... Απο που είσαι? Που το άκουσες?
      #
      Σχόλιο από Fran, 23-5-08  
      Ούτε εγώ έχω ακούσει για το τραχανόχορτο. Αν ήταν τόσο δυσεύρετο δεν νομίζω ότι θα είχαμε τέτοια παραγωγή (super market).
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-5-08  
      Είμαι και εγώ από νησί. Εμείς εδώ έτσι τον φτιάχνουμε. Είναι το συστατικό που δίνει αυτό το απίστευτο άρωμα στον πραγματικά σπιτικό τραχανά. Σε αυτή τη συνταγή δεν βλέπω τίποτα το αρωματικό να βάζετκαι ας είναι και από νησί...
      #
      Σχόλιο από mama, 23-5-08  
      Σε μια έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο για το τραχανοχόρταρο υπάρχει αλλά δεν το έχω ακούσει ποτέ.. Μπορείς να μας πεις σε ποιες περιοχές φυτρώνει.. για να το δοκιμάσουμε αν βρεθούμε εκει...
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 24-5-08  
      Δεν ξέρω σε ποιές περιοχές της Ελλάδας βγαίνει.Στο δικό μου νησί πάντως τη Χίο υπάρχει.
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 24-8-08  
      'Οταν λέμε γάλα, εννοούμε το φρέσκο, τύπου ΔΕΛΤΑ?
      #
      Σχόλιο από mama, 24-8-08  
      Ναυσικά μου, γάλα βάζουμε φρέσκο και καλό είναι να είναι πρόβειο, αν είσαι και τυχερή απο το χωρίο κατευθείαν... Και της Δέλτα κάνει, αλλά λέω για τον παραδοσιακό....
      Επίσης το γάλα το βάζουμε στον γλυκό τραχανά, που δεν γίνετε σούπα, αλλά πίτες και διάφορα άλλα. Αν θέλεις για σούπα, τον ξινό να κάνεις, και να πάρεις γιαούρτι πρόβειο. Είναι και τέλεια εποχή.Θα στεγνώσει αμέσως... Καλή επιτυχία..
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 24-8-08  
      Αχ βρε mama, μέσα στο μυαλό μου είσαι.... Εγώ για σούπα τον θέλω, άλλα 'ντ' άλλων θα έκανα... Πρόβειο γιαουρτάκι θα βρω στο σουπερ, ε? Γιατί για χωριό δεν το βλέπω πιθανόν. Επίσης κάτι μου είπαν και για ξινόγαλα, αλλά δεν ξέρω ούτε τι ακριβώς είναι, ούτε πού θα το βρω, οπότε θα ψάξω για γιαουρτάκι. Επίσης, μήπως ξέρετε το "όσο πάρει", πόσο περίπου είναι? Να ξέρω περίπου τι να πάω να ψωνίσω! Ευχαριστώ!
      #
      Σχόλιο από mama, 24-8-08  
      Θα πάρεις από τον Βασιλόπουλο Πρόβειο "Χατζής" στο πήλινο περίπου στα 2,5 θα σου πάρει...Ότι χρειαστείς εδώ θα είμαι..
      #
      Σχόλιο από alessandra, 24-8-08  
      πολυ ωραιος ο τραχανας.εμεις τον φτιαχνουμε και προσθετουμε μεσα τυρι φετα σε κομματια.
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 25-8-08  
      Διαβάστε αυτή τη συνταγή με τραχανά αυθεντικό.... Χιώτικος τραχανάς 'ο αυθεντικός'
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

