Σπουρδόπιττα ή κολοκυθόπιττα Κερκυραικά
...κινήσαμε το απόγιομα για το χωριό του σιορ Βαγγέλη...απο το πέργουλό του κρεμόντανε καμμιά δεκαριά σπούρδες που η μιτσότερη ήτανε σαν την κεφάλα του Αντζουλή μου...δελέγκου εθυμήθηκα την σχωρεμένη τη μάνα μου και τσι σπουδρόπιττες που εκάναμε αντάμα και είπα να πω και σε σας πως τσι κάναμε!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι απο το Κερκυραικο περιοδικό "Σπεραντζάδα τσου Κορφούς". Άν έχετε άγνωστες λέξεις, εδώ είμαστε και για την μετάφραση!-) καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!
Υλικά
-
Για το πέτουρο(ζυμάρι για το φύλο)καλαμποκάρευρο ή αλεύρι
-
σπούρδα σε μπουτσούνια (κολοκύθα σε κομματάκια)
-
πατάτες σε μπουτσούνια
-
αλάτι, πιπέρι, μαιντανό
-
4-5 αυγά
-
2 λίτρες γάλα (1 κιλό)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Στην αρχή κάναμε το πέτουρο(φύλο), το ζυμάρι που στρώναμε στον πάτο του ταψιού.
-
2
Εζεματίζαμε τότσο καλαμποκάλευρο με κανα-δυο πρέζες αλάτι, δηλαδή σε καυτό νερό ανακατώναμε το καλαμποκάλευρο και το δουλεύαμε μίσιαμε να γένει ζυμάρι, που το απλώναμε στον πάτο του ταψιού, αφού μπριχού (πριν)τού'χαμε ρίξει τρία τέσσερα κουτάλια λάδι.
-
3
Παραδίπλα, στη σκουτέλα, έχουμε κόψει την σπούρδα την έχουμε καθαρίσει και την έχουμε κόψει σε μιτσά μπουτσούνια (κομματάκια). Σύντα με την σπούρδα καθαρίζουμε πατάτες και τσι κόβουμε και αυτές σε μιτσά μπουτσούνια.
-
4
Βάνουμε το αλάτι μας, το πιπέρι μας, τότσο μαιντανό ψιλοκομμένονε, και λίγο σκόρδο και ούλα αντάμα τα ανακατώνουμε.
-
5
Ύστερις τα βάνουμε στο ταψί, που στον πάτο και τσι πάντες (πλαινά) έχουμε στρώσει το πέτουρο και το στρώνουμε με την κουτάλα να έρθει στο ίσιο.
-
6
Επειδή η σπούρδα έχει πολύ νερό δεν κουλουμώνουμε το ταψί με νερά, αλλά βάνουμε τότσο νερό, ίσια ίσια να μισοσκεπαστούνε τα μπουτσούνια τσι σπούρδας και τσι πατάτας, και απέ το βάνουμε στο φούρνο και το αφήνουμε ίσιαμε να στίψουμε τα νερά και να αρχινίζει να κοκκινίζει η κορφή του ταψιού.
-
7
Σε μια άλλη σκουτέλα, ίσιαμε να γενούνε όλα τούτα, έχουμε τσακίσει τα αυγά, ανάλογα με το πόσο τρανό είναι το ταψί μας, και τα χτυπάμε με το γάλα να δέσουνε, τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, για είκοσι μινούτα (λεπτά)περίπου.
-
8
Μόλις φουσκώσει καλά και ροδοκοκκινήσει, το βγάνουμε και αφού το αφήκουμε λίγο να κρυώσει το κόβουμε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (9)