      54 Σχόλια

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από mama, 7-10-07  
      Σε ευχαριστώ πολύ.Έγινε πολύ καλός και ήθελα να φτιάξω για τα παιδιά μου..
      #
      Σχόλιο από τσιγαρο, 15-12-07  
      τοσο ευκολος ειναι?? κ μενα μου λεγανε οτι ειναι ταλαιπωρια?????? κ παω κ αγοραζω τον ετοιμο τοσο καιρο....??????
      #
      Σχόλιο από mama, 15-12-07  
      Τσιγάρο δυσκολος ήταν τον παλιό καλό καιρό που τον τρίβανε σε ενα τριπητό ένα και δύο ίσως χέρια με τις ωρες...Τώρα πια το multi κάνει θαύματα.Και άν σου πούνε πως δεν είναι το ίδιο πρέπει κάπως να δικαιολογίσουν τον κόπο τους οπότε να ξέρεις μην πεις σε καμία παλιά μαγείρισα ότι τον τρίβεις με το multi......Κάηκες!!!
      #
      Σχόλιο από τσιγαρο, 15-12-07  
      ναι, αυτο το ξερω, αλλα κατι παιζει με την υγρασια- χαλαει ευκολα κ θελει απλωμα ανακατεμα σε ιδανικες θερμοκρασιες, ηλιασματα κ δεν ξερω τι αλλο..
      #
      Σχόλιο από mama, 15-12-07  
      Ναι η αλήθεια είναι ότι πρέπει να στεγνώσει καλά σαν ζυμαράκι και μετά τριμένος πάλι να στεγνώσει καλά ανακατευοντας συχνά γιατί μουχλιάζει.
      Η διαδικάσία είναι για το καλοκαίρι στον ηλιο αλλά η ποσότητα πρέπει να τριπλασιαστεί τουλάχιστον για να βγάλει μια οικογένεια μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.Την άλλη φορά θα ξέρω....Τώρα σκεφτηκα να δοκιμάσω αν μπορώ να τον κάνω στον αερα του φούρνου γιατι μου τελείωσε και δεν θέλω να πάρω έτοιμο...θα δοκιμάσω και ότι γίνει.... θα σας πω...
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 22-5-08  
      Νομίζω ότι λείπει ένα πολύ σημαντικό υλικό από την συνταγή. Τραχανάς χωρίς το κλασικό τραχανοχόρταρο δεν γίνεται....όποτε δεν είναι εύκολος να γίνει γιατί το συγκεκριμένο χόρτο δεν το βρίσκουμε εύκολα.
      #
      Σχόλιο από mama, 22-5-08  
      Νομίζω πως αυτό είναι τοπικό σας συστατικό... και φτιάχνουμε τραχανά χρόνια...
      Εμείς στην Θεσσαλία δεν ξέρουμε κανένα τραχανόχορτο... πρώτη φορά το ακούω... Απο που είσαι? Που το άκουσες?
      #
      Σχόλιο από Fran, 23-5-08  
      Ούτε εγώ έχω ακούσει για το τραχανόχορτο. Αν ήταν τόσο δυσεύρετο δεν νομίζω ότι θα είχαμε τέτοια παραγωγή (super market).
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 23-5-08  
      Είμαι και εγώ από νησί. Εμείς εδώ έτσι τον φτιάχνουμε. Είναι το συστατικό που δίνει αυτό το απίστευτο άρωμα στον πραγματικά σπιτικό τραχανά. Σε αυτή τη συνταγή δεν βλέπω τίποτα το αρωματικό να βάζετκαι ας είναι και από νησί...
      #
      Σχόλιο από mama, 23-5-08  
      Σε μια έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο για το τραχανοχόρταρο υπάρχει αλλά δεν το έχω ακούσει ποτέ.. Μπορείς να μας πεις σε ποιες περιοχές φυτρώνει.. για να το δοκιμάσουμε αν βρεθούμε εκει...
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 24-5-08  
      Δεν ξέρω σε ποιές περιοχές της Ελλάδας βγαίνει.Στο δικό μου νησί πάντως τη Χίο υπάρχει.
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 25-8-08  
      Διαβάστε αυτή τη συνταγή με τραχανά αυθεντικό.... Χιώτικος τραχανάς 'ο αυθεντικός'
      #
      Σχόλιο από mama, 25-8-08  
      Δεν υπάρχει αυθεντικός και μη... εσύ έδωσες τον αυθεντικό της Χίου και εδω είναι άλλος...της Ανδρου... τουλάχιστον έτσι τον κάνουν και στην Θεσσαλία.. πάλι αυθεντικός είναι και αυτός...κάθε τόπος έχει τα δικά του... πάντως στον τραχανά του σουπερ μάρκετ δεν υπάρχει τραχανόχορτο ούτε άλλα αρωματικά.. γι'αυτό έψαχνα αυτή την συνταγή...
      γιατί πάντα ζητούσα να μου φτιάξουν σε χωριά και τον πλήρωνα...Τωρα κάνω μόνη μου.. και ειναι πεντανόστιμος...
      #
      Σχόλιο από Δροσουλίτης, 26-8-08  
      Κοπελιά, bouka_tsoukaliou, διαπιστώνω ότι καλά καλά δεν ξέρεις τι είναι αυτό το τραχανόχορτο που μας πέταξες στη μούρη. άνοιξα λοιπόν ένα βιβλίο βοτανολογίας και είδα ότι ΠΑΛΙΑ το έβαζαν στη Χιό, αυτό το ..πως το λένε…. το χόρτο, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΑΝΕΙ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ και ΟΧΙ σαν απαραίτητο συστατικό του τραχανά, που μας λές.
      Και κάτι άλλο, αν είναι όπως λες καλός με ντομάτες και κρεμμύδια και αν ήταν έτσι, γιατί δεν τον έχει υιοθετήσει έτσι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα? Οτραχανάς κοπελιά μου πρέπει να μυρίζει ΓΑΛΑ και όχι αυτό το «…….χορτο» και μη πας πείςτώρα ότι μόνο στη Χιό κάνετε τον καλύτερο τραχανά και η υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξέρει να φάει τραχανά.
      Κι’ εγώ σου λέω ότι ότι ο καλύτερος γίνεται στη Θεσσαλία και στην Κρήτη.
      Όταν λες κάτι να είσαι και υπεύθυνη γι’ αυτά που λές, γιατί έτσι παίρνεις στο λαιμό σου και άλλους που τώρα αρχίζουν να μαγειρεύουν
      #
      Σχόλιο από Sitronella, 26-8-08  
      Δροσουλίτη, το έχουμε ξαναπεί νομίζω. Καλό είναι όταν κάνουμε σχόλια να μην είμαστε εριστικοί. Ο τσακωμός δεν οφελεί κανέναν. Λέμε τη γνώμη μας ήρεμα και ευγενικά. Όσο για το χόρτο, η bouka tsoukaliou έχει βάλει και τη δική της εκδοχή στο site. Όποιος βρει το χορτάρι αυτό, ας το δοκιμάσει. Δικαίωμα όλων και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Το μόνο που πρέπει να κρατήσουμε από όλα αυτά, είναι πως υπάρχει και άλλη συνταγή, όπως υπάρχουν και πολλές ακόμα και από τη μια είναι καλό να ξέρουμε τις επιλογές μας, από την άλλη δεν είναι καλό να επικρίνουμε τις επιλογές των άλλων.
      #
      Σχόλιο από Στέφη, 26-8-08  
      Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έτσι τον κάνανε τον τραχανά κατά δική μας προτίμηση με γιαούρτη(μας αρέσει ο ξινός).
      Είναι πολύ εύκολο να γίνει,αρκεί να έχεις χώρο να τον απλώσεις και υπομονή
      με το στέγνωμά του.
      Η μάνα μου όταν ήμασταν παιδιά,τον έκανε πάντα όταν λείπαμε στην κατασκήνωση.Τον άπλωνε και τον σκέπαζε σε καθαρά σεντόνια πάνω στα κρεβάτια μας.
      Δεν χρειάζεται αρωματικά ο τραχανάς.Αρωματίζετε από τα ίδια τα υλικά τα οποία είναι ζυμωμένος.Κατά το στέγνωμα του συντελείτε ένα είδος αργής ζύμωσης λόγο του γάλακτος ή του γιαουρτιού.Ή και λόγο της ντομάτας στον νηστίσιμο.(για να κάνουμε νηστίσιμο αντικαθιστούμε το γάλα με φρέσκια πολτοποιημένη ντομάτα).Έτσι κάναμε εμείς από πάππου.. μάλλον από γιαγιάς προς γιαγιάς τον τραχανά.
      mama θαρρώ ότι αν στεγνώσει καλά, δεν έχει πρόβλημα να τον διατηρήσεις όλο τον χειμώνα.Δεν θυμάμαι να μούχλιασε ποτέ,αρκεί το ντουλάπι που τον φυλάσσουμε να μην έχει άμεση επαφή με υγρά τρόφιμα και γενικά υγρασία...
      Η μέθοδος του φούρνου μου άρεσε, γιατί εξοικονομείς χώρο και χρόνο.Δεν ξέρω μόνο αν προλαβαίνει στο χρονικό διάστημα αυτό να γίνει η απαιτούμενη ζύμωση.Θα το δοκιμάσω και ίδωμεν!!!Είναι πάντως ευκολία.
      #
      Σχόλιο από Δροσουλίτης, 26-8-08  
      sitronela, κατέθεσα την άποψή μου για κάτι που είδα ότι το ψάχνατε «απεγνωσμένως», μέρες και δεν το βρίσκατε, (Μαρία Κόλια , εκδόσεις Καστανιώτη), το δε τραχανόχορτο παίζει ρόλο συντηρητικού και όχι συστατικού, πιστεύω δε ότι η μπούκα παραπληροφορεί λέγοντας ότι «μόνο ένας τραχανάς υπάρχει. Που είδατε λοιπόν ότι είμαι εριστικός.
      Είδα λοιπόν ότι ψαχνόσασταν μέρες τώρα μ’αυτό το χόρτο, έτυχε να το δω στο παραπάνω βιβλίο και το ανέφερα, που ήταν το κακό. Τότε, το να βγαίνει ο καθένας μας και να λέει ανακρίβειες τι είναι. Καμιά σχέση λοιπόν με το «περι ορέξεως κολοκυθόπιτα» που λες. Ανακρίβεια ναι παραλλαγή συνταγής και ορέξεως όχι.
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 27-8-08  
      Δεν έκανα κριτική σε κανέναν και δεν είπα ποτέ ότι μόνο ο χιώτικος τραχανάς είναι ο καλύτερος .....απλά και μόνο έδωσα την συνταγή που κάνουμε εμείς στο νησί μια διαφορετική εκδοχή από αυτή που έχετε...τραχανάδες υπάρχουν πολλοί και πολλές διαφοτικές συνταγές οι οποίες είναι εξίσου πολύ καλές...π.χ αυτό του Μετσόβου της Ηπείρου που είναι καταπληκτικός....γι αυτό Δροσουλίτη μην αρπάζεσε....είπα απλά την γνώμη μου και μόνο....
      #
      Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 27-8-08  
      Συγνώμη δεν ήταν πρόθεσή μου ούτε να θίξω κανέναν αλλά ούτε και να υποβαθμίσω καμία περιοχή της Ελλάδας μας....όσο για το "αυθεντικός" εννοούσα και ΜΟΝΟ για την συνταγή του δικού μου νησιού.....συγνώμη και πάλι....
      #
      Σχόλιο από Fran, 28-8-08  
      Σχετικά με την συντήρηση του τραχανά, στην Άνδρο τον βάζουνε σε υφασματινες θήκες και τον φυλάνε σε στεγνό και σκοτεινό μέρος. Εγώ έχω τραχανά από περισι και τον έχω σε τάπερ στο ψυγείο. Βοηθάει ώστε να μην μαζεύονται μηγάκια ή σκουλικάκια ιδίως το καλοκαίρι με την ζέστη.
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

      23 Ερωτήσεις

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από mama, 14-12-07  
      Θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί εφτιαξα τον τραχανά σου και έγινε πολύ καλός....Και τελείωσε....αλλά δεν ξέρω μπορώ να τον κάνω τωρα το χειμώνα; Ισως αν τον ξεράνω στον αέρα του φούρνου χωρίς θερμοκρασία;Εάν έχεις κάτι να μου προτείνεις γιατί ξέρω ότι το κάνουν μόνο τον Άυγουστο θα με βοηθούσε πολύ γιατί αρέσει πολύ στα παιδιά.
      #
      Σχόλιο από Fran, 25-1-08  
      Συγνώμη που άργησα να απαντήσω (σχεδόν ένα μήνα) αλλά είχα τρεχάματα. Δεν είχα σχεφτεί τον τρόπο με τον φούρνο. Σε ευχαριστώ πολύ. Μια φορά που τον έφτιαξα χειμώνα μου μούχλιασε. Να είσαι καλά.
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 24-8-08  
      'Οταν λέμε γάλα, εννοούμε το φρέσκο, τύπου ΔΕΛΤΑ?
      #
      Σχόλιο από mama, 24-8-08  
      Ναυσικά μου, γάλα βάζουμε φρέσκο και καλό είναι να είναι πρόβειο, αν είσαι και τυχερή απο το χωρίο κατευθείαν... Και της Δέλτα κάνει, αλλά λέω για τον παραδοσιακό....
      Επίσης το γάλα το βάζουμε στον γλυκό τραχανά, που δεν γίνετε σούπα, αλλά πίτες και διάφορα άλλα. Αν θέλεις για σούπα, τον ξινό να κάνεις, και να πάρεις γιαούρτι πρόβειο. Είναι και τέλεια εποχή.Θα στεγνώσει αμέσως... Καλή επιτυχία..
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 24-8-08  
      Αχ βρε mama, μέσα στο μυαλό μου είσαι.... Εγώ για σούπα τον θέλω, άλλα 'ντ' άλλων θα έκανα... Πρόβειο γιαουρτάκι θα βρω στο σουπερ, ε? Γιατί για χωριό δεν το βλέπω πιθανόν. Επίσης κάτι μου είπαν και για ξινόγαλα, αλλά δεν ξέρω ούτε τι ακριβώς είναι, ούτε πού θα το βρω, οπότε θα ψάξω για γιαουρτάκι. Επίσης, μήπως ξέρετε το "όσο πάρει", πόσο περίπου είναι? Να ξέρω περίπου τι να πάω να ψωνίσω! Ευχαριστώ!
      #
      Σχόλιο από mama, 24-8-08  
      Θα πάρεις από τον Βασιλόπουλο Πρόβειο "Χατζής" στο πήλινο περίπου στα 2,5 θα σου πάρει...Ότι χρειαστείς εδώ θα είμαι..
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 25-8-08  
      Έκανα εξόρμηση στο Βασιλόπουλο, αλλά δε βρήκα Χατζής και πήρα Κόμης, που είναι και ντόπιο. Βέβαια, δεν ξέρω πόση ποσότητα ήταν στο πήλινο του Χατζής. Πήρα 3 γιαούρτια των 300. Θα φτάσουν? Αύριο-μεθαύριο, θα κάνω το εγχείρημα!
      #
      Σχόλιο από Μούρλια, 17-10-08  
      Μπορεί κάποιος να μου πει τη συνταγή με ξινόγαλα?
      #
      Σχόλιο από lelita, 22-12-08  
      Γεια! Μιας και φτιάχνετε τραχανά, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έφτιαξε φέτος η πεθερά μου γλυκό τραχανά και βγήκε πικρός! φτιάχνει πολλά χρόνια και δεν έχει ξανατύχει κάτι ανάλογο. τι μπορεί να φταίει; μήπως ξέρει κανείς; σημειώνω, ότι το γάλα ήταν πρόβειο και πριν την παρασκευή του τραχανά το είχε δοκιμάσει και σκέτο. ευχαριστώ για το χρόνο σας!
      #
      Σχόλιο από kantinoy, 7-7-09  
      ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ! ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΚΙΜΑΣΩ. ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ, ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΤΣΙ? ΓΑΛΑ, ΠΡΟΒΕΙΟ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ? ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΩ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ? ΠΟΙΟ ΓΑΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ?
      #
      Σχόλιο από Fran, 7-7-09  
      Καλημέρα, εγώ δεν αγόρασα καποιο συγκεκριμένο γάλα. Λογικά με το πρόβειο θα γίνει νοστιμοτερος. Μπορείς να πάρεις κάποιο του εμπορίου. Του εμπορίου είναι και το σιμγδάλι. Δεν χρησιμοποιώ ειδικά προιόντα. Με αυτό τον τρόπο η συνταγή είναι εύκολη. Δεν είμαι υπέρ των συνταγών με τα περίεργα υλικά. Τέτοιου είδους συνταγές ιδίως, οι οποίες προέρχονται από τις γιαγιάδες μας, γινόντουσαν με απλά, αγνά προϊόντα. Άλλωστε πριν τόσα χρόνια δεν είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιηούν περίεργα υλικά.
      #
      Σχόλιο από Selene, 22-11-09  
      Κι εμενα μου αρεσει ο ξυνος τραχανας - πομμυδι πιπεριες. Εβραζε τις ντοματες τυ τον καιρο εκεινο τον εφτιαχνε η γιαγια μου. Ομως θυμαμαι πως εβαζε ζουμι απο ντοματα κρεα κρεμμυδια τις πιπεριες και χρησιμοποιουσε το ζουμε μαζυ με το ξυνογαλα. Διαβασα ολες τις παραλλαγες εδω αλλα καμμια δεν αναφερει αυτα τα υλικα.
      Επισης διερωταμαι μια και τα υλικα ειναι απλος αλευρι και σιμιγδαλι γινεται να απολοποιησει κανεις το κατασκευασμα και να χρησιμοποιησει παστινα και να την βρασει σε ζουμο κοντας με ντοματα και μετα αφου βρασει να αναμυξει κανεις το ξυνογαλα η το γιαουρι? Η να βρασει σπασμενο πνιγουρι με το ζουμι της κοττας και την ντοματα και μετα να βαλει το γιαουρτι? Εδω μονο Φαγε βρισκεται. Τι νομιζετε??
      #
      Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 20-9-10  
      επειδη θελω να φτιαξω και εγω αυτη την εποχη στεγνωνει γρηγορα ??η διαδικασια του φουρνου ειναι το ιδιο αποτελεσμα???
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 20-9-10  
      Εγώ το κάνω πάντα τέτοια εποχή. τα πιτάκια θέλουν κανένα 2 ήμερο για να στεγνώσουν και μετά τον τρίβεις και τον αφήνεις άλλες 2 μέρες. Εγώ τον αφήνω και λίγο παραπάνω για να είμαι σίγουρη ότι έχει φύγει όλη η υγρασία, αλλά θα δεις ότι και την επόμενη που θα τον τρίψεις, πάλι στεγνός είναι. Αν και φαίνεται λίγο μπελάς, αν έχεις έναν μικρό χώρο να τον απλώσεις, δεν είναι τίποτα!
      Στο φούρνο δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά αυτή την εποχή δεν χρειάζεται κιόλας.
      #
      Σχόλιο από ειρηνη τ., 24-9-10  
      καλησπερα,την ιδια συνταγη κάνουν κ στην Ηπειρο-η πεθερά μου- τέλεια κ τρωγεται με παρα πολλούς τροπους ,εγω το βάζω κ στις πίτες για τα υγρα,κ δινει κ ωραίο άρωμα.Φετος έκανα και γω,5 κιλά γλυκό τραχανα,και τα φυλάξα σε βάζα.σήμερα κατα τύχει είδα κάτι μικροσκοπικα εκρού σκουλικια κ 2 μαύρα μαμουνια.ξερει κανείς τι συμβαίνει ;ΧΆΛΑΣΕ;;;;Το καθαρισα όσο μπορουσα-Επίσης ούτε γω εχω ακούσει το τραχανοχορτο κ εχω μεγάλο σοι στη Χιο.ευχαριστω.
      #
      Σχόλιο από skagio, 10-8-11  
      Το πρόβειο γιαούρτι δεν είναι ξινό όμως...Μήπως πρέπει να το αφήσουμε εκτός ψυγείου να ξινίσει? Η ξινίζει όταν στεγνώνει και ζυμώνεται η ζύμη?
      #
      Σχόλιο από Αλεξία από Ουαλία, 9-10-11  
      Ήθελα να ρωτήσω αν ο ξινός τραχανάς γίνεται και με αγελαδινό γιαούρτι αντί για πρόβειο. Επίσης, επειδή μένω στην Ουαλία, βλέποντας τα διάφορα σχόλια (ότι αν δεν γίνει τον Αύγουστο μουχλιάζει) και δεδομένου ότι η Ουαλία έχει την πιο υψηλή βροχόπτωση στην Ευρώπη, κατάλαβα ότι δεν έχω καμμιά ελπίδα να φτειάξω εδώ τραχανά! Εκτός αν κάποιος μπορεί να μου προτείνει μια λύση.
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 9-10-11  
      Λύσεις για όλα υπάρχουν! Δες εδώ http://www.sintagespareas.gr/sintages/spitikos-traxanas.html#1669 το σχόλιο της Mama που τον στέγνωσε στον φούρνο, νομίζω μια χαρά σε βολεύει. Για το γιαούρτι δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά πιστεύω ότι γίνεται. Ίσως δεν γίνει τόσο ξινούλης, αλλά μικρό το κακό αφού θα είναι σπιτικός. Θα έλεγα κάνε μια μικρή δόση, και πες μας αποτελεσματα!
      #
      Σχόλιο από rapturedlight, 19-10-11  
      diladi an ftiaksw twra den tha to petuxw?????
      #
      Σχόλιο από Ναυσικά, 4-11-11  
      Όχι, δεν χαλάνε, απλά ξεραίνονται.
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

      5 Παραλλαγές

      #
      Σχόλιο από mama, 25-1-08  
      Λοιπόν εχτές το βράδυ έφτιαξα στην κόρη από την νέα παραγωγή μου που έγινε πρόσφατα με την βοήθεια του φούρνου...μια χαρά έγινε το προτείνω ανεπιφύλακτα.Φτιάχνουμε την ζύμη...την κάνουμε πιτάκια..την αραδιάζουμε στα ταψιά...μέσα στο φούρνο σβηστό για δύο μέρες και γυρνάτε ανα 10ωρο περίπου...τέλος βάζετε το φούρνο στον αέρα , στην χαμηλότερη θερμοκρασία 30 με 40 βαθμούς και μέχρι να στεγνώσουν συνεχίζετε να γυρνάτε κάθε λίγη ωρα και τρίβετε!!!! Μια χαρά και πεντανόστιμος έγινε!!!
      #
      Σχόλιο από alessandra, 24-8-08  
      πολυ ωραιος ο τραχανας.εμεις τον φτιαχνουμε και προσθετουμε μεσα τυρι φετα σε κομματια.
      #
      Σχόλιο από marysf, 26-11-08  
      Εμείς στην κύπρο και μιλώ για τον ξινό τράχανα τον αφήνουμε σε πιτάκια και όταν έρθει η ώρα να τον χρησιμοποιήσουμε τον βάζουμε σε νερό για 1-2 ώρες για να ανοίξει από μόνος του, ετσι δεν χρειάζετε να τον περάσεις από multi. Επίσης όταν θα τον μαγειρέψουμε κόβουμε χαλλούμι σε μικρά κομματάκια και τα ψήνουμε μαζί,γίνετε πολύ νόστιμος.
      #
      Σχόλιο από AnthiPap, 29-9-09  
      εγώ τον κάνω με γιαούρτι και γάλα. Γίνεται τέλειος!
      #
      Σχόλιο από tasa.x, 5-10-12  
      Λοιπον φετος εχω κανει ενα μειγμα τραχανα, που νομιζω πως ειναι ο καλυτερος , νοστιμοτερος και πιο αρωματικος ,που εχουμε φαει ποτε.Ανακατεψα τις συνταγες που εκανα τοσα χρονια και εβαλα ψιλο και χοντρο σιμιγδαλι,γιαουρτι προβιο,γαλα με ολα του τα λιπαρα,αβγα χωριατικα και διαφορα λαχανικα βρασμενα και πολτοποιημενα.Ζυμωσα με αλευρι σκληρο.Αφου στεγνωσε,την 2η μερα τον ξερανα στο φουρνο ,στους 100 βαθμους στον αερα για 2 ωρες περιπου.Τον στεγνωνω πολλα χρονια μ\'αυτο τον τροπο και δεν μου εχει μουχλιασει ποτε ,ακομη κι αν μεινει για 2η χρονια στο ντουλαπι.

      Άλλες φωτογραφίες

      Σχετικά άρθρα

      Χορτοφαγία
      Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
      Βράζω σωστά τα μακαρόνια
      Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...

      Σχετικές οδηγίες

      Απλώνω...τραχανά!
      Προστέθηκε από Ναυσικά
      5
             
             
      (13)

      Τη συνταγή προτείνουν:

      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 47 αγαπημένων συνταγών, του/της elpida2701
      Τα καθημερινα
      Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της gourme26
      ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
      Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της johnpapas
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της Amalia79
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της tana